Vodní chlazení - obecná diskuze

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět

Jaké používáte čerpadlo?

Eheim 1046
8
3%
Eheim 1048
23
9%
Ponorný Eheim
10
4%
HPPS
8
3%
Ponorné ostatní (Sicce, a pod.)
12
5%
Laing D4
8
3%
Laing D5
73
27%
DDC 9W (s topem i bez)
27
10%
DDC 18W (s topem i bez)
48
18%
Jiné
49
18%

Celkem hlasů: 266
Prometheus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Vodní chlazení - obecná diskuze

Příspěvek od Prometheus »

MaWa píše: čtv 30. led 2025, 11:39 Jak přesně jsou KO ?Jako že tvrdý ?
Uplne se rozpadaji, potreboval jsem napr prehodit zaslepku na radu za teplotni cidlo a o krouzek se mi uplne rozpadl, totez na vstupu, pac jsem (menil vstup bocni za horni), ale tam jsem si toho nevsiml a pri zavodnovani jsem mel vodotrysk. :roll:
Vždy prodávám i jinde.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Jakou máš kapalinu? Destilovanou vodu? Nebo něco s vysokým obsahem glykolu?

Proto vždy nejdřív tlakuju. :D Ale teď naposledy jsem už tam musel dát vodu, protože jsem nebyl schopný najít kde to fouká.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Prometheus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prometheus »

Pouze destilku. :?
Vždy prodávám i jinde.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Tak a jsme doma. :) Dej tam kojeneckou vodu (má velmi nízký obsah minerálů, takže nehrozí nějaký krápniky a tak :D) a nebude ti to žrát těsnění. :) Ještě na to má samozřejmě vliv z jakého materiálu je to těsnění. Já používám jen kojeneckou a hotovo. Ale většina loopu byla na testování a taktování, tak se to vždy po nějaké době stejně rozdělalo.

Ona je destilka docela agresivní. V chladírenských technologiích se používá právě velmi měkká voda + inhibitory koroze, právě kvůli tomuto.

Glykol potom ve větších koncentracích zase snižuje účinnost, klidně až o 13% v porovnání s čistou vodu.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

JohnXXL
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JohnXXL »

Osobne jsem destilku (zasoby z davna primo kde se vyrabela ne destilka z hobby atd.) pouzival jeste pres 4lety jen tu vsude a problem nebyl nikdy a tesneni to nezralo. Ted 4roky pouzivam EKWB EK-CryoFuel ale to uz sehnat nejde a az dojde posledni zasoba tak prejdu na avizovanou ,,kojeneckou vodu,, a uvidim zbytek co jsem videl ma moc vysoky % Glykolu a to je jak uz psal python.p spatne.
MB: Asus ROG Strix Z690-A D4 CPU: i7-13700K @P5.6/E4.5GHz Cooling: Water block RAM: 128GB Crucial DDR4 3200MHz@3600MHz CL18 Čerpadlo: EKWB D5 Vario Motor + Alphacool D5 TOP Radiator: MO-RA3 420 black 4x NF-A20 PWM Chromax @500rpm
VGA: EVGA RTX 3080TI FTW3 Ultra EK Vector FTW3 HDD: FireCuda 530 2TB + 970 EVO 1TB, 5x HPE Samsung Enterprise PM883 3.84TB Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI G274QPF + EIZO FlexScan EV2460BK
Shaquille
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

20 let jsem do okruhu nenalil nic jineho nez destilku a nikdy jsem nemel zadny problem at s rozpadajicimi se o krouzky, tak ani s rasami a jinym bordelem. Destilka normalne z pumpy/tesca. Zadna "specialni"
Ted mam v jednom PC nejakou cervenou kapalinu (doporucoval mi ji MaWa) a taky uplne bez problemu.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Gratuluji.

MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Jako pokud těsnění ztvrdnou a není to nějaká sračka z Číny tak to těsnění bylo vystaveno vysoké teplotě po dlouhou dobu. Ano, mám zákazníky, kteří jedou vodu 50 stupňů a víc a tam je normální, že po pěti letech téhle teploty jsou ty těsnění tvrdý jak beton. Aby se těsnění rozpadlo, to jsem ještě nezažil. Ano, může se těsnění ožvejkat a netěsnit, ale to jedině v případě, že se to utahuje nářadím. Na to to těsnění dělaný není. A úplně nechápu ty experimenty s destilkou....já nevím, lejete si do chladiče auta destilku, nebo to co tam doporučuje výrobce auta ? Slušný vodní chlazení je minimálně 10tis a víc, proč šetřit tři stovky na kapalině ?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Auto nebo vodní okruh, destilka je furt agresivní... Do auta přijde chladicí kapalina - směs vody (destilky) a glykolu a inhibitorů koroze.

Do okruhu od PC kojeneckou vodu, třeba velmi chválený AquaComputer má 20 až 35% EthylGlycolu. Což je právě - 13% chladícího výkonu. Takže sice si člověk investuje do vodního chlazení a pak se připraví o chladící výkon. :)

Další se mi hledat nechcou a tohle prostě funguje.

MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

A co myslíš, že jsou kapaliny vodního chlazení, než směs destilky, glykolu a inhibitorů koroze ? Akorát je to trochu v jiném poměru než třeba to, co se leje do auta.

K tomu snížení výkonu vodního chlazení s Aqua Computer kapalinou máš nějaké podklady ?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Vážně? Jako fakt?

Tepelná vodivost EthylGlycolu je 0,258 W/m k vody je 0,609 W/m k.
viz níže
Obrázek

A pak už je to trojčlenka, tak si to spočítáš, že jo? Záleží na konkrétní kapalině, ale tady není o čem diskutovat, ethylglykol má poloviční tepelnou vodivost, takže podle koncetrace BUDE klesat tepelná vodivost dané kapaliny.

MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

:lol: :lol: :lol:

další teoretik. Teď si to prosím vyzkoušej v praxi. Což bylo to na co jsem se ptal. Neptal jsem se jestli máš nějaké podklady k tomu, že glykol má menší tepelnou kapacitu než voda, ptal jsem se na to, jestli máš podklady k tomu, že tahle konkrétní kapalina způsobí měřitelný rozdíl teplot komponent oproti dejme tomu destilce. Tak si to vyzkoušej a pak mi napiš, o kolik vyšší teploty jsi měl s Double Protect oproti třeba destilce :roll: asi budeš trochu překvapen.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

oprava, su blb.
Naposledy upravil(a) python.p dne pát 31. led 2025, 16:58, celkem upraveno 2 x.

python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Ok, měřit to nebudu, teď jsem si to spočítal. Rozdíl je malej, poroste s množstvím odpadního tepla, což je u PC celkem irelevantní. / těch 10% tam prostě bude - deltaT je jiné, to je prostě spočítaný a daný, ale tady chladíme trochu jiné výkony no/

Ale zeptám se v čem je tedy ta výhoda té kapaliny?

MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

No, řekněme že z obchodního hlediska je na té kapalině zajímavé to, že se vyrábí 20 let a naprosto nemá důvod výrobce jí měnit za nějakou novější. Což je poměrně rozdíl oproti jiným výrobcům (EKWB, Alphacool, XSPC a podobně), kteří za těch dvacet let vyměnili minimálně tři, spíše čtyři řady kapalin, protože když měli něco na trhu, tak se po pár letech obvykle zjistilo, že to stojí za hovno, a tak se ta řada produktů ukončila, a vymyslelo se jakože něco novýho. Což se zase za pár let zjistilo, že stojí za hovno, a tak stále dokola. U Double protect se ještě za těch 20 let nestihlo zjistit, že by byla na hovno, a tak se stále vyrábí :roll:
Jediná podobná kapalina na trhu která by existovala tak dlouho je Koolance LIQ-702...

