kompakt ci zrdcadlovku?

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: kompakt ci zrdcadlovku?

Příspěvek od Sinpa »

Souhlasím s tebou.
Ale já zas tvrdím že je imho blbost kupovat EVF za 12.500,- (Fuji S100FS), když za 13.000,- koupíš tělo + superzoom objektiv (18-200/250). Velikostně je to snad ještě menší než ta Fuji, rozsahově +/- stejné a kvalitou lepší.
AMD RYZEN 5 3600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD , Sennheiser HD 4.40 BT, Dell Alienware Low-profile RGB Mechanical Gaming Keyboard AW510K Dark Side of the Moon, Logitech G502 Proteus Spectrum
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Mně naprosto vyhovuje Olympus 570 UZ.

Kromě fotek se mi líbí i další věci - používá tužkové baterie (dobíjecí pochopitelně) a ne ty předražené všelijak tvarované akumulátory jiných výrobců a dá se tam použít i karta, kterou má máma pro mju.

A za ty peníze co stál, mi to přišlo skvělé.

Jenže nevím, jestli se dá ještě koupit - já jsem ho kupovala před rokem.
CityFly
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CityFly »

jenže za 13tis maš lowend zrcadlovku z plastu co vypadá jak hračka ten Fuji S100FS na tom je konstrukčně líp a pro začatečníka to bohatě stačí co se funkcí týče. A když se někdo rozhodne že se tomu bude věnovat tak si pak koupí pořadnej foťák a né DSLR parodii za 13tis s objektivem :D

Prostě když tě to začne bavit tak budeš kupovat lepší at už si původně měl EVF nebo lacinou DSLR to je můj názor i moje zkušenost. (měl jsem jak kompakt, tak EVF a ted mam DSLR + kompakt)
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

Jediné + (a to ještě ne pro každého) vidím ve videu a i to bude za chvilku "pasé".
Sony CyberShot HX1 - 12.300,-
Nikon CoolPix P90 - 11.000,-
Fuji FinePix S100FS - 12.500,-
Canon PowerShot SX1 IS - 13.000,-

Nemám nic proti EVF (ba naopak), ale kupovat EVF za 12.000,- je úlet. Do cca 8.000,- je cena ještě akceptovatelná (můj názor).

Edit:
Tak mě naopak přijde ta Fuji jak parodie na DSLR :-D
AMD RYZEN 5 3600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD , Sennheiser HD 4.40 BT, Dell Alienware Low-profile RGB Mechanical Gaming Keyboard AW510K Dark Side of the Moon, Logitech G502 Proteus Spectrum
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

CityFly píše:jenže za 13tis maš lowend zrcadlovku z plastu co vypadá jak hračka ten Fuji S100FS na tom je konstrukčně líp a pro začatečníka to bohatě stačí co se funkcí týče. A když se někdo rozhodne že se tomu bude věnovat tak si pak koupí pořadnej foťák a né DSLR parodii za 13tis s objektivem :D

Prostě když tě to začne bavit tak budeš kupovat lepší at už si původně měl EVF nebo lacinou DSLR to je můj názor i moje zkušenost. (měl jsem jak kompakt, tak EVF a ted mam DSLR + kompakt)
Eh, trošku zvláštní hodnotit foťák podle toho, jak vypadá, nemyslíš? Zrcadlovka i s levnějším objektivem (a nezávisle na tom, jak vypadá), nabízí lepší kresbu, vyšší dynamický rozsah a nesrovnatelně nižší šum, takže pokud si člověk nekupuje produkt do vitríny, ale fotit, je zrcadlovka vhodnější.

EVF mezi 10-15 tisíci měly smysl v době, kdy nejlevnější těla začínala na 20 tisících a sety na 25-30. Tehdy mohly produkty jako FZ30, FZ50, dražší fujiny a podobné, dost lidí zaujmout. Sám jsem FZ30 tehdy používal. Jenže dnes nemohou nabídnout nic víc. Stabilizace je v téhle cenové relaci u zracadlovek už také, live-view často s výklopným displejem taky, automatika je často i použitelnější, protože i když se s délkou expozice o něco sekne, dá se toho díky nižšímu šumu a vyššímu dynamickému rozsahu zachránit výrazně víc a na výběr toho už taky je dost... Pokud někomu vadí Sony, je tu třeba Olympus, který už pod 12 tisíc nabízí double-zoom kit, což je v téhle cenové relaci co do univerzálnosti a kvalitvy výstupu těžko překonatelné řešení.

Pro koho není prioritou šum a stabilizace, může si za tu cenu koupit Sigmu SD14 (s gripem směle konkuruje rozměrům 1D/5D, takže rozměrově nejde o žádnou parodii) a výstupy se s kompaktem nedají srovnávat už vůbec...

