Vodní chlazení - obecná diskuze

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět

Jaké používáte čerpadlo?

Eheim 1046
8
3%
Eheim 1048
23
9%
Ponorný Eheim
10
4%
HPPS
8
3%
Ponorné ostatní (Sicce, a pod.)
12
5%
Laing D4
8
3%
Laing D5
72
27%
DDC 9W (s topem i bez)
27
10%
DDC 18W (s topem i bez)
48
18%
Jiné
48
18%

Celkem hlasů: 264
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Vodní chlazení - obecná diskuze

Příspěvek od MaWa »

Velmi pravděpodobně ti netěsní víčko té horní expanzky. Respektive netěsní dost na to, aby vydrželo tlak, který do toho okruhu dává ta pumpa. Tím pádem tam odchází tlak a tudíž se to tam víc a víc plní kapalinou.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

kouknu teda na těsnění.. i když stejně nechápu, jak se do tý spodní dostane vzduch.. leda, že to neťesní ještě jinde :evil:
mě ještě napadlo jestli mi voda nepohlcuje vzduch.. pak se někde "zbublinkuje" a dolní expa je pak první na ráně a tam to zůstane.. :)
Ten proces je hodně pomalej.. :D
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Kapalina se vypařuje skrz hadice, těsnění. To je normální jev. Vždy ubývá kapalina v té expanzce, která je před pumpou. To nemá souvislost s tím, že ti v druhé expanzce voda přibývá.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

počkej, ale to co mi chybělo dole (cca 1dl) to mi právě nahoře přebývalo.. když jsem vodníka zastavil a dole upustil a nahoře připustil vzduch, tak se hladiny srovnaly tak jak byli před týdnem.. 8)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Pokud jsi dole upustil vodu tak nemohly být hladiny pak stejně jako byly před týdnem, jedině, že by se ti tam někde za ten týden "vyrobila" voda, ne ? :) Ta voda, kterou jsi upustil...
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

on (z kontextu chapu) upoustel akorat vzduch, ne vodu. ;)
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

jj přesně, neobratně napsáno, ale jen vzduch se popouštěl :)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

A kudy jsi upouštěl vzduch ? Tak, že jsi otevřel spodní expanzku ?
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

musel jsem otevřít obě, jinak se nic neděje :-D
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Pokud otevřeš jen jednu expanzku a nic se neděje tak je to v pořádku, žádnou netěsnost (ve smyslu aby to odněkud teklo) v okruhu nemáš. Respektive žádnou při standardním tlaku. Pokud ti ale ta kapalina leze do horní expanzky tak ti v ní na 100% netěsní dokonale to víčko...ty máš expanzku s dolíváním zepředu ? Pokud ano, tak s tím asi nic nenaděláš, to těsnění je dělané tak, aby to vydrželo vodu, ne aby tím neucházel vzduch...pokud máš restriktivnější okruh, tak tam nějaký tlak bude a asi holt větší, než to těsnění vydrží.
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

jj přesně tak ta horní je s předním špuntem.
No co se dá dělat.. předtím mi to za 3 měsíce nic neudělalo. .teď za 14 dní to povylezlo.
Nicméně jsem udělal změny v okruhu, že předtim z ní pumpa tahala a teď tam tlačí.. takže možná proto.
Holt to nebude bezúdržbový a až vyměním pumpu za samostatnou bez expy, tak bude po problému :lol:
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Fofrer píše:Nicméně jsem udělal změny v okruhu, že předtim z ní pumpa tahala a teď tam tlačí.. takže možná proto.
Ano... :wink:
Bandy666666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bandy666666 »

