ATI/AMD MLAA - Morphological AntiAliasing
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- thomasblue
- Začátečník

Re: ATI/AMD MLAA - Morphological AntiAliasing
Jj, už jsem něco našel. No-X má pravdu, od DX10 existuje způsob jak to udělat. Musím nastudovat.
- Ache
- Pokročilý

No v UT3 (DX9) a Batmanovi (DX 10?) 4xAA vypadá jako klasické MSAA.no-X píše:DX9 + def. rendering -> neexistuje žádná korektní metoda pro provedení MSAA
DX10 + def. rendering -> existuje korektní metoda pro aplikaci MSAA, ale většina výrobců na její implementaci se..
Ale zajmavý je AA v Stalkerovi Call of Pripyat (DX11)! Udělal jsem výřez a jako 4xMSAA to rozhodně nevypadá:
http://www.abload.de/img/stalkersh34.png - to opravdu vypadá jako detekce + blur.
no asi to vypadá, že na DR + AA je více možných metod.
Naposledy upravil(a) Ache dne stř 27. říj 2010, 22:44, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- thomasblue
- Začátečník

Tak více možných metod je vždycky. Ale ano, konkrétně ve Stalkerovi je to určitě edge detect + blur, dnes jsem si to četl na nějakém fóru (link už se mi nechce hledat).
Jinak co se týká DR + MSAA, tak kdyby to někoho zajímalo, tak nějaký příklad jak to udělat v DX 10.1 a výše jsem našel např. na http://www.humus.name/index.php?page=3D&ID=81
Vypadá to na slušný opruz, nedivím se, že se to nikomu nechce implementovat a raději použijí to adaptivní rozmazání.
EDIT: Abych zase nemystifikoval, nevím o kterou verzi Stalkera se jednalo. V nejnovější verzi už je možná funkční korektní MSAA.
Jinak co se týká DR + MSAA, tak kdyby to někoho zajímalo, tak nějaký příklad jak to udělat v DX 10.1 a výše jsem našel např. na http://www.humus.name/index.php?page=3D&ID=81
Vypadá to na slušný opruz, nedivím se, že se to nikomu nechce implementovat a raději použijí to adaptivní rozmazání.
EDIT: Abych zase nemystifikoval, nevím o kterou verzi Stalkera se jednalo. V nejnovější verzi už je možná funkční korektní MSAA.
- nou
- Začátečník

-
az taky opruz to nie je. teda v DX10.1. lenze nVidia sa vysrala na podporu 10.1 takze sa na to vysrali aj vsetci vyrobcovia hier. vsak preco robit nieco co pojde len minorite ludi. takze dakujte nVidii za to ze dnes nemame poriadne fungujuce AA.
ad DX9 sa da spravit defered shading + AA ale je to cez rozsirenia ktore treba napisat pre specialne pre obydva tabory. az DX10.1 prinieslo standart.
ad DX9 sa da spravit defered shading + AA ale je to cez rozsirenia ktore treba napisat pre specialne pre obydva tabory. az DX10.1 prinieslo standart.
- thomasblue
- Začátečník

Máš pravdu, zrovna teď studuju kód té ukázky co jsem odkazoval výše a není to tak hrozné, jak to z toho popisu vypadalo. Nicméně performance hit je poměrně vysoký - 4x aa = 50% výkonu dolů.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

