už jsem koukal, že jsem našel jen BIOS F8 a přitom je i F9. Ale problem u mě bude zřejmě v hw - nemá vliv jestli PC vypnu "prasácky" vypínačem natvrdo nebo klasicky přes START-VYPNOUT, prostě když jsou v PC 2moduly RAM tak to dělá bordel a když jen 1, tak to jede jak má. Napájecí napětí RAMek, zapojení (duál-single), červený nebo modrý sloty, vše jedno, prostě spolu to nefachá
CPU: Core i7 4790K@4,5GHz + chladič Cooler Master Hyper 212EVO, 24GB RAM (DDRIII Kingston HyperX Beast Series), deska GIGABYTE Z97-D3H, grafika Nvidia GeForce ASUS 2070S, SSD Samsung 970 EVO 1TB + 4TB WD 7200 ot, zvukovka Sound Blaster Z, myš Logitech G903 + klávesnice Logitech G910, repráky 2+1 Logitech Z-537, sluchátka Logitech G230, case ZALMAN Z11 Plus + zdroj Seasonic Focus 650W modular,
monitor ASUS ROG SWIFT PG279Q 144Hz, systém Win 10 Pro,
Pak už bych zkusil jen nějaký memtest, mimochodem ve Vistách je taky takový jednoduchý. Ale přeci jen bych nejdřív zkusil flashnout ten bios na verzi F9, ono se tam podle mě nestabilizuje jen to napájení pro Visty, přijde mi, že i chování desky takové jistější, no nevím, třeba je to jen dojem...
Intel Core2Duo E7200 2,53GHz, Gigabyte EP45-DS4, 2x2GB DDR2 Transcend, GeForce 8600GT 256MB, Point of View Black Diamond 500W, Seagate Barracuda 500GB,Windows Vista Home Premium 64-bit Edition
tak pameti vyreklamovány, zatím mam půjčeny z prodejny jiné (2x1GB obyč. DDRII zn. Kingston) a zatím vše jede ok, pameti zapojený v duálu, vše v BIOSu na default, taktovat PC jsem zatím nezkoušel. Díky všem, dám vědět jak jsem dopadl po reklamaci s novýma ramkama
CPU: Core i7 4790K@4,5GHz + chladič Cooler Master Hyper 212EVO, 24GB RAM (DDRIII Kingston HyperX Beast Series), deska GIGABYTE Z97-D3H, grafika Nvidia GeForce ASUS 2070S, SSD Samsung 970 EVO 1TB + 4TB WD 7200 ot, zvukovka Sound Blaster Z, myš Logitech G903 + klávesnice Logitech G910, repráky 2+1 Logitech Z-537, sluchátka Logitech G230, case ZALMAN Z11 Plus + zdroj Seasonic Focus 650W modular,
monitor ASUS ROG SWIFT PG279Q 144Hz, systém Win 10 Pro,
Ahoj, prosim o pomoc.
Zrovna jsem koupil desku EP43-DS3L, je to sice nizsi tip, ale nemusim kvuli 1 dotazu zakladat novy
thread, zrovna jsem to naskladal do komplu, ale bohuzel mne nenapadlo vyzkouset desku s defaultnim chladicem chipsetu, ale zrovna bez premysleni jsem hned namontoval vodnika a ted po zapnuti mne prekvapila vysoka teplota chipsetu (aspon podle biosu) po zapnuti pres 30C a dal behem asi 15 min vzrostla na 63C (vsechny hodnoty v biosu sou zatim na defaultu), pritom CPU si drzelo 23C (C2D E5200). De voto, ze abych upravil chladic musel bych zas secko vyhazet ven vcetne zakladovky. Takze dotaz je, jake mate teploty na chipstetu(P43 a P45 sou v podstate stejne) podle biosu, dekuji moc predem za odpovedi.
Já mam EP45-DS4 s C2D 8600. Procík chladim klasikou Artic Freezerem 7 Pro a mam na něm pěkných 20 v klidu. Na severnim můstku už je to horší, ale taky dobrejch 35.
Tak jen pro doplneni, chladic na chipsetu jsem dotahl a teplota spadla o cca 20C na nejakych 44C(kupodivu stejnou teplotu mnel i ten originalni pasiv), to se mi i podle predesle reakce (diky Cunt) zdalo jeste moc, tak sem to jeste jednou rozebral a dotahl sem jeste vic az se prohla deska (to by zaslouzilo udelat nejaky protikus, jak to maji masivni
chladice CPU, aby to pnuti neslo do desky ale do toho protikusu), ale nato sere pes, prisroubovanim desky do casu se ten prohyb trochu eliminoval, nebo aspon zamaskoval . Nicmene teplota uz nespadla a drzi se stabilne na 44C bez zateze a CPU cca na 28C, uvidim jak se s teplotou popere voda az to bude pod plnou zatezi delsi dobu.
