ATi Radeon HD 5850/HD 5870 - Problémy a jejich řešení
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: ATi Radeon HD 5850/HD 5870 - Problémy a jejich řešení
Asi jsem úplně blbej, ale ani za nic se mi nedaří spustit 3Dmark na následujícím počítači:
i5 750
Radeon 5850
2x2GB DDR3 1333MHz
500W Seasonic
Win 7 64bit
Nic není přetaktované.
Zkoušel jsem 3DMark06 i Vantage, ani jedno nefunguje.
Oboje jsem mnohokrát přeinstaloval, přeinstaloval jsem i ovladače, dokonce i operační systém.
3DMark06 ani nenastartoval, Vantage nastartoval, ale nešel spustit test a hlásí, že selhal System scan.
Problém částečně vyřešen. Spustil jsem 3DMark Vantage jako správce a už jede. To mě ale překvapuje, protože mám vypnuté UAC a mám administrátorský účet.
3DMark06 ale pořád nic. Někdo nějaký tip? (Mám v110 patch, Systeminfo hotfix a Open AL). Říká to, že mu chybí nějaký splash.bmp ve windows/system32/data/screens Takovou složku jsem ale ani nenašel.
//Edit: Řešení se spuštěním jako správce jsem trochu zakřiknul, teď jsem to několikrát opakoval a neúspěšně. Nicméně jsem přišel na asi nejúchylnější řešení, jaké jsem kdy objevil. Když člověk vysune a zasune dvířka optické mechaniky, a poté se Vantage spustí jako správce, tak to funguje.
//Edit 2: Počítač ani nedokončí Index uživatelských zážitků. Původně jsem ze všeho podezříval grafickou kartu, ale po výměně za Radeon 4350 to dělá totéž. Jdu zkusit Visty.
i5 750
Radeon 5850
2x2GB DDR3 1333MHz
500W Seasonic
Win 7 64bit
Nic není přetaktované.
Zkoušel jsem 3DMark06 i Vantage, ani jedno nefunguje.
Oboje jsem mnohokrát přeinstaloval, přeinstaloval jsem i ovladače, dokonce i operační systém.
3DMark06 ani nenastartoval, Vantage nastartoval, ale nešel spustit test a hlásí, že selhal System scan.
Problém částečně vyřešen. Spustil jsem 3DMark Vantage jako správce a už jede. To mě ale překvapuje, protože mám vypnuté UAC a mám administrátorský účet.
3DMark06 ale pořád nic. Někdo nějaký tip? (Mám v110 patch, Systeminfo hotfix a Open AL). Říká to, že mu chybí nějaký splash.bmp ve windows/system32/data/screens Takovou složku jsem ale ani nenašel.
//Edit: Řešení se spuštěním jako správce jsem trochu zakřiknul, teď jsem to několikrát opakoval a neúspěšně. Nicméně jsem přišel na asi nejúchylnější řešení, jaké jsem kdy objevil. Když člověk vysune a zasune dvířka optické mechaniky, a poté se Vantage spustí jako správce, tak to funguje.
//Edit 2: Počítač ani nedokončí Index uživatelských zážitků. Původně jsem ze všeho podezříval grafickou kartu, ale po výměně za Radeon 4350 to dělá totéž. Jdu zkusit Visty.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Sice jsi tam zkoušel ten systeminfo hotfix, ale když do zástupce obou 3dmark přidáš parametr -nosysteminfo tak to taky normálně nedojede?
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Vyzkouším. Každopádně ten problém asi nebude v 3DMarku, když ani "Win7 benchmark" nedojede do konce.
No, teď instaluju Visty a uvidím, jak to bude fungovat na nich (5870 fungoval bez problémů, tak snad bude 5850 taky).
Pokud to bude fungovat, tak nainstaluju Win 7 a ručně stažené ovladače základní desky pro ně.
No, teď instaluju Visty a uvidím, jak to bude fungovat na nich (5870 fungoval bez problémů, tak snad bude 5850 taky).
Pokud to bude fungovat, tak nainstaluju Win 7 a ručně stažené ovladače základní desky pro ně.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ve Vistách všechno jede jak má, index se spočítal, 3DMark funguje hned ve výchozím nastavení bez jakéhokoliv kouzlení.
Takže problém jsou Windows 7... Bohužel to vypadá, že tady na fóru moc lidí Gigabyte P55 desku nemá, protože tétama o těchto deskách prakticky nejsou. Jdu googlit, jestli tento problém nemá někdo zahraniční.
Takže problém jsou Windows 7... Bohužel to vypadá, že tady na fóru moc lidí Gigabyte P55 desku nemá, protože tétama o těchto deskách prakticky nejsou. Jdu googlit, jestli tento problém nemá někdo zahraniční.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Vyřešeno. Celé jsem to shrnul sem http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=112&t=148483
- Vacil
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
cus. Mam celkem problémy s kartou Sapphire HD5850.
1.)Po spuštění / restartování se PC asi 4-9x sám restartuje, než najede. Myslel sem, že by to mohlo bejt deskou (Asus P5N32-E Sli +), ale mám nejnovější BIOS (1040) a se starou HD4870 najede PC ihned.
2.)Pokud karta najede do Win (Win 7 Professional x64) bez nainstalovanejch ovladačů, tak funguje normálně (v rámci win driverů - 3D nejede). Pokud ale nainstaluju jakýkoliv ovladače - z CD ke grafice, z AMD stránek nebo různý bety, tak po "pár" restartech najednou Win, ukáže se plocha a podle nainstalovanejch driverů se buď naskočí černá obrazovka, nebo BSOD s chybou 0x0000001E.
Vzhledem k bezproblémovýmu fungování bez ovladačů s kartou asi nic nebude, ale začíná mě to štvát. Nesetkal se někdo s timhle problémem? Jinak zdroj mam Enermax Liberty 500W.
EDIT : Tak problém 2 vyřešen - i bez nastavenýho autostartu se spouštěl Ati Tray Tools, co mě víc překvapilo bylo to, že jen když byla v PC ta nová karta ..
Problém 1 bude asi deskou, nic jinýho mě nenapadá.
1.)Po spuštění / restartování se PC asi 4-9x sám restartuje, než najede. Myslel sem, že by to mohlo bejt deskou (Asus P5N32-E Sli +), ale mám nejnovější BIOS (1040) a se starou HD4870 najede PC ihned.
2.)Pokud karta najede do Win (Win 7 Professional x64) bez nainstalovanejch ovladačů, tak funguje normálně (v rámci win driverů - 3D nejede). Pokud ale nainstaluju jakýkoliv ovladače - z CD ke grafice, z AMD stránek nebo různý bety, tak po "pár" restartech najednou Win, ukáže se plocha a podle nainstalovanejch driverů se buď naskočí černá obrazovka, nebo BSOD s chybou 0x0000001E.
Vzhledem k bezproblémovýmu fungování bez ovladačů s kartou asi nic nebude, ale začíná mě to štvát. Nesetkal se někdo s timhle problémem? Jinak zdroj mam Enermax Liberty 500W.
EDIT : Tak problém 2 vyřešen - i bez nastavenýho autostartu se spouštěl Ati Tray Tools, co mě víc překvapilo bylo to, že jen když byla v PC ta nová karta ..
Problém 1 bude asi deskou, nic jinýho mě nenapadá.
Home PC:CPU: AMD Ryzen 7950X3D +XPG Levante X 360mm (Corsair AF120 Slim); MB:Asus Prime X670E-PRO Wi-Fi; VGA: Gigabyte RTX4090 Gaming OC@UV; RAM: 2x48GB Kingston Fury Beast RGB 6400 CL32 (1:1); HDDs: Samsung 990PRO 4TB; PSU: Seasonic Prime 750W Titanium; Case: Fractal Design North; LCD:32" ASUS ROG Swift PG32UCDM
- alisan
- Začátečník

