Ventilatory v case atd....

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Jak už tu bylo někde psáno (v jiném threadu - myslím,že to psal zrovna Jafido) tak vzduch nasávaný "někudy" jde třeba přes mechaniky, což není dvakrát dobré.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Ja bych to nevidel tak cerne, viz http://www.arctic-cooling.com/en/support/basics/ - diru jsem udelal na nejspodnejsi 5.25" . Pod tim mam jen FDD.
show must go on..
Mike Koo
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mike Koo »

Tohle mi přijde jako zajímavý článek
http://www.zive.cz/h/Testcentrum/AR.asp?ARI=106470
MB ASUS COMMANDO,C2D 2.4@3.0, 2GB RAM, ASUS 8800GTS
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Mike Koo píše:Tohle mi přijde jako zajímavý článek
http://www.zive.cz/h/Testcentrum/AR.asp?ARI=106470
tohle mne prijde jeste zajimavejsi :wink: http://www.ocforums.com/showthread.php?t=70679
show must go on..
Brogg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Brogg »

No já nevím :huh: Za prvé mě rozesmála teplota 18,5°C. Nemyslím, že by byla nereálná, ale zasmál jsem se při pohledu na pokojový teploměr: 26,5°C při otevřených dveřích na balkón a otevřeném okně a po dešti :( Včera bylo normálně mezi 28-29°C. A bude hůř! Můžete se tady stavět na hlavu, ale s tím kolejním pokojem nic nevymyslíte kromě koupě velikyho větráku do pokoje nebo klimatizace :lol: Takže teploty, které uvádím, vždy uvádím společně s pokojovými, abych nezačal šílet ze svých teplot v case, CPU,... Pokud má někdo doma 18, tak mu upřímně závidím a hned si odečtu 10°C z teploty CPU 8-)
A za druhé:
karf píše:Jak už tu bylo někde psáno (v jiném threadu - myslím,že to psal zrovna Jafido) tak vzduch nasávaný "někudy" jde třeba přes mechaniky, což není dvakrát dobré.
1*120 vpředu - moc nesaje, ale na chlazení hdd krásně stačí, teď při těch 26,5°C v pokoji tam mám 30 a při zátěži (přesun filmů z jednoho na druhý oddíl na 1 hdd) max. 33-34°C. Vzadu 1*120, normál, tak na polovinu výkonu, když je moc teplo (nebo komprimuju nebo hraju,...), tak 3/4 výkonu. Ze začátku se mi nějak ty teploty na CPU (ABS II i CPU Die) a na čipsetu nelíbily a chtěl jsem tam dostat nějakým způsobem víc vzduchu bez zvýšení hlučnosti. Nabízel se tunel na CPU, ale nebyl čas a navíc jsem potřeboval snížit teplotu nejen na CPU. Proto jsem dal pryč 1 záslepku od CD (takže to vypadá od zhora: záslepka, CDRW, díra, CDROM, FDD). Teploty šly krásně dolů, nejen na CPU, ale i na čipsetu. Vytvořená díra nasává vzduch "skoro" ve vodorovné úrovni pamětí, CPU a čipsetu. Jediný problém je prach, ale ten se dá vyřešit záslepkou pro CD, kde odstraníte dvířka a dáte tam síťku proti prachu (něco lehce vyměnitelného = gáza). Pokud nechcete nasávat, zavřete dvířka a není nic vidět :) Bylo to řešení spíš z nouze, nemám teď čas hrát si s celou case, ucpávat každou mezírku,... Věřím, že jsou i účinější a lepší metody, ale tato se mi osvědčila jako rychlá, nenákladná a bez zvýšení hluku. Není na taktování nebo snížení teploty o 10°C, ale někomu třeba pomůže :wink:
PS: A jaký důvod ten někdo (Jafido?) uváděl pro tvrzení: "...tak, vzduch nasávaný "někudy" jde třeba přes mechaniky, což není dvakrát dobré."??? :?: Teda kromě prachu, to je celkem jasné :wink:
Wandering*Walking*Drifting with the tide
Browsing*Searching*Finding our way through life
(The Gathering - Box)
Lord Skullhead
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord Skullhead »

