Vyhodne FREE zabezpecenie

Problematika virů a antivirů, zabezpečení PC - firewall, spyware, atd.
axloth
Začátečník
Začátečník

Re: Vyhodne FREE zabezpecenie

Příspěvek od axloth »

aliencz píše:Třeba o něm právě díky svému "antiviru" ani nevíš :-)
Jak jsem tu psal, dnes jsem provedl antivirus scan dvema komercnimi etablovanymi antiviry a ani jeden nic nenasel. Takze pokud nakej vir mam, tak se jednak nijak neprojevuje a taky ho zadnej antivir neni schopnej najit.

Jinak nemyslim, ze bych byl nejak extra opatrnej. Navstivil jsem mnoho "rizikovejch" webu a stahl mnoho "rizikovejch" souboru. I presto nemam zadnej vir.

Navic opomijite tu dulezitou vec, ze i kdyz nemam antivir, kterej by pomoci sve databaze virus odhalil, dobrej firewall odhali jeho chovani. V okamziku, kdy se vir pokusi cokoliv udelat, firewall ho zastavi, me upozorni a vir to ma spocitany. A to nemluvim o tom, ze se nejdriv tomu viru musi podarit se pres firewall vubec dostat na disk.

Samozrejme pokud klikate na vsecko a spoustite prilohy emailu od neznamych adres s nazvem BigTits.exe a alerty firewallu ingorujete, tak asi antivir potrebujete, aby vam porad skenoval kazdej soubor pod rukama. Pokud se clovek chova aspon trochu rozume a relativne vi co dela, tak antivir zcela evidentne nepotrebuje.
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Ty seš chytlavej jak Rudý Právo na Skautským sjezdu :-) Jak jsi poznal "rizikový soubor" bez hlášení Antiviru? Podle barvy ikony? :-) Fakt, že Ti Antivir zahlásí napadený soubor ještě neznamená, že si zaviruješ PC :-) Tvé přesvědčení, že poznáš předem napadený soubor i bez Antivirové analýzy je skutečně překvapivé. Měl jsi akorát kliku, nic víc. Nedávno jsem stáhl zavirovaný soubor z docela normálního webu, byly to dokonce ovladače HW. Kdybych neměl Antivir, tak se o tom nikdy nedozvím a ŽÁDNEJ firewall by mi to nikdy neřekl, protože pokyn k uložení souboru na HD dáváš sám a firewall s tím nic nezmůže. Stejně tak Ti může dobrý kamarád zaslat seznam CD v excelu s makrovirem a zase nic nepoznáš. A td, jak říkám, měl jsi akorát kliku. Tak buď rád.

Hele, jak tě ubrání běžný SW firewall proti smazání souborů, pozměnění názvů a podobných souborových aktivit převážně klasických virů? Když už máš virus v PC a je aktivní, tak Ti firewall asi moc nepomůže. Pokud to tedy není nějaké firewalové kombo, spojené s funkcí štítu registrů, spyware a ochrany podstatných změn v systému souborů.
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

Rizikovej soubor poznas podle zdroje. Navic vic jak pul roku intenzivniho provozu je na stesti trochu moc, nemyslis?

A ano, dobrej firewall (ja jsem zatim pouzival ZoneAlarm a Comodo, ale predpokladam ze Kerio nebo Online Armor na tom jsou podobne) hlida i prepisy souboru, zmeny registru, atd. Pokud neni aplikace (tedy i ten vir) zarazen na seznamu "duveryhodnych", tak bez povoleni neudela vubec nic.
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

stěstí ani moc ne... já jsem za posledních pár let našel za celou dobu jeden vir (a pořádnej xD), ono když taháš věci z důvěryhodnejch servrů (teď nemyslím ten pochybnej certifikát :D, ale třeba slunečnici, kde maj antivir 8) ), používáš vhodnej prohlížeč (už mě x krát upozornil na pochybný weby z ciziny) a jak psal nahoře neotevítáš každej trapnej mail, tak je riziko minimální
Obrázek
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Pletete dohromady dvě neslučitelné věci. Schopnost detekce napadeného souboru Antivirem a uvážlivé chování na internetu uživatelem. No nic, já přece nikomu nic nevnucuji. Uvedl jsem pouze vlastní ověřený způsob jednoduché a neobtěžující ochrany.
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

