Jak se zbavit usazenin v CPU bloku

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Kde jsi prisel na to ze voda neni vodiva? :wink:
Kdyby byla nevodiva tak nemame problem. Klade odpor a proud prochazi. Cista H2O v realnem svete neexistuje. Jestli mi neveris muzes vecer vyzkouset ve vane. :onfire:

Vzduch je take nevodivej a presto Vime o pripadu kdy jedina hlinikova cast v okruhu byla zatka na expe. Ani nebyla ponorena ve vode. A presto doslo k totalnimu zaneradeni okruhu.

Odkud myslis ze se ty potencialy na HS a bloku berou? Z cipu. Nebo je tam snad indukujou martani? :wink:

Spojit vsechny kovove casti dratem neni dobrej napad. A pokud znas ohmuv zakon tak vis ze proud prochazet bude stale. Sice mensi ale bude. Navic by to vypadalo desne. Nemluve o obavach, ze dratem prijde na cip neco co by nemelo. Voda klade o dost vetsi odpor nez drat.

Nej reseni je hlinik ven. To neukecas.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

myom píše:imho to splynuti na jeden potencial nebude zdaleka dokonale. tohle je zajimavy napad, ale te tezko providitelny kvuli nutnosti dlouhodobeho sledovani. ale zkusim nad tim zauvazovat, jelikoz se chystam obnovit test inhibitoru koroze a obecne prisad do vodniku.

ale to uz muzes rovnou vsechny soucasti uzemnit a bude pokoj :wink:

a galvanicka koroze je totez co elektrochemicka koroze.

a voda neni zdaleka nevodiva a v okruhu se destilka za nejaky cas kvuli uvolnovani iontu vodivou stane.
záměrně jsem nepoužil slovo "uzemnit" :oops: , jelikož si nejsem jistý, jestli HS mohou být takovýmto "tvrdým" způsobem spojeny s nulovým potenciálem. to by nakonec mohla být další otázka - mohou či nemohou :-D ?
nejsem si jistý, ale není Galvanická koroze jedním typem Elektrochemické koroze? :wink:
jak jsem psal, voda v "ryzim podani" (H2O) neni z titulu sve nizke vodivosti vodiva. to vsak neznamena, ze je nevodiva. zadny izolant neni nevodivy, protoze v kazdem izolantu jsou minoritni nosice naboje (volne ionty), ktere zpusobuji jistou (byt malou) vodivost. to co jsi psal o iontech pohlcenych chladici kapalinou je samozrejme pravda. a nejen to - mame tu residua po oxidacnich procesech, absorbovane necistoty z okruhu atd atd. to vsechno zvysuje vyslednou vodivost chladici kapaliny...

kdyz uz si "nakousnul" to testovani, v horizontu par dnu / tydnu bych mel dokoncit vodnika s mnozstvim Cu (bloky, trubky) i Al (radiatory), takze se to "uvedeni na stejny potencial" chystam vyzkouset. jen jsem chtel zjistit, zda s tim uz nekdo neexperimentoval. :wink:

(btw.chladici kapalinou bude Antifreeze + destilka)
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

jasne ze muzou byt uzemneny. imho tim se toho nezbavis...

koroze jsou obe stejne.
opet pridam citaci z pripravovaneho clanku 8-)
Ke Galvanické (elektrochemické) korozi dochází v prostředí dvou kovů o rozdílných elektrických potenciálech vodivě spojených elektrolytem (kapalinou), mezi kterými dochází vlivem rozdílu elektrických potenciálů k průchodu elektrického proudu. Nastane-li tato situace, pak koroduje kov s nižším potenciálem (anoda) více, než kov s vyšším elektrickým potenciálem (katoda).
Woyta: ty potencialy indukuji skutecne kovy samy :wink:

ale dneska proste neni duvod ten hlinik tam rvat ani kvuli cene...
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

Woyta píše:Kde jsi prisel na to ze voda neni vodiva? :wink:
Kdyby byla nevodiva tak nemame problem. Klade odpor a proud prochazi. Cista H2O v realnem svete neexistuje. Jestli mi neveris muzes vecer vyzkouset ve vane. :onfire:

Vzduch je take nevodivej a presto Vime o pripadu kdy jedina hlinikova cast v okruhu byla zatka na expe. Ani nebyla ponorena ve vode. A presto doslo k totalnimu zaneradeni okruhu.

Odkud myslis ze se ty potencialy na HS a bloku berou? Z cipu. Nebo je tam snad indukujou martani? :wink:

Spojit vsechny kovove casti dratem neni dobrej napad. A pokud znas ohmuv zakon tak vis ze proud prochazet bude stale. Sice mensi ale bude. Navic by to vypadalo desne. Nemluve o obavach, ze dratem prijde na cip neco co by nemelo. Voda klade o dost vetsi odpor nez drat.

