AMD APU-Llano,Trinity/Richland,Kaveri/Carrizo,BristoRidge

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: AMD family 12h/15h APU - Llano, Trinity-info, spekulace

Příspěvek od DOC_ZENITH »

No tak všechny K10 třeba pokud nezvedneš voltáž northbridge tak ty frekvence co jsi napsal ani náhodou. A to že některé desky tu voltáž zvedaj automaticky neznamenšá že je to ok. Default VNNB je 1,1v. A na této voltáže 50% čipů nedá ani 1600. Kor s velkými moduly.

Mě projde deně rukama tak 5 kompů a kdyby to fungovalo tak easy jak píšeš, tak by se to tak provozovalo. Ale to se neděje.
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

A nastavoval jsi tam 2T Command rate u těch APU? To je největší kámen úrazu u rychlostí překračujících 2133 MHz. Pro ostatní procesory to není potřeba navyšovat.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já jsem u APU většinou rád že fungujou. Pochop že to jsou ty nej shit desky, typu MSI za 1500kč, atd. Nemůžeš brát v potaz kvalitní desky, o ty nikdo v kombinaci s APU nemá zájem. Když už lidi kupujou APU je to kvůli ceně.

Můj přístup je naprosto stejnej jako OEM. Proč to ladit když se to jednou blbě vypne a bios se sám resetuje. Proč to ladit když ten modul časem lehce zdegraduje a přestane tam bejt stable. Proč.... nestojí to za ty reklamace navíc.

Když jsem to ladil pro sebe na ok desce nebylo 2133+ problém, ale opět jak kdy. Zkus použít 8GB moduly třeba, nebo 2 moduly na kanál, a hned tě přejde sranda.

1T/2T command je přímo závislej na počtu banků a modulů na řadiči. Podle toho je a nebo neni třeba nastavovat 2T. Samo sebou pokud možno tak ne, je to negativně cejtit na výkonu.
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

2×4 GB nebude problém, horší to bude s 2×8 GB. Tam už to bude chtít pořádně naladit a hlavně mít modul (respektive paměťové čipy), který je kompatibilní s danou deskou. Ale chápu kam míříš, když skládáš PC za minimální rozpočet, tak věřím, že řešení podobných problémů za to nestojí.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Dotyčný je hlavně řešit neumí, a neni cesta jak je vyřešit za ně, protože jak jsem řekl, jednou se to blbě vypne = bios reset a je to. Ta věc musí fungovat na defaultu tak jak je a jak má. Pokud to defaultně paměti nenastaví stable na 1866 či 2133, tak tak nebudou.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

DOC_ZENITH píše:je to kvůli stabilitě. Jako ve všech laptopech.

I i desktopů když si koupíš ranom XPU + random desku co má napsáno DDR2133 support a dáš tam DDR2133 paměti = defaultuje na 1333. Pokud runě nastavíš 2133 = ani nepostne. To chce ladit, ladit voltáže latence, atd, aby se to takhle dalo rozject. To v laptopech nelze.

Dále jde o velikost modulu, čím větší = tím menší frekvenci dokáže CPU vyrvat.

Dokonce i Ivy bridge laptopy co maj default 1600Mhz paměť, tak když se tam přidal 1600Mhz 8GB modul, tak unstable. Musel se tam dát 1333 aby to celé defaultovalo do 1333 a bylo to stable.

DDR3 byly prostě navrženy na 800/1066/1333. Už 1600 bejvá občas problémové i když to nakonec bylo ceritifkováno. Více = toho si žádnej OEM nelajsne to už je jen "garantované OC" ala cesta do problémů a tunu nasranejch BFU co už vaší značku nechtěj ani vidět. Pro BFU je lepší stabilita než výkon.
spíš to je o lenosti výrobců cokoliv nastavovat, prostě se to tam dá to nejlevnější co jde a na té základní frekvenci na které to najede, tak to tak nechaj (i když by to zvládlo bez problémů i víc).... :blee: Ale přesně jak napsal ARG, na co potom máme ty XMP/AMP profily ??? Pro srandu králíkům.

