GeForce GTX 980/970 - info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
BananSK
Černá karta
Černá karta

Re: GeForce GTX 980/970 - info, testy, recenze, zkušenosti

Příspěvek od BananSK »

ghostdog32 píše:nemůže to vyšší procento pískajících karet souviset s tou extrémně nízkou spotřebou?
To si robis srandu nie?
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ghostdog32 »

izigoneanu píše: Takže podle recenzentů a zkušeností ostatních uživatelů na netu by větráky měli zapnout okolo 60° a vypnout při dosažení 50°, u mně se to rovněž takhle chová. Nevím zda je tohle vypínání, zapínání v rozmezích 2°-3° normální.
Na MSI fórum jsem našel lidi co popisují tak trochu podobný problém a někteří se domnívají, že by mohl být problém v posledním Nvidia driveru
https://forum-en.msi.com/index.php?topic=184333.0
já vím, jak to má fungovat a taky to tak funguje naprostou většinu času ale někdy se to prostě nemůže rozhodnout, jesli se už má točit či ještě ne... kolem těch 60°C

Ovladače mám 344.16 stále
Naposledy upravil(a) ghostdog32 dne stř 29. říj 2014, 17:21, celkem upraveno 1 x.
i5-2500K @4.4 Ghz, Noctua NH-U14S, GA-Z68XP-UD3P, Kingston 8GB 1333MHz HyperX blu, Samsung 840 EVO 120GB, Intel 320 80GB, WD Green 2TB EZRX, Audinst HUD-mx2 + AKG K240MKII, EVGA SuperNOVA 750W G2, Fractal Design Define R4, LG W2220P @75Hz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Já v tom zase vůbec nevidim problém.
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Taky jsem si všimnul něčeho podobného, ale není to pravidelné.
izigoneanu píše: Další věc co jsem si všiml že při 59ti stupních se větráky rozjedou na malou chvíli, následně se vypnou, a znovu se zapnou při 62 stupních a běží stále dokud se karta nevychladí na 50 stupňů.
No jestli je to problém nebo ne, těžko říct, ale neustálé zapínání a vypínání v rozmezích dvou stupňů pro ty větráky zrovna dobré nebude. A vůbec proč to takhle blbne, když to ostatním funguje normálně. Zkuste tam nahodit starší driver, jak to udělali ti uživatelé na MSI fóru a uvidíte zda se něco změní.
Naposledy upravil(a) zigo dne stř 29. říj 2014, 17:29, celkem upraveno 2 x.
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

Ono pak v reálu když jsem sledoval ty větráčky, tak se lopatky ani nestačili dotočit v tom kratičkém intervalu, kdy dostali další "šťávu"

To samé se mi dělo před upgradem case ventilátorů, kdy se karta nedokázala uchladit pasivně a tak se ventilátory roztáčely v jednom kuse ale v delších intervalech, protože tam stačilo malej vánek a už to bylo na 58st.
i5-2500K @4.4 Ghz, Noctua NH-U14S, GA-Z68XP-UD3P, Kingston 8GB 1333MHz HyperX blu, Samsung 840 EVO 120GB, Intel 320 80GB, WD Green 2TB EZRX, Audinst HUD-mx2 + AKG K240MKII, EVGA SuperNOVA 750W G2, Fractal Design Define R4, LG W2220P @75Hz
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

izigoneanu píše:Taky jsem si všimnul něčeho podobného, ale není to pravidelné.
izigoneanu píše: Další věc co jsem si všiml že při 59ti stupních se větráky rozjedou na malou chvíli, následně se vypnou, a znovu se zapnou při 62 stupních a běží stále dokud se karta nevychladí na 50 stupňů.
No jestli je to problém nebo ne, těžko říct, ale neustálé zapínání a vypínání v rozmezích dvou stupňů pro ty větráky zrovna dobré nebude. A vůbec proč to takhle blbne, když to ostatním funguje normálně. Zkuste tam nahodit starší driver, jak to udělali ti uživatelé na MSI fóru a uvidíte zda se něco změní.
To je trochu alibismus :-) kdybys napsal, že sis zatím ničeho takového nevšiml, tak to chápu, ale právě si napsal, že už se ti to stalo. Mě se to taky neděje pravidelně... A Pokud se grafika zahřeje na víc stupňů, tak se roztočí na stabilní otáčky. Jenom já jsem takovej magor, že při hrách sleduju afterburner ;-) proto to vůbec řeším.