Ty dve veci spolu naopak velice uzce souvisi. Pokud uzivatel neni uplne blbej a chova se alespon trochu uvazlive, tak prave zadnej rezidentni antivir nepotrebuje. Naopak bez dobryho firewallu se dneska bezpecne fungovat neda.
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Je-li podmínkou "vypuštění antiviru" z bezpečnostních funkcí PC perfektní schopnost uživatele analyzovat možnou, či případnou hrozbu, je to absolutně k ničemu. Takový uživatel je maximálně procentuální záležitost. Systém musí dobře fungovat i u trotla. A český trotl si s naprostou většinou přídavných SW firewallů (FREE už vůbec ne) vůbec neporadí, protože jim nikdy neporozumí. Vnímá jen nekonečné obtěžování něčím, co nechápe.

Ano, dobrý firewall zvyšuje stupeň zabezpečení o pro někoho nevyhnutný krok. o tom není nejmenšího sporu. K tomu však potřebuje zkušeného administrátora. V segmentu FREE zabezpečení, které je určené převážně pro spotřební domácí trh, jsou priority a požadavky na funkčnost úplně někde jinde.
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

aliencz píše:Je-li podmínkou "vypuštění antiviru" z bezpečnostních funkcí PC perfektní schopnost uživatele analyzovat možnou, či případnou hrozbu, je to absolutně k ničemu.
Tady nekdo neco takovyho psal?
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

zas že ho nepotřebuje bych moc netvrdil... nikdy se nedá říct žes při takovym chování 100% v bezpečí, a nevím jak ostatní, ale já bych byl radši, kdyby se mi do PC přes rezident vir nedostal vůbec, než ho řešit na základě pokusů viru (trojanů a kdoví čeho ještě) přepisovat soubory, registry a odesílat data... a taky se může lehce stát (a už jsem se s tím setkal - chuťovka to řešit bez formátu), že vir při první infekci nic nedělá a při startu systému jde všechno do kytek, včetně bezpečnostních opatření :-D
Obrázek
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

jediná stoprocentní bezpečnost je počítač nepoužívat vůbec.
ignorelist: kremrole a dezoláti
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

axloth píše:
aliencz píše:Je-li podmínkou "vypuštění antiviru" z bezpečnostních funkcí PC perfektní schopnost uživatele analyzovat možnou, či případnou hrozbu, je to absolutně k ničemu.
Tady nekdo neco takovyho psal?
Jo, řek bych, že jo.
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

zombux píše:jediná stoprocentní bezpečnost je počítač nepoužívat vůbec.
A dál? :lol: Určitě na tom budes líp s rezidentem, než spolíhat na to že se případnej vir odhalí sám...
A jestli nepoužíváte antivir kvůli tomu že není 100% bezpečnej (ale jen hodně nad 90% když to není šmejd bez aktializace :-D ), tak pak nevím.
Btw když už si tady chceš hrát se slovíčkama, tak vždy je šance že letadlo letící nad tebou chytne vir a spadne ti na barák :-D ... počítač si nepoužil, ale stejně ti vir nadělal dost škody :twisted:
Obrázek
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

aliencz píše:
axloth píše:Tady nekdo neco takovyho psal?
Jo, řek bych, že jo.
Ja tu teda nikde nic takovyho necet. Ja jsem psal: "Pokud uzivatel neni uplne blbej a chova se alespon trochu uvazlive" a to urcite nemuzes mit na mysli, protoze "perfektní schopnost uživatele analyzovat možnou, či případnou hrozbu" je neco uplne jinyho, nez nebyt uplne blbej a chovat se aspon trochu uvazlive.