Výběr je hodně široký co do rozměrů, schopností i kvality výstupu, takže souhlasím se Sinpou - EVF přes 10 tisíc ztrácejí smysl...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
CityFly
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CityFly »

já mít rozpočet 12tis tak jdu rozhodně do EVF ale každý to vidí jinak. Podle mě je prostě lepší to nejlepší ve svě třídě než to nejlevnější a nejhorší.

Navíc kdo viděl nebo držel v ruce levnou zrcadlovku a mohl porovnat s plnohodnotnou musí uznat že se těm levným nedá řikat zrcadlovka.

A ano hodnotím foťák i podle konstrukce protože foťák má něco vydržet a perfektně se držet a to myslím že splňuje lépe Fuji S100FS než mini zrcadlovka.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Vidím to jinak. Pro mě prvořadé, jak foťák fotí. Nechápu, jaký smysl má upřednostňovat ostatní hlediska před fotkou - tedy tím, kvůli čemu si většina lidí aparát pořizuje. Fakt je, že levné zrcadlovky fotí řádově kvalitněji, než drahé EVF.

Nevím proč by se levným zrcadlovkám nemělo říkat zrcadlovky jen pro to, že jsou menší a lehčí. Mnoho lidí považuje nižší hmotnost za výrazné pozitivum, takže lze těžko preferovat drahou EVF před levnou zrcadlovkou proto, že EVF je větší a těžší. Pokud dnes chce uživatel EVF, tak právě proto, že je menší a lehčí než většina zrcadlovek, ne opačně.

Kvalitu zpracování má smysl řešit až u dražších těl, která nejsou plastová, ale z hořčíkových slitin, utěsněná proti vlhkosti a vnitřní části jsou vypodložené, aby na ně nepřenášely nárazy. U levných produktů tohle není a jestli je plastový obal navržen tak, aby působil silně nebo ne, nic neovlivní, protože případný náraz se na vnitřní komponenty přenese naprosto stejným způsobem.
CityFly
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CityFly »

Nemá cenu se hádat když máme každý svoje zkušenosti a preferujeme něco jného. DSLR má bezesporu kvalitnější fotky ať je ja drahá jak chce, ale zase se k ní musí dokupovat objektivy, má složitejší nastavování a celkově je taková moc "složitá" pro začátečníka. Navíc DSLR na automat nepředvádí moc pěkné výsledky. EVF či kompakt je stvořen pro naprostý amatéry a automatický režim mají více vychytaný.

Podle mě je fakt blbost kupovat DSLR jen proto abych fotil na automat jak s kompaktem.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

CityFly píše:Nemá cenu se hádat když máme každý svoje zkušenosti a preferujeme něco jného. DSLR má bezesporu kvalitnější fotky ať je ja drahá jak chce, ale zase se k ní musí dokupovat objektivy, má složitejší nastavování a celkově je taková moc "složitá" pro začátečníka. Navíc DSLR na automat nepředvádí moc pěkné výsledky. EVF či kompakt je stvořen pro naprostý amatéry a automatický režim mají více vychytaný.
Každá DSLR má automat, což znemá, že není o nic složitější než kompakt/EVF ... a snad většina DSLR i na automat podává podstatně lepší výsledky než jakýkoliv kompakt/EVF.
CityFly píše:Podle mě je fakt blbost kupovat DSLR jen proto abych fotil na automat jak s kompaktem.
Podle mě je blbost kupovat EVF, která je dražší než zrcadlovka s ultrazoomem.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

CityFly: Proč by to byla blbost, když nestojí víc a i na tu automatiku nabídne lepší výstup? :-)
Naposledy upravil(a) no-X dne stř 12. srp 2009, 17:13, celkem upraveno 1 x.
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Případá mi to tu jako jednou na digineffu ve flejmu "Nikon vs. Canon".. :lol:
Wannabe dickface... :]
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

S tím rozdílem, že tohle není o preferenci značky, ale o reálných rozdílech, které jdou napříč spektrem všech výrobců.
reifik
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od reifik »

