Gigabyte K8NF-9 (nF4 Ultra) - zkusenosti?

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
xor
Začátečník
Začátečník

Cool and Quiet

Příspěvek od xor »

Já se ještě vrátím ke Cool & Quiet. V diskuzi na Czechcomputer (konkrétně ZDE) k desce Gigabyte GA-K8NF9 Ultra jsem se dočetl, že prý Cool & Quiet nepodopruje. Psal to tam dokonce někdo přímo z CZC. Je prý třeba nainstalovat nějaký ovladač od AMD.

Jak to teda je? Myslel, že Cool & Quiet je záležitost pouze BIOSu. :?
SutterBoy
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

GigaByte K8NF9-Ultra ... snad sem taky patri ;-)

Příspěvek od SutterBoy »

Ahoj vsem ...

Chtel jsem se jen podelit o par zkusennosti s touhle deskou ...
Pred par dny jsem se stal stastnym majitelem AMD Athlon 64 X2 3800+ Manchester a rozhodl jsem se osadit ho prave do desky od Gigabajtu a tady jsou me poznatky.

Procetl jsem peclive tenhle topic a ackoliv nepojednava vylozene o Ultra verzi teto desky presto muzou me poznatky nekomu pomoct, stejne tak jako mne pomohly ty vase ...

Takze do toho:

1. Mel jsem stejny problem s pretaktovanim v BIOSu jako tu nekteri z vas reportuji. Pri jakekoli zmene HTT nad cca 220 MHz start pocitace skoncil u zname hlasky "... if computer hang up after overclocking press Delete ... BLAH BLAH" urcite vite co myslim ... v tomhle pripade mi nepomohlo nic jineho nez reset CMOS ...

2. Pri snaze o OC primo ve Widlich se mi taky nepodarilo dostat se nad 220MHz HTT, tedy pri zachovani multiplikatoru procesoru (10x) nad 2200MHZ ....

Zacal jsem tedy zkouset vsechny mozne finty, jako zvysovani napeti procesoru, ramek, zmena latenci, DDR typu, HT nasobice atd atd ... bohuzel nic nepomahalo ...
Nakonec, kdyz se mi nepodarilo "precurat" BIOS tak jsem se rozhodl pro kombinaci nastaveni BIOSu a SW pretaktovani primo pod windows ...

Vysledek byl nasledujici :
V BIOSu jsem po zmacknuti CTRL+F1 = rozsirene moznosti upravil v "ADVANCED CHIPSET FEATURE" a podnabidce "DRAM CONFIG" hodnotu "1T/2T DRAM TIMING" na 1T, coz povazuju za stezejni nastaveni u RAMek ... dal jsem pojistil aby "PCI LATENCY CLK" zustala opravdu na 32 a to tak ze jsem zamezil autodetekci a nastavil PCI CLK na 32 primo ... dal jsem upravil VCORE procesoru z default hodnoty 1.350V na 1.425V a taky samozrejme hodnotu nasobice HT (HyperTransport) na 4x ...
HTT jsem ponechal na default 200MHz, takze ta otravna hlaska se uz samozrejme neobjevovala ...
Jak uz jsem rikal multiplikator procesoru jsem nechal na puvodni hodnote 10x ... samozrejme jsem taky zamknul frekvenci na PCIe sbernici na 100MHz ...
Nejhorsi prace spociva ale ve vyladeni RAMek ... ty Transcendy se opravdu pro OC nehodi, rozhodne tedy ne 512MB DS moduly (jakmile budou kacky jdu do jinych pameti) ... no takze problem RAMek jsem vyresil snizenim "CPU/DDR CLK RATIA" na 2 / 1.66 a tim padem na DDR speed 333, pricemz hodnoty CAS Latency, RAS to CAS, RAS Precharge, Tras, Trc a Idle time jsem zmenil manualne jakoby se jednalo o moduly DDR400 ...
Po vsech techto zmenach jsem pomoci utiltky ClockGen ve Widlich nastavil HTT na cca 240MHz a tim dosahl hodnoty DDR speed 400 a frekvence procesoru 2400MHz pri napeti 1.425V ... ClockGen jsem nasledne na to nastavil tak, aby se startoval pri spusteni systemu ve skrytem rezimu dle navodu, ktery je obsazen v baliku s utilitkou.

