LPT + FET tranzistor (drive rele)

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: LPT + FET tranzistor (drive rele)

Příspěvek od Jan16 »

Tohle může napsat jenom ten, kdo si s USB nic nezakusil. Nebo se mýlím? Snadno se plácá, že "se všesko udělá" (samo) přes USB. A ono kulové.
termit256 - Už jste někdy bastlil něco na USB? Či jen máte řeči?
Navíc, spousta hobby elektroniků nemá možnost si s USB něco začínat, a LPT je pro ně vhodnější. Buďme tedy za něj rádi.
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
http://jan16.czela.net/
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Tak USB je dnes dostupnější, než LPT, to má pravdu. Ovšem převodníky USB-LPT, případně USB-RS232 jsou běžně k dostání a jde s tím i něco udělat.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Opravdu nesdilim tve nadseni pro LPT. Nejak nenachazim moc duvodu proc by melo byt vhodnejsi.
USB mas jiz dnes integrovano v cele rade mikrokontroleru - namatkou napr. viz zde http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... odeId=2654
Muzes take pouzit obvody od firmy FTDI http://www.ftdichip.com/ ktere prevadi komunikaci USB jak na UART tak i FIFO a nemusis napsat ani ani bit zdrojoveho kodu a daji se koupit i hotove moduly s temito obvody. Co sem se dival naposled, maji i neco schopne pracovat jako USB host, s podporou FAT atd...
Nebo je taky varianta realizovat USB softwarove, primo nejakym vykonejsim MCU, ale to uz mi zavani sadomasochismem. Nedavno jsem videl projekt nejakeho slovaka ktery se pokousel implementovat USB protokol do nejakeho AVR, ale webovky bych musel znovu pohledat.
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

termite, zkus přestat přemýšlet samostředně. Kolik lidí okolo tebe umí programovat jendočipy s USB? Se prober zase. Na prstech jedné ruky bys tu si myslim spočítal všechny lidi na foru, co někdy vyrobili jejich vlastní zařízení s podporou USB.
ad ten "Slovák s USB v AVR". nevím jeslti se o to pokoušel na vlastní pěst, ale na to existuje přímo knihovna do AVR. Její jméno si nepamatuju, ale dalo by se ot dohledat.
Sadomasochizmus je strčit nějakému zdejšímu "bastlířovi" do ruky kontrolér s USB podporou a "naprohramuj ho".
Hádat se o tom samozřejmě nebudu, je to věc názoru. Ale někdy by měl člověk myslet i na ostatní lidi. (původně tato debata vznikla kvůli (některým) zdejším bastlířům, kteří nedisponují znalostmi pro USB podporu ve svých zařízeních)
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

kámoš taky pracuje na SW implementaci USB na ATMeze 32 pro účely specializovaného převodníku GPIB - USB.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

Specializovaný převodník USB na GPIB? Co na tom bude tak specializovaného, že se nevyplatí koupit hotový třeba Keithley CEC-488? 8-)
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Osobne jsem s LPT nikdy nic nedelal (jsem nemohl najit zadnou vyhodu oproti serial), ale myslim si, ze kdyz chce nekdo ovladat neco pomoci LPT, programovat snad uz musi aspon trochu umet.
Prijde mi kravina ucit se delat s mrtvou technologii. Netusim jestli se da dnes bezne koupit PC, ale ja to na zadnem pocitaci uz leta nemam. Casem stejne nic jineho nez USB nebude, (jak po HW strance tak i podporou OS) = vsechny sve vyrobky na LPT zahodit, programy smazat, znalosti zapomenout... a zacit uplne znovu.
USB se podle me prilis demonizuje. Jiste, protokol neni uplne trivialni, ale ve spojistost treba s http://www.ftdichip.com/Products/ICs/FT245B.htm bych nevidel vetsi problem. S MCU to je podobne, obycejny mikrokontroler stoji cca 30,- ma par desitek instrukci z kterych se bezne pouziva tak 1/3. Prijde mi daleko slozitejsi neco naprogramovat na PC nez si precist tech 30 jednoduchych instrukci typu presun dat odnekud nekam, podminecny skok apod. a neco jednoducheho v ASM sesmolit
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

Firmwarová implementace USB pro AVR je tady.
Dokonce existuje i hotový projekt převodníku USB-LPT s AVR, ale ještě jsem ho nezkoušel.

