Intel Core 2 Duo E8x00 - přetaktování, problemy, rady

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: E8xxx - rady, voltáž, chlazení atd.

Příspěvek od izerS18 »

tielka píše:....
ano, cpu pojede a pokud se hrajou hry a nedělá nějaká práce, je to fuk, že CPU není 100% stabilní.

Ale dělej diplomku, hraj ONLINE, pracuj na videu z dovolené a pak najednou BSOD... to je k pos... :roll:
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

v podstatě proti tomu nic nemám jde jen o to naco je potřeba pc,já ho mám jen na hry sem tam nějaká ta úprava videa a nemám ho připojený k netu ani antivir a podobné programy takže ho mám bez zbytečné zátěže tedy jenom herní pc,na ostatní práci mam notaska plne postačující je to v podstatě i ekonomické co se týče energie herni pc mě bere okolo 400W, notasek 40W
Edye
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Edye »

mam dotaz, na moji E8400 3,6GHz se dostanu bez problemu na 1,3V, ale kdyz tam dam 3,8GHz pri napeti 1,36V tak se nerozjede PC a musel sem vydelat baterku ze zakladky, tak se ptam... musim tam davat tech minimalne 1,4V abych se dostal na 3,8GHz a nebo 1,45v abych se dostal na 4GHz?(zalezi na kusu MB a CPU, ale orientacne teoreticky si myslim ze to de nejak vyresit) dik za odpovedi
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

tyto procaky na 400 fsb nepotřebují zvedat napětí každopadně bych nechal všechno na auto nastavil bych 400 fsb a everestu bych se podival na hodnoty napětí a podle toho bych se zařídil co a jak
Edye
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Edye »

no kdyz mi to zhodi takt na 2,GHz tak je v everestu napeti na 1,1V... a teploty v klidu mam cca 28C(AC alpine 7 1300ot/min)... a jeste sem se chtel zeptat, jaka je pravde podobnost ze odsmahnu jadro protoze je tam prepeti? jo a kdyz dam na CPU default napeti(1,25V) tak je to nestabylni jak prase... ani 1min v orthosu:( az na tech 1,3V mi to jelo 1,5h pak sem to vypnul, a zkousel dal, tak se mi zda ze sem dobry kousek nechytl....
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

1,45v je bezpečná hranice pro cpu chlazený vzduchem,nepíšeš jakou máš desku a jestli je aktualní bios,nastavení na auto je jen na to aby se zjistilo jaké napětí bude cpu potřebovat je to šetrna cesta než tam rvát rovnou 1,45v,pokud ovšem ti to nevadí tak napětí nastav ale podle zkušeností nestačí jenom to jsou tam i dalši hodnoty které je třeba nastavovat.cpu intel při rozumném nastavení napětí neodpálíš vypne se sám při 90 stupních celsia.
Edye
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Edye »

mam Gifabyte ep35-d3l, ram transcend 2gb a bios mam aktualni, f6a. ja to nedelam uplne poprve, ale proste vim co znamena v biosu jemnom par veci, napeti ram a cpu, a zvysovani fsb, nasobic, atd... ale kdyz sem dal tu rozsirenou nabidku(alt+f1) tak tam prybylo nejake fsb devolt, aaa fsb volt, atd.. a to sem pridal o 0,1V. no a kdyz to dam na auto, tak je jiste ze se rozjede PC? akorat to bude max nestabylni ze?
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

zatím bych rozšířenou nabidku nechal tak myslím si že ta se používá při vysokém taktování při nastavení na 400 fsb asi nebude potřeba to je jenom muj nazor jak říkám vše na auto nastavit 400fsb ram na 800mhz spustit comp když se rozjede otestovat v everestu napětí popřípadě jiné testy pak bych si pohrál s napětím cpu aby to bylo stabilní a tak pokračovat do taktu 4 ghz
ŠakaL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ŠakaL »