Tak to je asi tak vsechno ...

Ted momentalne se nachazim ve fazi testovani ... ze vseho nejdriv jsem zkousel Sandru a ta vykazuje vykon srovnatelny s procesorem AMD Athlon 64 X2 4800+ .. coz je podle me trochu zavadejici, ale rozhodne potesujici udaj ... to ale nesvedci o stabilite systemu ...
Takze nastoupil Prime95, kde jsem zatim zkousel jen "TORTUE TEST" a to v celkovem rozsahu cca 2 - 3 hodin .. pravda pri prvnich dvou pokusech se mi objevila chyba hned na zacatku, ale to jsem nemel jeste zvysene napeti procesoru na hodnotu 1.425 ale pouze na 1.400 a to se ukazalo byt nevyhovujici pro Prime95 ...
Chystam se jeste na SuperPI a na dlouhodoby test v Prime95, tak kdyztak potom napisu ...

Kazdopadne teplota procesoru v klidu je standardnich 30°C a pri dlouhodobejsi zatezi Primem se vyskrabe az na 45° ... vic jsem zatim nenameril ... nutno podotknout ze tato hodnota je ale dosazena pri pouziti BOXovaneho chladice !! .. a co je taky pozitivni je ze teplota chipsetu se ani pri zatezi v Prime nedostala nad 72° .. da se rict ze chipset je stabilne prilepeny na 70-ti stupnich Celsia, coz je pro tuto desku myslim normalni a naprosto bezna hodnota ...

Ted koukam na teplotu procesoru ... 29°C ... je pravda ze jen pisu tenhle prispevek, takze procesor neni vubec zatizen ... Zatim se teda system chova stabilne, jeste ted udelam 3DMark 2005 a napisu vam sem vysledek ...

Jedna vec by me ale prece jen zajimala ... zda pujde procesor takhle dobre taktovat i v 64 bitovem prostredi ... zatim jsem totiz na Win32 takze nevim jak potom OC ovlivni prechod na 64 bitovy system .. ale do te doby si myslim mam jeste trochu casu uzivat si z touhle frekvenci :-) ...

Jdu na ten 3D Mark ...

Zatim cau !
AMD Athlon 64 X2 3800+@2100MHz + PRIMECOOLER PC-HP1 chladic, GigaByte K8NF9-Ultra - bios F3, 2x 512MB DDR400 Transcend (2.5-3-3), GigaByte ATI Radeon X800 (chip R430Pro) PCIe 16x 256MB DDR3, 2x WD Caviar 250GB SATA-2 16MB cache zapojeny do RAID 1 (stripping), MAXTOR 120GB ATA133 v supliku (backup disk), NEC 4550A DVD-RAM fw 1.07, TOSHIBA DVD-RW SD-R5372, case ThermalTake Soprano Black, zdroj Chill Innovation CP-520A2 520W
Pawlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pawlis »

heh nemas kapku starej bios?
SutterBoy
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

uf ... zase nic

Příspěvek od SutterBoy »

posledni oficialni verze Biosu pro mou desku je F3 ... a nejak jsem se zatim nedostal k upgradu ale to je fuk ...

Proc pisu je to ze jsem slibil hodnoty 3D Marku .... bohuzel 3D Mark mi vyhazuje chybu ... takze ted nevim jestli je to projev nestability systemu, kdyz Prime vali v pohode a nebo mam problemek jeste nekde jinde ...

Takze jsem se radoval zbytecne ...

