Zdravím, též jsem se pustil do konstrukce hodin dle:
http://elbastl.sweb.cz/hodiny.htm . DPS jsem upravil do dvou samostatných dílů - jeden díl obsahuje součástky a druhý samotné digitrony. Na části se součástkami jsem provedl přerušení vývodů za budičem MH74141, které jsem překlenoval pomocí propojek z jednotlivých vodičů. Tímto sleduji možnost využití DPS s digitrony jako univerzální - po osazení digitronů je možno přepojením vývodů budiče propojkami dle potřeby pro daný typ digitronu. Momentálně jsou osazeny digitrony Z560M (bez červeného laku), ale vlastní úprava je i pro digitrony ZM1020 (s červeným lakem). Při použití těchto typů digitronů budou hodiny vsazeny do nějaké "krabice" tak, že budou "na boku" a tlačítka budou na horní straně. V případě osazení digitrony typu Z570M, Z573M apod. budou hodiny zabudovány"na ležato" a tlačítka budou na zadní straně. Po mechanické stránce není konstrukce tak náročná, ale co se týká samotného procesoru (použil jsem PIC16F628A), tak tam jsem měl problém. Hodiny jsem za boha nemohl zprovoznit, vteřinově evidentně šly dobře, ale zobrazení číslic bylo špatné. Zobrazovala se pouze sekvence opakujících se 4 číslic se dvěma mezerami při nichž se nezobrazovalo nic a poté opět sekvence číslic - např: 0,1,2,9,0,nic,nic,1,2,9 a opět počátek od nuly. Obrátil jsem se pomocí SZ na moderátora
srnu, a s jeho pomocí jsem hodiny zprovoznil. Měl jsem špatně propojky a též některé z nastavní FUSES při programování PICu. Tímto bych chtěl veřejně poděkovat moderátorovi
srnovi za jeho ochotu a pomoc při oživování této konstrukce. Udělal jsem pár fotografií, které se sem pro inspiraci pokusím vložit.
Pohled 3.jpg
Pohled 2.jpg
Pohled 1.jpg
Mohu vložit pouze tři obrázky a tak další následují.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.