//hehe, "neco jednoducheho v ASM semolit", to určitě nebude případ USB komunikace...

///a taky nezapomeňte že všechny převodníky USB->LPT mají větší latenci než pravý LPT, protože USB komunikace probíhá v rámcích po 1 milisekundě, u High speed po 125 us...
Obrázek
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Pokud se ma ridit neco, kde je casovani kriticke, urcite k tomu nejde pouzit jak vystup USB prevodniku tak ovsem ani pocitac typu PC s OS typu Win. Tady se pouziti MCU vyhnout vetsinou neda.
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Jan16 píše:Specializovaný převodník USB na GPIB? Co na tom bude tak specializovaného, že se nevyplatí koupit hotový třeba Keithley CEC-488? 8-)
Specializovanej je proto, že zařízení, pro které to je určené má víc výstupů, jak GPIB, ale je s GPIB kompatibilní tím stylem, že část věcí prostě nepřenese. Takže on musí udělat GPIB + to okolo do jednoho zařízení.

A koupit si obyč převodník umí opravdu každej Lojza :wink:
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

Stále nechápu, co je na tom tak speciálního, co znamená "část věcí prostě nepřenese". Docela by mě to zajímalo. (díky)
EDIT:
obycejny mikrokontroler stoji cca 30,- ma par desitek instrukci z kterych se bezne pouziva tak 1/3.
Si vzal kde? Zrovna ty, co prosazuješ moderní technologie, a pak tu popíšeš mikrokontrolér na úrovni tak 8051. Na něm bys chtěl dělat USB? To promiň, ale to s tebou nesouhlasím.
Jediné na trhu u nás kontroléry vhodné pro implementaci USB (softwarové), co bývaly dostupné cenově i kusově byly AVR. Dneska je to s jejich dostupností mizerné, a s cenou ještě horší.
DObře, máme i další MCU co mají již USB hardwarově řešené, i jako host, ale jak je to s jejich dostupností, cenou, a podporou.
Čipy od FTDI jsou na houby, prosazuju to už od začátku, co jsme je poznal. Jsou drahé, a už se mi víc vyplatí si za jejich cenu koupit i dnešní předražené AVR, a do něho USB implementovat softwarově. Aspoň bud ezařízení více "profesionální" co se týká chování na PC. //Třeba FT232 - virtuální UART; to už můžu k PC rovnou připojit na UART, nebo použít redukci USB/RS232, která bude navíc levnější, než jeden čip od FTDI. A do toho ještě přijdou komplikace se zpětnou nekompatibilitou (debilitou) těhle čipů vůči USB verze 1. Jelikož můj pracovní notebook má jen stará USB, tyhle čipy tam nechodí, nemůžu si pomoct. Pak jsem narazil na problém s délkou přívodního USB kabelu.//

EDIT2: Stále se ale vzdalujeme od toho, co je pro běžného Frantu bastlíře vhodné. Nepředpokládám, že by uměl programovat mikrokontroléry, a ještě k tomu s USB. LPT má výhodu v jednoduchosti, která je pro spoustu bastlířů klíčová.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

to nepochybne, nicmene desek s LPT (a RS232) valem ubyva, bohuzel
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Myslim ze na jednoduche bastleni 8051 s prehledem staci, vyrabi se stale nove typy, vykon 20mips je pro spoustu aplikaci naprosto vyhovujici, maji prehledny assambler... Neni nutne vsude cpat ARMy. S dostupnosti, konkretne Atmelu je opravdu potiz, ale treba zde http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... odeId=2654 jsou mraky MCU od microchipu ktere maji USB implementovano primo v HW, takze par nastaveni a pak jen vybiras-vkladas data. Dostupnost takova, ze cokoliv si objednas primo z jejich webu, pripadne poslou i vzorky zdarma.
Se spolehlivosti FTDI souhlas, do vyroby bych to nikdy nepustil, ale pro nekriticke prototypy nevidim problem, vyhoda je jednoduchost.

