hele ale výkon ti těch 200Mhz moc nezmění, ale uchladitelnost, spotřebu atd jo.. je o ničem mít o 50W vyzářenýho tepla víc za 1-3% výkonu navícDithius píše:ne pod 4,8 GHz nejdu... 4,5 ; 4,6 ; 4,7 GHZ ma každej navíc FX 8350 jde na 5 GHz na napětí 1,565V a LLC na Ultra High uchladit pomocí Corsair H110i GT..... to děla ten muj skurvený Vid protože "E" verze FX maji prostě nizky vid a každý volt nahoru topí jako krava.
nevim no sem sklamaný tim vykonem a kor mym CPU
Vodní chlazení - obecná diskuze
Moderátor: morke
- Fofrer
- Začátečník
Re: Vodní chlazení - obecná diskuze
- Stratos
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
mas naky extremni napeti ja FX9590 hodil na 5100Mhz pri 1.47V zkus si s tim jeste vyhrat.
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Větší radiátor ti nepomůže. 360 mm radiátor zvládne 900W tepla. To ty nemáš, že
Pokud chceš to chlazení nějak upgradovat, tak kup lepší CPU blok, http://www.alphacool.cz/Vyhledat?arg0=e ... macy%2bevo
Pokud chceš to chlazení nějak upgradovat, tak kup lepší CPU blok, http://www.alphacool.cz/Vyhledat?arg0=e ... macy%2bevo
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- Dithius
- Pokročilý
Ok tak ja skusím:
http://www.alphacool.cz/produkt/EK_Wate ... ml?arg1=01
po vyplatě + dodatečně ještě jednou vylapovat CPU (pořád se mi zda že IHS je decentně propadlá)
a co čerpadlo? když mám:
http://www.alphacool.cz/produkt/Laing_D ... ml?arg1=01
btw vnitřní kroužek s zavitem od expanzní nadoby se mi nalomil, takže bych musel asi vyměnit i expanzku... takže nějaký set ? jenom se mi nelibi vzhledově kulate expanzní nadoby.
nebo koupit jen nějakou expanzní nádobu a skusit koupit odpory na čerpadlo kvůli regulaci? někdo říka že 12V je moc a tepla voda se nestihne schladit.
http://www.alphacool.cz/produkt/EK_Wate ... ml?arg1=01
po vyplatě + dodatečně ještě jednou vylapovat CPU (pořád se mi zda že IHS je decentně propadlá)
a co čerpadlo? když mám:
http://www.alphacool.cz/produkt/Laing_D ... ml?arg1=01
btw vnitřní kroužek s zavitem od expanzní nadoby se mi nalomil, takže bych musel asi vyměnit i expanzku... takže nějaký set ? jenom se mi nelibi vzhledově kulate expanzní nadoby.
nebo koupit jen nějakou expanzní nádobu a skusit koupit odpory na čerpadlo kvůli regulaci? někdo říka že 12V je moc a tepla voda se nestihne schladit.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- Fofrer
- Začátečník
Co to je za kravinu.. Naopak potrebujes maximalni prutok... Snizenim se ti teploty zvysi.. Apropo odpor by musel byt vykonovy.. Zkus jit dolu s voltazi...
- Ingamacek
- Červená karta
-
Chcem vidiet ako zvladne 360 rad 900W tepla. On na tom nechce varit vajicka ani robit prazenicu.
- Woyta
- Středně pokročilý
Jestli budes brat ten blok od EK tak bych cerpadlo nezpomaloval. Tahle konstrukce klade velky odpor.
Vetsi prutok moc nevadi. Naopak vadi maly prutok. Voda musi absorbovat vetsi mnozstvi tepla.
Predstav si to jako dopravnikovy pas na uhli. Kdyz pas jede pomalu a sypes na nej hodne uhli, tak pas zahltis a nestiha uhli odvadet. Pokud pas bezi rychle a ty sypes pomalu, tak se nic nedeje. Jen pas jede poloprazdny. Ale kdyz na nej hodne nasypes, tak to zvladne odvezt.
Vzpomen na fyziku kdy jste pocitali ohrev vody.
