Ty RAW hodnoty jsou imho v hexadecimální soustavě. Screen z HD Tune vypadá stejně, jen jsou konvertované do desítkové. Proto jsem bral, že pokud je hodnota 0, tak je vlastně ok.
Počet chyb čtení, přemapované sektory, pokus o znovu-roztočení, všechno je na 0. Jediné co tam je divně, tak je právě ten Ultra DMA CRC Error Count 16 HEX, což odpovídá 21 DEC (potvrzeno v HD Tune)
Tak zkusím vyměnit kabel a budu doufat, že se hodnota nebude zvyšovat?
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
Už má 31, zkusím i to napájení. Teď jsem kouknul na disk, který jsem měl v téhle pozici předtím (stejný SATA kabel, napájení i port na desce) a ten má dokonce 113 UltraDMA chyb, ale nikdy nedělal problémy, tak jsem si toho nevšiml.
Díky moc za rady
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
však snad jasně vidíš že tam je 22 pending sektorů, takže povrch asi nebude úplně OK.
Pfizer & Moderna inside ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
Pending sektory jsou ty co disk detekoval jako vadný ale do oblasti se ještě nezapisovalo tzn nemohl je zatím přemapovat. Kdyby sji udělal zero-fill nebo dlouhej format buďto by zmizely nebyo se z nich staly realokovaný.
Na vyhazov to ještě ale taky neni, můžeš z něj udělat exterák na filmy nebo jiný skladiště nedůležitejch dat. Pokud to při tý mizerný kapacitě 250GB za to vůbec stojí.
OK, během zápisu disk zjistil že sektory jsou ještě použitelný a nerealokoval je. Je to asi jako říci důchodci že nemá rakovinu, je to dobrá zpráva ale nemění to fakt že je mu 80+ a sotva se plazí a může to s nim seknout každej den, asi tak je na tom ten disk.
Ahoj, mám relativně nový disk, který jsem dal do externího rámečku a je tedy připojován přes USB kabel. Nyní jsem si všiml, že tam má spoustu chyb čtení, ale sektory se zdají být v pořádku. Jak moc to může být vážné?
Pfizer & Moderna inside ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
Seagate narozdíl třeba od WD reportuje pod Read Error Rate chyby před korekcí, tj. je jich vždycky hodně a je to normální. Problém by byly jen chyby pod Uncorrectable Errors a tam žádný nejsou.
Ahoj,
mám v NASce disk (WD red 3TB), který nedokončil rozšířený SMART test. Píše to, že health status failing. Nicméně ve jediná chyba, kterou tam vidím, je jeden drive reidentification count.
Druhý disk, co tam je se tváří jako zdravý, ale má těch reidentifikací 34, 1074 bad sektorů a 10x drive reconnection.
Co si o tom mám myslet? Je to záložní NAS, žádný data tam teď nemám, ale přemýšlím, jestli tam ty disky (nebo některý z nich) můžu nechat nebo jestli mám radši vyměnit oba. A případně jestli nemůže být problém v NAS. Má smysl ty disky připojit do PC a provést nějaký test tam?
Díky
Ptám se, co si mám myslet o tom, že disk, kterej má jeden reidentification event se tváří jako vadnej, zatímco ten druhej, kterej popisuješ to popisuje jako healthy.
Smart report má určitej treshold od kterýho máš warning status a pak určitej kde máš fail status. Neodráží to ale často reálnej stav věci a při těhlech číslech je ten disk jednaznačně vadnej.