Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem
- saffri
- Nováček
-
Re: Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem
Chci koupit manzelce nejaky slusny objektiv - mam vyhlidnuty SIGMA 70-200mm F2.8, APO EX DG MACRO II HSM pro PENTAX . Je to dobry objektiv? Bude ho mit nafoceni prirody a taky sportu - fotbal. A muzete mi doporucit k nemu nejaky TC ? Dik.
- no-X
- Středně pokročilý
Tenhle thread slouží pro řešení manuálních objektivů, ne pro AF objektivy. Na ty je určený celý zbytek sekce...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Voris
- Nováček
-
Rád bych si zkusil cvaknout nějaké to makro. Opravdový makroobjektiv ale kupovat nechci. Z internetu jsem zjistil, že se v takovém případě často používá Industar 50/3.5 s mezikroužky. Je nějaký důvod kupovat Industar, když už mám doma padesátku Pentacon?
- no-X
- Středně pokročilý
Industar má tři zásadní výhody: Je levný, je slušně ostrý a nemá problémy s axiální chromatickou aberací (tessar design), což se o světelných padesátkách říct nedá...
Pentacony jsou variabilní, takže si můžeš pomoct výrazně, stejně jako tam nemusí být moc viditelný rozdíl...
Pentacony jsou variabilní, takže si můžeš pomoct výrazně, stejně jako tam nemusí být moc viditelný rozdíl...
- Shiny
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
no-x :
Chlape kam chodíš na ty vědomosti. Já fotím s velkou přestávkou asi 45 let a kdysi samozřejmě jen s pevným sklem a měl jsem jich mraky a dost mne to bavilo. ale nějak si neuvědomuji že bych narazil na informace v takovém rozsahu jak tu prezentuješ ty. :_)))) Gratuluju )
Chlape kam chodíš na ty vědomosti. Já fotím s velkou přestávkou asi 45 let a kdysi samozřejmě jen s pevným sklem a měl jsem jich mraky a dost mne to bavilo. ale nějak si neuvědomuji že bych narazil na informace v takovém rozsahu jak tu prezentuješ ty. :_)))) Gratuluju )
- no-X
- Středně pokročilý
Já fotím zrcadlovkou (a teda manuálními skly) rok a tři měsíce… Samozřejmě, že bych radši uměl fotit, než byl chodící encyklopedií
- no-X
- Středně pokročilý
Pro všechny zájemce o Porst 55/1.4 z aukra:
http://www.aukro.cz/item682018410_porst ... filtr.html
Prodejce: jakubkalfus
Před dvěma týdny jsem ho koupil, až po skončení aukce mi pán sdělil, že objektiv má nasazený redukční kroužek, který nelze odstranit a že má škrábanec na zadní čočce. Když jsem mu odpověděl, že o něj za daných podmínek nemám zájem, začal mi ještě vyhrožovat pravidly aukra!
Takže vřele NEdoporučuju...
http://www.aukro.cz/item682018410_porst ... filtr.html
Prodejce: jakubkalfus
Před dvěma týdny jsem ho koupil, až po skončení aukce mi pán sdělil, že objektiv má nasazený redukční kroužek, který nelze odstranit a že má škrábanec na zadní čočce. Když jsem mu odpověděl, že o něj za daných podmínek nemám zájem, začal mi ještě vyhrožovat pravidly aukra!
Takže vřele NEdoporučuju...
- Shiny
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Jo Aukro....už jsem si tam několikrát naběhnul
- tomas-tnt
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Díky za radu no-X. Zrovna od tohoto prodejce mám rozjednáno několik věcí - zatím se jeví seriózně, každopádně budu ostražitý. Ještě jednou díky. Tohle by mohl být další thread v novém fóru - hodnocení prodejců na aukru, popř. na aukcích obecně.
DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
- no-X
- Středně pokročilý
Ještě to zkonkretizuju - první zpráva po konci aukce byla, že zapomněl uvést, že z objektivu nejde sundat redukční kroužek, jestli mi to nevadí. Odpověděl jsem, že ne. Další byla, že též neuvedl, že je na zadní čočce škrábanec. Na což jsem reagoval tak, že v tom případě nemám zájem.