Ty APU dají bez problému v dual channelu 2133MHz některé i 2400MHz a potom se díky propustnosti zvednou fps i o 40% (oproti 1333MHz), v single channel módu zase APU používá "Frame buffer compression". Žádné složité nastavování se díky profilům nekoná, prostě nastavíš profil a funguje to.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

problém bude v nasmlouvaných odběrech 1333 ram, které nikdo nemá vůli měnit, je to to samý,jako 1366x768 u LCD, přitom není problém používat větší rozlišení...

Nejvtipnější je, že nové konzole budou stavět na téměř tom samém HW :lol: a mají utáhnout full HD
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

del42sa píše:
DOC_ZENITH píše:je to kvůli stabilitě. Jako ve všech laptopech.

I i desktopů když si koupíš ranom XPU + random desku co má napsáno DDR2133 support a dáš tam DDR2133 paměti = defaultuje na 1333. Pokud runě nastavíš 2133 = ani nepostne. To chce ladit, ladit voltáže latence, atd, aby se to takhle dalo rozject. To v laptopech nelze.

Dále jde o velikost modulu, čím větší = tím menší frekvenci dokáže CPU vyrvat.

Dokonce i Ivy bridge laptopy co maj default 1600Mhz paměť, tak když se tam přidal 1600Mhz 8GB modul, tak unstable. Musel se tam dát 1333 aby to celé defaultovalo do 1333 a bylo to stable.

DDR3 byly prostě navrženy na 800/1066/1333. Už 1600 bejvá občas problémové i když to nakonec bylo ceritifkováno. Více = toho si žádnej OEM nelajsne to už je jen "garantované OC" ala cesta do problémů a tunu nasranejch BFU co už vaší značku nechtěj ani vidět. Pro BFU je lepší stabilita než výkon.
spíš to je o lenosti výrobců cokoliv nastavovat, prostě se to tam dá to nejlevnější co jde a na té základní frekvenci na které to najede, tak to tak nechaj (i když by to zvládlo bez problémů i víc).... :blee: Ale přesně jak napsal ARG, na co potom máme ty XMP/AMP profily ??? Pro srandu králíkům.

Ty APU dají bez problému v dual channelu 2133MHz některé i 2400MHz a potom se díky propustnosti zvednou fps i o 40% (oproti 1333MHz), v single channel módu zase APU používá "Frame buffer compression". Žádné složité nastavování se díky profilům nekoná, prostě nastavíš profil a funguje to.
Asi si děláš iluze o tom jak OEM trh funguje. Tan se spláskává z toho nejlevjěšího co jde. NIkdo tam nedá 2133 Mhz paměti protože nikdo neví jaký paměti dostane. Oni koupěj horu čipů od Samsungu, horu čipů od Mikronu, strkaj tam co jim zdrovna dojde a co je zrovna levnější, a pak jim Sangung dodá paměti co jsem 2133 certified ale ups ono to na 2133 nejede protože si zrovna nesedly s tim CPU nebo deskou? Do tohodle nepůjdou.

XMP profily jsou funny věc pro overclockery, ne pro usery. XMP profil je to co ten modul má dát jako garantované OC, žádnej standard. Kdyby to byl jedec standard, nebyl by to XMP profil ale normálně součást standardního SPD. Což je opět průser protože jak jsem řekl, DDR3 jsou standardizovány do 1333. Vyšší frekvence mohou fungovat, ale taky nemusej, stačí aby si to nesedlo, nebo se použily velké moduly. Můj CPU dá 2,6Ghz když mu navěsim 8GB a 1066Mhz když mu navěsim 64GB například. A je úplně jedno jaké moduly. U APU je to ještě větší sranda. Tam díky bohu většinou už z charakteru zařízení by člověk nepotřeboval více jak 2x4GB, ale co kdyby někod chtěl, vyměnil si to a průšvih.