Nej reseni je hlinik ven. To neukecas.
voda (H2O) neni vodiva. presne tak jsem to napsal a presne za tim si stojim. :oops:
nepsal jsem nic o vodivosti / nevodivosti chladici kapaliny v okruhu vodniho chlazeni, ani o vodivosti / nevodivosti vody ve vane. me tvrzeni se tykalo vodivosti H2O :wink: (a ne jeji existence / neexistence).
co se tyce potencialu na HS, neresil jsem "odkud se berou" (sakra, a ja doted veril tomu, ze tam behaj malinky martanci s pluskama a minuskam ve svejch malinkatejch rucickach :lol: ). kdyz uz chces argumentovat (za coz jsem pochopitelne rad), bud prosim presny...

zda je ci neni dobry napad vodive spojeni vsech vodivych casti chladiciho okruhu nevim. vychazel jsem ale z toho, ze by si vyrobci chipu asi nelajsli, aby na HS chipu bylo nejake "tvrde" napeti, ktere by pri uzemeni (ke kteremu napr.pri montazi chladice muze lehce dojit) zpusobilo poskozeni chipu pruchodem proudu. navic jsem i zkousel merit napeti na chladici A64 a X800GT vuci uzemene kostre pocitace a vysledek se pohyboval kolem hodnoty 0,2 V.

jasne ze nejlepsim resenim je okruh pouze s Al nebo Cu. ja jen chtel vedet, zda uz nekdo zkousel ono vodive pospojovani v okruhu s Al i Cu (IMHO strasne to rozhodne vypadat nemusi - ba prave naopak :wink: )
Naposledy upravil(a) -- DiL -- dne úte 8. led 2008, 16:23, celkem upraveno 1 x.
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

myom píše:Ke Galvanické (elektrochemické) korozi dochází v prostředí dvou kovů o rozdílných elektrických potenciálech vodivě spojených elektrolytem (kapalinou), mezi kterými dochází vlivem rozdílu elektrických potenciálů k průchodu elektrického proudu. Nastane-li tato situace, pak koroduje kov s nižším potenciálem (anoda) více, než kov s vyšším elektrickým potenciálem (katoda).
..spojme tedy vodive (Cu kabelem) anodu s katodou. k cemu dojde? k vyrovnani potencialu, tzn.(vztazeno k nejakemu nulovemu bodu) napeti na anode se bude rovnat napeti na katode. zadny rozdil potencialu rovna se nemoznost vzniku ss proudu, tudiz i elchem.koroze. nebo ne?..
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ano ale tyhle tomu taky trochu pomuzou. Diky jednomu radoby elektrikari jsem mel ve vode fazi. (okruh nebyl nikde uzemnen) Neni prijemny dostat od radu ranu.
2Dil Za par mesicu budes nadavat jako spacek a vytahovat chuchvalce.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

Woyta píše: 2Dil Za par mesicu budes nadavat jako spacek a vytahovat chuchvalce.
...nestras. doufam, ze me antifreeze + vodive pospojovani spasej... :)

//Woyta Haleluja
monty.jack
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od monty.jack »

Tak abysme se tu nedohadovali o tom jestli voda jako H2O je vodivá nebo ne, tak pravdou je že ANO. Ale jen velmi velmi málo.

Vyplývá to z iontového součinu vody který je Kv=10^-14(čti deset na mínus čtrnáctou). Díky tomu že voda málo disociuje, je její vodivost mizivá.

Jenže jakákoli polární(ve vodě rozpustná látka) její vodivost zvyšuje.
A navíc sehnat vodu, která obsahuje jenom a pouze molekuly H2O, není možné.

I několikrát destilovaná voda prohnaná reverzní osmózou, která má vodivost velmi malou je pro chladící okruh zbytečná, protože prostě nezabráníte aby se v ní něco nerozpustilo, a pak už je elektrolyt pro elektrochemickou korozi připravený :) .

Prostě jak se tu už psalo - pryč z hliníkem z okruhu kde je měď a je po problémech. Inhibitory koroze a kdesi cosi jenom proces zpomaluje, někomu víc, někomu míň.
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

nooo, tak jsem nad tim zapremyslel a zjistil jsem, ze bloky a chipy jsou uz elektricky pospojovane prave tou vodou, takze je to asi blbost, protoze je jedno, jestli jsou pomoci vody spojene, nebo dratem. podle me to vyjde na stejno.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

myom píše:nooo, tak jsem nad tim zapremyslel a zjistil jsem, ze bloky a chipy jsou uz elektricky pospojovane prave tou vodou, takze je to asi blbost, protoze je jedno, jestli jsou pomoci vody spojene, nebo dratem. podle me to vyjde na stejno.
to mas pravdu, jen to "spojeni" vodou ma radove vyssi rezisitivitu nez spojeni kabelem. ale dost teorie - v pristich dnech to vyzkousim a uvidime. :wink:

to monty.jack:
vzhledem k mernemu el.odporu ultraciste vody (1,8 GOhmm) a mernemu el.odporu izolantu ( >100 MOhmm) jsem si dovolil tvrdit, ze H2O neni vodiva. nicmene to bychom se tu mohli hadat do nekonecne, jelikoz kazda latka je (vice ci mene) vodiva. zalezi jen na hranici, ktera oddeluje ony "vodive" od tech "nevodivych"... :oops:
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

jasne ze ma, ale proste je to vodive spojeni ;)

u tebe to nebude mit zadny vyznam, kdyz mas v okruhu jenom med. a navic se vysledky ukazou nejdrive za pul roku v kombinaci s hlinikem...
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

myom píše:jasne ze ma, ale proste je to vodive spojeni ;)

u tebe to nebude mit zadny vyznam, kdyz mas v okruhu jenom med. a navic se vysledky ukazou nejdrive za pul roku v kombinaci s hlinikem...
...mno prave ze (bohuzel) nemam - bloky Cu, trubky Cu, fitinky mosaz a radiatory komplet Al :( ...
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: tak jelikoz se rozezira prave hlinik, tak hodne stesti :lol: :lol:
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

myom píše::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: tak jelikoz se rozezira prave hlinik, tak hodne stesti :lol: :lol:
ja bych to tak tragicky nevidel - vezmi si treba chladici okruh automobilu, konkretne Skoda Favorit / Forman. tam mas zastoupeny tri kovy - Al (radiator, hlava), Cu (chladic), litina (blok) a po deseti, patnacti letech provozu (pri pouzivani fridexu a dobrem uzemneni) nemas s elchem.korozi prakticky zadny problemy. a nebo taky muzes menit chladic po dvou letech, protoze ti ho kvuli spatnymu uzemneni elchem.koroze doslova rozereze (videl jsem na vlastni oci)...
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

njn, ethyleneglycol je holt super...
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Tak jsem se dostal k cisteni mych starych bloku. a udelal pro vas dukladnou fotodokumentaci procesu cisteni. nejprve par fotek solidne znecisteneho bloku jak oxidaci, tak galvanickou korozi. cca rok pouzivani. 8-)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

nejprve prisla na radu kuchyne, takze jsem nakoupil coca-colu ZERO. duvodem pro ZERO byly zkusenosti Woyty, protoze normalni cola obsahuje cukr a ten zabarvi med. ZERO je bez cukru, takze v poho. na druhou stranu neobsahuje kyselinu citronovou, tak jsem ji pridal dodatecne. hlavni slozkou v cole je kyselina fosforecna. :)

oxidace mizla okamzite, koroze se rozpustila taky velmi dobre, problem byl, ze se pouze rozpustila a proto jsem ji nemohl poradne odstranit ze zavitu. pro rychle cisteni snadno dostupnych mist je cola perfektni.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Toz tak jsem potom pouzil silnejsi chemii. 30% kyselina chlorovodikova naredena s vodou v pomeru cca 3:4 (kys:voda). hlinik se rozpustil okamzite pomerne bourlivou reakci, protoze je neuslechtily kov a z kyselin vytesnuje vodik, takze to velmi bubla (vidite na fotkach). med se uz v naredenem roztoku cistila pomalu, a jelikoz jsem uz nemel zadnou kyselinu (posledni vzorek), tak jsem do toho prdnul trochu peroxidu vodiku. vytvorila se tim, pro elektrotechniky znama, leptaci lazen. ta cistila dokonale, ale lepsi bude neredena technicka HCl. :twisted:

Fotky z nataceni :razz:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

A velke finale. hlinik je uplne cisty, med taky, ale jelikoz jsem nemohl vymenit kyselinu, tak se povrch medi nasytil hlinikem, takze bacha na to, ale vytvorilo to velice zajimavy povrch. :)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

vsimnete si naprosto rozezraneho hliniku diky galvanicke korozi. sila teto koroze se ukazala i na nerezu, ktery se zacal pomalicku pomedovat. snad vam to uz jako varovani staci, abyste do okruhu hlinik v jakekoliv forme nedavali!!!

nakonec sem pridam jeste muj navod z FAQ, at je to kompletni.

Jak vyčistit starý radiátor/blok???

Mírné zanesení
Mírným zanesením myslím drobná oxidace a jiné znečištění. Zde nemá cenu používat nic drastického a vystačíme si s naší kuchyní...

Obecně platí: na vyčistění je potřeba kyselina, která se poté zneutralizuje zásadou.