ja som to tiež skúsil a mal som úplne iné vysledky.jeden hladič fúka vzduch do case u kartách, ten ohriatý potom stúpa s chladním vzduchom od 12cm až k CPU cooler a ten vzduch ide potom cez zdroj+zadné 2 chladiče von...test+hodnoty zaslem zajtra... :razz:
PC: A64 Venice 1800Mhz@2662Mhz[9x296Mhz HTT] cooled with AC64 Freezer, ASUS A8N-SLI Deluxe+Zalman ZM-NB47J, 2x512 MB Geil Ultra-400 484 Mhz-CL2.5-4-4-6, Hitachi 7k250 160BG SATA 8MB cache, MSI nVidia NX6600GT PCIe 128MB 570/1140, Teac W540E, BenQ 16/40, Enermax EG465AX-VE-G-FCA+20to24 pin, CASE Avance Titan Thunder Mod 2.0, 12cmEnermax+4x8cm Enermax, Neovo F-419, Creative Inspire 2400, Logitech MX310+X-RayPad Thunder 8
Lord Skullhead
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

dodatok : ja mám stále otvorené okná, bývam v pivnici 8) , tam je aj cez leto chladno, a tie hodnoti sú reálne...
PC: A64 Venice 1800Mhz@2662Mhz[9x296Mhz HTT] cooled with AC64 Freezer, ASUS A8N-SLI Deluxe+Zalman ZM-NB47J, 2x512 MB Geil Ultra-400 484 Mhz-CL2.5-4-4-6, Hitachi 7k250 160BG SATA 8MB cache, MSI nVidia NX6600GT PCIe 128MB 570/1140, Teac W540E, BenQ 16/40, Enermax EG465AX-VE-G-FCA+20to24 pin, CASE Avance Titan Thunder Mod 2.0, 12cmEnermax+4x8cm Enermax, Neovo F-419, Creative Inspire 2400, Logitech MX310+X-RayPad Thunder 8
Brogg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Brogg »

Lord Skullhead píše:dodatok : ja mám stále otvorené okná, bývam v pivnici , tam je aj cez leto chladno, a tie hodnoti sú reálne...
Já napsal, že nejsou nereálné = jsou reálné :wink: Ale já prostě nemám to štěstí mít doma míň stupňů a to bych rozhodně uvítal :razz: Pak mám ale jiné teploty na CPU,...
Lord Skullhead píše:ja som to tiež skúsil a mal som úplne iné vysledky.jeden hladič fúka vzduch do case u kartách, ten ohriatý potom stúpa s chladním vzduchom od 12cm až k CPU cooler a ten vzduch ide potom cez zdroj+zadné 2 chladiče von...test+hodnoty zaslem zajtra... :razz:
To jako nasáváš vzduch mezi kartama? Jakej větrák na to používáš? Co chlazení disků?
A ty dva chladiče ven psal kdo? Já psal 1 dovnitř+1ven (+zdroj) nebo jsi to myslel obecně?
(The Gathering - Box)
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Pak je jeste jedna moznost, i kdyz ne prilis elegantni. Normalne sundat bocnici od case a naprat to nejakym stolnim ventilatorem, jako treba timto vlastne elegantnim :wink: http://www.patro.cz/p/objects/1074275802.html (nebo i nejakym jinym, s 30cm vrtulema) Myslim, ze chladici ucinek to bude mit znacnej. Nezkousel jsem to teda (nemam), jen teoretizuju... Mno, a co se prachu tyce, tak by se muselo kolem pravidelne trochu poklidit :wink:
-- Nebo spis dat na compa mista bocnice nejakou sitku.... to vidim jako reseni..pak by mel byt case uplne ledovej (aspon dle kamose) :wink:
show must go on..
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

shadow píše:Pak je jeste jedna moznost, i kdyz ne prilis elegantni. Normalne sundat bocnici od case a naprat to nejakym stolnim ventilatorem, jako treba timto vlastne elegantnim :wink: http://www.patro.cz/p/objects/1074275802.html (nebo i nejakym jinym, s 30cm vrtulema) Myslim, ze chladici ucinek to bude mit znacnej. Nezkousel jsem to teda (nemam), jen teoretizuju... Mno, a co se prachu tyce, tak by se muselo kolem pravidelne trochu poklidit :wink:
-- Nebo spis dat na compa mista bocnice nejakou sitku.... to vidim jako reseni..pak by mel byt case uplne ledovej (aspon dle kamose) :wink:
Já jsem to zkoušel. Chladící účinek je výborný, v celé case je vichr, takže to chladí od CPU přes grafiku až po HDD a RAMky. Prach u mě není, to nebyl problém. Ale ten hluk... to bylo fakt moc (Delta fan s 6000 RPM je proti tomu tichý) :(
Veterán
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