Jak jsem psal mám staré 344.16 ovladače

Edit :
V tom odkazu na MSI forum řeší úplně něco jiného. Řeší tam, že se při ovladačích 344.48 roztočí fany i v idle klidně na 35st.každých několik vteřin. Jak to tak vidím, tak se asi vrátím na vlastní chladící křivku, dokud si msi a nvidia tendle bordel neuklidí

Dělá to prej i na 980tce od msi a jak tam někdo poznamenal, tak na vypnuté fany padá prach, který se časem dostane do ložiska a ventilátor se může zadrhnout. Opět další důvod mít fany puštený furt i třeba jen na 25%
Naposledy upravil(a) ghostdog32 dne stř 29. říj 2014, 18:02, celkem upraveno 1 x.
ulver
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ulver »

Schuger píše:Zeptám se ještě jednou, nějaká zkušenost s PALIT 970 ? zatím jsem nepořídil ... stále váhám ...
U nas je tato znacka stale exotika, ale ako spominal DOC v azii je to nieco ako tu u nas napr asus. Ja by som to na tvojom mieste skusil. Podla tohto clanku je celkom v pohode :
http://www.techpowerup.com/reviews/Pali ... JetStream/
Ak by ti nahodou nesadla tak budes postupovat podla platneho zakona a kartu vratis.
Napr aj tato GTX980 od palitu je v pohode. Podla mna v nicom nezaostava za ostatnymi vyrobcami.
http://www.guru3d.com/articles-pages/pa ... iew,1.html
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Pozor pozor, to jsem mluvil o Galaxy či KFA. Palit je něco jinýho. Palit je výrobce kterej je na našel trhu už dlouho, skoro 10 let a dostal se sem tím že koupil mnohem známějšího výrobce Gainward a dobrou pověst rozhodně nemá. Posledních pár let je Palit a Gainward to samé, karty jsou fyzicky stejné jen gainwardy maj jiné barvy chladiče či PCB, mechanikcy jsou identické.

Já mam zkušenosti že všechny nereferenční karty vyráběné jako Palit jsou vyráběné dost levně, strašně šiděj analogový výstupní filtry, pro mě deal-breaker.

Maj některý pozitiva, třeba už v dobách DX10 karet osazovali display porty, mam od nich HD4850 sDP, nebo na Fermi je dávali. Nebo jejich prosnulé HD4850 s GDDR5 pamětma rychlá defakto jak 4870. Tehdy s nimi AMD rozvázalo smlouvu a byly to jejich poslední Radeony od té doby dělaj jen NV. Možná to ale ani nebylo kvůli této konkrétní kartě ale kvůli tomu že to tehdy šidili jak se dali, vyráběli šílená high-end monstra s velkou poruchovostí, jejich karty se nedržely žádnejch standardů, Radeony třeba vůbec nemaj něco jako 2D voltáž, kaskády bejvaly analogový s pevnou voltáží žádné SW řízení, nic. Taková karta v recenzi samo sebou poškodí jméno řadi proto s nimi rozvázali smlouvu.

Od té doby šli trochu do sebe a občas se jim ňáká karta povede, třeba jejich 780tka nebyla zlá. Ale furt to je jeden z těch horších výrobců a navíc maj tendence dávat pečetě na chladiče a skutečně reklamace neuznávat když je člověk sundá. Sice dávaj 3 roky záruku takže bych si to furt koupil raději než třeba něco od Sapphire, ale určitě to favorit neni, nidky nebyl a nevypadá to že v dohledné době bude.
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

ghostdog32 píše: To je trochu alibismus :-) kdybys napsal, že sis zatím ničeho takového nevšiml, tak to chápu, ale právě si napsal, že už se ti to stalo.

Edit :
V tom odkazu na MSI forum řeší úplně něco jiného. Řeší tam, že se při ovladačích 344.48 roztočí fany i v idle klidně na 35st.každých několik vteřin. Jak to tak vidím, tak se asi vrátím na vlastní chladící křivku, dokud si msi a nvidia tendle bordel neuklidí

Dělá to prej i na 980tce od msi a jak tam někdo poznamenal, tak na vypnuté fany padá prach, který se časem dostane do ložiska a ventilátor se může zadrhnout. Opět další důvod mít fany puštený furt i třeba jen na 25%
Jaký alibismus ? Vždyť jsem tenhle problém popsal dříve než vy o několik stránek zpět, proto jsem tam dal ten citát. Nechápu co tím myslíte, ale to je fuk. Já sem chodím, abych se poradil s ostatními uživateli kvůli problémům a né abych si tím něco dokázal.

