Digitronové hodiny

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
belial
Nováček
Nováček

digitronové hodiny s PIC 16F628A

Příspěvek od belial »

Jo mám je už postavené a choděj excelentně. Picy programuju zásadně v ICprofu přes COM port a verifikace vždy OK. Je ale potřeba nastavit osilátor na položku: IntOsc, no a dále pak nesmí být zatržená žádná FUSES, (kromě ochran četní tedy CP a CPD.-jak chceš (pak ale jistě verifikace bude špatná ;-) ) Deska je proklemovaná (ty volitelné pro verzi s PIC) takto (ze strany součástek z vrchu) jedna dlouhá propojka podél R26 a R25 (střed 14 PICU není napojen!), pak cínové klemy napájení PICu tedy pin 1,5,14 (cínová klema). No a osobní reálný poznatek s digitrony Z570-je ten, že mi padalo napětí na cca 150V- což digitrony moc nezářily a ve dne nebylo nic vidět. Takže laborací s jinýma indukčnostma od GM a napájecíma napětíma jsem nakonec vyhodil odpor R32 (1 OHM) a dal tam drátěnou klemu a ejhle-hodiny běží a já na diodě D4 (MUR 1100) krásně dotáhnu na patřičných 170V při zatížení- a hodiny jsou náádherný, že jen poslouchám zprávy a čumím na ně ;-). Tranzistor má cca 50ˇC bez chladiče a indukčnost taky tak kolem 40ˇC ale vše OK už 14 dní a to mám teď ve vedrech 27Č v obýváku přžes den! Ocenil bych kdyby někdo modifikoval ten HEX pro picy jako kolega pro ATtinu - hodil by se. No a 74141 teď kupuju nový po 13,-Kč kašlu na GM za 50,- a ještě na objednávku! mnoho zdaru a radosti s hodinama.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

ja na digitronech(Z574M) mam taky 150V. kdyz R32 vyzkratuju(odzkouseno hned po postaveni) tak zacne tlumivka ukrutne piskat a tranzistor topit....i tak ma 50°C s chladicem.....mozna by chtelo vyzkouset jinou tlumivku

ale hodiny to jsou paradni
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
belial
Nováček
Nováček

Příspěvek od belial »

Jo taky jsem to tak mel a bylo to proto, ze jsem mel slaby trafo a padalo mi napeti z 12V uz na nejakej 5,5 - 6V no a tak to slo jen tezko dotahovat na tohle vysoky napeti. Proto se ta tlumivka uz presytila a piskala. Staci kdyz zvednes naajeci napeti - ja mam travicko za 35,Kc z GM to 1,8VA a v poho mi to slape jak jsem psal a na vstupu mam 10V. Nic nepiska, a prst na tranzistoru udrzim. Kdyz jsem je provozoval ze stare nabijecky pro Siemense (napeti naprazdno cca 8V a po zatizeni tech 6V) tak to piskalo a hodne hral tranzistor. Takze jsem to radeji vymenil za tohle zality. Uz jsem si objednal novy rusky vojensky digitrony o trosku vetsi a tak si postavim jeste aspon jedny (spis dvoje pro poteseni). Jen kdyby nekdo vylepsil i HEX pro ten PIC... bohuzel ja to neumim...
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

to HEXko taky neprepisu...co bys tam chtel?

ja to krmim nejakym trafickem od cehosi(klavesy tusim) 12V/1000mA (realne z toho leze 13,8V) ted jsem si jedno dotah (jiny), vyzkousim to

taky mozna jeste postavim jedny, digitrony i 74141 mam...ale chtelo by to nejaky velky digitrony.....fakt velky
M4r1hu4n3
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Hodiny s digitrony z PE 1/2008

Příspěvek od M4r1hu4n3 »

kde jsi sehnal ty digitrony? snazim se je marne sehnat vsude mozne na internetu...
chtel bych si taky jedny digitronove hodiny postavit :oops:
"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský
marcino25
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marcino25 »

M4r1hu4n3
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od M4r1hu4n3 »

Hm, bingo a proc myslis ze shanim ty digitrony? Abych neplatil tisicovku za stavebnici :!: Navod na stavbu ted vysel v ARadiu a je tam i odkaz na tipu...
rano se mi ozval clovek na mail co ma Z573M, za cenu 400,- vcetne posty to asi vezmu, musim si jeste vygooglovat rozdil mezi Z573M a Z574M.