Ahojte dost ma laka tento set EK Water Blocks EK-KIT L360 (R2.0) chcem chladit aj GK.Utiahne to aj CPU aj GK? AK ze nie tak bi sa tam dalo doplnit jeden radiator do predu Case 280mm ale prve by som skusil to ake budu teploty..CPU je delid ani terraz nema velke teploty je to do 62C v OCCT v bezom pouzivani to je ovela menej jedna sa mi hlavne o GK bi to chcelo schladit aspon na tych 55C-60C.Terraz na vzduchu v Burne ma 81C a to uz je hlucne kedze mam agresivnu krivku.
ffooxxik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ffooxxik »

http://www.cnews.cz/prichadza-pocitac-z ... inimalizmu
tam asi nebudou "komerčně" dostupné díly vodníka, a možná ani MB + GPU,,, ale kolik TDP si lze dovolit chladit jedním 140 radiátorem (tak 30mm vysokým) a 1 ventilátorem , v podobném projektu, umístěným nad deskou.
A) 1x 140 RAD nehlučně
B) 1x 140 RAD s pěkně roztočeným větrákem ?
NTB: i7-7700HQ, 24GB, 1060, M.2 Crucial MX300 525GB, HDD 1TB, DVD, W10, MSI GE62VR7RF ApachePro,
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Nehlučně max 150W. Hlučně max 400W. Vše pokud to bude opravdu kvalitní radiátor a slušný ventilátor.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

to by mě taky zajimalo. Konkrétně kdyby jsem vzal do malého PC 140 mm Monstu a ktomu ventilatory 1450 rpm, konkretně takto:

http://www.alphacool.cz/Nakupni-kosik?a ... oxfA%3d%3d

uchladilo by to i7 980X na 4,7 GHz pro kamaráda? Má mATX Rampage III Gene X58 desku v normalní skříni pro ATX desku a chtěl by změnit case na menší s 140 mm out fanem (budeme muset převrtávat s vykružením :( )....

Ten monsta radiator má otvor pro plnění z čela, tak mě pravě napadlo, že kdyby se vodník umístil s komponenty na své misto nastřihaly potřebně dlouhé hadice 16/12 mm a usadily, tak by se jako celek s blokem radiátorem a DCC pumpou mohli vytáhnout ven nenaplněné, dát radiátor na vyvyšenější místo, tak aby čelni otvor byl vzhůru a vodorovně a přes další hadici s fitinkou by se zavodnil. Následně napněn s hadici s trochou přebytku kapaliny zapnout pumpu a nechat jet třeba den pro odvzdušnění. Následně odšroubovat hadici s tím že kolem dokola by se dala utěrka, aby přebytečná voda neudělala moc velký bordel.

Myslim že by to šlo a udělal by se takový AiO vodník s vyšším výkonem, jenom bych musel vymyslet jakou ochranou směs na zavodnění protože pravděpodobně zvolíme EKW černé hadice kvůli designu a voda nepujde vidět...., takže aby to vydrželo
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

No jako teoreticky to fungovat bude, prakticky opravdu těžko říct. Co je to za bednu ? Fakt by se tam nevešla alespoň třeba tahle pumpa http://www.alphacool.cz/produkt/Magicoo ... ml?arg1=01 nebo toto http://www.alphacool.cz/produkt/EK_Wate ... ml?arg1=01 plus pumpa ?
ffooxxik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ffooxxik »

To už je pěkné monstrum 86 mm radiátor + 2x větráky.
Možná by mohl sloužit i jako expanzka :) pseudo AIO, když se namontuje naležato nebo přípoji nahoru, z čelního přípoje k hornímu natáhnout průhlednou hadici jako „stavoznak“. Nekamenujte mě :)

To opravdu AIO vydrží „věčně“ ? Tam není odpar přes hadice a těsnění? To jde řešit speciální kapalinou?
NTB: i7-7700HQ, 24GB, 1060, M.2 Crucial MX300 525GB, HDD 1TB, DVD, W10, MSI GE62VR7RF ApachePro,
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Věčně to skutečně nevydrží. Po dobu záruky bez problémů ano :roll:
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

to je pravě to.. pro stavbu toho PC bude užita stará retro skříň jako retro mod.... samozřejmě s upravami ale vzhledem k tomu, že tam bude i dost disků, tak tam fakt mista moc nebude.

Podle mě je to prasarna ale svým spusobem se mi to líbi, ten PC bude vypadat jako velmi dobře zachovalý starý PC s vykoným HW a vodou. Skříň už má ale nemám fotku. Je upravena a ty plasty starší jsou vypulirovany nějakou chemii aby vypadaly "jako nové" , ale 140 mm dozadu a 140 mm dopředu je max co tam dostanem.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Odpovědět

Zpět na „Voda“