Ahoj, mám zdroj který nemá 8pin, ale pouze 4pin k napájení cpu. Chtěl jsem se zeptat zda je toto napájení dostačující, pokud se nebude dělat zatím na desce přetaktovaní. Nebo se to dá řešit pomocí redukce? Případně kde jí koupit? Díky.
Cunt píše:Já mam EP45-DS4 s C2D 8600. Procík chladim klasikou Artic Freezerem 7 Pro a mam na něm pěkných 20 v klidu. Na severnim můstku už je to horší, ale taky dobrejch 35.
máš špatně zkalibrovaný čidlo, 20 se vzduchem nedáš pokud nemáš 10°C v pokoji
přičti alespoň deset stupňů u obou teplot
MickeyM píše:Ahoj, mám zdroj který nemá 8pin, ale pouze 4pin k napájení cpu. Chtěl jsem se zeptat zda je toto napájení dostačující, pokud se nebude dělat zatím na desce přetaktovaní. Nebo se to dá řešit pomocí redukce? Případně kde jí koupit? Díky.
Umíš vůbec měnit desku? Já si dřív taky myslel, že je to těžký, když jsem si přečetl pár návodů, nic na tom neni, ale jak vidim, je ještě stále dost lam. Takže:
Ještě na starých widlích (pokud chcete, aby přežily), odeberte veškerý hardware, s ekterým s eloučíte (všechno co má co dočinění s deskou, rači víc než míň) a pak komplet řadiče disků... To je to nejpodstatnější... Pak vyměnit desku a už s eto nebude restartovat...
Je jasný, že ti widle už nenajedou...
Mno zkus ještě poodebírat ovladače přes konzolku...
Cunt píše:Umíš vůbec měnit desku? Já si dřív taky myslel, že je to těžký, když jsem si přečetl pár návodů, nic na tom neni, ale jak vidim, je ještě stále dost lam. Takže:
Ještě na starých widlích (pokud chcete, aby přežily), odeberte veškerý hardware, s ekterým s eloučíte (všechno co má co dočinění s deskou, rači víc než míň) a pak komplet řadiče disků... To je to nejpodstatnější... Pak vyměnit desku a už s eto nebude restartovat...
Je jasný, že ti widle už nenajedou...
Mno zkus ještě poodebírat ovladače přes konzolku...
Předpokládam že je to reakce na můj dotaz.
Tak za 1) vubec nevíš co jsem předtím dělal s PC takže tvoje soudy jsou dost mimo misu.
2)Lama vubec nejsem s PC mam dost velké skušenosti.
3)XP jsem kompletne reinstaloval.
4)Problem už vyřešen ramky byli vadne takže už mám nové.
Edit/ Tak ty nové ramky taky odešli. Uvidím jak to bude po další reklamaci.
Jinak sry na OT ale myslel jsem že je to spíš deskou.
Naposledy upravil(a) Vlk-bílí dne sob 17. led 2009, 20:40, celkem upraveno 1 x.
Ahoj,mám problém s touhle základní deskou.Je osazená C2D E7200,2x2GB RAM Kingstone,Radeon 3870.Potíž je v tom,že na čistý instalaci Windows XP běhá bez problému,ale jakmile se začnou instalovat ovladače desky,popřípadě grafické karty a jiného hardwaru tak dochází k zamrzání počítače ve fázi startu,nebo po nastartování systému chybí kurzor myši.Přičemž nejde odhalit,jestli to způsobují ovladače pro GK,nebo pro desku,děje se to naprosto náhodně.Peru se s tou deskou už téměř tři měsíce a po téhle době počítač dopadl tak,že se kouše a zamrzá i při spuštěném internetovém prohlížeči.Takže mi dneska došla trpělivost,shodil jsem systém,reinstalnul,vše v pořádku.Nainstaloval jsem komletní ovladače pro desku a konec.Znova jsem je odebral,nainstaloval postupně a šlo to.Následně ovladače GK,výsledek-zmizel kurzor,po restartu se někdy objeví jindy ne.Zkoušel jsem už hromadu verzí různých ovladačů,ale všude problém přetrvává.Navíc v desce píská někde nejspíš cívka,občas má zvuk jako když seekuje disk.A už mi pomalu dochází inspirace a asi půjdu prodejci desku omlátit o hlavu
Takže pokud byste někdo měl nějaký nápad,dejte vědět.
Předpokládám že přetaktováno nemáš? Vypadá to spíš na nějaký problém s kompatibilitou, i když může se jednat i o vadnou desku. Skusil bych memtest na paměti. Možná by nebylo od věci vyzkoušet Win Vista.
Nemám,všechny frekvence i časování jsou na defaultu,dokonce jsem vypínal i automatický overclocking a výsledek žádný.S jinými pamětmi problém přetrvával,s grafárnou od Nvidie po instalaci ovladačů komp vůbec nenastartoval,naběhl třeba až po desátém resetu.Mimochodem,co jsem tak dohledal,tak s Vistama měla deska úplně stejný problém,takže pokud to nevyřeší flash biosu,jdu desku reklamovat.Navíc není asi úplně košer když v desce cvaká jak ve stoletém disku.