Intel Core 2 Duo E8x00 - přetaktování, problemy, rady

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
nafrEu
Začátečník
Začátečník

E8400 - 3,6GHz - nelze dosahnout stability

Příspěvek od nafrEu »

Zdravim lidi, Prosim vas muzete mi rict co delam spatne?
At se snazim sebevic, tak nemuzu dostat PC do stability ani s min. taktem CPU na 3,6GHz.
Jednou testy CPU,RAM projdou i po nekolika hodinovym testovani, ale nekdy zdechnou po par minutach. Kdyz zapnu nejakou aplikaci (prevazne nejakou hru) tak mi PC bud po nekolika minutach zatuhne a nebo se napr. sekne na par sekund a zase se rozbehne (v tom lepsim pripade), ale i pri bezne praci ve Windows PC obcas ztuhne. Co se tyce samostatneho testu GPU tak ta mi po nekolika minutach selze. (GPU je na zakladnim taktu, selze i pri standratnich taktech okolnich komponent)
Kdyz je ale vse na standartni urovni, PC bez problemu bezi. (az na tu grafiku) Ale domnivam se, ze kdyz mam Pc nataktovane a spadne i ve Windows, tak to neni zapricineno GPU, ale nestabilitou celeho PC (protoze sem mel radeona 3870 a mel sem pri pretaktovani se stabilitou PC stejny problem, nikoli s GPU)

Grafickou kartu budu resit jinde, to je asi jiny problem mam monstrum Geforce GTX295 dual PCB, takze nejspis hrozne hreje a v tedlech vedrech to snasi velice spatne i s otevřenou bednou, nebo nevim. Mozna by pomohlo podtaktovat, (to se mi opravdu nechce, sem si mohl koupit nejakou levnejsi kartu)
nebo koupit jine chlazeni, ale to sem nikde vykoukat v shopech nedokazal primo na dual PCB.

Takze PC sestava: CPU - Intel E8400 3.0, RAM - Kyngston HyperX 4GB 800mHZ 4x1GB (napeti 1,8V – max. je u nich 2.23V a 1200MHz), GPU - Geforce GTX 295 dual PCB, DESKA – Gygabyte X38-DS4, ZDROJ – Corsair 850W, Win7 64bit. HDD – Velociraptor 150Gb, 2x Maxtor 2TB

Takze moje pokusy: CPU 400x9 = 3,6Ghz to nechávám, jen
napeti sem mnenil od standartu do 1.3V (ostatním pry v poho bezi i na standartnim napeti)
Dále jsem zkousel ruzne kombinace - Ramky 800,960,1066 (moc nerozumim tem popisnejm písmenům u tech frekvenci A,B,C,D napr. Dělička 2,0B, nebo 2,0D u každého pismene je vždy napsana jedna frekvence 400, 266, nebo 333. Vim ze to ma co docinenim s FSB CPU, ale nevim jak presne (pac sem se nekde na netu docetl, ze tam někdo mnel 400x9 2.0B ale pritom v BIOSU mam u B napsano 333. 400 je napsano u D tak sem z toho jelen :)
Napeti jsem zkousel od 1,8V do 2,23V.
Jinak casovani sem zkousel z AUTO a nebo dany casovani od vyrobce k určitý frekvenci
5,5,5,15 nejcasteji. Ne nizsi! Jinak sem nic nemnenil.

Tak doufam, ze sem Vam moc nezamotal hlavu a pokud sem toto tema spatne zaradil, tak se omlouvam.
Naposledy upravil(a) nafrEu dne stř 21. črc 2010, 21:25, celkem upraveno 1 x.
nafrEu
Začátečník
Začátečník

Re: W8400 - 3,6GHz - nelze dosahnout stability

Příspěvek od nafrEu »

Omlouvam se, jeste sem zapomnel testovaci software: Everest Ultimate, CPU-Z, Prime, Furmark a Video card stability test.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: E8400 - 3,6GHz - nelze dosahnout stability

Příspěvek od Lokomotiva »

Nevím, jestli to dokážu stručněji, než ty.

Nestabilita PC vyvolaná grafikou je taky nestabilta - takže není možné říct, že mám stabilní PC ale s nestabilní GK.

Já bych zkusila použít jakoukoliv jinou grafickou kartu a přetaktovat procesor na ty 3,6 GHz (což opravdu není nijak moc vzhledem ke schopnostem procesoru).
Pokud se tak zbavíš problémů, je příčina poměrně jasná - GK nebo zdroj (vzhledem ke spotřebě grafiky).