No, každopádně na tom něco bude a tohle chování větráků není normální, když recenzenti a videa na YouTube ukazují něco jiného. S tím odkazem na MSI fórum jsem chtěl taky poukázat na divné chování větráku a netvrdil jsem, že je to stejný problém.
Já taky pro jistotu zatím používám předdefinovanou křivku ventilátoru a při běžném hraní se pohybuji okolo 55°, kromě Crysis 3, který to dokáže rozpálit na 65°
ulver
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ulver »

DOC vsetko co si napisal beriem. Ale co vies mozno prave palit nebude piskat a bude mat slusne OC. Kazdopadne kartu moze vratit podla zakona takze za skusku to stoji. A ked tu citam tie rozne "porodne bolesti" MSI a Asus kariet tak uz z principu by som skusil prave palit alebo nejaku inu exotiku...
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

izigoneanu píše:
ghostdog32 píše: To je trochu alibismus :-) kdybys napsal, že sis zatím ničeho takového nevšiml, tak to chápu, ale právě si napsal, že už se ti to stalo.

Edit :

Jaký alibismus ? Vždyť jsem tenhle problém popsal dříve než vy o několik stránek zpět, proto jsem tam dal ten citát. Nechápu co tím myslíte, ale to je fuk. Já sem chodím, abych se poradil s ostatními uživateli kvůli problémům a né abych si tím něco dokázal.

No, každopádně na tom něco bude a tohle chování větráků není normální, když recenzenti a videa na YouTube ukazují něco jiného. S tím odkazem na MSI fórum jsem chtěl taky poukázat na divné chování větráku a netvrdil jsem, že je to stejný problém.
Já taky pro jistotu zatím používám předdefinovanou křivku ventilátoru a při běžném hraní se pohybuji okolo 55°, kromě Crysis 3, který to dokáže rozpálit na 65°

Jj chová se to někdy divně a já si stále myslím, že by to šlo krásně vyřešit novou verzí BIOSu, která furt neexistuje . U vlastní křivky chlazení je to paradoxně mnohem spolehlivější nebo spíš bych řekl, že pak nejsem nervní z toho, jestli se to už točí či netočí. Bohužel musí na pozadí běžet afterburner, což není optimální, ale jinak to není problém
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ulver:

Jo, exotiku rozhodně mít budeš. :P Hele 780 měli dobrou, i co se týče napájení a počtu použitejch mosů, třeba se jim povede i maxwell.

Já od nich taky měl jednou dobrou kartu, to železnou 8800GT 1GB Gainward co měla fany pod tim pasivem. Ta byla fakt pěkná, další generace 9800 ale už byla plastová ačkoliv koncept byl stejnej, působilo to už levně a odfláknutě a další instance těchto chladičů byly už nic moc, obvykle chladily hůře a hlučněji jak konkurence.
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

trochu OT: rivatuner statistics server běžící synchroně s AB se nekamarádí s některýma hrama. existuje nějaký způsob, jak ho zablokovat v těchto problémových hrách nebo ho alespoň nějak dočasně vypnout? nepřišel jsem na to, protože při jeho vypnutí se hned sám zase spustí... jediný řešení je zatím odinstalace :-( díky
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

Hry kde prudi daj do vynimiek tak aby sa nedetekovali
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Schuger
Nováček
Nováček

Příspěvek od Schuger »

DOC_ZENITH a ulver : díky za Váš názor a radu. Ještě o tom popřemýšlím, ale asi do toho půjdu ta cena je hodně zajímavá.

Vrátit do 14 dní to nemohu, nekupuji klasickou cestou. Většinu svého HW kupuji přes známého, který mi dává super ceny. Navíc jako prodejce, toto neschvaluji a tuto možnost bych zrušil. Vrátit do 14 dní to nemohu, nekupuji klasickou cestou. Většinu svého HW kupuji přes známého, který mi dává super ceny. Navíc jako prodejce, toto neschvaluji a tuto možnost bych zrušil. Hodně lidí to zneužívá, což je zde vidět :)
MB: ASROCK Z87 | CPU: i5-4690K | RAM: 16GB(2x8) Crucial Ballistix Elite XMP | GPU: ASUS HD7580 | HDD: Crucial MX100 256GB + WD 1TB Caviar Black | PSU: Corsair CS650M | OS: Win 7 HP x64
morke
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od morke »

Tak EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 koupena, ASIC 80%. Taktování nechám na později.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
blaho
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od blaho »

Taktuj hned :wink:
Co spekulujes
morke
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od morke »

Obrázek
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
blaho
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od blaho »

nice

// Na com si ju testoval? Dufam ze nepiska, nebo nebzuci?
morke
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od morke »

3DMark 11, karta nepíská, je úplně tichá.

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“