AC: Unity - Technická stránka hry
Moderátor: Baneshee
- oneb1t
- Začátečník

Re: AC: Unity - technická stranka
ano je brzdena
pokud chces videt jak moc tak vyzkousej stejnou scenu ve ktery mas 100% cpu load na ruznejch frekvencich
jakmile se dostanes pod 100% cpu load tak prestanou fpska stoupat
bohuzel moc nechapes vykonostni rozdily mezi i5 a i7 a kdy je vubec realne mozny ziskat nejakej vykonostni naskok z HT
pokud chces videt jak moc tak vyzkousej stejnou scenu ve ktery mas 100% cpu load na ruznejch frekvencich
jakmile se dostanes pod 100% cpu load tak prestanou fpska stoupat
bohuzel moc nechapes vykonostni rozdily mezi i5 a i7 a kdy je vubec realne mozny ziskat nejakej vykonostni naskok z HT
- Hladis
- Moderátor

Vyzkousim ještě jednou a snad se to chytne. FPSka jsou stejny at je to na defaultu, nebo pretoceny. Je to tim, ze CPU limit je v ty hre vyse, nez GPU limit. CPU typu i5 na vysoky frekvenci limituje tu hru nekde kolem 65-75fps (pokud teda nemá někdo FX, i3 a prastary CPU). CPU limit tehle Intelu se totiž ukaze az při pouziti SLI. Jakakoliv single grafarna na trhu od nVidie je i5 a i7 nakrmena i na defaultu a tu hru limituje GPU at to je GTX760, nebo GTX780Ti. Tak snad ted, ale zkousim to naposled.
- 0martas0
- Začátečník

-
Promiň, ale říkáš blbosti.
To, že na CPU nebude napsanný 100% neznamená, že není GPU bržděna. Je důležitý se řídit vytížením GPU, ne CPU.
U NV asi jo, u AMD je to na hovno. Mám 3470 na 4 Ghz a je to pro R9 290 dost velkej kolikrát.
To, že na CPU nebude napsanný 100% neznamená, že není GPU bržděna. Je důležitý se řídit vytížením GPU, ne CPU.
U NV asi jo, u AMD je to na hovno. Mám 3470 na 4 Ghz a je to pro R9 290 dost velkej kolikrát.
- Marek4
- Červená karta

-
takže to chápu tak že grafika jede li na 99-100 % je plně vytížená a je brzda, ale je-li grafika vytížená na 70 % a CPU na 100% tak je brzda CPU ?
- Hladis
- Moderátor

0martas0:
Uffff vytizeni GPU je stále 95-99%. Nikdy neklesne vyrazne nekam pod 90% s vyraznym propadem fps
Sledoval jsem to bedlive at CPU jelo 100% nebo 90%, stále GPU pracovala naplno a frekvence s tim nehla stejne, jako vic threadu. U AMD vam to CPUcka brzdej a to není novinka, viz. jejich DX11 driver. U nV se tohle nedeje a limitem je pouze GPU.
Jinak http://gamegpu.ru/action-/-fps-/-tps/as ... t-gpu.html dole mate CPU test a to jsou 980tky ve SLI a ty procaky na defaultu.
Marek4:
CPU muze brzdit hru ikdyz je zatizeny na 50%. Zalezi jak ho aplikace dokaze vyuzit. Zatizeni CPU není ukazatel vyslednyho vykonu. Ukazatelem jsou v tomhle pripade zda se hybou fps a jak je GPU zatizena. V tomhle pripade AC:U je brzdou GPU. Pokud by sis dal druhou GTX780Ti do SLI, tak by se ti ty fps adekvatne posunuli nahoru a az pak by jsi narazel na CPU limit
Uffff vytizeni GPU je stále 95-99%. Nikdy neklesne vyrazne nekam pod 90% s vyraznym propadem fps
Jinak http://gamegpu.ru/action-/-fps-/-tps/as ... t-gpu.html dole mate CPU test a to jsou 980tky ve SLI a ty procaky na defaultu.
Marek4:
CPU muze brzdit hru ikdyz je zatizeny na 50%. Zalezi jak ho aplikace dokaze vyuzit. Zatizeni CPU není ukazatel vyslednyho vykonu. Ukazatelem jsou v tomhle pripade zda se hybou fps a jak je GPU zatizena. V tomhle pripade AC:U je brzdou GPU. Pokud by sis dal druhou GTX780Ti do SLI, tak by se ti ty fps adekvatne posunuli nahoru a az pak by jsi narazel na CPU limit
- oneb1t
- Začátečník

a proc se teda menej FPSka kdyz cpu neni bottleneck? podle tvoji teorie by melo stejne dopadnout
vsak z toho ze se lisej fpska je uplne jasne videt ze je tam CPU bottleneck

vsak z toho ze se lisej fpska je uplne jasne videt ze je tam CPU bottleneck

Naposledy upravil(a) oneb1t dne pon 1. pro 2014, 21:48, celkem upraveno 1 x.
- 0martas0
- Začátečník

