NVIDIA Kepler - informace, spekulace

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
alisan
Začátečník
Začátečník

Re: NVIDIA Kepler - informace, spekulace

Příspěvek od alisan »

Ty děláš, jako by celý prodej stál a padal s majiteli high-end karet předešlé generace. Jenže ono to tak není a jestliže doba obecně nepřeje růstu prodejů GK, je pro výrobce prioritou zisk na navé generaci, než masivnost prodeje. Ta stejně nepřijde. Tedy vyrobit a prodat čip s menším výrobním nákladem za cenu top produktu je pochopitelné (z pohledu výrobce, chápu že se to nelíbí kupci) a smiř se s tím, že to tak bude i v dlouhodobějším horizontu. A kdo dnes má GK nikoli předešlé generace a top řešení, nemá důvod nekoupit za cenu top produktu aktuální top produkty, byť je vidíš jako nižší třídu, jestliže stejně nic lepšího není.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ja bych rek, ze to neni nova 9800gtx, protoze ta cena proste neklesne.Bude to stat porad tech 10-11k.
NV pozdeji vyda GK106 s vykonem gtx570+- jako mainstream a za masinstrem cenu.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

DOC_ZENITH píše:... Jo, a když už jsme u toho že najednou nemáš řád nenažrané high-end čipy, tak tě upozornim, že "obludná" GT200B ala top high end žrala to co žere ta krásná GK104. Ty hodnáš akceptovat stav že "sorry high end už nejsme schopni vyrobit, tak tu máte mainstream za cenu high endu a se spotřebou high endu a plaťte! Je to o 25% rychlejší než karty před 2 lety!

No.... já teda ne. Nvidia ode mě neuvidí za tohle ani korunu.
Já sem řekl že GTX580 je maximum co jsem schopnej akceptovat , né že by mi takový čipy vadily! GTX280 jsem třeba také neměl, v té době mě úplně v pohodě sloužila 8800GTS (512) - ta byla tichá, měla solidní OC... GTX280/260 jsem úplně vynechal. Ale měl sem čest jí zkoušet a nějaký zázrak (280GTX) to nebyl (no hlavně byla dost hlučná) a rozhodně né za tu cenu za kterou nastoupila na trh. Pořádnej upgarde byl až Radeon HD5870... vlastně by byl, nebýt té mizerné AF filtrace... takže se pak více méně z nouze musel vzít 470GTX (ta byla celkem v poho - byl to ok, kus, celkem nehučela - bylo to asi jako ta HD5870. Na 480GTX jsem pak přešel celkem výhodně... ale bylo to fakt peklo. Takže 580GTX byla prostě nutnost...

Prostě až vyjde 680GTX, tak jí porovnam s HD7970 (předem zavrhuji referenční řešení - slyšel jsem, a docela se to blíží k té GTX480) a tu lepší/výhodnější si necham.

A tu poslední poznámku mám chápat jak? Dyť HD7970 bude možná ještě méně výhodná pokud GTX680 bude mít lepší výkon za méně peněz... ale dokud ta karta není venku, tak se není o čem bavit. 580GTx jsem celkem výhodně prodal, takže pokud bude mít nějaká karta aspoň o 30% větší výkon než GTX580 a bude stát 10000, tak moje % investice = stejný % nárůst výkonu :wink: :!: Chápem? :idea: - uvidíme až bude prostě venku a za jakou cenu.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
hnizdo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hnizdo »

DOC_ZENITH píše: Co budeš dělat až za půl roku vyjde high end karta za obdobnou cenu a tvá karta bude stát 3500kč kmm?
Pokud GK110 nebo jak se to bude jmenovat bude vypadat dle rumors, tedy 512bit monstrum s monstroznim vykonem, v zadnem pripade nebude cena lezet v okoli $500. Tech $799 co nekde probehlo mi prijde jako strizlive primereny odhad a muze to byt horsi. S cenou GK104 to nemusi vubec pohnout. Jedine co muze pohnout cenou GK104 je masivni zlevneni konkurence, tedy 7970.
MB: Asrock Z690 Extreme CPU: Core i9-12900K cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL16 Kingston Renegade, VGA: MSI 4090 Suprim Liquid SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 3TB Toshiba, 18TB WD DC HC550, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Logitech G502X Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: BQ Dark Base PRO 900 r2 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus ROG Swift PG32UCDP, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935, OS: Win11/64 Pro

>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<
Nordir
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nordir »

Me nezajimaji zadny podmínky, jaky mel suvereni stat nekde za krale klacka
richie08
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od richie08 »

DOC ZENITH má recht, GK104 je novodobá 9800GTX a NV s jen využívá situace. Chtějí se opět neskutečně napakovat, protože karta s čipem o ploše 300mm2 je mainstream s reálnou cenovkou někde v rozmezí 5-6tis. Tedy cena kolem 10tis je přemrštěná a to tak že hodně! Je zde vysoké riziko, že stejná karta bude na podzim stát povic.