No nic ... bude se dal testovat a laborovat ... prubezne se pokusim psat jake jsou vysledky !
AMD Athlon 64 X2 3800+@2100MHz + PRIMECOOLER PC-HP1 chladic, GigaByte K8NF9-Ultra - bios F3, 2x 512MB DDR400 Transcend (2.5-3-3), GigaByte ATI Radeon X800 (chip R430Pro) PCIe 16x 256MB DDR3, 2x WD Caviar 250GB SATA-2 16MB cache zapojeny do RAID 1 (stripping), MAXTOR 120GB ATA133 v supliku (backup disk), NEC 4550A DVD-RAM fw 1.07, TOSHIBA DVD-RW SD-R5372, case ThermalTake Soprano Black, zdroj Chill Innovation CP-520A2 520W
Pawlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pawlis »

http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Sup ... 9_More.htm

Zde jsou biosy, me ten F8 jede vpoho, ale nejsem si jistej jestli to nejsou jen bety.
xor
Začátečník
Začátečník

Re: GigaByte K8NF9-Ultra ... snad sem taky patri ;-)

Příspěvek od xor »

SutterBoy píše: Chtel jsem se jen podelit o par zkusennosti s touhle deskou ...
Mám na tebe dvě otázky:

1. Jak je to s tím Cool & Quiet (viz můj dotaz výše)?
2. OC všechno jsi dostal k desce (myslím hlavně jaké kabely)?
lll
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lll »

Tobě šlo se dostat na těch 2500MHz přímo v biosu???
Pawlis píše:http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Sup ... 9_More.htm

Zde jsou biosy, me ten F8 jede vpoho, ale nejsem si jistej jestli to nejsou jen bety.
Amd Athlon 3000+,Seagate 120 GB BAR. SATA 7200 8MB, ,Gigabyte GA-K8N Ultra-9 - nForce4 Ultra,2xKingmax DIMM 512MB DDR 433MHz CL2.5, gigabyte nvidia 6600
BROS
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od BROS »

ja sem do te fošny narval 3 biosy k8nf9u - f3, k8nxp-f9,k8nu - f8 a taky musim taktovat přes wokna :evil: když přes bios tak max HTT 210
SutterBoy
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SutterBoy »

xor píše:
SutterBoy píše: Chtel jsem se jen podelit o par zkusennosti s touhle deskou ...
Mám na tebe dvě otázky:

1. Jak je to s tím Cool & Quiet (viz můj dotaz výše)?
2. OC všechno jsi dostal k desce (myslím hlavně jaké kabely)?

Abych pravdu rekl tohle je zapeklita otazka ... Osobne si mylsim ze Cool'n Quiet technologie by mela byt podporovana na vsech deskach Gigabyte s chipsetem nForce4 ... teda aspon jsem nekde neco takove cetl ... fakt je ten ze na strankach AMD, kde jsou uvedeny desky podporujici Cool'n Quiet ta moje ve vyctu chybi.
V BIOSu neni nikde zminka o Cool'n Quiet kazdopadne je mozne nastavit otacky ventilatoru podle teploty. Napr. do 35°C se bude ventilator tocit na 30%, jakmile teplota presahne tuto hranici zvysi se na 50% az do teploty 40° atd ... myslim ze tam jsou tri nebo ctyri hodnoty od kterych se odviji otacky ventilatoru. Pribalena je taky utilita EasyTuneUp, kde se tato regulace da nastavit primo ve Widlich, ale tam jsem se nevsiml ze by se zmeny projevily ... takze tudy cesta nevede ... A ikdyz nastavim regulaci v BIOSu tak otacky ventilatoru jsou porad na max ... takze je to takovy orisek ... je to jedna z veci, kterou jeste stale resim !

Co se tyce kabelu ... pokud si vzpominam, pribaleny jsou dve redukce napajeni pro SATA disky, pricemz kazda redukce obsahuje koncovky pro dva SATA disky .. dal jsou pribaleny ctyri kabely pro SATA sbernici .. a co v baleni chybi je redukce na 24 pinove napajeni desky, takze pokud mas zdroj z dvaceti pinovym napajenim je potreba redukci zakoupit zvlast, nebo zapojit dvacetipinove napajeni bez redukce s tim, ze neodstranis zaslepku, ktera je v patici napajeni zasunuta, aby nedoslo k omyu. Myslim ale ze jse lepsi pouzit redukci ...
Nevim jake dalsi kabely te jeste zajimaji ... samozrejme jsou soucasti baleni i dva ATA kabely a jeden FDD ... na nic dalsiho si momentalne nevzpomenu ale vybaveni desky je slusne !