Máš představu o teplotách na té GK?

Čím chladíš procesor?
Pokud ta grafiky nevyfukuje veškerý teplý vzduch ze skříně ven, mohlo by to ovlivnit teplotu procesoru dost významně.

Pokud si chceš ještě užít trochu trápení (chci říct, že negarantuji zlepšení), použij nastavení, která bych použila já:

Nastav si 400 MHz External CPU Frequency při násobiči 9.

Paměti nastav ručně na 800 MHz, opatrné časování 5-5-5-18 a napětí 2,1V (HyperX s normálním napětím prostě nefungují).

Frekvenci PCI-E nastav 100 MHz.

Procesoru nastav 1,3V napevno a pokud můžeš nastavit Loadline Calibration (Voltage Damper) Enabled, tak to udělej.

Máš obsazené všechny paměťové sloty, tak by bylo dobře přidat napětí severnímu můstku, tak +0,15V.

S A,B,C,D si moc nelam hlavu.
Na tvojí desce zřejmě nejde přímo přepínat Strap a tak tahle písmena představují děličky frekvencí FSB a severního můstku. Při vysoké frekvenci FSB je totiž výhodné nechat běhat severní můstek na nižší frekvenci, což stabilitě prospěje.

V žádném případě neměň napětí FSB Termination Voltage z nastavení Auto, musel bys pracně hledat odpovídající referenční napětí signalizačních obvodů GTL.

Tak to vyzkoušej a dej vědět výsledek.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

V první řadě je potřeba dát VŠECHNO na default nastavení, a pokud ani tak počítač nebude stabilní, tak hledat vadnou, nedostačující či nekompatibilní komponentu. Až když se tohle vyřeší, tak je možné přejít k nějakým OC pokusům, ale samozřejmě pokud máš nestabilní počítač i na default, tak pomocí OC ho nestabilizuješ. Všechny testy musí projít za jakékoliv situace bez chyby, nemůže se stát, že jednou projdou a jednou ne.
nafrEu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nafrEu »

Dekuji za reakci pani (slecno) Lokomotivo :)
Zitra to vsechno nastavim, vyzkousim a dam vedet..
Jinak teplota GK bez zateze je cca 70-80 stupnu, v zatezi vyleze az kolem 120 pak se automaticky vypne aby se neznicila. Z toho usuzuju ze se prehriva a nedokaze se uchladit.. Referencni chlazeni je na prd. Ale jinak GK pracuje dobre, v zime sem mel zatezovy testy zapnuty dlouho a GK vydrzela. Hold sem asi spatne nakoupil, ve vedrech je nepouzitelna. Coz je taky na hlavu ale budiz, spatne ji uplacali.. (to ji meli prodavat eskymakum, aby se uchladila a oni si trosku zatopili) :D sem se poucil a dam si na pristi nakup GK pozor, abych nekoupil zas nejakej radiator.
Na CPU mam ZALMANA 9500, na min. otacky teplota 40 az 50 stupnu max. takze si myslim ze uchlazeny je dobre.

EXP: Tobe taky dekuju za reakci.. Ja vim a chapu ze kdyz mam nejakou vadnou komponentu, tak se nebudu snazit o nejakej OC a stabilitu. Ale jak jsem psal na DEFAULTNI nastaveni je PC naprosto stabilni. GK ma pouze problem se zahrivanim, protoze ji frajeri od Nvidie spatne uplacali a v tedlech vedrech to proste nesnese, v zime se mi to nestalo. Jinak vadna by byt nemela. Vsechen Hardware je v poradku. jedna se jen o nastaveni. Prece abych mel stabilni system co se CPU, RAM atd. tyce, tak nemusim pri testech na 100procent vytezovat GPU nebo se pletu? Chapu, ze jako celek to musi byt tip top vsechno na 100pro funkcni vcetne GPU, ale dejme tomu ze vime, ze se GPU v tedlech vedrech prehriva a chceme udelat okolni komponenty stabilni..
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Uf, omlouvám se, asi jsem to špatně pochopil, vycházelo mi z toho, že to nemáš stabilní ani na defaultu.
Ještě ale nevím, jestli jsi zkoušel zátěžový test na paměti - MemTest86+. Tím bych začal, nastav paměti co nejblíž 800MHz, nebo klidně i níž (to se pak snaž dodržovat i při OC, vyšší frekvence přináší naprosté minimum výkonu navíc v porovnání s vyšší frekvencí procesoru). Pokud bude MemTest bez chyb, zkus zatížit procesor Orthosem nebo OCCT (aspoň tři hodiny). Pokud i to projde, tak nám zbývá grafická karta a zdroj (jedině pokud by byl vadný, jinak je imo výborný).
Satiriasis
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Satiriasis »