Ale na druhou stranu cenová politika ATi není stejná a velký kus pravdy může mít bohužel i HEAD. Pod taktovkou Rory Reada AMD nasolilo ceny taky pěkně - chce vydělávat, tedy chce vyšší marže a je to dost vidět. Tedy ta cena opravdu nemusí spadnout tak rychle, nedejbůh zůstat. Může totiž nastat situace kdy vysoké ceny budou oběma výrobcům vyhovovat (NV určitě) a do vysilující cenové války se ani AMD nebude chtít jít.
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Tak podobna situace tu snad uz byla ne ? A nejen v podani ATI/Nvidia ... 2roky bude situace extremni pak zasahne urad nadeli pokuty za zneuziti trhu nebo jak se tomu rika a vse zase pujde OK ... Jako by se to porad neopakovalo ... Ovsem tet bude tahle situace nejen v grafikach , ale i v discich a tak dale a tak dale .... holt oligopol je vyhodny jen pro vyrobce .
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

a kdy na GK trhu zasahoval jakýkoli úřad, nebo byl někdo obviněn z kartelové dohody? Nějak se nemůžu rozspomenout...

jinak samozřejmě tenhle typ trhu je pro takové dohody téměř ideální, ale jak říkám, nepamatuji si že by to bylo někdy někomu prokázáno
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
richie08
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od richie08 »

Myslím že výrobci LCD dostali pokutu za kartelovou dohodu a umělé držení vysokých cen.
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

osobně si myslím že vysoké ceny máme kvůli tomu, aby poptávka vysoko nepřekročila nabídku, toť můj názor a proto to možná vypadá jako že se dohodli
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

CyberDeath píše:Tak podobna situace tu snad uz byla ne ? A nejen v podani ATI/Nvidia ... 2roky bude situace extremni pak zasahne urad nadeli pokuty za zneuziti trhu nebo jak se tomu rika a vse zase pujde OK ... Jako by se to porad neopakovalo ... Ovsem tet bude tahle situace nejen v grafikach , ale i v discich a tak dale a tak dale .... holt oligopol je vyhodny jen pro vyrobce .

Já tomu říkám selhání kapitalizmu. Ala všechny inovativní a malé společnosti již byly zkonzumovány těmi giganty a ti nemaj zájem cokoliv zlepšovat, jen udržovat stav a zisky. Aktivní konkurence již bohužel není.

Jinak, tehdy ty ceny dostala do latě řada Radeonů 48xx, ale tentokrát se obávám že AMD nic v rukávě nemá, když ta GK104 dokáže konkurovat Tahiti.

Situace je prostě taková, že GK104 je ořezané GPU čistě na hry, Tahiti je GPGPU friendly křemík = nemá tak dobrej herní výkon vs tranzistor, a GPGPU funkce se nám v herních enginech jaksi nepoužívají tak proč je mít že.... Takže jsme v této patové situaci kdy jakékoliv GPU so přinese výpočetní sílu je odsouzeno hráči, protože by mohlo mít větší herní výkon že. Minulou generaci na to doplatila NV, teď se to asi stane AMD.

GPGPU lidi nechtěj protože jim nic nepřináší, vše jsou stejně konzolový porty nebo výplody zastaralejch enginů, atd. Z atéto situace bude nejvíce excelovat architektura co neni moc pokroková jen je nejrychlejší v provádění SM 2.0, 3.0 kódu má velkej fillrate a když se chceš jooo blejsknout tak i teselátor. Drtivá většina moderních features a výpočetního výkonu jsou pro hráče (a evidentně i recenzenty) promrhané tranzistory.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

DOC_ZENITH píše:Situace je prostě taková, že GK104 je ořezané GPU čistě na hry...
No dyť, podívej se na Fermi - té jsou ty GPGPU funkce pro normální lidi úplně k ničemu. akorát to díky nim více žralo... kdyby ty tranzistory místo do GPGPU investovali do TMUs, tak by opravdu upgarde s GTX580 byl k ničemu. GTX680 bude mít více než 2x vetší fillrate, což pro ty dnešní hry je stále celkem zásadní věc, hlavně při používání AF a TRAA. V těhle situacích očekávam velmi výrazný nárůst výkonu. (skromě odhaduji minimálně 2x víc fps v trávníku v mafii, nebo heavenu)

