PROFI AUDIO Kabel k reproduktorům - prosím o pár vysvětlení

Vše kolem srovnání a rad s nákupem zvukových zařízení.

Moderátor: CageJ

GulDucat
Začátečník
Začátečník

Re: PROFI AUDIO Kabel k reproduktorům - prosím o pár vysvětlení

Příspěvek od GulDucat »

kotas -
Jo, presne tak

Ollie -
Tomu se rika Bi-Amping, Bi-Wiring je to co jsme oba uvedli.
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Hej, tak já jdu do toho ještě teď :) . Maximálně si koupím nové :mrgreen:

Pisnu hned sem, jak to udělám..
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

BiAmping je takové zapojení, kdy každá bedna má "svůj" zesilovač, tedy dva zesilovače celkem - proto BiAmp.
BiWire umožňují takové bedny, které mají KAŽDÁ 4 konektory pro reprokabely - je oddělená (středo)výšková a basová část.
Takže jsi, milý GulDucate, opět vedle.

Aneb BiWire
Obrázek

BiAmp
Obrázek
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Tak jsem to udělal, rozkrál jsem ty orig. kabely na 4x 1x5m a dva jsem spojil k sobě.

Ke kvalitě nynějšího zvuku:
- slyším více výšek a zdaj se mi i prokreslenější středy.
- chtělo by to odněkud zase sehnat na zkoušku dvojlinku k repro a potestit, jestli jsou slyšitelné rozdíly (jako že asi nebudou, ale jen pro pocit).
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Bi-Amping je zapojeni kdy kazde PASMO reprosoustavy ma vlastni zesilovac, (Ne kazda bedna, to by bylo normalni stereo ;) ) to vyzaduje nezavisle casti frekvencni vyhybky v reprosoustave, a dvojite terminaly, ktere jsou pri normalnim provozu propojene.

Bi-Wire je zdvojene zapojeni kabelu, pouziti zdvojenych terminalu je jen otazka poholdnosti pri zapojovani a nema vubec zadny vliv na takove zapojeni.

Vedle jsi ty, nejspis proto ze jako ostatni cerpate sve znalosti z WIKIPEDIE, kde je chybny clanek ktery vytvoril nejaky fuser - Ostatne na tebou uvedenem obrazku u BIWIRE je videt jak kabely zapojene do dvojitych terminalech na bednach vedou do JEDNODUCHYCH terminalu na zesilovaci, samozrejme muzou byt jednoduche terminaly na obou stranach.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Hoši neblbněte. Koukněte taky do sortimentu prodance.cz. Zdejším zákazníkům tam "drátama" protejkaj doslova kilowatty, a to při 4-2Ohm. Stačí opravdu obyčejnej reprokabel od rozumnýho výrobce s rozumnym průřezem.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Rád bych využil téma a ze srandy se zeptám.Mám k monitorům kabel Adam Hall
Tento:
http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -24632.php
Na nějakém webu jsem v diskuzi četl,že kabely jako Stagg, Aham Hall, Bespeco a Proel jsou všechno shity.Ale hádám, že tady se vyplatí investice do kvalitnějšího kabelu snad ještě méně (do signálové cesty -vzhledem k tomu,jaké tam tečou proudy).Jeden technik mi říkal, že on na měřáku nepozná mezi kabely rozdíl, ale audiofilové tvrdí, že to prý slyší:-).
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

GulDucat: Je to jak říkám já a Exp. Dva páry terminálů na bednách tam nejsou jenom tak, ale kvůli oddělení basáku a zbytku pásma.
Kotas: No vidíš, upgrade zadarmo :-) Ten zvětšenej průřez by mohl být poznat i na basech.
Obrázek
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

V "hifi" kruzích se používá termín biamp a biwire tak, jak jsem vysvětlil výše. Nejčastěji je biamp k vidění u biwire-ready reprosoustav, které mají oddělenou (středo)výškovou a basovou část, přičemž se použijí buď dva stereozesilovače nebo čtyři monobloky - každá (středo)výšková a basová část tak dostane svůj mono zesilovač.

Existuje samozřejmě i tri-wire a tri-amp u třípásmových reprosoustav se třemi páry reprosvorek, tedy každé pásmo zapojeno zvlášť. Na toto zapojení je potřeba tří stereozesilovačů nebo šesti monobloků.
Naposledy upravil(a) Exp dne stř 27. led 2010, 20:53, celkem upraveno 1 x.
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Do nizkourovnoveho kabelu se vyplati investovat vice, protoze slaby signal jde snadneji poskodit nez vykonny, vliv nikourovnovych kabelu je slyset vice nez vysokourovnovych, na nizkourovnovy signal muze byt kabel tenky, ale zato z kvalitniho materialu, a by dokazal bez ztrat prenest kazdy mikrovolt.