Nikdy jsem netvrdil,že EVF udělá kvalitnejší fotky než zrcadlovka,Tvrdím ale,že z hlediska pohodlí uživatele je lepší a výhodnější ultrazoom.Navíc bych si dovolil tvrdit,že u fotek 9x13,nebo 10x15,po vytištění doma,či ve Fotolabu,těžko se pozná,která je z EVF a která z DSLR.
Budeš-li chtít dělat fotky rozměru A4/ale ta cena!!/,pak je to něco jiného,ale opět pochybuji,že běžný uživatel to bude dělat,tomu stačí formát pohlednice,případě jen prohlížení v PC.
Co se týče značky foťáku,každý preferuje jinou,konečně to je to samé,jak u aut.Co se líbí jednomu,nemusí mít úspěch u druhého a naopak.
CityFly
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CityFly »

reifikto konečně vystihl :) souhlasim
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Aha, takže se tu jako bavíme o koupi EVF za 13 tisíc kvůli tvorbě fotek o formátu 9x13? Tahle dikuse mi od začátku přišla zvláštní a to jsem ještě netušil, jakého levelu se může dobrat...
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

jestli bych mohl přidat jednu zkušenost, tak se musím zastat no-xe...už nějaký ten měsíc mám Nikon D40...jelikož jsem byl naprostým začátečníkem, co se týká focení, tak jsem za začátku fotil většinou na Auto režim...časem jsem porovnal tyto fotky s kamarádovou EVF za nějakých 13 tis. kč (tuším, že nějaký Canon) a s klidnou duší mohu říct, že z mé levné DSLR lezou mnohem kvalitnější fotky, než z oné EVF...přidejme k tomu ještě zlepšení kvality nastavením hodnot ručně a výsledek je naprosto jasný...co se týká baterií, které zmínila Lokomotiva, tak s tím nemám žádný problém...akumulátor mi na jedno nabití vydrží asi 300-400 fotek (focení bez blesku), což si myslím, že pro většinovou část uživatelů to bohatě stačí a ti náročnější si dokoupí náhradní akumulátor
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Lokomotiva píše:Kromě fotek se mi líbí i další věci - používá tužkové baterie (dobíjecí pochopitelně)
to bych bral jako nevýhodu ... akumulátor vydrží víc fotek a hlavně je lehčí ... nebudu se bavit o použití v EVF, ale o použítí v DSLR, takže asi nějak takhle... zkus si dát do gripu 6x AA baterie a pak 2x akumulátor ... těch 6ks AA baterek nehorázně zvedne hmostnost.
Blue Storm píše:co se týká baterií, které zmínila Lokomotiva, tak s tím nemám žádný problém...akumulátor mi na jedno nabití vydrží asi 300-400 fotek (focení bez blesku)
jen tak pro info... s dvojicí aku (origo + neorigo) jsem se u své 40D dostal až na 3700 fotek na jedno nabití.
reifik píše:Navíc bych si dovolil tvrdit,že u fotek 9x13,nebo 10x15...
tak myslím, že tahle diskuse nemá smysl ... investice 13k ať už do EVF nebo DSLR kvůli fotkám 9x13 nebo 10x15 mi přijde přinejmenším směšná.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Já mám zas nároz zrcadlovkovej. Chci vás frajeři vidět, jak na těch EVF od Olympusu fotíte sport a vzdálené objekty při jiném režimu než auto, nebo potřebujete vyfotit ptáčka na stromě, a pak ručně makro kytičky, na kterou se pozastavíte. Měl jsem 520Uz, a je to peklo. Jedna nastavovaná položka vám zavazí druhé, a musíte jí přepínat hluboko v menu. Myslím že to je zoom a focus nebo tak něco.
EVF má opravdu výhodu jen v hmostnosti, velikosti, a ceně. To je osobní preference, ale Lepší přístroj z principu musí bejt zrcadlovka, tak si každej kupte, co se vám víc hodí.
Nepleťe si "fotí to pěkně" = hezká fotka, a "Fotí se s tím pěkně" = máš to rád v ruce, ale o fotce tam není žádná informace....

Nikon and Canon people should not be married to each other - How did you let this happen?
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
reifik
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od reifik »

Jak jsem již psal mám Canon S5 IS,který má nejen Makro,ale i SuperMakro,navíc i režim Sport a jiná nastavení.Takže fotit ptáčky,či sport nebo broučka na kytce,není problém.
Ale stále tvrdím,že málokdo si tiskne fotky větší než pohlednice.
Kamarád má Canon EOS 40D,dost často spolu vyrážíme na výlety,ale jeho brašnu s příslušenstvím bych nechtěl tahat ani náhodou.A řekl bych,že kvalita fotek z S5tky za jeho zrcadlovkou zrovna moc nezaostává.
Jinak si fotky prohlížím na CTR 22" monitoru Iiyama HM204DT.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

reifik píše:A řekl bych,že kvalita fotek z S5tky za jeho zrcadlovkou zrovna moc nezaostává.
(bez urážky) tak tohle je vtip dneška :lol: to, že máš zrcadlovku ještě neznamená, že máš několik kilo příslušenství...viz. moje výbava...já mám jen foťák a nic víc, 700 gramů mě opravdu nezabije a ta kvalita fotek i mezi D40 a EVF je neporovnatelná
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“