Radeon X1800 / R520 - články, testy, recenze...
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- Jakub (KoB)
- Nováček

-
X1800XT
Nevíte kdy vyjde X1800XT??? A kdy KONEČNĚ VYJDOU desky CrossFire pro Pentia (Dual-Core)
- JakubL
- Začátečník

- no-X
- Středně pokročilý

- zombux
- Odborník PCT

řeči typu "něco rulezzz" si nech pro sebe, meleš z cesty.Jakub (KoB) píše:OK s Cross Fire máte možná pravdu, že je to blbost, ale INTEL RULEZZZZZZZZZ!!!no-X píše:Provozovat SLI nebo CrossFire na Pentiu je blbost. Intel jednak není herní platforma (AMD za stejnou cenu nabídne ve hrách víc) a navíc nechápu, jaký smysl má pokoušet se zvyšovat výkon sestavy (zabržděné nevhodným procesorem) duální grafickou konfigurací.
1) Má lepší poměr výkon/cena (protože AMD Dual-Core jsou STRAŠNĚ DRAHÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝ)
2) Je mi prostě simpatičtejší a podle mě je i lepší...
ČTĚTE SCORE!!!
1) v současný době je AMD i Intel naprosto cenově i výkonově srovnatelný, extrémy typu AMD X2 si asi těžko normální člověk půjde koupit.
2) ve slově "sympatický" se píše tvrdý "y" - je to převzatý z ciziny takže ve vybraných slovech po "s" to není.
btw znáš tenhle web? http://hulan.cz/blog ? mám pocit jako bych tohle pořvávání už někde viděl
ignorelist: kremrole a dezoláti
- prf.KuBA
- Středně pokročilý

//Promazáno FLAME a OT.
//pro Jakub (KoB) - Tvůj příspěvek vidím jako jasnou dehonestaci všech snaživých lidí na tomto fóru. Po přečtení tvého postu, nesoucí pitoreskně kvalitní informační hodnotu, jsem měl velice smíšené pocity. Proto tě žádám, aby ses podobných flamů pro příště vyvaroval, v opačném případě může následovat trest ve formě žluté karty. Detajlní rozbor tvého příspěvku je v předchozím postu.
//pro Jakub (KoB) - Tvůj příspěvek vidím jako jasnou dehonestaci všech snaživých lidí na tomto fóru. Po přečtení tvého postu, nesoucí pitoreskně kvalitní informační hodnotu, jsem měl velice smíšené pocity. Proto tě žádám, aby ses podobných flamů pro příště vyvaroval, v opačném případě může následovat trest ve formě žluté karty. Detajlní rozbor tvého příspěvku je v předchozím postu.
Naposledy upravil(a) prf.KuBA dne úte 25. říj 2005, 17:12, celkem upraveno 1 x.
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
- crux2005
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
5.november 2005 ,,,, a to druhé asi nevyjde... tak skoroJakub (KoB) píše:Nevíte kdy vyjde X1800XT??? A kdy KONEČNĚ VYJDOU desky CrossFire pro Pentia (Dual-Core)
EDIT:Keď pôjdu všetky X1800Xl karty tak dobre taktovať ako táto tak si ju kúpim aj ja
s pozdravom, crux.
- no-X
- Středně pokročilý