Ollie a Exp -
Na co by se u BiWiringu oddelovalo pasmo, kdyz jsou obe casti napajeny stejnym signalem? Proboha, uz jsem psal, ze i na obrazku je videt ten nesmysl, ze do dvojitych terminalu na bedne, vede kabel z JEDNODUCHEHO terminalu zesilovace, tedy ten signal je SPOJENY, a to uz hned na zacatku u zesilovace, takze ho delit dal nema vubec zadny smysl, to je prave ten rozdil mezi biAMPingem, a biWIRingem.
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Takže radíš koupit kvalitnější kabel :?: ZK karta je ESI Maya 44 a monitory KRK Rokit 6G2.Má to cenu, nebo ho*no poznám?
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Exp píše:Nejčastěji je biamp k vidění u biwire-ready reprosoustav

To je prave nesmysl, na BIWIRE staci dvojity terminal, ale sloucena vyhybka, takove bedna NENI SHOPNA biAMP provozu, tedy presne naopak, BIAMP bedny mohou byt pouzity pouze v BIWIRE zapojeni, BIWIRE bedny NEMOHOU byt provozovany jako BIAMP, ale pouze jako BIWIRE.
Kdyz se podivate na obrazek na WIKI -
http://en.wikipedia.org/wiki/Bi-wiring
Tak uvidite ten nesmysl, kabely, tedy i obe pasma jsou spojena, jen v jednom pripade u v bedne, a v druhem uz u zesilovace, tento clanek je holy nesmysl.

NobodyLovesMe -
Kvalitni nizkourovnove kabely jsou na zvuku znat, sunty urcite nebrat.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

A jak říkáš zapojení na druhém obrázku co jsem postnul?

Biwire tak, jak jsem ho popsal já, využívají lidé, kteří mají jiný kabel pro basovou a jiný pro středovýškovou část - to jen abych ti ten "nesmysl" trošku vysvětlil.
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Psal jsem ze se to vztahuje na prvni obrazek.
Nicmene na tech obrazcich stale chybi zobrazeni zapojeni terminalu a vyhybky, ale biwire je proste jen otazka kabelu, niceho jineh, nevyzaduje nic od zesilovace, ani beden, biamp vyzaduje odpovidajici bedny (vyhybky i terminaly), kabely, i zesilovace.
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Pokud k biwire, tedy k paralelnimu zapojeni kabelu vyuzivaji dva ruzne kabely, tak je to nesmysl, to je jako mit na prave strane auta jine pneumatiky nez na prave. oba konce techto rozdilnych kabelu jsou spojeny, takze nema moc smysl aby byly rozdilne.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Porovnání s autem značně pokulhává, protože biwire se dvěma typy kabelů je samozřejmě zapojen tak, že středovýškové sekce mají jeden typ kabelu a basové sekce druhý typ. Není to tak, že by jedna bedna měla jeden typ a druhá bedna druhý typ - to by odpovídalo tvému příkladu.
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

U biWIRE neco jako stredovyskova a basova sekce neexistuje, protoze u biWIRE se signal na pasma nedeli, to se deje u biAMP zapojeni
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

asi se mi neodeslal post...

Hotové signálové kabely od AH a jinejch mají dost kvalitní materiály, ale strojová montáž, často bez pájení, je prostě prasečina. Kontakt je horší, občas se to láme. Proto je lepší koupit a zapájet ručně z toho samého.

//konečně jsem ten správný biWIRING také pochopil. Můžu se zeptat k čemu tahle hifistická kravina má sloužit?
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Tak jakto, že když z beden vypojím reprokabel zapojený do spodního páru konektorů, tak mi bedna nehraje basy? Pozor, otázka s hvězdičkou - co se stane, když spodní pár nechám zapojený, ale vypojím naopak horní?
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Tak to znemana, ze mate blbe zapojenou aparaturu, protoze to znamena ze mate bedny schonpe BiAmpingu, tedy s nezavislymi sekcemi frekvencni vyhybky, a mate je pripojene kabely vyuzivajici system BiWire, a napojene na jeden zesilovac, tedy velky hybrid, to jste mohl usetrit penize za bedny, a koupit naprosto obycejne.

e/
Pokud vytahnete kabel z biWire bedny, nestane se nic, protoze signal povede druhym kabelem, a to ne jen do jednoho pasma, protoze signal je bud uz hned v terminalu, nebo az ve vstupu frekvencni opet spojen.
Naposledy upravil(a) GulDucat dne stř 27. led 2010, 21:39, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“