No a z praktického hlediska, za prvé je to jediná kapalina kterou znám, kde se ti nesrazí barvivo ani po pěti letech v okruhu, pokud to nebudeš hnát s nějakými extrémními teplotami a neudeš mít nějaký extrémně šmejdský hadice/trubice. Ostatní kapaliny to zvládnou třeba rok, někdy ani to ne. Souvisí to právě s tím vyšším obsahem alkoholů v té kapalině oproti jiným kapalinám (je dost podobná složení těm Koolance).
Za druhé je to jediná kapalina, kterou například když vyleješ do misky po pěti letech ze serveru, který běžel 24/7/365 neustále na plno a vedle toho naleješ druhou misku té samé nové kapaliny, tak nepoznáš, která je ta pět let stará a která je ta nová.
Za třetí, ona díky tomu vyššímu obsahu alkoholů v sobě je dost dobrej konzervant a "chránič" těch dílů vodního chlazení. Ty díly vodního chlazení jsou i po x letech jak nový. Má to i stinnou stránku (teda za mě je to stránka dobrá, ale asi jak pro koho) - pokud tuhle kapalinu naleješ do okruhu, kde byl předtím jakýkoliv problém (například uživatel byl debil a nalil si tam ocet protože to četl na internetu že to dobře čistí, uživatel byl debil a nalil si tam JAR, protože to četl na internetu že to dobře čistí, uživatel byl debil a dal si tam stříbro, protože přeci silver coil FTW, uživatel byl debil koupil nejlevnější kapalinu a nechal jí tam pět let protože proč ne, uživatel byl debil a koupil pastelovou kapalinu a i když byl xkrát upozorněn že je to citlivý na teploty a musí se to často měnit tak se na to vysral a ucpalo mu to celý okruh, uživatel koupil auroru a nechal jí tam půl roku s pumpou na 20% výkonu a tak dále a tak dále...) tak výsledek je, že tahle kapalina ti to neodpustí. Je jak houba, která ti začne všechno špatný z okruhu (především radiátorů, protože ty vevnitř mechanicky vyčistit nejdou) nasávat do sebe, rozpouštět všechny sračky co kde jsou ucpaný. Prostě takovej mayhems blitz, akorát ne na 24 hodin, ale na delší dobu :roll:
No a pak lidi pindaj, že je ta kapalina špatná, jenže ta kapalina je právě že dobrá, ona se snaží "opravit" všechny ty problémy, co v tom okruhu byly historicky. Prostě je to docela agresivní mrcha :roll:

A jen opakuji, já nepopírám, že papírově má zcela jistě menší tepelnou kapacitu než některý jiný kapaliny. To samozřejmě ano. Co říkám je, že v jakémkoliv normálním vodním chlazení bude rozdíl v teplotách v rámci chyb měření nulový. Ano, možná u některých velmi speciálních případů - i když takhle z hlavy napadá mě asi jen jeden, extrémně malý průtok v okruhu, dejme tomu pod 30 litrů za hodinu - ten rozdíl může být měřitelný. Ale kolik takových systémů je, pod jedno promile ? A tam už je pak stejně rozbitýho něco jinýho, takže nějaká kapalina už to nezachrání ani nerozbije víc...
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Konečně normální odpověď. :)

Tohle všechno zvládne i obyč voda s nízkým obsahem minerálů. A levněji. Bez toho, že je agresivní - přesně to zmínil člověk se kterým jsem to řešil...

MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Jo, tak třeba nalej obyč vodu s nízkým obsahem minerálů do okruhu kde už předtím nějaká kapalina byla a povíme si za měsíc :lol:
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Můžeme. Teď jsem si nalil vodu do okruhu poskládaného z věcí z druhé ruky. Tak budu informovat. ;)

ericc6464
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ericc6464 »

O ktorej kvapaline tu je rec , ze je dobra , o tejto ? https://tichepc.sk/Aquacomputer-Double- ... =001013002