-
Hladis: Promiň, nenapsal sem to tam ale nebylo to na tebe, ale na oneb1t
oneb1t: Proč se měněj? Já bych čistě teoreticky řekl, že asi proto, že na scéně jsou věci které počítá CPU. I když pojede GPU na 100% tak silnější CPU může přidat pár FPS navíc.
oneb1t: Proč se měněj? Já bych čistě teoreticky řekl, že asi proto, že na scéně jsou věci které počítá CPU. I když pojede GPU na 100% tak silnější CPU může přidat pár FPS navíc.
- oneb1t
- Začátečník

ne nemuze
proste je tam CPU bottleneck i s I7-4770k pokud bude hejbat s frekvenci tak se bude menit i vykon(vytizeni) grafiky a to i na 780
kdyz ti jede GPU na 100% tak uz zadny dalsi fpska pridanim rychlejsiho CPU nedostanes
kdyz ti jede GPU na 100% tak uz zadny dalsi fpska pridanim rychlejsiho CPU nedostanes
- Hladis
- Moderátor

Proc se menej ? Protože to je dvojice GTX980 ve SLI a jaksi tam vidíš hodnoty minimálních fps. Tady resime single kartu. Jelikoz jim v testu vyslo, ze nepretocena i5-2500K tam ma limit nekde kolem 61fps na manimalkach (u SLI dvou 980tek, tedy bez GPU limitu), tak tezko muze to CPU na 4,6GHz brzdit jednu GTX780Ti, kdy to jede kolem 50-55fps 
PS: S frekvenci se to NEHLO. Jede to stále stejne na 4Ghz nebo na 4,6Ghz. Hybe se to nahoru a dolu s frekvenci GPU, nikoliv CPU. Tedy jasny GPU bottleneck.
Edit//
Jo ještě k vytizeni CPU. na i7 to je:
69%
64%
71%
64%
81%
70%
78%
70%
Při vypnutem HT (i při vylitnuti zatizeni 100% na všech jadrech jsem nepozoroval zadny propady vykonu a vytizeni GPU)
99%
100%
99%
100%
FPS jsou paradox a jsou spis orientacni (scena není stabilni):
FPS s i7 45fps
FPS s i5 49fps
Hra jela vesmes stejne a vytizeni grafarny nekleslo pod 90%.
Kdybych mel vychazet ze zatizeni CPU, tak ta i7 je zatizena vesmes na 70% pri ctyrech threadech navíc a diky pritomnosti HT a DX11 driveru u nV, by mel byt narust vykonu při limitaci CPU jasne znatelny (jako priklad muzu vzit Watch Dogs, kde to dela klidne 10fps). i5 jede na 99% se ctyrmi thready. Mno uz logicky to zatizeni nejde pretavit do vykonu, jelikož fps jsou rekneme stejny a vytizeni GPU se drželo 90% plus.
PS: S frekvenci se to NEHLO. Jede to stále stejne na 4Ghz nebo na 4,6Ghz. Hybe se to nahoru a dolu s frekvenci GPU, nikoliv CPU. Tedy jasny GPU bottleneck.
Edit//
Jo ještě k vytizeni CPU. na i7 to je:
69%
64%
71%
64%
81%
70%
78%
70%
Při vypnutem HT (i při vylitnuti zatizeni 100% na všech jadrech jsem nepozoroval zadny propady vykonu a vytizeni GPU)
99%
100%
99%
100%
FPS jsou paradox a jsou spis orientacni (scena není stabilni):
FPS s i7 45fps
FPS s i5 49fps
Hra jela vesmes stejne a vytizeni grafarny nekleslo pod 90%.
Kdybych mel vychazet ze zatizeni CPU, tak ta i7 je zatizena vesmes na 70% pri ctyrech threadech navíc a diky pritomnosti HT a DX11 driveru u nV, by mel byt narust vykonu při limitaci CPU jasne znatelny (jako priklad muzu vzit Watch Dogs, kde to dela klidne 10fps). i5 jede na 99% se ctyrmi thready. Mno uz logicky to zatizeni nejde pretavit do vykonu, jelikož fps jsou rekneme stejny a vytizeni GPU se drželo 90% plus.
- oneb1t
- Začátečník

neverim ze se to nehlo to sis akorat vybral spatnou testovaci scenu ty propady tam zcela jiste jsou 
- Hladis
- Moderátor