Právě koukám na srovnání driverů pro R520 v OpenGL (Doom 3 a Quake 4). A je to hodně zajímavý. V současný době existujou dvoje drivery 8.173, 8.183 a ještě fix pro 8.173 (zvyšuje výkon při opengl + AA). Srovnání 8.173 a 8.173+fix v Doom3 bylo třeba tady.
A teď to další: 8.183 obsahuje vylepšenou verzi fixu a nějakou novou verzi HierZ určenou speciálně pro R520 (pokud to dobře chápu, předchozí byla převzata od R4x0), takže co se týká AA, je nárůst výkonu ještě větší (v Doom3 + dalších až 20% při FSAA a 2-8% bez FSAA oproti 8.173 s fixem). V Q4 je nárůst (opět oproti 8.173+fix) o 15-33% s FSAA a 15-25% bez FSAA. Tzn. v Q4 je mezi prvními drivery bez fixu (8.173) a druhými drivery (8.183) celkem nárůst 18-45%. To se nám to pěkně vyvíjí
(pomalu to začíná vypadat jako nárůst, který se čeká od nový generace hardwaru a ne od vylepšený verze driverů)
A teď to další: 8.183 obsahuje vylepšenou verzi fixu a nějakou novou verzi HierZ určenou speciálně pro R520 (pokud to dobře chápu, předchozí byla převzata od R4x0), takže co se týká AA, je nárůst výkonu ještě větší (v Doom3 + dalších až 20% při FSAA a 2-8% bez FSAA oproti 8.173 s fixem). V Q4 je nárůst (opět oproti 8.173+fix) o 15-33% s FSAA a 15-25% bez FSAA. Tzn. v Q4 je mezi prvními drivery bez fixu (8.173) a druhými drivery (8.183) celkem nárůst 18-45%. To se nám to pěkně vyvíjí
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Asahi
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Vcera jsem touhle kartou vymenil starsi nonultra 6800 a cekalo me mensi rozladeni z pocatecni radosti. Nebyl jsem schopny nainstalovat nejnovejsi catalyst 5.10, pri instalaci hazi chybu. Nastesti slo nainstalovat verzi z prilozeneho cd (5.9). Navic mi jeste asi domrvil wmp, protoze mi neprehrava vsechny filmy. Nevi nekdo jakym zpusobem nahodit 5.10? Je to moje prvni ati, takze s ovladaci mam nulove zkusenosti, s forceware jsem nikdy nemel zadne problemy a prisly mi i trosku prehlednejsi. Mimo to kompl nahodne zatuhava (pri zatuhu se z repraku ozyva neprijemne skrceni a piskot). Zdroj mam 350W (amd64 + 3x sata disk, 1x dvd palka a sb live value), dle doporuceni na krabici by to melo byt dostacujici, v obchode mi rekli, ze je potreba minimalne 400W, je to pravda? A posledni vec, mereni teploty v ramci catalystu mi porad ukazuje 88 - 90C at jsem pet hodin ve 2D nebo 3D. Vetrak se toci, na omak karta neni vubec vrela.
- no-X
- Středně pokročilý