jak psal EXP, zkus to vzít vylučovací metodou. Nejdříve zjistit, zda jsou stabilní paměti ( nenastavuj FSB na 400,ale zkus jim nastavit frekvenci 800Mhz děličkou), poté co vyloučíš nestabilitu pamětí (nejlépe memtestem), tak zkus, zda deska zvládá těch 400Mhz FSB - sniž násobič CPU (samozřejmě by měla,ale jedny z prvních biosů na tom nemusely být nejlépe). No a až potom bych teprve zkusil laborovat s CPU...
nafrEu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nafrEu »

No tak jsem tu zpet. Tak jsem nastavil CPU - 3,6Ghz 400x9, napeti 1,3V, RAMKY na 800 casovoani 5,5,5,18
napeti 2,2V (bohuzel nemuzu na ramkach nastavit samostatne FSB pouze jen delickou, takze mene nez 800 tam nenastavim pri 400)
severni mustek sem zvedl o 0,15V (aspon doufam ze sem zvedl spravne MCH voltage, pac tam northbridge nebo NB nebyl)
PCI expres na 100. Testoval jsem ORTHOSEM 3 hodiny bez chyby, dale memtest86 3 hodiny bez chyb, zapl jsem hru
(supreme comander2) a PC selhalo, rozpadl se obraz a spadla hra (tak sem vyzkousel dalsi gamesu a padla taky) PC se seklo.
Tak sem vse nastavil na standart (krom PCI expres a severniho mustku) a zapl jsem opet ty samy hry, bezely jak po masle.
Takze jsem zase na zacatku jakmile dam 3,6 i kdyz nastavim okolni komponenty (ramky) na standart tak proste pc padne. Jinak Bios mam nejnovejsi a vyzkousel jsem jich nekolik se stejnym vysledkem.
Hodil by se treba obrazek BIOSU? uz sem nad tim ztravil desitky hodin a porad mi tam tech pod.. 3,6 nastavit nepodarilo :(
sice me to bavi a rad se ucim, ale uz vazne nevim co nastavit jinak..
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

nafrEu píše:Hodil by se treba obrazek BIOSU? uz sem nad tim ztravil desitky hodin a porad mi tam tech pod.. 3,6 nastavit nepodarilo :(
sice me to bavi a rad se ucim, ale uz vazne nevim co nastavit jinak..
Určitě.

Něco je totiž jinak.

Něco předpokládáme, ale ono to tak není.

Tak se budeme muset podívat na screen(-y) BIOSu, snad to uvidíme...

Asi bude dobré vidět i screeny z CPU-Z - karta Memory, karta SPD (podívej se, jestli je ve všech 4 slotech totéž), karta CPU i Mainboard (ať víme Link Width).

Jinak:

Memory Controller Hub je korektní název severního můstku.
Když nastavíš frekvenci generovanou chipem desky 400 MHz (FSB 1600 MHz), tak minimální frekvence pamětí je a musí být 800 MHz. To není nic k řešení.
Satiriasis
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Satiriasis »

Jestli ti zátěžový testy proběhly v pohodě a PC zatuhne při hře, tak to bude nejspíš tou grafikou. CPU spolu se severním můstkem bude generovat při OC trochu víc tepla a to právě může být daný bod zlomu mezi stabilitou, kde se ti přehřívá grafická karta. Jak jsi psal, když dáš zátěžový test na grafiku a po chvíli se ti vypne při 120st, tak je to celkem jasné ne?
nafrEu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nafrEu »

Dekuju za reakci Satiriasis: To je mozny ze GK vytvari vice tepla, k tomu jeste OC a pc je nestabilni. Ale uplne to same mi delalo s radeonem 3870 a ten zdaleka tolik nehral. GK se vypne pri zatezovim testu v tedlech vedrech. ale pri hrani (kdyz neni porad na 100pro vytizena a neni venku 36 stupnu) tak drzi.