Zdar , muze mi nekdo pls poradit jak dostat E8500 aspon na 4.2Ghz mam to bez jedinyho problemu na 3.6Ghz ale bez zmeny napeti , s tim si uz nevim tolik rady skousel sem zvetsit Vcore na 1.42V kdyz sem to natah na tech 4.2 ale je to nestabilni ,bud modra obrazovka ,nebo padaj hry..neocekavany konec a takovy ty keci.. i ramky sem skousel do 2V ale tim to asi nebude,tem dalsim napetim prave uz moc nerozumim,ty mustky,PLL a vsechny dalsi v biosu. ten mam nastavenej takle >

CPU HOST CLOCK CONTROL - ENABLE
CPU HOST FREKVENCY - 442 [4.19Ghz]
PCI EXPRESS FREKVENCY - AUTO
C.I.A 2 - DISABLED
------------------------------------------------------------------
DRAM PERFORMANCE CONTROL:
PERFORMANCE ENHANCE - TURBO
EXTREM MEMORY PROFILE [X.M.P] - AUTO
[G]MCH FREKVENCY LATCH [400Mhz]
SYSTEM MEMORY MULTIPLIER - 3.33D
DRAM TIMING SELECTABLE [SPD] - MANUAL > 7-6-6-20
------------------------------------------------------------------
MOTHER BOARD VOLTAGE CONTROL
VOLTAGE TYPS /// NORMAL /// CURRENT
load line calibration disable
CPU Vcore ................ 1,25000V ............. 1,42500V
CPU TERMINATION ...... 1,200V ............. AUTO
CPU PLL ............. 1,500V ............. AUTO
CPU REFERENCE .......... 0,760V ............ AUTO

>>> MCH / ICH
MCH CORE .......... 1,100V ............ AUTO
MCH REFERENCE ......... 0,760V ........... AUTO
MCH / DRAM ........... 0,750V ............ AUTO
ICH I / O ............ 1,500V .......... AUTO

>>> DRAM
DRAM VOLTAGE ......... 1,500V .............. 1,9 V
DRAM TERMINATiON ..... 0,750V .......... AUTO
Ch-A DATA Vref. ........ 0,750V .......... AUTO
Ch-B -- ll -- ........ 0,750V .......... AUTO
Ch-A ADDRESS Vref. ...... 0,750V .............. AUTO
Ch-B -- ll -- ....... 0,750 V ......... AUTO
... a C1E mam DISABLE

pridavam screeny [CPU-Z] a v klidu kdyz sem to mel na tech 4.2Ghz
http://img198.imageshack.us/img198/2872/infoxny.jpg

SESTAVA V PODPISU..
4670K@ 4.4GHz l MSI RTX 2070 SUPER GXT l EIZO EV2780-BK
evga 750 G2 l xonar ESSENCE ST, SH HD 660S l 2xSSD
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

zkus dát PCI Express na 101MHz, zapnout Load line calibration a u pamětí nastavit Perfomance enhance na Disabled nebo Standart...nic dalšího mě nenapadá...potom už jen je možnost, že nemáš zrovna nejlepší kus...případně bych ještě zkusil stáhnout nejnovější BIOS F6 a naflashovat ho, protože mě u EP45-UD3R pomohl přechod z F4 na F9 znatelně v OC
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
ŠakaL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ŠakaL »

Load Line Calibration sem skousel zmenit na ENABLED, ale nic [jen mi klesly teploty v klidu o 7 stupnu na druhym jadre] jinak zadna zmena. GTA4 nevydrzelo ani pul min ,hned to spadlo do win,s windowsackou hlaskou..
A kdyz sem spustil orthos,tak mi to po 3 min. zastavilo [teploty pod 50] navic CPU-Z mi ukazovalo napeti jen 1,072 / 1,216 ,divny.. v biosu sem nastavil 1,42V pri 4,2Ghz

http://img132.imageshack.us/img132/8020/info2x.jpg

zbytek skusim pomenit zejtra,jinak dik za tip
Tomco
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomco »

Hlavne vypni vsechny setrici funkce.... dyz taktujes tak to dela jen bordel. Dle screenu to mas vse pozapinane. Na 4Ghz musi jit kazda E8500 a jak mas tu novejsi revizi ( E0 je myslim ta novejsi, takze mas...), tak musi jit i vice. Flashni hlavne ten buios jak ti storm radil...

