Tak jsem se dostal k cisteni mych starych bloku. a udelal pro vas dukladnou fotodokumentaci procesu cisteni. nejprve par fotek solidne znecisteneho bloku jak oxidaci, tak galvanickou korozi. cca rok pouzivani.
nejprve prisla na radu kuchyne, takze jsem nakoupil coca-colu ZERO. duvodem pro ZERO byly zkusenosti Woyty, protoze normalni cola obsahuje cukr a ten zabarvi med. ZERO je bez cukru, takze v poho. na druhou stranu neobsahuje kyselinu citronovou, tak jsem ji pridal dodatecne. hlavni slozkou v cole je kyselina fosforecna.
oxidace mizla okamzite, koroze se rozpustila taky velmi dobre, problem byl, ze se pouze rozpustila a proto jsem ji nemohl poradne odstranit ze zavitu. pro rychle cisteni snadno dostupnych mist je cola perfektni.
Toz tak jsem potom pouzil silnejsi chemii. 30% kyselina chlorovodikova naredena s vodou v pomeru cca 3:4 (kys:voda). hlinik se rozpustil okamzite pomerne bourlivou reakci, protoze je neuslechtily kov a z kyselin vytesnuje vodik, takze to velmi bubla (vidite na fotkach). med se uz v naredenem roztoku cistila pomalu, a jelikoz jsem uz nemel zadnou kyselinu (posledni vzorek), tak jsem do toho prdnul trochu peroxidu vodiku. vytvorila se tim, pro elektrotechniky znama, leptaci lazen. ta cistila dokonale, ale lepsi bude neredena technicka HCl.
Fotky z nataceni
A velke finale. hlinik je uplne cisty, med taky, ale jelikoz jsem nemohl vymenit kyselinu, tak se povrch medi nasytil hlinikem, takze bacha na to, ale vytvorilo to velice zajimavy povrch.
vsimnete si naprosto rozezraneho hliniku diky galvanicke korozi. sila teto koroze se ukazala i na nerezu, ktery se zacal pomalicku pomedovat. snad vam to uz jako varovani staci, abyste do okruhu hlinik v jakekoliv forme nedavali!!!
nakonec sem pridam jeste muj navod z FAQ, at je to kompletni.
Jak vyčistit starý radiátor/blok???
Mírné zanesení
Mírným zanesením myslím drobná oxidace a jiné znečištění. Zde nemá cenu používat nic drastického a vystačíme si s naší kuchyní...
Obecně platí: na vyčistění je potřeba kyselina, která se poté zneutralizuje zásadou.
V domácích podmínkách se nabízí ocet, nebo citrón (ochucovadlo). Zkoušel jsem oba a lepší je citrón. Čistí lépe než ocet a hlavně nesmrdí. Pokud čistíme blok, tak ho stačí vyvařit v hrnci s citronem (jde to rychle) a potom opláchnout vodou (destilkou!!!) a je to. Co se týče radiátoru, tak do něj tařicí citrón musíme vlít a potom jenom štěrkáme a štěrkáme. na závěr radiátor prolijeme destilkou se sodou pro zneutralizování.
Silné znečištění - fuj to jsem se lek 
Tam už použijeme silnější chemické metody... Takže použijeme buď technickou kyselinu chlorovodíkovou (HCl; w=18%), nebo technickou kyselinu sírovou (H2SO4; w=30%). Doporučuji zředit v poměru 1:1. Pozor musíte lít kyselinu do vody ne naopak!!!!!!!!!!!!!! Dojde při tom k velkému zahřívání, takže to tam přidávejte po malých dávkách. Kdo je lama, tak ať to radši nezkouší!!!!!! Potom radiátor vypláchněte vodou a slabým roztokem NaOH a opět vypláchněte vodou.
Zdůrazňuji, že jsou to nebezpečné chemikálie, řiďte se pokyny na bezpečnostním listu takové chemikálie a pracujte s nima v gumových rukavicích!!!! Bohatě stačí chirurgické.
Radši zkuste 1. postup a až potom 2.
A dávejte při tom vážně bacha a chraňte si oči brýlema!!!! Hodně štěstí