Paměťová prostupnost je velkou brzdou pro APU, protože používá ihmo špatné paměti. DDR3 byly navrženy jako systémová paměť v letech 2005-2007, ne grafická paměť. Jsou koncipované pro co nejrychlejší přístup do paměti = rychlost nalezení random informace, což se nejvíce hodí CPU. Ne na nejvyšší možnou propustnost sběrnice na úkor latencí. Pro to jsou GDDR paměti. Systémovej CPU by mohl klidně fungovat na GDDR pamětech, tak proč AMDihmo neudělalo desky pro GDDR5 paěti ve slotech které by si samo vyrábělo? Hmm? Své branded paměti už má. Odpověď je opět cena, protože DDR3 jsou nejvíc masově vyráběné, tudíž nejlevnější. Ale to neni grafická paměť, a ani DDR4 nebudou primárně grafiká paměť.

APU budou muset problém obejít ňákym internim framebufferem, nebo jinym typem paměti pro ně vhodnějším. Jinak se systémová paměť a přístup do ní stane totální brzdou, no, ona už je nyní ihmo.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

neřikej mi tady, že si Sapphire dělá vlastní ram moduly :!: to je největší blbost 1) nechat si to vyrobit a otestovat někym jinym je levnější 2) neviděl jsem ramky se jménem Sapphire... Ramky si do svých PC dělá tak akorát Samsung.
Je to jen o tom objednat RAMky s certifikací 1866MHz a nastavit 1866MHz v biosu daný desky. Vše ostatní je blbost výrobce PC.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já jsem nikdy nepoužil slovo Sapphire.... o čem to mluvíš?
AMD mělo své branded paměti. Jistě že paměťové čipy jako takové vyráběl někdo jinej. Ale proč teda neudělat vlastní návrh slotů pro GRDD5 a neobědnat u nich rovnou GDDR5 moduly co se třeba používaj na grafikách a neudělat to z nich? Vždyť to neni žádnej problém. Ale nechtělo se, protože paměti kde 4GB nestojej 500 kč ale 2500 kč by se hůř prodávaly.

Ale takovejch 6GHz GDDR5 128-bit (standardní dual) by na ňákej čas bohatě stačilo.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

vždyť na to není přizpůsobený paměťový řadič v CPU daného APU. To přece není jen otázka slotů na desce. Celý paměťový řadič by se musel předělat a to není asi zrovna triviální úkol, nehledě na to jak by řešili kompatibilitu takových CPU/APU na deskách s DDR3 ??? Podle mě tenhle problém částečně vyřeší nové DDR4 paměti + nějaký wide framebufer ( TVS + 3D nebo Sideport).
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

ty od AMD myslím má na starost Patriot...

Zatím ale stále propustnost celkem stačí,s tále to škáluje nahoru, ale je možný že u SR B dojde nějaké změně. Zajímavé, že u Haswellu také měla být vnitřní paměť pro iGPU, ale možná nakonec ani nebude až do Broadwellu?
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

flanker píše:ty od AMD myslím má na starost Patriot...

Zatím ale stále propustnost celkem stačí,s tále to škáluje nahoru, ale je možný že u SR B dojde nějaké změně. Zajímavé, že u Haswellu také měla být vnitřní paměť pro iGPU, ale možná nakonec ani nebude až do Broadwellu?
No mluvilo se o tom původně už i pro Ivy Bridge heh a nakonec se nic takového nekonalo, takže je docela dobře možné, že ani u Haswellu se ta technologie neobjeví, alespoň ne hned ze začátku....

Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

DOC_ZENITH píše:Já jsem nikdy nepoužil slovo Sapphire.... o čem to mluvíš?
AMD mělo své branded paměti. Jistě že paměťové čipy jako takové vyráběl někdo jinej. Ale proč teda neudělat vlastní návrh slotů pro GRDD5 a neobědnat u nich rovnou GDDR5 moduly co se třeba používaj na grafikách a neudělat to z nich? Vždyť to neni žádnej problém. Ale nechtělo se, protože paměti kde 4GB nestojej 500 kč ale 2500 kč by se hůř prodávaly.