Potiz s beznym Frantou je ten, ze i jeho znalosti musi jit s dobou.
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

termite, daji se ty tve 20mipsové 8051 u nás sehnat? Za méně než 100Kč?
Microchip že posílá vzorky do ČR? O tom jsem dosud neslyšel.
FTDI NEJSOU jednoduché. Podívej se teba na takový CP2102 od SiLabs. Těhle potvor tu tak pár mám. QFN pouzdro neni žádná slast. A navíc mě tenhle čip štve, pač taktéž na USB1 neběží. K tomu se připojí jen nezbytně nutné věci, rozhodně ne tolik smetí jako kolem každého FTDI čipu. (Ani krystal není třeba)
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Microchip posila urcite vzorky co CZ, mame osobne vyzkouseno. Slysel jsem, ze v posledni dobe pry chteji platit postovne, ale netusim co je na tom pravdy. Po mne nikdy nich nechteli.

20mips 51 je napr. rada AT89LP..., nekde jich mam jeste par v supliku, staly kolem 30,- v kusovce

Jinak FTDI nijak neobhajuji, pouzil jsem ho snad jednou a to jen proto ze mi to nekdo poslal jako vzorek pri objednavce cehosi jineho. Uvadel jsem to jako priklad. Jednoduche jsem myslel jako ze jednodussi nez MCU.
Proste z jedne strany USB z druhe 8bitovy port
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

To mi řekni, kde si ty 8051 sehnal. Objednal přímo od ATMELu? Pochybuju, že něco takového se v českých drogeriích kdy vyskytovalo (GME, GES, SOS, PS,..) TME pochybuju, tam by to takhle levné nebyly. Tam totiž 90% cen je stejných jako normálně, akorát oni to mají bez DPH.
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Vzhledem k tomu, že Mega8 šla do léta sehnat za 34Kč/ks, tak se tomu ani nedivím. Bohužel teď stojí nějakých 160. Kterej ču*ák tohle schválil nechápu. To už se vyplatí vzít i Megu32 a nebo přidat 2Kč a mít Megu 128. FUJ.
Jan16 píše:Stále nechápu, co je na tom tak speciálního, co znamená "část věcí prostě nepřenese". Docela by mě to zajímalo. (díky)
Má tam navíc nějaký analogový výstupy či co. Nezkoumal jsem to do detailů. Prostě to neřeš a ber jako fakt.
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

OK OK Trinome, já do toho jeho GPIB projeku rýt nebudu, jen jsem se snažil vyzvědět, co na tom jeho GPIB je tak zajímavého. Že GPIB je standard IEEE-488, tak mě právě bylo divný, co by to byla za přístroj. Ae už asi chápu, kam tím je mířeno. Že ten kontrolér má prostě nějaké fce navíc. (ale sběrnice GPIB se to netýká, ta je furt stejná).
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Jan16 píše:To mi řekni, kde si ty 8051 sehnal. Objednal přímo od ATMELu? Pochybuju, že něco takového se v českých drogeriích kdy vyskytovalo (GME, GES, SOS, PS,..) TME pochybuju, tam by to takhle levné nebyly. Tam totiž 90% cen je stejných jako normálně, akorát oni to mají bez DPH.
V GME, nasel jsem to v poste (moc od nich neberu) cena byla 32,773 :-) bez DPH.
Byly to konkretne 89LP4052 mnozstvi 5ks. muzu ti udelat screenshot faktury pokud stale neveris.
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Trinom píše:Vzhledem k tomu, že Mega8 šla do léta sehnat za 34Kč/ks, tak se tomu ani nedivím. Bohužel teď stojí nějakých 160. Kterej ču*ák tohle schválil nechápu. To už se vyplatí vzít i Megu32 a nebo přidat 2Kč a mít Megu 128. FUJ.
To bohuzel souvisi z krizi. Vyrobci elektroniky neposilali predobjednavky, vyrobci chipu nezacinali vyrobu = nedostatek soucastek = obchodnici vysroubovali ceny. Vyrobni proces trva nekolik mesicu, takze pokud se poptavka zvedla z nuly, nestiha se vyrabet.
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“