puschpull píše:pokud jsem vše pochopil správně, tak v manuálním režimu přetaktování je EPU naprosto nefunkční
to funguje pouze pokud je vše v BIOSu nastaveno na "AUTO"
je někde porovnáno a otestováno EPU na deskách Asus
spotřeba PC v klidu a při maximální zátěži, porovnání manuálního režimu a automatiky atd ...
?
jak zprovoznit EPU kdyz mam pretaktovanej procesor? nainstalovals em si tu utilitu a hlasi PERFOMANCE MODE a nejde to zmenit.
Kdyz sem dal CPU na DEF takty tak to spustit slo ale abych mohl prepnout do rezimu AUTO tak to chtelo kalibraci kterou sem spustil a ta se na 30% zasekla (tj sekl se cely PC)
Drive u meho E6400 mi to fungopvalo i v OC a procesor se podtaktovaval ze 3.3Ghz na 2.5Ghz.
EPU s pretaktovanym procesorem nefunguje, to ze se procesor podtakotovava (deje se tak zmenou nasobice) je jina funkce, nevzpomenu si na jeji nazev ,ale je to v biosu, ta mi funguje i s pretakovanym FSB dokonce i se snizenim nasobice. EPU dela to ze znizuje i napeti a vypinana napajeci vetve procesoru a snizuje takty i ostatnich komponent. Pokud mas zapnutej ten dynamickej nasobic a procesor se ti nepodtaktuje, tak ti spis neco vytezuje system a nepusti ten procesor smerem dolu.
ahoj prosím o radu,koupil jsem tuto desku ale po koupi jsem zjistil že my nějk všechno de pomalu, předevšim prace se os pomalu pracuje moje sestava je, fortron 350w,ati x1800,hdd wd 250gb,c2d e4300,adata 3gb,lg dvd-rw,asus p5k/epu,tv karta.Ale připada my že špatně předevšim koumunikuje s hdd od wd je to asi kravina,ale je to tak ale nejsem si jistej protože když jsem tam šoupnul sageta tak bežel v poho, ovšem bylo to opravdu na kratko takže klidně to mohla být nahoda.Pak mám ještě problem s teplotama cpu podle čidla má 50 stupnu ovšem lickej teploměr řiká něco jinýho a i digital díky za každou odpověd opravdu potřebuju poradit vratit deska nejde,celej sistem je instalovanej s novim win.díky.
BBS píše:ahoj prosím o radu,koupil jsem tuto desku ale po koupi jsem zjistil že my nějk všechno de pomalu, předevšim prace se os pomalu pracuje moje sestava je, fortron 350w,ati x1800,hdd wd 250gb,c2d e4300,adata 3gb,lg dvd-rw,asus p5k/epu,tv karta.Ale připada my že špatně předevšim koumunikuje s hdd od wd je to asi kravina,ale je to tak ale nejsem si jistej protože když jsem tam šoupnul sageta tak bežel v poho, ovšem bylo to opravdu na kratko takže klidně to mohla být nahoda.Pak mám ještě problem s teplotama cpu podle čidla má 50 stupnu ovšem lickej teploměr řiká něco jinýho a i digital díky za každou odpověd opravdu potřebuju poradit vratit deska nejde,celej sistem je instalovanej s novim win.díky.
Omlouvm se za gramatyku
Tak zkus taky nejdrive udelat nejakou analyzu. Pokud mas podezdreni na pomalou praci disku tak ho otestuj( HD Tune,HD tach, Sandra ...) Zkontroluj ve spravci zarizeni, jestli tam nejsou nejake otazniky ci vykricniky. Tou Sandrou muzes otestovat celej komp a porovnat s referencnima sestavama.
jasně dělal jsem to už dřív v pohodě všechno.a stou teplotou jak vysvětliš když ho dam do jakýkoli jinýho pc má 35stupnu a tady na tý desce topí na 50stupnich podle čidla.
BBS píše:jasně dělal jsem to už dřív v pohodě všechno.a stou teplotou jak vysvětliš když ho dam do jakýkoli jinýho pc má 35stupnu a tady na tý desce topí na 50stupnich podle čidla.
Nejlepsi bude kdyz sem hodis nejake obrazky, aby jsme vedeli jasne o jakych teplotach se bavime(jestli o teplote jader,CPU co meri MB atd.)
Mluvim o cpu teplotach.MB mám kolem 39,ale štve mě že to čidlo je tak blbě zasazeno protože se svou x1800 na master pci-e cili horný slot má najednou mb50 proto jsem tam dal ventilator ten chladič je ledovej, a teplota se nemění..
Podivej se do systemu, jestli ten disk bezi v UDMA rezimu, ony nekdy Widle tvrdosijne vnucuji disku PIO rezim a to pak jede strasne pomalu. Vice se to sice stava s CD-ROMy, ale i disku se to muze prihodit.
Taky zalezi na tom jake mas vlastnerozhrani. Pokud mas ATA, disk je na vetvi samotny na kabelu pripojeny nakonci (na konektoru dale od desky) a je nastaveny Slave, tak to jede automaticky (i kdyz buhvi proc) jenom na PIO. (V tomhle pripade musis na disku zmenit propojku na Master).
Pokud mas XPcka, tak to zjistis takto:
Pravym tlacitkem na Tento pocitac-->Vlastnosti-->Hardware-->Spravce zarizeni-->Radice IDE/ATA/ATAPI-->Primarni kanal IDE (nebo Sekundarni, v zavislosti kde mas pripojeny ten disk)-->Upresnit nastaveni.
Hledej v tech Prim/Sec. kanalech tak dlouho, dokud nenajdes v poli "Aktualni rezim prenosu" neco jineho nez "Nelze pouzit". Pokud tam bude "pouze PIO", tak rucne nastav DMA a restartni komp.
K teplotam: Co rika lidsky teplomer ? Min, nebo vic ? Zkus speedfan a uvidis no. Ten ti ukaze jak teplotu mezi HS a CPU, tak teploty jader.
boužívám na měření teplot everest jinak hdd je sata2 nic jinýho nepoužívám,a mám os win vista.lickej cit je u každýho trošku jinej ale každej umý odhadnou jakou to má teplotu snad díky všem kdyby ještě někdo něco věděl at my to prosím napíše díky
objednal sem si komponenty na to abych si sestavil PC:RAM 2 GB,desku p5k SE/EPU,zdroj fortron 400W,GK 3870 512MB DDR3,procesor intel E8400,čtečku paměťových karet,HDD seagate 250 GB a mám problém sestavil sem to a vše zapojil ale když sem chtěl zapnout PC tak se akorát u procesoru hýbnul chladič vlastně jenom s sebou cuknul a to bylo vše (vubec se nerozběhnul).Nevíte čím by to mohlo být???