Ale takovejch 6GHz GDDR5 128-bit (standardní dual) by na ňákej čas bohatě stačilo.
Přesně to by to chtělo. přišla nová patice FM, kde stejně neni zpětná kompatibilita, tak mohli přidat i špeciální RAMky. Já nevim, proč AMD ještě nekoupilo nějakou divizi na paměti, když na jejich výkon pořád naráží. Třeba pro radeony 7xxx nenasadily XDR protože jsou moc drahý a nikdo to nedělá, 8xxx budou to samý, i když je jasně vidět, že GDDR5 nestíhaj.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Maor píše: Přesně to by to chtělo. přišla nová patice FM, kde stejně neni zpětná kompatibilita, tak mohli přidat i špeciální RAMky. Já nevim, proč AMD ještě nekoupilo nějakou divizi na paměti, když na jejich výkon pořád naráží. Třeba pro radeony 7xxx nenasadily XDR protože jsou moc drahý a nikdo to nedělá, 8xxx budou to samý, i když je jasně vidět, že GDDR5 nestíhaj.
Jenže Docent to nemyslel, že by tam byl na desce navíc ještě jeden speciální slot jen pro GDDR5 paměť pro grafickou kartu. O měl na mysli to, že by na GDDR5 běhal systém, tedy CPU, což je poněkud složitější problém imo....

BudyCZ
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BudyCZ »

Vyskytl se mi problém u sestavy kterou jsem zrovna skládal.
Systém je hrozně pomalý a laguje i při obyčejném brouzdání po internetu.
Neměl někdo podobný problém?Catalysty mám poslední všechny ovladače jsou naisntalovány.
Problém je dokonce i s kurzorem ve windows. Seka se v jednom kuse...

Sestava:
A8 5600k
Asus F2-A55M LE
2x2GB 1600MHz
Samsung 1TB
Enermax NAXN 450W
Windows 7 Ultimate.

Nesetkal se někdo s podobným problémem? Není nutné něco v BIOSu přenastavit? S tímto jsem se tedy ještě nikdy nesetkal.
EDIT:
Teď jsem si všiml že se to seká i v BIOSe...To mi hlava nebere...
Mobo: ASUS B550-EXTREME / CPU: AMD Ryzen™ 9 5900X @ DEFAULT / Cooling: AMD Wraith Prism RGB LED / RAM: G.SKILL 32GB 3600MHz CL17 (2x16GB) / GPU: PowerColor RX 6800XT 16GB @ DEFAULT / HDDs :2x2TB SAMSUNG 980PRO, 2x2TB SAMSUNG SSD = 8TB SSD / PSU:Corsair HX1000i 1000W / CASE: Phanteks Enthoo Evolv X Tempered Glass stříbrná / Panel: 43" ASUS ROG Strix XG438QR 4K UHD HDR
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

zkus jinou myš/klávesnici....
teploty CPU jsou OK?
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

1. Zkoušel jsi restart PC? Pokud ano, tak přejdi k bodu 2. Vtípkuju no... :lol:
2. Zkoušel jsi starší bod obnovení? Pokud ano, tak přejdi k bodu 3.
3. Zkoušel jsi reinstalovat Windows? Pokud ano – hledej problém v HW.
BudyCZ
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BudyCZ »

Problém vyřešen....Ale vůbec netuším čím to bylo :?
X restartů vyndání pamětí. Restarty a po tom co jsem tam dal fleshku tak vše ok.
Jenom šíleně na tý desce hopruje napětí...Jednu vteřinu tak je 1.28V a potom tam skočí klidně i 1.85V atp... :shock:
Kdo ví jestli ta deska není sama o sobě defektus a brzo neodejde.
Mobo: ASUS B550-EXTREME / CPU: AMD Ryzen™ 9 5900X @ DEFAULT / Cooling: AMD Wraith Prism RGB LED / RAM: G.SKILL 32GB 3600MHz CL17 (2x16GB) / GPU: PowerColor RX 6800XT 16GB @ DEFAULT / HDDs :2x2TB SAMSUNG 980PRO, 2x2TB SAMSUNG SSD = 8TB SSD / PSU:Corsair HX1000i 1000W / CASE: Phanteks Enthoo Evolv X Tempered Glass stříbrná / Panel: 43" ASUS ROG Strix XG438QR 4K UHD HDR
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

zdroj? Jak je nastaveno napětí v BIOSu? Nastav jej manuálně na 1.275V, kalibraci CPU na regular (medium) a nebo high.
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“