Osobne povazuji tuhle desku za velice povedenou a nebyt onoho problemu s OC tak bych ji asi vychvaloval az do nebes, ale jak se zda tak kdyz uz je neco opravdu kvalitni, musi se to nekde vykompenzovat.

Zajimalo by jestli se tenhle problem s OC v BIOSu podari nekomu vyresit ... Zatim se mi zda ze se to podarilo jen par lidem kteri nemeli v tehle desce dvoujadrovy procesor.

Uvidime jak to bude pokracovat ...
Naposledy upravil(a) SutterBoy dne stř 18. led 2006, 21:59, celkem upraveno 1 x.
SutterBoy
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SutterBoy »

Celou dobu mluvim o tehle desce a k te jsou BIOSy pokud vim zatim jen tri ... nejsem si jisty jestli jsou ty modely natolik stejne ze se do nich muze narvat BIOS i z jineho typu desky ... a ikdyby nemyslim si ze by to mohlo pomoct ...

Kazdopadne pokud se nekomu podari odbourat ten problem s OC v BIOSu tim ze do desky nahraje urcitou konkretni verzi tak to rozhodne vyzkousim ...
xor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xor »

SutterBoy píše: fakt je ten ze na strankach AMD, kde jsou uvedeny desky podporujici Cool'n Quiet ta moje ve vyctu chybi.
No ona ta deska chybí ve výčtu celkově, takže jí tam as ještě nezařadili.
SutterBoy píše:V BIOSu neni nikde zminka o Cool'n Quiet kazdopadne je mozne nastavit otacky ventilatoru podle teploty.
Já jsem se zatím s Cool'n Quiet vůbec nesetkal, takže právě nevím, jestli se to někde zapíná nebo jestli to funguje automaticky.

SutterBoy píše:samozrejme jsou soucasti baleni i dva ATA kabely a jeden FDD ... na nic dalsiho si momentalne nevzpomenu ale vybaveni desky je slusne !
Takže deska má všechny datové SATA/PATA kabely, které budou zapotřebí. O to mi šlo. :)

Díky moc za odpověď.
Majco7
Nováček
Nováček

Cool & Quiet

Příspěvek od Majco7 »

Mam GA-K8NF-9 a Venice 3000 (1,8Ghz). Samozrejme vsetky dosky od GA s NF4 podporuju Cool & Quiet. Podporuju ! ! Neaktivuju ! !
Aby si sa rozbehol C&Q musis instalovat AMD driver, ktory podla zatazenia procesora automaticky meni Voltage: z 1,4 na 1,1 V, Core z 1,8 Ghz na 1,0 Ghz, a tym mas mensi odber (tot fyzika). Teplotou sa riadia len otacky ventilatora. Myslim, ze to mam zmysel. C&Q driver umoznuje nastavit rozne mody pre procesor a kedy sa teda ma prepinat :wink:
BROS
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od BROS »

SutterBoy píše:

Celou dobu mluvim o tehle desce a k te jsou BIOSy pokud vim zatim jen tri ... nejsem si jisty jestli jsou ty modely natolik stejne ze se do nich muze narvat BIOS i z jineho typu desky ... a ikdyby nemyslim si ze by to mohlo pomoct ...