To ze ti GTA4 vydrzelo co i jen 10 vterin je pekny uspech, pac u C2D jakmile loadnes hru obe jadra vystoupi na 100% :-D
ŠakaL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ŠakaL »

tak sem este zmenil PCI EXPRESS na 101 , LOAD LINE CALIBRATION mam na ENABLED a pri napeti 1,42500 sem se dostal stejne jen na 4Ghz [ORTOS mi jel hodku a pul a bez problemu,ale teploty sli k 70,coz je dost pri chladici co mam,a na 4Ghz.

http://img269.imageshack.us/img269/6674 ... unkcni.jpg

Kdyz sem skousel 4,2 a 4,1 Ghz tak to jelo v ORTHOSU ani ne 5 min.
Skusim este poresit ten bios,ale nemam s tim skusenosti , a jakou verzi tam mam nahrat teda ? a to stahnu na strankach vyrobce ?
dik..
Icicle
Nováček
Nováček

Příspěvek od Icicle »

Ahoj všichni, mám problém, který mi doufám pomůžete vyřešit. Navzdory tomu, že jsem tak trochu BFU, jsem se rozhodl přetaktovat si procesor. Mám C2D E8400 na desce Asus P5Q PRO, RAM 2x2GB dual-channel DDR II 800MHz Corsair. Má někdo s podobnou konf. zkušenosti? Už jsem procík trochu oťuknul, taktnul jsem ho na 3,4GHz a byl naprosto stabilní, ale chtěl bych procecor provozovat na 3,6GHz, tak jsem prošel různá fóra a došel jsem k názoru, že násobič x9, FSB 400, dělička 1:1, Vcore nastaveno na 1,225V a ostatní nechat na AUTO je přesně to co potřebuju. Ejhle, Orthos po cca. 40min padá. Rozhodl jsem se teda přitopit a Vcore jsem zvednul o krok na 1,23125V.
EIST a C1E je vypnuté. Nepomohlo to, Orthos padá po 5min. Co dělám blbě??? Mám ještě přitopit??? Pomůže dát PCI Express na např. 101MHz??? Je možné, že je Ort. nestabilní z důvodu 64bit Win7??? Poraďte prosím jak dál.
Edye
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Edye »

muzu se jenom zeptat jak moc debylni kus E8400 sem chytl kdyz uz na 3,8GHz potrebuje 1,5V? pri 3,9GHz na 1,5V orthos padne po 10s... takze asy zustanu u 3,6GHz(1,3V) protoze vic jak 1,5V semi tam davat ani nechce...
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

2Edye:co máš za revizi? pokud to je C0, tak je to celkem normální
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
Edye
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Edye »

revizi mam E0
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

tak to máš asi fakt dost špatný kus...ale uklidním tě, že to není ještě žádný extrémně blbý kus :wink:
Edye
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Edye »

no, tak to je parada... proc ten kus nema nekdo kdo o taktovani ani nevi :D ale itak dik
viky58
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od viky58 »

To ŠakaL : Já mám PCI-Expres na 103 MHz , napětí na CPU 1.50 , Takt na 4.3 GHz , teploty +- 38c. bez undervoltu (nebo jak se to jmnenuje ) :? , všechny šetříci funkce OFF , Pozor chlazeno vodou !!! :) osobně bych pokud chladiš vzduchem našel nad 1.4v na CPU !

A pokud nedám na CPU 1,5v tak se nedostanu ani na 3.8 GHz
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“