Dekuju pani (slecno) Lokomotivo. zitra po praci vse nafotim a poslu. :)
nafrEu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nafrEu »

Tak sem to stihnul nafotit jeste dneska.. delicka na cpu jde mnenit 6,7,8,9 + 0,5

Kód: Vybrat vše

http://rapidshare.com/files/408450694/PC_foto.rar.html
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

nafrEu píše:Dekuju pani (slecno) Lokomotivo. zitra po praci vse nafotim a poslu. :)
Není třeba děkovat ani mě tak formálně oslovovat.
Já se tím zabývám ráda i tak.
A navíc jsem ti zatím ani nepomohla - mně se na těch fotkách všechno zásadní líbí.

Tam vidím spíš tu legraci, že máš grafiku jakou máš a nastaveno máš aby BIOS po grafice sáhl do slotu PCI :D . To ničemu asi nevadí, on si pak stejně postupně sáhne i na PEG.

Násobič procesoru by měl být maximálně 9. Ta půlka bude aktivní jen kdybys šel níž. K tomu ale není důvod.

Já bych zkusila původní nastavení - vč.toho, že Loadline Calibration nebudeš mít Auto, ale Enabled.

No a grafice bych zkusila dodat víc proudu PCI-E slotem, může to grafiku stabilizovat.

0,1V, 0,2V navíc - bude to lepší?

Pokud ne, tak ještě k +0,2V PCI-E Overvoltage nastav frekvenci sběrnice PCI-E 105 Mhz. A třeba i víc (max.110 Mhz).
fmx rider
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fmx rider »

Já ti můžu poradit jenom jedno, nevím jestli to tak je i u X38 desek, ale pamatuju si, že některé desky nechtěly být stabilní na určité frekvenci FSB. Skus frekvence 3600MHz dosáhnout nastavením 8*450 a zbytek přizpůsob dle uvážení.
nafrEu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nafrEu »

Dobra tedy, nebudu nijak oslovovat, chtel sem byt jen zdvorily. :)

V prve rade sem se chtel zeptat jestli je mozne (spis kde)
vypnout aby BIOS nemanipuloval s GK neboli s PCI slotem.
Taky sem se nekde docetl nejake moudra o tom, ze je lepsi vypnou pred
taktovanim CPU - Vrtualizaci, CPU EIST, a mozna tam i bylo
Enhanced halt, ale to si nejsem jist. Nevim co je na tom pravdy, jen se ptam..

Takze jsem to vyzkousel: nastavil jsem 400x9 1.3V, ramky sem nechal zaklad jen 2.24V, PCI voltage sem zvedl 0,2V, MCH o 0,15V
a frekvenci PCI expres na 110. Loadline Calibration na zapnuto
(dostal jsem se na max. doporuceny nastaveni od Lokomotivy, nevim jestli muzu jit dal?)

Stabilita PC se kazdopadne zlepsila, zatim mi nic nepadlo, akorat u SINGULARITY mi zamrzne po nejaky dobe obraz,
ale kdyz skocim do win a z5, tak se zas rozbehne (kazopadne je to takhle nehratelny).
A ve vsech graf aplikacich mam problem s texturama, nezobrazujou se korektne.
Rozhodne se ale stabilita zlepsila, kdyz sem pred tim kuprikladu zapl suprema, tak se mi po chvilce rozpadl
obraz a konec. Ted uz supreme drzel akorat jak sem psal je problem s texturama.
Takze si myslim, ze by to chtelo jeste nejak doladit..
Nevim jestli muzu dat do PCI slotu jeste vic proudu nebo vetsi frekvenci nez 110, aby se neco neupeklo :)
Ale jakmile sem zvedal frekvenci a voltage PCI slotu, tak to razantne pomohlo
(jeste na konec jsem vyzkousel dat ramky na 1066 jestli bude pc drzet a bylo to uplne stejny,
nic se nezmnenilo, PC drzelo)
Kdyby se nam ho jeste povedlo doladit, tak si troufnu rict, ze bych mohl i pak zvednout i frekvenci CPU popripade
ramek (jdou az na 1200 i deska to podporuje s tim sem pc kupoval ze by to tak mohlo behat,
jasne ze se nic nestane kdyz ramka nepobezi na 1200 ale jen na 1066, aspon neco..
Jen mi prijde zbytecny, kdyz sem kupoval ramky s moznosti na 1200 aby bezeli na 800)
Protoze jak tak koukam, asi dela problem GK ktera dela pc nestabilni, kdyz mam problemy s obrazem? (ale jen v OC ostatnich komponent, kdyz je vse standartne nastaveny, tak GK problem nedela)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

PCI slot nás zas tak moc nezajímá, nám jde o PCI-E x16 slot.
A jestli grafika komunikuje s deskou (a pak jde dál až k OS a nainstalované hře) prostřednictvím PCI-E slotu, je asi spíš dobře, že se dá prostřednictvím BIOSu tahle komunikace ovlivnit.