-
ATI 5870 - špatné podtaktování
Ahoj lidi.
Pokud už se to tu někde řešilo, nebo to patří do jiného tématu, omlouvám se a věřím, že admin to přesune kam to patří. Ale k věci:
Mám čistou instalaci sestavy dle podpisu na Win7 64 Profi a taktéž čistou instalaci driverů pro ATI 5870. Z driverů dodaných na CD jsem migroval na aktuálně nejnovější, leč problém byl a je v obou.
Karta se dle výpisu v CCC podtaktuje pouze na 400MHz pro jádro a paměti drží 1200.
Shodou okolností jsem dnes dokončil instalaci jiného, dost podobného PC, jen se základní desku od GB ve verzi UD3. V starších i nových ovladačích jiná ATI 5870 jede v klidu na 157/300, což bych rád i na té vlastní. Netušíte v čem může být pes zakopán?
Zkusmo jsem už odstavil jeden monitor a degradoval grafiku oken na minimum a pořád totéž.
Pokud už se to tu někde řešilo, nebo to patří do jiného tématu, omlouvám se a věřím, že admin to přesune kam to patří. Ale k věci:
Mám čistou instalaci sestavy dle podpisu na Win7 64 Profi a taktéž čistou instalaci driverů pro ATI 5870. Z driverů dodaných na CD jsem migroval na aktuálně nejnovější, leč problém byl a je v obou.
Karta se dle výpisu v CCC podtaktuje pouze na 400MHz pro jádro a paměti drží 1200.
Shodou okolností jsem dnes dokončil instalaci jiného, dost podobného PC, jen se základní desku od GB ve verzi UD3. V starších i nových ovladačích jiná ATI 5870 jede v klidu na 157/300, což bych rád i na té vlastní. Netušíte v čem může být pes zakopán?
Zkusmo jsem už odstavil jeden monitor a degradoval grafiku oken na minimum a pořád totéž.
- no-X
- Středně pokročilý