hmm, tak ja to ted jedu, nejdriv jsem tam mel 4x vrstvy sitky, ale pak jsem to shodil, protoze to stejne nema zrejme smysl, a jedu ted 42C idle (pred tim 46- mozna spis 49), load neco malo vic, mobo 24C. Jedu ted 195x11, pri Vcore 1.75V (real under 1,725), zatim stable (to jsem pred tim pri vyssich teplotach nemel). Koupil jsem si 23cm ventilator Firstline za 349Kc 8-) v Carrefouru, provozuju ho na nizsi rychlost 1, a nejak extra slyset neni, celkem pohoda. To rozhodne VIC slysim pri otevrenym case 4000RPM ventilator na boxaci, to je ted trochu hukot, kdyz clovek nema pustenou hudbu. Ale zvyknout se da na vse, ze :wink: . Prachu bych se taky tak moc nebal. Myslim, ze kdyz nejde o vysoce prasny prostredi, tak to je celkem poho. Zatim mam sundany obe bocnice a vylamal jsem vzadu zapadky, takze to ted slusne profukuje. (takze snad ani ten pripadny prach nema sanci se nekde usadit).... mno, a kdyztak to cloveka aspon donuti casteji utirat prach., ze :wink: Jinak jeste budu trochu experimentovat s pozici toho ventilatoru, snad temp na cpu srazim jeste dolu. Vetsi rychlost nicmene uz opravdu slyset je. Taky pak samo lze snizit otacky na fanu na cpu, treba pres speedfan, pokud to teda bude chladit...
Jinak na ten prach je nejlepsi takovej ten prusvitnej molitan, co se prodava treba na 8x8, plnici funkci filtru. Kde se to da sehnat to nevim, nemyslim si nicmene, ze by to bylo vylozene nutny, kdyz clovek trochu kolem compu uklizi
show must go on..
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

23 cm? To máš malej ventilátorek, to ti i věřím, že není slyšet. Já tehdy zkoušel ten velký stojanový s průměrem 40 cm na max rychlost, až plandaly kabely :-D
Výsledek:
Obrázek
Veterán
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

ted jsem ho zkusil vypnout a je opravdu znat, kdyz ho clovek zapne...ale az budou ty vedra, tak bude chladit nejen comp :wink:. 9C , to snad uz ani nemuze fungovat :wink: Ale ta 40ka, ta se uz asi opravdu nedala, kor na tu vysokou rychlost, to je jsem se snazil koupit neco tak akorat, pak cim mensi->tim levnejsi . Nicmene cas teprve ukaze, zda to ma smysl nebo ne.
show must go on..
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Těch 9°C je takové pěkné číslo, na které balím holky :wink: J/K
Není to reálná hodnota, to čidlo udává špatnou teplotu, je asi blbě zkalibrované. V reálu mohlo mít CPU cca 30°C.
Veterán
Lord Skullhead
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

speciálne pre brogga mám tu niekolko fotiek

http://www.lordskullhead.szm.sk/mycase01.JPG

http://www.lordskullhead.szm.sk/mycase02.JPG

http://www.lordskullhead.szm.sk/mycase03.JPG

http://www.lordskullhead.szm.sk/mycase04.JPG

tie červené krúžky ukazujú fúkače.2x8cm a 12cm enermax do case fúkajú a tie 2 zadné ventilátory zase von.
Brogg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Brogg »