Ja pouzivam asi 20 rokov tiez iba destilku, nic ine a nemal som nikdy problem s nicim.. Ale v poslednej dobe mi zacinaju odchadzat Koolance rychlospojky, ( https://tichepc.sk/Koolance-QD3-Female- ... 1013005020 ) mam ich v okruhu celkom dost a pomalicky postupne mi nejaka odide. Proste sa zasekne a ostane otvorena... Mam pocit ze to zacalo vtedy , ked som pridal do okruhu moj TECO TK 2000 Chiller ( ale mohno ze to s tym nema nic poslocne, neviem ) ... na niektorych rychlospojkacj je vidiet aj hrdza. Takze predpokladam, ze cista destilka im asi moc neprospieva a " zhrdzaveju zvnutra " a sa zaseknu... Sranda je, je vsetko ostatne je bez problemov. Fitingy, bloky, vsetko je ciste, bez nejakeho problemu.

Povodne som chcel kupit tu Aquacomputer Double Protect , lebo som tiez cital na nu iba dobre veci, tak isto mi ju odpocit jeden znamy, ale problem bol v cene. Kedze ja nemam bezny okruh, kde je 2-3L kvapaliny, ale mam to vsetko externe s dalsou 30L nadrzou , tak mam v okruhu proste cca 35L kvapaliny... A nemal som moc chut kupovat 35L tej AQ za 300€ ...

Takze som skusil to, ze som dal komplet novu destilku + som ju zmiesal s G12+ do chladicov... Co by malo / mohlo pomoct proti korozi ... je tam cca 25L destilky + 10L tej G12+ ...

A uvidime , budem to testovat tak :D inak, co sa tyka chladiaceho vykonu, chladi to rovnako, nespozoroval som zmenu teploty ani o 1C, nic a to je tam velke mnozsto tej G12+

Obrázek Obrázek
Delid CPU --- AM5 / 1700
MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D RAM: G.SKILL 32GB 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB VGA: ASUS PRIME GeForce RTX 4070 Ti SUPER O16G SSD: Kingston KC3000 1TB PSU: Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition CASE: Streacom BC1 Black LCD: 32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + 2x Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95
MB: GIGABYTE Z890 AORUS ELITE WIFI7 ICE CPU: Intel Core Ultra 5 245K + DeepCool AK500 White RAM: G.SKILL 48GB 8000MHz CL40 Trident Z5 RGB VGA: iGPU - Xe LPG SSD: WD Black SN850 1TB PSU: ASUS ROG STRIX 1000W Aura White CASE: Streacom BC1 Silver
COOLING → CPU: Alphacool Core 1 Silver + TG AMD Mycro Direct-Die Pro RGB V1 VGA: ??? RAM: IceManCooler Nickel / Black Block + Heatsink RADIATOR: TECO TK 2000 Chiller PUMP: 3x D5 TUBING: EK 16/12 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 10x ARCTIC P12 PWM PST CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: Alphacool ES Big Inline
JohnXXL
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JohnXXL »

ericc6464 : u tebe to chápu, ty máš extremní velikost vody okruhu.... :)

Jinak na Mironetu se objevil EKWB EK-CryoFuel Clear (Concentrate 100ml) že dokážou sehnat tak uvidím zda opravdu a budu mít zas zásobu a nebudu dělat experimenty s něčím jiným, když toto mám 4roky a spokojenost.
MB: Asus ROG Strix Z690-A D4 CPU: i7-13700K @P5.6/E4.5GHz Cooling: Water block RAM: 128GB Crucial DDR4 3200MHz@3600MHz CL18 Čerpadlo: EKWB D5 Vario Motor + Alphacool D5 TOP Radiator: MO-RA3 420 black 4x NF-A20 PWM Chromax @500rpm
VGA: EVGA RTX 3080TI FTW3 Ultra EK Vector FTW3 HDD: FireCuda 530 2TB + 970 EVO 1TB, 5x HPE Samsung Enterprise PM883 3.84TB Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI G274QPF + EIZO FlexScan EV2460BK
Odpovědět

Zpět na „Voda“