Navic jsem ani nepsal nic o uplnym "vypusteni antiviru". Psal jsem ze neni potreba rezidentni antivir. O tom, ze obcasnej scan podezrelyho souboru nebo full scan kdyz se cloveku neco nezda ma svoje misto, jsem uz taky psal. Laskave prestan vsechno co pisu prekrucovat a extremizovat tak, aby se ti to dobre kritizovalo.

Atapi:
Ja myslim, ze sance ze vir proklouzne firewallem je stejna jako, ze proklouzne antivirem. Nic neni 100% a stejne to vsecko zavisi na uzivateli. Pokud je to blb, co vsude klika tak mu nepomuze ani 10 rezidentnich antiviru. Uzivatel, kterej vice mene vi co dela a cumi na co klika, si podle me s firewallem vystaci. A to ani ne tak proto, ze by firewall byl vsemocnej, ale spis proto, ze skutecnejch viru je opravdu pomalu a potrebujou soucinnost uzivatele. Ty extremni pripady ze vir projde vsim a nachyta i zkusenyho cloveka jsou ohromne vzacny a nepomuze ti opet vubec nic, ani ten antivir.
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

ja jsem stejne hlavně pro rezident (hezky testovat všechny soubory než je pustíme do systému)
je to asi o zvyku... ja sem hlavně nenašel žádnej free firewall co by mi vyhovoval (hlavně systémem povolování a hlášení) a dokud nebudu PC využívat pro něco důležitý, tak ho kupovat nebudu a využívat dokola trial nebo crackovat firewall asi taky nebude nejspolehlivější :twisted:
zombux píše: hmm tos mi to nandal. o pár postů zpátky jsem mimochodem rezident doporučil, a sám ho používám. jinak viz gwassi.
mě je to úplně jedno, já chodim na fórum o PC když mám nějakej problém, nebo něco plácnout do debaty když k tomu něco mám a né se chytat slovíček jak někdo... ale to neznamená že se nebudu bránit

btw pokud nemáš nic k tématu a jen píšeš nesmysly jako to "hmm tos mi to nandal.", tak nevim proč píšeš do tématu o virech a né do pošty...
Naposledy upravil(a) Atapi dne čtv 5. úno 2009, 20:10, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
gwassi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gwassi »

ak niekto este stale tvrdi ze antivir netreba, nech si precita tieto clanky a povie mi to znovu...

Kód: Vybrat vše

http://www.dsl.cz/clanky-dsl/clanek-292/skodlive-kody-internetu-spyware-spam-a-ti-druzi

http://www.worldonline.cz/mult/mult_center_050523.853589.html

http://digiweb.ihned.cz/c4-10053230-33797530-009000_d-novy-trojsky-kun-ohrozuje-uzivatele-chytrych-mobilu-se-symbianem

http://www.eset.cz/buxus/generate_page.php?page_id=14702
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Atapi píše:
zombux píše:jediná stoprocentní bezpečnost je počítač nepoužívat vůbec.
A dál? :lol: Určitě na tom budes líp s rezidentem, než spolíhat na to že se případnej vir odhalí sám...
A jestli nepoužíváte antivir kvůli tomu že není 100% bezpečnej (ale jen hodně nad 90% když to není šmejd bez aktializace :-D ), tak pak nevím.
Btw když už si tady chceš hrát se slovíčkama, tak vždy je šance že letadlo letící nad tebou chytne vir a spadne ti na barák :-D ... počítač si nepoužil, ale stejně ti vir nadělal dost škody :twisted:
hmm tos mi to nandal. o pár postů zpátky jsem mimochodem rezident doporučil, a sám ho používám. jinak viz gwassi.
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

clanek c.1) Vsimni si, ze o tam o virech neni ani slovo. Resi tam spyware, hoax, spam, atd. Navic obsahuje vetu "Pro většinu z nás je totiž spyware mnohem větší hrozbou než počítačové viry, které jakoby ustupují internetovým červům."

clanek c.2) Opet neni o virech, ale kradezich citlivych dat z business sektoru. Proti tem ti jednak nepomuze antivir ale prave firewall a navic podniky se samozrejme k zabezpeceni musi stavet ponekud jinak nez beznej uzivatel.

clanek c.3) Tohle je trojskym koni do mobilu. Opet zadnej vir a dokonce ani PC...

clanek c.4) Tenhle clanek vylozene hovori o tom, ze bezpecnost stoji a pada na uzivateli a ne na antiviru.