1) na nemožnost nainstalovat drivery si zatím nikdo nestěžoval, ale ještě se zeptám
2) 350W je málo, předpokládám, že je to nějaký noname zdroj. Pokud výrobce uvádí požadavek na zdroj, je tím míněno takový zdroj, který skutečně těm parametrům odpovídá a ne plechovka, která dá s vypětím sil 250W, přičemž 350Wattům odpovídá pouze samolepka
3) ty zámrzy by opravdu mohly být zdrojem, zkus si nejdřív půjčit nějakou značkovou 400W a pokud to pomůže, máš jasno
4) s teplotou je to haluz, prý to zobrazuje blbý hodnoty (už si nepamatuju přesně, ale mám dojem, že je permanentně zobrazována teplota o 20°C vyšší). Mělo by se to výhledově opravit v driverech.
5) S WMP je to nějaký divný, to se mi nezdá. Neměl jsi s minulou grafikou nainstalovaný třeba pure-video dekodér, kterej se po výměně grafiky odinstaloval? Odinstaloval jsi pořádně předchozí drivery? Jaký formáty videa ti to přehrává a jaký ne?
edit: tak mě napadá - že ty se snažíš nainstalovat Catalysty 5.10, který jsou zatím pouze pro X800 a ne Catalysty 5.10a, který jsou určený pro X1800?? Ty najdeš tady.
2) 350W je málo, předpokládám, že je to nějaký noname zdroj. Pokud výrobce uvádí požadavek na zdroj, je tím míněno takový zdroj, který skutečně těm parametrům odpovídá a ne plechovka, která dá s vypětím sil 250W, přičemž 350Wattům odpovídá pouze samolepka
3) ty zámrzy by opravdu mohly být zdrojem, zkus si nejdřív půjčit nějakou značkovou 400W a pokud to pomůže, máš jasno
4) s teplotou je to haluz, prý to zobrazuje blbý hodnoty (už si nepamatuju přesně, ale mám dojem, že je permanentně zobrazována teplota o 20°C vyšší). Mělo by se to výhledově opravit v driverech.
5) S WMP je to nějaký divný, to se mi nezdá. Neměl jsi s minulou grafikou nainstalovaný třeba pure-video dekodér, kterej se po výměně grafiky odinstaloval? Odinstaloval jsi pořádně předchozí drivery? Jaký formáty videa ti to přehrává a jaký ne?
edit: tak mě napadá - že ty se snažíš nainstalovat Catalysty 5.10, který jsou zatím pouze pro X800 a ne Catalysty 5.10a, který jsou určený pro X1800?? Ty najdeš tady.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Asahi
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Diky za hbitou odpoved 
- Zdroj mam Eurocase a na zkousku bych ted mel mit tu samou znacku, ale 400W, bude to dostacujici?
- Ovladace jsem stahoval asi opravdu bez "a" a pri inicializaci mi to psalo ze Driver not found, ci neco podobneho, zkusim ty z odkazu a dam vedet.
- Teplota - udajne se tyhle grafiky ve 2D rezimu nezpomali a bezi stale na vysokych frekvencich, cemuz by i odpovidalo neustale zapinani vysokych otacek, kdyz si ctu na webu
- Ovladace jsem predtim mel nejnovejsi forceware a ty jsem odinstaloval klasickym zpusobem.
- Dela mi to nahodne: treba dve avicka v poho a u tretiho mi padne wmp.
Jak se k tomu dostanu, tak to jeste proverim...
- Zdroj mam Eurocase a na zkousku bych ted mel mit tu samou znacku, ale 400W, bude to dostacujici?
- Ovladace jsem stahoval asi opravdu bez "a" a pri inicializaci mi to psalo ze Driver not found, ci neco podobneho, zkusim ty z odkazu a dam vedet.
- Teplota - udajne se tyhle grafiky ve 2D rezimu nezpomali a bezi stale na vysokych frekvencich, cemuz by i odpovidalo neustale zapinani vysokych otacek, kdyz si ctu na webu
- Ovladace jsem predtim mel nejnovejsi forceware a ty jsem odinstaloval klasickym zpusobem.
- Dela mi to nahodne: treba dve avicka v poho a u tretiho mi padne wmp.
Jak se k tomu dostanu, tak to jeste proverim...
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Tady bych opravdu začal u toho zdroje, pac na 350EC nejede ani X850XT natož pak X1800XT a podobny. Osobne se divim, ze to vůbec jede. Ani ta 400ka EC neni nejakej extra zázrak, zkus se poohlídnout přece jen po nečem kvalitnejším.
Takhle kvalitní grafika si tenhle zdroj nezaslouží. Mercedesa za 2mega taky nehodíš na nejaky ojety protektory..
Takhle kvalitní grafika si tenhle zdroj nezaslouží. Mercedesa za 2mega taky nehodíš na nejaky ojety protektory..
Naposledy upravil(a) Sentenced dne čtv 27. říj 2005, 13:04, celkem upraveno 1 x.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- Coololooser
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Meridius
- Středně pokročilý

-
no já se ještě připojím....v ČR jsem je skladem ještě neviděl, takže dovoz? V jednom e-shopu jsem viděl údaj, že bude skladem 31.10. Jen ujištění, jestli se tu náhodou nebavíme o něčem úplně jiném.cool.user píše:jen mala otazka,
2 Asahi: pises ze sis koupil "tuhle karticku" , nevim, bud sem slepej, ale mohl bys uvest kterou?(myslim tim jestli XL nebo XT pamet atd...)
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
- Jakub (KoB)
- Nováček