Pokud virtualizaci nepoužíváš, tak ji pochopitelně radši vypni.
C1E ani EIST nemá smysl vypínat, pokud nehodláš přetaktovat procesor až do bezvědomí.

+0,2V pro PCI-E slot není nijak málo, já už bych to výš nezkoušela, ale to je na tobě.
Pokud půjdeš s frekvencí sběrnice PCI-E přes 110 MHz, dočkáš se spíš snížení stability.
Já bych spíš zkusila najít nejstabilnější hodnotu mezi 100 a 110 Mhz.

Myslím si, že teď není dobré přetaktovávat paměti ani procesor výš.
Myslím, že je spíš třeba najít stabilitu tak, jak jsou: 800 MHz, 5-5-5-18/2T, 2,1V a procesor tak jak je s Loadline Calibration Enabled.

Samozřejmě pokud chceš zkusit 8 x 450 MHz (paměti 900 MHz min.) nebo jiná nastavení, nic proti tomu.
Je to tvoje PC a nechtěla bych ti v ničem bránit. A třeba tak přijdeš na něco, co jsme zatím neregistrovali.
Ovšem frekvence FSB 1800 MHz je pro většinu desek docela porce a pokud běží na stejné frekvenci i severní můstek, je to málokdy přínos ke stabilitě.
Ale u PC nikdy neplatí nic 100%-ně.

Pokud chceš vyzkoušet zlepšení stability grafiky, tak viz výše - něco mezi 100 a 110 MHz a pak bys mohl zkusit 900 mV generátoru frekvence CPU/PCI-E - pak ale ty frekvence budeš muset vyzkoušet znova.

Robust Graphics Booster bys taky nemusel mít Auto. Tak si vyzkoušej další 3 nastavení.
To nejméně agresivní by mohlo vést k vyšší stabilitě.

EDIT: Jsi si jistý, že máš aktuální:
- drivery chipsetu desky
- drivery grafiky
- rozhraní DirectX
- patch na hru ?
marekduha
Nováček
Nováček

Příspěvek od marekduha »

Vyreklamuj tu grafiku. 120°C v zatazi a vypinanie je na reklamaciu. Urcite uz taku grafiku mat nebudu, takze ti bud vratia peniaze alebo ti daju nieco novsie.
Pripadne si skus pozicat od niekoho nejaku inu kartu (odskusanu) a otestovat to. Je potrebne udrziavat aktualizovany system a ovladace. Pouzivaj iba certifikovane, aby si mal istotu ze ti to neblbne kvoli beta ovladacom. Pre zaciatok daj nastavenia v BIOSe na default. Ak to bude vsetko stabilne, tak mozes taktovat. Ak nie, tak hladaj chybu inde nez v grafike.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

marekduha píše:Vyreklamuj tu grafiku. 120°C v zatazi a vypinanie je na reklamaciu. Urcite uz taku grafiku mat nebudu, takze ti bud vratia peniaze alebo ti daju nieco novsie.
To je sice poněkud podlé, leč velmi doporučeníhodné řešení.

nafrEu:Tys ale měl obdobný problém i s jinou grafikou, ne?
nafrEu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nafrEu »

Ano mel jsem stejny problem i s jinou grafikou.. A tato karta uz v reklamaci jednou byla, poslali mi ji na zpet
ze je v poradku (posilal jsem GK spolecne se zdrojem a vyreklamovali pouze zdroj, ze byl vadny).. kupovano v CZC.

Co sem psal PCI slot, tak jsem samozrejme myslel PCI-E x16. Jen jsem nenapsal cely nazev.
Pac sem usuzoval, ze se bavime pouze o nem tak jsem nenapsal cely nazev. moje chyba omlouvam se.

Ovladace mam kompletne vsechny aktualni a oficialni, zadny bety, zadny neoficialni.

Nastaveni vyzkousim a dam vedet.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Pokud mě paměť neklame, Intel X38 oficiálně nepodporuje 400 MHz FSB. Čtyři moduly pamětí mu při takto vysoké frekvenci nemusí svědčit. Zkus to nejdřív odladit s jednou pamětí a potom přidat druhý a nakonec všechny 4.
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“