Lord Skullhead píše:speciálne pre brogga mám tu niekolko fotiek

http://www.lordskullhead.szm.sk/mycase01.JPG

http://www.lordskullhead.szm.sk/mycase02.JPG

http://www.lordskullhead.szm.sk/mycase03.JPG

http://www.lordskullhead.szm.sk/mycase04.JPG

tie červené krúžky ukazujú fúkače.2x8cm a 12cm enermax do case fúkajú a tie 2 zadné ventilátory zase von.
Jo, jo, moc pěkná skříňka! :inlove: (Maličko závidím... Tam se snad nic nemusí měnit, jak tam mají vychytaný prodění vzduchu :razz: ) Jinak jsem to už pochopil! 8-) A trochu jsi mě inspiroval na prázdniny, nejprve jsem uvažoval o windtunelu, pak o větráčcích v 5,25" pozici,... Mám v 3R AIR 1*12cm vpředu, ale málo saje, 1*12cm vzadu - ten je moc dobrej, 12cm ve zdroji. Ale chtělo by to ještě něco a líbí se mi ten větráček u karet :wink: A ještě zlepšit proudění vzduchu v horní části - myslím, že otvor nahoře by spíš uškodilo v mém (!) případě proudění a tak uvažuji o něčem do 5,25" pozice - jen aby se tam pohnul vzduch :wink:
(The Gathering - Box)
Lord Skullhead
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

musel som tam riadne moddingovať
vyrezat všetky mriežky, aby fúkače nemali nič v ceste...
urobil som aj zvlástni úchit na 12cm ventilátor :twisted:
inak bomba skriňa, mám ju rád...
Brogg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Brogg »

No díval jsem se, že je pěkně danej větrák na pravé straně vpředu :wink: Jak jsem psal, uvažuju mít větráky - zdroj 120 nasávací (mám :lol: ), 120 nasávací vpředu dole (je tam), 120 vysávací vzadu pod zdrojem (je tam) a pak ještě nevím: buď jen WT na bočnici nebo jen nasávací větrák u karet (podobně jak ho máš Ty, možná jen trochu víc dole, ale ty fotky mohou zkreslovat) anebo oboje dohromady a pak nasávací větráčky (panel s dvěma nebo třema) do 5,25" pozice. Samozřejmě vše regulované. :wink: No a právě ten Tvůj větráček vpředu nahoře vpravo bych nahradil těma v 5,25" pozici. Předpokládám, že Ti to žene čerstvý chladný pivnicový :lol: vzduch na NB a trochu i k CPU. Nebo chladíš "žhavé" mechaniky? :twisted:

EDIT:
1. Teď se koukám, jestli náhodou nemáš hdd vysoko a že by to foukalo ten vpravo zboku na ně? Není to na těch fotkách vidět. Mně na hdd stačí bohatě ten 120 vpředu. I když každej vykládá, jak Seagate topí, já na něm nevytáhl víc jak 34°C při mé teplotě doma (!!!) a to mám ten 120 tak na půl výkonu! Měl jsem tady Maxtor 120GB a ten řve jak kráva - takovej hlubokej zvuk a navíc slušně topí, šel krásně přes 40°C při stejném chlazení a zatížení...
2. Ještě jsem zapomněl, pokud by byla lepší GK, tak bych uvažoval o VGA Silencer, myslím, že by to pěkně pomohlo proudění vzduchu jak k tak od GK. 8-)
(The Gathering - Box)
Lord Skullhead
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

tento case je super.vetrák fúka priamo na HDD, dnes ideme kamošovy kupovať PC, case bude mať takú istú, len bez metalízi :)
aj takto mám slušný prievan v case s pivnicovým vzduchom :-D
teraz som dostal spať kartu /SP v XTčke, aj na papiery/
maximálne dám výfuk ku kartám dole, uvydím čo to urobý s teplotou...
ináč keď sú všetky vetráky na max.,možem dať CPU na 2V, ale vtedy strašne reve :)
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Lord Skullhead píše:tento case je super.vetrák fúka priamo na HDD, dnes ideme kamošovy kupovať PC, case bude mať takú istú, len bez metalízi :)
aj takto mám slušný prievan v case s pivnicovým vzduchom :-D
teraz som dostal spať kartu /SP v XTčke, aj na papiery/
maximálne dám výfuk ku kartám dole, uvydím čo to urobý s teplotou...
ináč keď sú všetky vetráky na max.,možem dať CPU na 2V, ale vtedy strašne reve :)

2V ? , to bys byl peknej silenec 8-) . I kdyby jsi to uchladil. Takova voltaz skodi proste uz sama o sobe (bez ohledu na chlazeni). Postupne by ti to slo porad min a min taktit, az by ti to nenabehlo vubec :wink: Ono ani tech 1,8V neni pro procik nic prijemnyho. Obvody se proste pripaluji.
show must go on..
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“