-
Re: XT nebo XL
No myslím si že X1800Xt ještě nevyšla
Tak tohle je fun
Tak tohle je fun
- sh
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
jak jsem psal jsou k sehnani ale musite primo u VO , napriklad ED ji melo vcera a dnes prisla do LEVI, hned se to rozprodava takze musite objednavat predemMeridius píše:no já se ještě připojím....v ČR jsem je skladem ještě neviděl, takže dovoz? V jednom e-shopu jsem viděl údaj, že bude skladem 31.10. Jen ujištění, jestli se tu náhodou nebavíme o něčem úplně jiném.cool.user píše:jen mala otazka,
2 Asahi: pises ze sis koupil "tuhle karticku" , nevim, bud sem slepej, ale mohl bys uvest kterou?(myslim tim jestli XL nebo XT pamet atd...)
- Asahi
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No bral sem automaticky XL, protoze XT se jeste neprodava. Je to presne tahle http://www.sapphiretech.com/en/products ... p?gpid=121
Takty 500/500 ikdyz pamet mi to defaultne v catalystech nahodilo na 495.
Hlucnost vetraku pri snizenych otackach je pohodova, pri zvysenych je to jako kdyz si nekdo ve vedlejsi mistnosti fenuje vlasy
Ale zvuk te stare 6800 v pcie verzi od MSI byl daleko "rezavejsi" a neprijemnejsi.
Vcera sem to jeste testl v marku 05 (ikdyz ho nemam rad, zajimal me posun od te byvale karty) a je to v podstate presne 2x rychlejsi. 6800 cca 3500 bodu a ted 6950 bodu na AMD64 (winchester) 3K, 2x512MB Kingston 400MHz cl 2.5, bez pretaktovani.
edit: prodejce ji na 90% bral z levi a rikal, ze tam byl jediny kus
Takty 500/500 ikdyz pamet mi to defaultne v catalystech nahodilo na 495.
Hlucnost vetraku pri snizenych otackach je pohodova, pri zvysenych je to jako kdyz si nekdo ve vedlejsi mistnosti fenuje vlasy
Vcera sem to jeste testl v marku 05 (ikdyz ho nemam rad, zajimal me posun od te byvale karty) a je to v podstate presne 2x rychlejsi. 6800 cca 3500 bodu a ted 6950 bodu na AMD64 (winchester) 3K, 2x512MB Kingston 400MHz cl 2.5, bez pretaktovani.
edit: prodejce ji na 90% bral z levi a rikal, ze tam byl jediny kus
- crux2005
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
no-X píše:....
A teď to další: 8.183 obsahuje ....
s pozdravom, crux.
- no-X
- Středně pokročilý

- RDK
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Prosim vas chcem dokonca roka kupit X1800XL ale neviem od akeho vyrobcu ci MSI... su vlastne medzi nimi nejake rozdieli??Alebo mam este cakat na X1800XT?? 
Procesor: Int.P4 prescot 3.0GHZ @ 3.4GHZ(630),Chlad.na Proces.:Zalman 7700-CU,Zakl.dos.:ASUS P5WD2 Premium,Pamat: 2x1.0 GB DDR2 Kingston PC533 CL4 Dualchannel,Graf.Kar.:ATI Sapphire X1900XTX 512 MB,DVD-RW:Pioneer DVR-110,Hardisk:Western Digital SATA II 320GB 7200rpm/16mb cache WD3200KS,Skrinka:Thermaltake Tsunami Dream VA3000BWA Aluminium-BLACK,Zdroj:Silentmaxx 480W IC-TECH
- sh
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
nema to smysl zakup x1800xl a mas klid , pak udelas OC , utilitka je uz dle noxe celkem dostupna, takze nevidim smysl v priplaceni xxxx. Co se tyce vyrobce volil bych radeji napriklad HIS , ktery je dostupnejsi a myslim , ze je i lepe resen co se tyce chlazeni a dalsich , techto parametru, najed si napriklad Levi.cz a porovnej si jeRDK píše:Prosim vas chcem dokonca roka kupit X1800XL ale neviem od akeho vyrobcu ci MSI... su vlastne medzi nimi nejake rozdieli??Alebo mam este cakat na X1800XT??