Jeližko dal objektiv do aukce znovu a přesto tyhle nedostatky neuvedl, je to pro mě podvodník - závady totiž uvést nezapomněl, ale neuvedl je záměrně
Tady je korespondence, pokud si někdo chce udělat nezávislý názor - na další zprávy už jsem nereagoval, jen mě dál přemlouval k tomu, abych si objektiv vzal i přes ty vady:
http://photoweb.xf.cz/temp/porst5514.rtf
Jeližko dal objektiv do aukce znovu a přesto tyhle nedostatky neuvedl, je to pro mě podvodník - závady totiž uvést nezapomněl, ale neuvedl je záměrně
Tady je korespondence, pokud si někdo chce udělat nezávislý názor - na další zprávy už jsem nereagoval, jen mě dál přemlouval k tomu, abych si objektiv vzal i přes ty vady:
http://photoweb.xf.cz/temp/porst5514.rtf
- Metrix1
- Začátečník
no-x zaujimave čitanie . Ked to pojde tymto smerom dalej tak treba premenovat aukro na mačka vo vreci
DSLR ---Sony A 200
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
To je na pár facek
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- ouderec
- Začátečník
-
Ahoj,
Ještě bych se vrátil k tomu makru na chvílu... Jak je vhodná na makro sigma 70-200/2,8 ? myslím, že to dělají i v makro verzi, nebo se pletu? Jak by tento unoverzál dopadl například se srovnáním s canonem 100/2,8 makro?
Vím, patří to asi do jiného fora, ale věřím že mě s tím tady ocuď nevyhodíte .-)
Přeju všem pěkný den
mám na prodej m42 tamron 24/2,5 - docela šikovnej malej světelnej, byl sem s ním teda mnohem spokojenější než např s flektogonem 20/2,8 Cenu bych si představoval +/- 3000,- ale jsem ochoten smlouvat, kdyby byl zájem napište mi na mejl: ouderec zavináč seznam cz.
Přeji Vám všem pěkný den a mnoho foto úspěchů
Ještě bych se vrátil k tomu makru na chvílu... Jak je vhodná na makro sigma 70-200/2,8 ? myslím, že to dělají i v makro verzi, nebo se pletu? Jak by tento unoverzál dopadl například se srovnáním s canonem 100/2,8 makro?
Vím, patří to asi do jiného fora, ale věřím že mě s tím tady ocuď nevyhodíte .-)
Přeju všem pěkný den
mám na prodej m42 tamron 24/2,5 - docela šikovnej malej světelnej, byl sem s ním teda mnohem spokojenější než např s flektogonem 20/2,8 Cenu bych si představoval +/- 3000,- ale jsem ochoten smlouvat, kdyby byl zájem napište mi na mejl: ouderec zavináč seznam cz.
Přeji Vám všem pěkný den a mnoho foto úspěchů
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Sigma 70-200/2,8 není makro objektiv (to že to má v názvu ještě nic neznamená), Canon 100/2,8 je makro objektiv ... no a pak klasicky zoom vs. pevné sklo ... pokud chceš makro objektiv, tak myslím, že výběr je jasný.ouderec píše:Ahoj,
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- no-X
- Středně pokročilý
Hlavně, záleží, co s tím chceš fotit. Pokud nějaký hmyzáky, tak je lepší něco delšího, pokud objekt nemůže utéct, uletět, nebo uplazit pryč, je lepší něco kratšího (čím kratší ohnisko, tím delší časy jsou použitelné). Když jsem fotil se stopětadvacítkou tohle:
http://img3.abload.de/img/sdim0858hrihcv.jpg
musel jsem stát nad tím na špičkách, aby se to vešlo do záběru a to taky dvakrát pohodlné není
http://img3.abload.de/img/sdim0858hrihcv.jpg
musel jsem stát nad tím na špičkách, aby se to vešlo do záběru a to taky dvakrát pohodlné není
- no-X
- Středně pokročilý
Pokud byste se někdo chtěl zbavit Pentaconu / Meyer Orestoru 135/2.8 s předvolbou clony, pošlete mi soukromou zprávu
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Copak máš za plány?
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- no-X
- Středně pokročilý
Sháním pro jednoho člověka - klidně jich může být i víc, pokud to nebudou 100% identické verze (jsou různý verze - Meyer Zebra, Pentacon Zebra, Pentacon s čárkovaným ostřícím kroužkem, s čtverečkovaným ostřícík kroužkem, s červeným potiskem, se zeleným potiskem...)
//edit: jo a nemusí bejt M42, klidně i exaktovej
//edit: jo a nemusí bejt M42, klidně i exaktovej
- Jano T.
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Pokiaľ by mal niekto záujem predávam:
Pancolar 50/1,8
Flectogon 35/2,4
Pentacon 135/2,8 (monster bokeh)
Objektívy sú vo vynikajúcom stave s puzdrami (mimo flectogon) a krytkami.
Predaj najradšej v celku, cenu si predstavujem okolo 3000 Kč, dohoda možná
Fotky RAW (canon) alebo JPG rád zašlem na mail.
Jano
http://www.foto-test.cz
Pancolar 50/1,8
Flectogon 35/2,4
Objektívy sú vo vynikajúcom stave s puzdrami (mimo flectogon) a krytkami.
Predaj najradšej v celku, cenu si predstavujem okolo 3000 Kč, dohoda možná
Fotky RAW (canon) alebo JPG rád zašlem na mail.
Jano
http://www.foto-test.cz
- Jano T.
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Pancolar 50/1,8
Flectogon 35/2,4
Predané
Jano