Ahoj v novém roce všem, jinak abych reagoval na mouldyho SZ..
Ryzen Master na ladění CO dle všeho vůbec nefunguje. Reddit je plný uživatelů, kteří nastavili hodnoty dle RM a potýkali se s nestabilitou systému. Sám jsem jej zkoušel ještě na svém předchozím šestijádru a vyhazoval mi šílená hauznumera. Obávám se, že Ti stejně nic jiného než ruční ladění, stejně nezbyde. Celkem fajn se ukázalo odrazit se při ladění CO od hodnot v HYDRA od 1Usmuse, kde má každé jádro číselnou hodnotu. Nejvyšší - nejlepší a opačně. Funguje to stejně jako když si ladil své předchozí 5600X. Pro nejlepší jádro nejnižší hodnotu (např. -5) a naopak. Např můj nový 5700X dokáže na nejlepších dvou jádrech -13, na nejhorších -25. Záleží i na steppingu cpu. Mám pocit, že B2 je v tomto o dost lepší než předchozí B0. Ale člověk může mít také štěstí či neštěstí na kus.
Jo a ještě bych si dával pozor na AGESu. Cokoliv po 1203c je děs. Má nějaký bug a výkon jde dolů. Nechápu, že s tím v AMD ještě něco neudělali. Kdyby třeba Flanker zjistil nějaké info, ale vím je to velká opovážlivost...
Taky doporučuji mít RAMky na default a co se týká nějakých Enhancrů a Fmaxů, tak bych jich vyvaroval do doby než bude CO stabilní. Mě osobně nefunguje, ale to je dáno chlazením. S vodníkem to bude asi jinačí...
Ladění šesnáctijádra bude holt na dlouhou dobu. Doporučil bych nechat spuštěný core cycler přes noc nebo když si v práci (pokud na něm nepracuješ). Když vyhodí chybu, tak offset snižovat až do úplně stability. Ještě se dá nestabilita dohledat v prohlížeči událostí pod ID whea 19. Pc samotné nemusí padat, ale systém jako takový může vyhazovat chyby. Může to být právě nestabilní CO, či infinity fabric. Lze rychle zjistit v nějaké náročnější aplikaci na cpu, např R23 a půl hoďky jej potrápit a pak otevřít PO a dohledat. Tento postup není ale stoprocentní.
PS. Já zrovinka ladím ramky na 4000+ a je to docela sranda. IF se jeví stabilní a jen potřebuji doladit sekundární a terciální časování. Pak sem pisnu jak jsem dopadl...
PC: Ryzen 7700X @ PBO @ 2167 FCLK | Asus ROG Strix B650-A Gaming | 2 × 16 GB DDR5 Silicon Power Zenith 6000 CL28 | Palit Nvidia RTX 3070 Gaming Pro OC 1980 MHz core | 16000 MHz vram | 995 mV | Noctua NH U12A Chromax Black | Samsung 980 PRO 500 GB | Samsung 980 1000 GB | Seagate Iron Wolf 4 TB | Fractal Design R6 + 6 × Fractal Design Dynamic X2 - GP14 | Asus Strix Gundam Edition 850 W Gold + Cablemod Classic Mesh White | IIyama G-Master GB3466WQSU Red Eagle FreeSync 144Hz VA | Asus Strix Impact II | Asus Strix Scope RX | Audio: Onboard | Cambridge audio A1 | Akai CD - 49 | Tesla NC470 | Pro-Ject Phono Box MM | Wharfedale Diamond 9.1 | Koss Porta Pro | Audio Pro C3 | Jáfoun 12 mini 128 GB.