//tak bylo zjisteno to ze 3M jsou zabarveny do cervena ale to jde udajne odstranit v horke vode, a rozdil je tak pouze v "3m has a right hand decimal point where as the '4m has a left hand decimal point." :-D takze vecer odepisu tomu cloveku at mi je posle.
"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský
€agle
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od €agle »

Můžeš zkusit http://www.digitron.cz/ mají jich tam spousty, ale netuším, za jaké ceny a jestli je vůbec prodávají samostatně.
Eagle3D Engine under developement

Hledáme do firmy schopného ASP/VB.NET/C# programátora, více po SZ
M4r1hu4n3
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od M4r1hu4n3 »

Mno vypada to ze mozna i pujdu do stavebnice, nemam moznost vyrobit si tak velky tisteny spoj... uvidim, necham si to projit hlavou
watt3
Nováček
Nováček

Příspěvek od watt3 »

Zdravím,
byl by někdo ochoten mi zaslat za úplatu naprogramovaný proc do těchto hodin?

http://www.sweb.cz/elbastl/hodiny.htm
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

digitron.cz je mrtvej....psal jsem tam xkrat, a bez odpovedi :sad:

///zejtra snad zacnu makat na krytu, minimalne na kovovy casti :)
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Po nějaké době zas tohle téma vytáhnu, ať se neplevelí Smeťák. Tady se můžem s Marihuánětem vyblbnout do sytosti.
No a abych nebyl úplně OT, tak sem teda něco dám
Obrázek
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitronové hodiny

Příspěvek od Jan16 »

Pěkný VFD displej (ITRON). Mám tu podobný displej, výška čísel asi 7mm, ale je tam těch cifer vedle sebe asi 10 :D
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
http://jan16.czela.net/
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

To je z hodin z auta (mám jedny přebytečný). Až najdu chuť, tak to proměřím, nakouknu do skříně, vytáhnu ten velkej itron, co tu mám a budu laborovat.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

Možná se ti bude hodit toto:
http://jan16.czela.net/index.php?id=43&n=itron-displeje
Pokud budeš chtít experimentovat. Proč vymýšlet již vymyšlené :)
jen promiň, ten článek za moc nestojí, ale lecos se odtud dá i přesto pochytit.
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
http://jan16.czela.net/
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Jo, tyhle informace znám, ale díky :)

//Tak ta devítivoltovka moc nevydrží :-D Sice už byla vybitá, ale pohasíná to před očima.
oxal
Nováček
Nováček

Příspěvek od oxal »

Zdravím, též jsem se pustil do konstrukce hodin dle: http://elbastl.sweb.cz/hodiny.htm . DPS jsem upravil do dvou samostatných dílů - jeden díl obsahuje součástky a druhý samotné digitrony. Na části se součástkami jsem provedl přerušení vývodů za budičem MH74141, které jsem překlenoval pomocí propojek z jednotlivých vodičů. Tímto sleduji možnost využití DPS s digitrony jako univerzální - po osazení digitronů je možno přepojením vývodů budiče propojkami dle potřeby pro daný typ digitronu. Momentálně jsou osazeny digitrony Z560M (bez červeného laku), ale vlastní úprava je i pro digitrony ZM1020 (s červeným lakem). Při použití těchto typů digitronů budou hodiny vsazeny do nějaké "krabice" tak, že budou "na boku" a tlačítka budou na horní straně. V případě osazení digitrony typu Z570M, Z573M apod. budou hodiny zabudovány"na ležato" a tlačítka budou na zadní straně. Po mechanické stránce není konstrukce tak náročná, ale co se týká samotného procesoru (použil jsem PIC16F628A), tak tam jsem měl problém. Hodiny jsem za boha nemohl zprovoznit, vteřinově evidentně šly dobře, ale zobrazení číslic bylo špatné. Zobrazovala se pouze sekvence opakujících se 4 číslic se dvěma mezerami při nichž se nezobrazovalo nic a poté opět sekvence číslic - např: 0,1,2,9,0,nic,nic,1,2,9 a opět počátek od nuly. Obrátil jsem se pomocí SZ na moderátora srnu, a s jeho pomocí jsem hodiny zprovoznil. Měl jsem špatně propojky a též některé z nastavní FUSES při programování PICu. Tímto bych chtěl veřejně poděkovat moderátorovi srnovi za jeho ochotu a pomoc při oživování této konstrukce. Udělal jsem pár fotografií, které se sem pro inspiraci pokusím vložit.
Pohled 3.jpg
Pohled 2.jpg
Pohled 1.jpg
Mohu vložit pouze tři obrázky a tak další následují.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
oxal
Nováček
Nováček

Příspěvek od oxal »

Připojuji další obrázky hodin:
Pohled 4.jpg
Pohled 5.jpg
Poslední dva obrázky připojuji dále.
oxal
Nováček
Nováček

Příspěvek od oxal »

Ještě slíbené poslední dva obrázky:
Pohled 7.jpg
Omlouvám se za tu spoustu obrázků, ale bohužel neumím je někam umístit a sem vložit pouze odkaz.
Ještě jednou zde děkuji moderátorovi srnovi za jeho vstřícnost, ochotu a pomoc při oživení této konstrukce.

Oxal
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

dobrá práce :up:
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“