V domácích podmínkách se nabízí ocet, nebo citrón (ochucovadlo). Zkoušel jsem oba a lepší je citrón. Čistí lépe než ocet a hlavně nesmrdí. Pokud čistíme blok, tak ho stačí vyvařit v hrnci s citronem (jde to rychle) a potom opláchnout vodou (destilkou!!!) a je to. Co se týče radiátoru, tak do něj tařicí citrón musíme vlít a potom jenom štěrkáme a štěrkáme. na závěr radiátor prolijeme destilkou se sodou pro zneutralizování.

Silné znečištění - fuj to jsem se lek :)
Tam už použijeme silnější chemické metody... Takže použijeme buď technickou kyselinu chlorovodíkovou (HCl; w=18%), nebo technickou kyselinu sírovou (H2SO4; w=30%). Doporučuji zředit v poměru 1:1. Pozor musíte lít kyselinu do vody ne naopak!!!!!!!!!!!!!! Dojde při tom k velkému zahřívání, takže to tam přidávejte po malých dávkách. Kdo je lama, tak ať to radši nezkouší!!!!!! Potom radiátor vypláchněte vodou a slabým roztokem NaOH a opět vypláchněte vodou.

Zdůrazňuji, že jsou to nebezpečné chemikálie, řiďte se pokyny na bezpečnostním listu takové chemikálie a pracujte s nima v gumových rukavicích!!!! Bohatě stačí chirurgické.

Radši zkuste 1. postup a až potom 2.

A dávejte při tom vážně bacha a chraňte si oči brýlema!!!! Hodně štěstí :)
racz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od racz »

-- DiL -- píše:
myom píše:nooo, tak jsem nad tim zapremyslel a zjistil jsem, ze bloky a chipy jsou uz elektricky pospojovane prave tou vodou, takze je to asi blbost, protoze je jedno, jestli jsou pomoci vody spojene, nebo dratem. podle me to vyjde na stejno.
to mas pravdu, jen to "spojeni" vodou ma radove vyssi rezisitivitu nez spojeni kabelem. ale dost teorie - v pristich dnech to vyzkousim a uvidime. :wink:

to monty.jack:
vzhledem k mernemu el.odporu ultraciste vody (1,8 GOhmm) a mernemu el.odporu izolantu ( >100 MOhmm) jsem si dovolil tvrdit, ze H2O neni vodiva. nicmene to bychom se tu mohli hadat do nekonecne, jelikoz kazda latka je (vice ci mene) vodiva. zalezi jen na hranici, ktera oddeluje ony "vodive" od tech "nevodivych"... :oops:
stary moj uvazujeme presne rovnako. Otestuj to. podla mna to bude dost pomahat...
problem je v tom ze ked som si ja uzemnil cez chladic grafiku tak mi nenabehlo PC (AC Accelero S1 sa mi opieralo o bocnicu).
proste som si uzemnil GPU o case. takze mas velmy zaujimavy postreh a napadlo ma presne to iste ked som o galvanickej korozii cital, len neviem este kam to "uzemnit"...
AMD Ryzen7 5700X - Zalman WB4 Gold | Gigabyte B450M DS3H | Kingstone Fury BEAST 3600MHz 32GB
MSI RX6700XT MECH | ADATA XPG SX8200 Pro 512GB | OCZ Vertex 460A 240GB | Seagate Barracuda 1TB | Seasonic Focus GX 550W (80gold) | ASUS TUF VB259Q
----
Zalman WB4 Gold | Alphacool Eisblock Aurora Acryl GPX-A | Alphacool NexXxoS Xtreme 2 | Laing DDC 18W | 2x NF-P12-1300
viewtopic.php?t=107883
Hopík
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hopík »

Tak jsem si to tady tak pročetl a vzpomínal na školní léta a mám připomínku: nejde o uzemění ale o pospojování, uzemnit bych si to nedovolil, viz problém s GK a pospojování musí být do hvězdice, jakmile to pospojuješ do uzavřené smyčky sežere ti to i ty dráty. A druhá poznámka: Anticoro se poměďuje protože trojmocné Fe vytěsňuje z roztoku dvoumocnou Cu. Takže ti v okruhu běhá slušná kyselina. Bylo by docela zajímavé změřit Ph a chladivo "naočkovat" nějakou alkalií, myslím, že by to dost pomohlo.
Hop
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Hopík: pospojovane do hvezdice vuci cemu?

s tim Fe3+ je problem ten, ze v okruhu se ciste zelezo vyskytuje zridka. btw toho, ze tyto ionty vytesnuji Cu2+ se vyuziva i prave pri pomedovani zeleza.

jinak kde se ti tam veme kyselina? :?

v testu zmenu pH planuju sledovat.
Hopík
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hopík »

Pospojování nemusí být nutně do hvězdice, ale nesmí tvořit smyčku. Vznikne závit na krátko a indukce udělá svoje. Potečou tam proudy řádově 0,001 mA ale ty galvanické články to přikrmí.
Hop
Odpovědět

Zpět na „Voda“