Takze ti klidne povim znovu, ze provozovat rezidentni antivir je pro alespon trochu zkusenyho uzivatele uplna zbytecnost. V tech clancich neni nic, co by tvrdilo opak. Spise tohle stanovisko podporujou...
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Ať už se tu napsalo a z napsaného vyplynulo cokoliv, rozhodně nedoporučuji těm, kteří si nejsou 100% jistí, vypínat rezidentní Antivir. A je mi fuk co si o tom kdo myslí.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

nepoužívat rezidentní antivir je jako jezdit autem nepřipoutanej. můžeš bejt sebelepší řidič, ale něco se podělat může vždycky, a pak tě to může zachránit. že jsi jezdil 10 let bez pásu a nic se ti nestalo, ještě neznamená že se dneska nemůžeš zabít.
gwassi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gwassi »

axloth píše:clanek c.4) Tenhle clanek vylozene hovori o tom, ze bezpecnost stoji a pada na uzivateli a ne na antiviru.

Takze ti klidne povim znovu, ze provozovat rezidentni antivir je pro alespon trochu zkusenyho uzivatele uplna zbytecnost. V tech clancich neni nic, co by tvrdilo opak. Spise tohle stanovisko podporujou...
nechapem, co si tu stale dokazujes? mal by si sa radsej vratit naspat do skoly a nezhadzovat tu a spinit moje prispevky, ked nevies citat, nechapes terminologii a pointe clanku...

este raz to musim ako pre blbeho napisat a ked si to poriadne precitas, tak to tam najdes a uz dufam ze tu prestanes zatazovat forum takymi nezmyslami o skusenym uzivateli, ktery dokaze "vsechno"

clanek c.4

Proč jsou uvedené skutečnosti nedostatečnou prevencí? Jde totiž pouze o "hloupé" programy a "smysl života" jim dává až UŽIVATEL a ten je právě v některých případech kamenem úrazu.
Většina uživatelů se na výše uvedené programy plně spoléhá a nechává celou tíhu osudu na nich. Ve většině případů vede tento přístup k tomu, že dříve nebo později je PC takového uživatele totálně "prošpikováno" havětí.
mělo by být samozřejmostí následující: Antivirový systém by měl být nedílnou součástí každého PC v síti.
Zároveň je potřeba zajistit pravidelnou - AUTOMATICKOU aktualizaci antiviru
minimálně chod modulu, starající se o nepřetržitou kontrolu souborů "rezidentní štít"

http://www.eset.cz/buxus/generate_page.php?page_id=14702
mas to tam jasne napisane, tak neviem naco tu zbytocne zavadzas ludi nezmyslami a myslis si, ze si genius, ktory prave objavil ameriku bez rezidentniho stitu...

ps: vyssie uvedene clanky poukazovali na to, ako je dnes haved chytra a jej ulohou je v lepsiom pripade, zneprijemnit nam chvile stravene pri pc... a v tom horsiom nas mozu okradnut alebo zneuzit nase ciltive data. Prvorady je predovsetkym nas postoj k PC a prevencia... nie si dokazovat ze ste genius, pretoze dnes mozete byt vpohode ale zajtra sa najde chytrak, ktory vam to vsetko spocita
Naposledy upravil(a) gwassi dne pát 6. úno 2009, 23:45, celkem upraveno 5 x.
Odpovědět

Zpět na „Viry, antiviry a bezpečnost“