Kazdopadne pokud se nekomu podari odbourat ten problem s OC v BIOSu tim ze do desky nahraje urcitou konkretni verzi tak to rozhodne vyzkousim ...
Mas pravdu posledni bios pro tuto desku je F3. ale me stve ze mi nejde oc pres bios tak sem skusil tam narvat jine biosy gigabyte nF4U viz vise.s problemama sem je tam dostal ale chova se to uplne stejne jak dam vic jak 210 tak koncim . jedine oc pres wokna 245 na mim winim prime stable :(
Nick
Začátečník
Začátečník

revize ATX

Příspěvek od Nick »

chci koupit tuhle desku K8NF9 Ultra od Gigabytu, v manualu je u popisu konektoru ATX i popis pinu c. 20 na kterem je -5V. Chci poridit zdroj enermax liberty 400W s ATX 2.2 ktery uz (dany bily kabel) napeti -5V nema?
Tak nevim jestli ta deska ten kabel potrebuje?
xor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xor »

Na tohle jsem narazil, když jsem pročítal fórum na Czechcomputer, možná vám to pomůže:
jj, po dnu zkousek a omylu jsem si nastavil HT 3x, pridal jsem vsude 0,1V na procak jsem dal 1,45V, a jeste v DRAM configuration jsem predelal z auto na 1T ( ve skrytych nastaveni, po crtl+f1) pred tim FSB nechtelo pres 210 a ted mam 275 a opteronek 144 lice na nejakejch 2,5GHz, tak jsem mel takovou radost ze jsem pretaktoval jeste 800GTO od sapphire a ejhle z puvodniho score z 3dmarku 05 4350 jsem se dostal na 5300 bodu, ojoj :-)

Jinak jsem se chtěl zeptat, jestli jdou regulovat otáčky větráků přes SpeedFan?
Pawlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pawlis »

BROS píše:
SutterBoy píše: Celou dobu mluvim o tehle desce a k te jsou BIOSy pokud vim zatim jen tri ... nejsem si jisty jestli jsou ty modely natolik stejne ze se do nich muze narvat BIOS i z jineho typu desky ... a ikdyby nemyslim si ze by to mohlo pomoct ...

Mas pravdu posledni bios pro tuto desku je F3. ale me stve ze mi nejde oc pres bios tak sem skusil tam narvat jine biosy gigabyte nF4U viz vise.s problemama sem je tam dostal ale chova se to uplne stejne jak dam vic jak 210 tak koncim . jedine oc pres wokna 245 na mim winim prime stable :(
omg ja su vul, sem si spletl oznaceni desky, mam totiz K8N Ultra-9 a ne K8NF9-Ultra, na tu mou je ten F8, tak sry chlape sem vazne netusil, ze jsou ty oznaceni tak podobny
Nick
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nick »

Nevite?
deska K8NF9 Ultra od Gigabytu, v manualu je u popisu konektoru ATX i popis pinu c. 20 na kterem je -5V.
Zdroj enermax liberty 400W s ATX 2.2 ktery uz (dany bily kabel) napeti -5V nema?

Pujde to??
Pawlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pawlis »

Melo by to na 100% jet, ja s tim nemam zadnej problem.
tom99
Nováček
Nováček

Příspěvek od tom99 »

Jedna otazka pro majitele teto desky.

Jak jste to vyresili s tim pasivnim chladicem chipsetu? Staci tam doopravdy jen ten pasiv, nebo je pro stabilitu lepsi pridat na ten pasiv nejakej vetracek?

diky....
blackshadow
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Nejde taktovat

Příspěvek od blackshadow »

Tak mám tuto desku+opteron 144 + 4*512 ddr 500 Mhz Kingmax.
Předtím jsem měl dfi NF3 ultra a dostal jsem z opterona více jak 2.6 Ghz,teď v biosu (má poslední verzi biosu) jak nastavim vív jak asi 215 fsb tak to nejde a tuhne.Pročetl jsem si tady všechny příspěvky a zkoušel jsem vše možný,zvýšil jsem napětí kde to šlo o 0.1v (zkoušel jsem i 0.2v)paměti mám na 166 mhz,dal jsem 2T,zrušil jsem aut.detekci rychlosti pci sběrnice,vypnul spread spectrum a nic,ve voknech pomocí easy tune dostanu asi jen 20% navíc,pak to taky tuhne. Ten kdo nechce taktovat je tato deska vynikající-pasivní chladič na čipsetu byť je horký 70 stupňů (to vůbec neva),jinak na základních taktech 100% stabilní. Fakt nevim kde je chyba,budu kupovat asi dfi nforce4 ultra.
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“