Re: ATI 5870 - špatné podtaktování
Frekvence 400MHz je tuším standard pro systémy s více než jedním displejem. Větší podtaktování nelze realizovat, protože pak už je problém se vzájemnou synchronizací a LCD by blikala.
Pokud se to děje i na sestavě s jedním monitorem, zkus zkontrolovat, jestli po odpojení toho druhého nezůstaly v systému drivery pro něj, nebo cokoli, z čeho by ovladač grafiky moh usuzovat, že jsou v systému dva (či tři) monitory.
Pokud se to děje i na sestavě s jedním monitorem, zkus zkontrolovat, jestli po odpojení toho druhého nezůstaly v systému drivery pro něj, nebo cokoli, z čeho by ovladač grafiky moh usuzovat, že jsou v systému dva (či tři) monitory.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- alisan
- Začátečník

-
Tedy i takty pamětí 1200 jsou v takovém případě správně?
- no-X
- Středně pokročilý

To bohužel z hlavy nevím, zkus zagooglit, nebo počkat, jestli se neozve někdo, kdo to už nezjišťoval.
Jinak obecně ještě platí, že pokud jsou problémy s podtaktováním nebo regulací ventilátoru, může v některých případech pomoct aktualizace BIOSu základní desky.
Jinak obecně ještě platí, že pokud jsou problémy s podtaktováním nebo regulací ventilátoru, může v některých případech pomoct aktualizace BIOSu základní desky.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- alisan
- Začátečník

-
Bios jsem hned při spuštění PC dal nový. Každopádně škoda, doufal jsem v nízkou spotřebu, což asi na těchto taktech až tak nebude.
Uvidím, jestli tu ještě někdo nemá zkušenost s podobnou skladbou PC a periferií, ohledně těch taktů pamětí. Já už se snažil něco dohledat na netu, ale nedařilo se.
Díky moc za informace a hezký večer.
Aleš
Uvidím, jestli tu ještě někdo nemá zkušenost s podobnou skladbou PC a periferií, ohledně těch taktů pamětí. Já už se snažil něco dohledat na netu, ale nedařilo se.
Díky moc za informace a hezký večer.
Aleš
- Shit
- Odborník PCT

První dva sloupce jsou jasné (takty 2D/3D).
Kdy přesně se aktivující zbývající takty 02-04 s napětím 1,063V netuším, ale hodnota "04" se shoduje s tvými.
Naposledy upravil(a) Krteq dne stř 11. lis 2009, 22:53, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučení témat
Důvod: Sloučení témat
- alisan
- Začátečník

-
Tak sice to nepotěší do spotřeby, ale zas vím, že mi běhá mrška korektně. Díky moc kluci a hezký den.
- Lukyozo
- Nováček

-
Kompatibilita ATI 5850
Ahoj,poběží mi ATI 5850 na základní desce Gigabyte GA-P35-DS3L?Není problém s kompatibilitou??
Díky
//beardie: spojenie s temou
Díky
//beardie: spojenie s temou
- beardie
- Čestný člen

Re: Kompatibilita ATI 5850
preco by nemala ist? prinajhorsom nahod novy bios
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Mam problem dnes mi dorazila HD 5850 a po zapojeni do pc a zapnuti PC zustane cernej monitor a nic se nedeje...Monitor(lepe receno ledka) blika jakoby ve stand-by modu.
- Syntex
- Začátečník

-
Zkus grafiku v jiném PC, pokud nepojede, je KO, pokud pojede, deska KO pravděpodobně.
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Deska je KO tezko protoze mam i HD3450 a ta jede bez problemu.Tyvole koupim ATi poprve za nekolik let a nefunguje to se mi snad zda.
Nemuze to byt necim jinym?
Nemuze to byt necim jinym?
- Krteq
- Čestný člen

-
Zkoušel jsi update BIOSu MB?
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
skus hodit bios na def hodnoty nebo skus mrknout na net jeslti neni ke stazeni novejsi verze jak uz pise krteq, jeste bych mozna skusil kartu v druhym slotu na desce. Jinak skousel si monitor zapojit do druheho DVI konektoru?