No tak s timhle na me nechod
Normalni bezna scena ve hre, ze jsem bezel z Arnovi zakladny přes most smerem ke katerdrale a zpet.
- Vlastik80
- Začátečník

-
@Marek4: ... jo, podle mě když vidíš že gpu jede na 100%, tak je plně vytížena, pokud jede ale např. na 60% a cpu na 100%, pak je cpu nedostatečné, nebo je chyba v kódu hry a neumí využít plně potenciál - taková je např. Mafia II. Čili číslům sice věřit můžeš, ale tak jako tak ne zcela, protože bys musel zjistit zda je hra opravdu optimalizována pro využití jakéhokoli hw včetně využití HT a ne jen fyz. jader, totéž lze ale napsat o gpu- hra jí nemusí vůbec využívat naplno ale naopak cpu ano, dost her z minulosti to dělalo že bylo závislých hodně na cpu a méně na gpu, šlo zejména o tzv. konzolové porty her. Takže shrne-li se to, vykašli se na čísla, zahrej si hru a užij si to a až ti něco odejde, nebo pojede tak že to nebudeš schopen akceptovat, pak si vyměň hw a hrej si v klidu dál.... 
- Hladis
- Moderátor

Konecne rozumna rec. Ja tu hru opravdu nehraju se zapnutym fps ukazatelem. To jsem si testil na zacatku a hru hraju uz bez frapsu ci afterburneru.Vlastik80 píše:Takže shrne-li se to, vykašli se na čísla, zahrej si hru a užij si to
- oneb1t
- Začátečník

ale kdepak cisla jsou dulezity
jemu nejede GPU na 100% kdyby jelo tak by nemel 100% load na procesoru
a to ze mas 100% load na procesoru neznamena zadnej razantni pokles FPS ale proste jen to ze v tu chvili je tam CPU bottleneck
a to ze mas 100% load na procesoru neznamena zadnej razantni pokles FPS ale proste jen to ze v tu chvili je tam CPU bottleneck
- Vlastik80
- Začátečník

-
@Marek4/Hladis:... tak nějak, jak máš ve hře zapnutou diagnostiku začneš se moc soustředit na čísla a je problém. Jede to? Okej, hrej si a neřeš, nejede-li to, tak to vyřeš ať můžeš hrát dál! Koneckonců když jsi připraven koupit z fleku nové cpu a desku, tak ti může být buřt jestli to cpu oddělá ACU, hlavně že to jde hrát, od toho nakonec také hw máš aby ti sloužil a až exne bude nový a pojede se dál...
Laborováním se nikam stejně nedostaneme, hra není dokonalá a víme prd jaký je engine z hlediska využití potenciálu hw, takže můžeme to řešit dokola a nic nevyřešit, nebo si vyměnit názory a jet dál, ale za mě říkám hrát a na ostatní ... jsou patche.
Laborováním se nikam stejně nedostaneme, hra není dokonalá a víme prd jaký je engine z hlediska využití potenciálu hw, takže můžeme to řešit dokola a nic nevyřešit, nebo si vyměnit názory a jet dál, ale za mě říkám hrát a na ostatní ... jsou patche.
- oneb1t
- Začátečník

tak zjistit jak engine dokaze vyuzit HW je velice jednoduchy staci se podivat na proces s nejakym lepsim softem (treba process hacker a tam si muzes vycist jak to vytezuje jednotlive jadra a jestli je to schopny tezit spis z frekvence nebo poctu jader) stejne tak rychle poznas jestli je problemem karta nebo CPU proste tim ze kdyz sundas detaily a mas porad stejne fps tak je problem v CPU pokud mas vic fps tak je problem v GPU