Vetsi prutok moc nevadi. Naopak vadi maly prutok. Voda musi absorbovat vetsi mnozstvi tepla.
Predstav si to jako dopravnikovy pas na uhli. Kdyz pas jede pomalu a sypes na nej hodne uhli, tak pas zahltis a nestiha uhli odvadet. Pokud pas bezi rychle a ty sypes pomalu, tak se nic nedeje. Jen pas jede poloprazdny. Ale kdyz na nej hodne nasypes, tak to zvladne odvezt.
Vzpomen na fyziku kdy jste pocitali ohrev vody.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- Dithius
- Pokročilý
hej Sry ja jen že Stratos psal, že mu podava dobrý chladici vykon čerpadlo zregulované na nižší otačky, protože je voda v radiatoru delší dobu a stihne schladnout, myslel jsem že v tomhle by projednou mohl mít i pravdu
na fyziku? co chceš slyšet... měrna tepelna kapacita vody je 4 180 na J.kg^-1.K^-1 pokud voda proteče rychleji tak bude i menší časovy prostor aby se ohřala, pokud bude žebrovi dost velke tak ohřev bude efektivnější a za kratší časový usek nabere voda více tepla a rychleji dopotuje do radiatoru a tam ho odevzdá.
nevim. Blok je jednoznačně dobra volba. Skusím vylapovat znova ten CPU a koupit nový full Ni blok a ktomu novou expanzní nádobu pro moje čerpadlo. Další měsíc na to koupím 3x140mm blok radiatorumisto 360satky, protože se mi nelibi jak 360 nezabira prostor který ve skříni je
na fyziku? co chceš slyšet... měrna tepelna kapacita vody je 4 180 na J.kg^-1.K^-1 pokud voda proteče rychleji tak bude i menší časovy prostor aby se ohřala, pokud bude žebrovi dost velke tak ohřev bude efektivnější a za kratší časový usek nabere voda více tepla a rychleji dopotuje do radiatoru a tam ho odevzdá.
nevim. Blok je jednoznačně dobra volba. Skusím vylapovat znova ten CPU a koupit nový full Ni blok a ktomu novou expanzní nádobu pro moje čerpadlo. Další měsíc na to koupím 3x140mm blok radiatorumisto 360satky, protože se mi nelibi jak 360 nezabira prostor který ve skříni je
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- Fofrer
- Začátečník
kde to Stratos psal? Já to nevidím nicméně, fór je v tom, že při rychlejším průtoku se voda nestihne tak ohřát, takže po průchodu radiátorem bude mít menší rozdíl delta T oproti pomalejšímu průtoku, jenže tam se to dožene a předežene tou rychlostí proudění. Nebo cca tak něják
- Woyta
- Středně pokročilý
Ano. Pri vetsim prutoku ohrivas vetsi mnozstvi vody. Proto rozdil teploty vody na vstupu a vystupu bude mensi nez pri malem prutoku. To same se pak deje v radiatoru. Voda nesouci mensi mnozstvi tepelne energie se nemusi v radiatoru zdrzet tak dlouho.
Celkove mnozstvi tepla na vstupu a vystupu je stejne.
Vyrazne vetsim prutokem o moc lepsich teplot nedosahnes, naopak pri nedostatecnem prutoku efektivita chlazeni klesa. Pokud resis hluk tak zkus najit vhodne optimum.
Celkove mnozstvi tepla na vstupu a vystupu je stejne.
Vyrazne vetsim prutokem o moc lepsich teplot nedosahnes, naopak pri nedostatecnem prutoku efektivita chlazeni klesa. Pokud resis hluk tak zkus najit vhodne optimum.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
- Dithius
- Pokročilý
hluk vážně neřeším. postupně budu měnit věci v vodníkovi za nějake plnohodnotnější. Skříň i tak vypadá zkrátka strašně prázdně....
- Fofrer
- Začátečník
mimochodem s vetsim radiatorem lepsich teplot podle me nedosahnes (rozhodne ne zasadne) .. kup schvalne ted teplotni cidlo na vodu (pokud ho mas na co pripojit) a zkontroluj kolik ma.. problem bude v prenostu tepla mezi vodou a cpu.