První věc co na GTX680 zkusím bude Unigine Heaven (1.0) s 8xAA, protože Heaven používá rovnou TRAA, takže úseky kde je kamera nad trávníkem to na fermi dost slušně padalo. Vtipné je že pak úseky s tunou tesselace běží na GTX580 rychlejí než úseky bez tesselace ale z hromadou trávy (pravý opak Radeonů HD6970 a hlavně 5870). Samozřejmě se můžu mýlit, ale s HD7970 si tu byl docela nadšenej, a GTX680 co se týče "herních výpočetních jednotek" je ta tom úplně stejně - 128TMU/32ROPs na cca 1GHz. Jediný rozdíl tu je ve sběrnici.... což je ale stejně docela legrace, že nvidia si na stejný/vyšší výkon vystačí se slabší sběrnicí.... podtaktujte si schálně HD7970 na 4GHz aby jste dostali 192GB/s a bude mít HD7970 co dělat aby překonala GTX580 - toto mimochodem také vyzkouším pokud bude možnost! :D
Naposledy upravil(a) Ache dne pon 19. bře 2012, 19:29, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

je vidět, že OC potenciál nových Keplerů bude +- podobný Radeonům, ale mám trochu obavu, že na extranáročná rozlišení bude Tahity Keplera silně dotahovat či i občas překonávat (takt na takt asi ano)
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ache:

Ano 7970 prolítla Heaven nádherně, ten fillrate byl cejtit, prostupnost geometrie taky, zatím nej co jsem v tom dosáhnul by far, pod oc se Fermi nechytala ani vzdáleně, kor právě nad trávou heh, kde jí došel fillrate. Ale o tom už jsem povídal v příslušném threadu. Problém je že v porovnání s GK104 vypadá Tahiti mizerně, ono vypadá neefektivně i ve srovnání s 7870, atd. Tahiti je univerzální GPU, velice výpočetně GPGPU silné, prostě Fermi made by AMD, ale neni to tak velký tudiž to neni ani tak nenažraný (ale chadič je ještě větší shit takže hlučný je to obdobně), ale je tam tuna tranzistorů investovanejch mimo herní výkon (alka rychlost porvádění SM a fillrate).

GK104 vypadá, že bude o to všechno ořezaná + má fixnutej bottleneck v TMU, a ano při TRAA bude mít až dvojnásobnej výkon, to je čistě logické. Vše ostatní (výkon shaderů, prostupnost, atd...) má +- na úrovni Fermi, ale prostě odstraňuje ten jedinej bottleneck na úkor věcí co hry stejně nepoužívaj.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

DOC_ZENITH píše: Vše ostatní (výkon shaderů, prostupnost, atd...) má +- na úrovni Fermi, ale prostě odstraňuje ten jedinej bottleneck na úkor věcí co hry stejně nepoužívaj.
Výkon shaderů? Ty víš jak budou efektivní a jakej mají výkon? Zrušění hot-clock znamená 3x horší efektivitu? Kdyby GTX580 neměla hot-clock, tak by ke stejnému výkonu potřebovala 1024 stejně efektivních jednotek... na GTX680 jich máš 1536 a ještě na vyšší frekvenci. Já vim že výkon v SP narostl dost podstatně, to je vše... vliv na výpočty shaderů oveří až nějaké ty benchy. Já sem spíš zvědavej na tesselaci, protože GTX680 má "jen" 8 geometrických jednotek (jako GTX560Ti) proti 16ti na GTX580 :|
zumpar1234

Příspěvek od zumpar1234 »

"Já sem spíš zvědavej na tesselaci, protože GTX680 má "jen" 8 geometrických jednotek (jako GTX560Ti) proti 16ti na GTX580" No musia to mat nejako inak ošetrené aby navysili výkon.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

GTX560TI (gf114) měla sice 8 Polymorphů, ale jen dva rasterizéry. GTX680 má rasterizéry 4 a k tomu 8 polymorphů, takže jestli chce porazit v geometrii gf110 (16 polymorphů a 4 rastrizéry) musí být polymorphy v GTX680 nějak vylepšeny. Imho.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

byl tady screen, kdy byl Kepler pomalejsi proti 7970 v Stalker CoP, Metro 2033, AvP, coz mozno potvrzuje, ze v teseleaci nebude takovy king

//
Obrázek
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

v prezentaci Nvidie píšou pravý opak. Až 4x vyšší výkon v teselaci u GK104.

BTW GPU-Z už ukazuje údaje správně : Obrázek
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Adraj
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Adraj »

Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“