- Vlastik80
- Začátečník

-
Ok, tak jsme se dostali kam jsme chtěli snad- hra mu zatěžuje cpu na 100% protože to tak prostě je a on s tím nehne, leda by dal afinitu na 3 jádra a radoval se jak mu cpu jede jen na 75% (bez ohledu na související pád fps dolů ovšem, ale řešení to také je pokud chce nutně rezervu)... Pokud není problém jinde, pak bych zatím změnu hw neřešil, jen pokud by mu to hodně vadilo, ale jinak bych se na to zatím vykašlal, ostatně sami nevíme co s tím Ubi do budoucna ještě provede, přijdou další patche a může se to pohnout k lepšímu, tak či tak časem bude mít další a další nový hw a bude to pase, zatím podle mě může v pohodě na daném hw hrát, holt se zatížením cpu na 100%.
- oneb1t
- Začátečník

muze s tim hnout staci podtaktovat grafiku nebo pretaktovat CPU na cca 5.5ghz
jinak ubisoft na konzolich dokaze vytizit i 8(6) threadu takze by me zajimalo proc stejnou vec nedovede i na PCcku
kdyz to jde rozdelit na 4 tak to jde rozdelit i na 8 nebo 16 takze proc to ubisoft umele omezil?
jinak ubisoft na konzolich dokaze vytizit i 8(6) threadu takze by me zajimalo proc stejnou vec nedovede i na PCcku
kdyz to jde rozdelit na 4 tak to jde rozdelit i na 8 nebo 16 takze proc to ubisoft umele omezil?
- Vlastik80
- Začátečník

-
OC CPU by jistě pomohlo, ale nevím jak moc je to reálné a tipuji že spíše ne, pokud nemá dobré chlazení a podtakt gpu? Možná, ale padnou fps, tedy pokud není teoretická špička 120% třeba a on díky neschopnému cpu nejede na viditelných např. 100%, pak ok- pak by pád fps nepoznal a mohlo by se cpu relativně "ulevit", nebo afinita na 3 jádra, nebo klidně na 1-2 ale to raději snad ne 
Konzole mají snad jinak řešené API ne? Není to proto náhodou - přímé přístupy apod..?
Konzole mají snad jinak řešené API ne? Není to proto náhodou - přímé přístupy apod..?
- Marek4
- Červená karta

-
Jako každej kdo si koupí drahou věc tak to budu študovat a magořit z toho, mám to zaplé z důvodu abych měřil teploty GPU, větráky, a zda-li mi kolísá core mhz, jinak hru už jsem dohrál a už si ji užívám vedlejšáky atd.. jen jsem pro zajímavost zapnul využití CPU % co to hodí, a lekl jsem se limitace, protože s tím jsem nepočítal, ale bylo to tu nějak rozumně vysvětleno, s tím se srovnámVlastik80 píše:@Marek4: ... jo, podle mě když vidíš že gpu jede na 100%, tak je plně vytížena, pokud jede ale např. na 60% a cpu na 100%, pak je cpu nedostatečné, nebo je chyba v kódu hry a neumí využít plně potenciál - taková je např. Mafia II. Čili číslům sice věřit můžeš, ale tak jako tak ne zcela, protože bys musel zjistit zda je hra opravdu optimalizována pro využití jakéhokoli hw včetně využití HT a ne jen fyz. jader, totéž lze ale napsat o gpu- hra jí nemusí vůbec využívat naplno ale naopak cpu ano, dost her z minulosti to dělalo že bylo závislých hodně na cpu a méně na gpu, šlo zejména o tzv. konzolové porty her. Takže shrne-li se to, vykašli se na čísla, zahrej si hru a užij si to a až ti něco odejde, nebo pojede tak že to nebudeš schopen akceptovat, pak si vyměň hw a hrej si v klidu dál....
navíc zkoumat fps na takovém technickém * skvostu* jako je ACU je k pláči ale když to nejde na 60, zajímá mě kde, a proč...
tolik k tomu, díky za vyčerpávající příspěvky a testy, specialně s tím i5/i7
s tím co tu teď čtu, o tom zvyšování cpu... už teď jsem na vysokých 1,35 při 4,5 ghz, kdyby to byl fungl novej procák, jdu na 1,4v a 4,8 ale má cenu toho staříka trápit.... u GPU je to něco jiného, tady už hejbu s takty, ale k čemu, přijde scéna kdy mám chytnou zloděje a kličkuju v davu při 42 fps protože Ubisoft powa 50 000 draw calls to zvládnem