- Luděk
- Začátečník
-
Osobne si myslim ze zalezi co je tvym cilem, zda maximalni chladici vykon nebo ticho. Co mam vysledovano na sve sestave (i7 4790K@4,5Ghz / R290X@1050/1400) tak rozdil v teplote pri zmene prutoku neni tak velky. Na minimalni otacky cerpadla mam prutok v okruhu 79 l/h a na maximalni 278 l/h. Mezi minimalnim a maximalnim prutokem je pak rozdil teplot v zatezi na grafice cca 4°C a u procesoru 3°C.
Pokud se tedy nezenes za maximalnim vykonem, tak na prutoku az tak moc nesejde, tedy za predpokladu ze neni az moc maly (tak jak psal Woyta).
Pokud se tedy nezenes za maximalnim vykonem, tak na prutoku az tak moc nesejde, tedy za predpokladu ze neni az moc maly (tak jak psal Woyta).
- Fofrer
- Začátečník
Luděk - huh to já mám teda diametrálně odlišný výsledky už mezi 40% a 100% maxima.. plácnu.. asi o 10 st na grafice a 15 na procesoru. ale je fakt, že souběžně reguluji i výkon větráků
- Walker1134
- Moderátor
Na kolik tak zhruba vyjde slušné vodní chlazení, cpu+ jedna grafika +- díky....
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 5 2600, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: GIGABYTE GTX 1070 Ti Gaming 8G, RAM: 2x8Gb Corsair LPX DDR4@2133Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak samozřejmě to bude s hrozným delta T a s fany na 2000 rpm třeba, ale obecně kilowattu tepla kvalitní 360 mm radiátory zvládnou. A ty nejlepší klidně i mnohem více http://hardwarelabs.com/nemesis/nemesis ... ance-chartIngamacek píše:Chcem vidiet ako zvladne 360 rad 900W tepla. On na tom nechce varit vajicka ani robit prazenicu.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak je souběžně přestaň regulovat a budeš mít výsledky stejné jako Luděk. Obecně jakýkoliv průtok nad cca 80 litrů za hodinu je pro vodní chlazení dostatečný a vyšší průtok přináší jen minimum výkonu navíc, tedy cca 2 - 3 stupně. Což je něco, co lze získat i kvalitnější pastou a není kvůli tomu třeba drtit pumpu na 100% výkonu = hluk.Fofrer píše:Luděk - huh to já mám teda diametrálně odlišný výsledky už mezi 40% a 100% maxima.. plácnu.. asi o 10 st na grafice a 15 na procesoru. ale je fakt, že souběžně reguluji i výkon větráků
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Kvalitní voda pro jeden CPU a jednu grafiku vyjde na 10 - 12 tisíc, podle toho jaké máš komponenty a jakou case, kam to chceš nacpat.Walker1134 píše:Na kolik tak zhruba vyjde slušné vodní chlazení, cpu+ jedna grafika +- díky....
- Luděk
- Začátečník
-
Hmm, a jakych teplot dosahujes? Ted jsem zrovna zkousel na 20 minut furmarkem potrapit GK s cerpadlem na 25% (D5). Po 20 minutach mi teplota vody stoupla z 31°C na 40°C (v mistnosti mam 28°C), teplota na gk vystoupala na 59°C. Po zvyseni otacek cerpadla na maximum se teplota jadra gk snizila jen na 56°C. Avsak rozdil v hluku byl znacny .
- Walker1134
- Moderátor
DíkyMaWa píše:Kvalitní voda pro jeden CPU a jednu grafiku vyjde na 10 - 12 tisíc, podle toho jaké máš komponenty a jakou case, kam to chceš nacpat.Walker1134 píše:Na kolik tak zhruba vyjde slušné vodní chlazení, cpu+ jedna grafika +- díky....
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 5 2600, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: GIGABYTE GTX 1070 Ti Gaming 8G, RAM: 2x8Gb Corsair LPX DDR4@2133Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W