v SC to nežere výkon ale je to humus, vypadá to huř jak bez AA takže....HEAD píše:Treba ve starcraftu to nezere vubec zadnej vykon![]()
Smysl to urcite ma.
Nebo treba v gta4 to urcite taky smysl ma.
Ja osobne sem z toho nadsenej.Treba ve fallout3 to vypada s MLAA daleko lip nez s 8xAA.
Už doma 6870 mam neboj, tak zkoušim. Zatim si o tom nemyslim nic dobrého. Ihmo SW cestou přes shadery je to 10x pomalejší než SW cestou přes Cell na PS3 kde se to už v některejch hrách používá (ihmo, čekal bych opak). A supersampling rozmazává fonty, ano, proto ho taky nemam rád a nikdy jsem jej nepoužíval, já preferuji ostrej obraz nade vše. Ale neodsuzuji jej globálně, protože nemá negativní vliv na textury. Což MLAA ano. SS měl dokonce občas na textury pozitivní vliv. MLAA ale řeže ostré hrany i tam (koukni na ty SC screeny, ten první, ten hud. To neni písmo je to prostě textura..... Kazí obraz. A proto proti tomu stojím. Ano na PS3 způsob jak dále vytížit napůl vyidlenej Cell a získat lepší obraz zdarma, super nápad. Super nápad když más 256MB ram a low-res textury, ok, super. Ale na PC to sakra super neni protože mam high res obraz, chci high res textury s perfektnim filteringem kde uvidim na zemi každej kamínek a aplikace MLAA z toho udělá zablurovanej zaoblenej humus.no-X píše:To je opět tatáž diskuse, jako vždy. Kdo to zkusil, najde pro to uplatnění a v určitých situacích mu to vyhovuje. Kdo to nezkusil, kritizuje
Zhrošuje čitelnost fontů? Ano. Stejně jako třeba RGSS, který je dosud nejkvalitnější formou FSAA.
Funguje optimálně všude? Ne. Ale třeba nejběžnější MSAA často nefunguje vůbec. Přesto ho nikdo kvůli tomu globálně neodsuzuje.
Pokud by MLAA implementovali vývojáři her, mohli by fonty aplikovat až po MLAA a byly by úplně stejné, jako při MSAA. Takže v tomhle problém MLAA není.
- nou
- Začátečník

-
1. je to tech demo na nejaku optimalizaciu sa nepozeralo.thomasblue píše:Máš pravdu, zrovna teď studuju kód té ukázky co jsem odkazoval výše a není to tak hrozné, jak to z toho popisu vypadalo. Nicméně performance hit je poměrně vysoký - 4x aa = 50% výkonu dolů.
2. v principe je tam pouzity na tie hrany realny super sampling.
3. je to velmi jednoducha scena takze narocnost jej vykreslenia je podobna ako toho AA. preto aj pomer je tak vysoky. ak by tam bola narocnejsia scena tak by sa ten cas potrebny na AA amortizoval.
- ArgCZ
- Začátečník

Změřil jsem vliv na výkon u Risen, nastevení ve hře vše na max. při rozlišení 1680x1050, 16xAF přes CCC, měřím v klášteru
MLAA
min: 21
max: 33
avg: 27
no AA(1x)
min: 25
max: 45
avg: 36
7750BE@3.3GHz, 2GB RAM, HIS HD5770 IceQ5 Turbo 1GB@default(875/5000)
MLAA
min: 21
max: 33
avg: 27
no AA(1x)
min: 25
max: 45
avg: 36
7750BE@3.3GHz, 2GB RAM, HIS HD5770 IceQ5 Turbo 1GB@default(875/5000)
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Clovece to snad neni normalni.Vypada to podobne jako se SSAA bez ztraty vykonu a ze to vypada hnusne????DOC_ZENITH píše:
v SC to nežere výkon ale je to humus, vypadá to huř jak bez AA takže....
No jo chapu to.Na tve super fermi si to nezapnes a tak je to automaticky nahovno ze?
Ja ti rikam, ze je to v nekterych hrach k nezaplaceni
Obrazky z gta4
http://www.abload.de/image.php?img=gta4_noaa_2npac.png
http://www.abload.de/image.php?img=gta4_mlaa_2zp8i.png
Naposledy upravil(a) HEAD dne čtv 28. říj 2010, 13:27, celkem upraveno 1 x.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ne neni, na superfermi mi SC2 jede plynule s klasickym multisamplingem v režimu 16xQ, děkuji za optání. Ale i 4x považuji za lepší obraz než MLAA. Jako SS to nevypadá ani náhodou, jak ti tohle vůbec může vyadnou z úst. Jak už je psáno zazačátku, MLAA narozdíl od klasickýho AA nepřidává detaily. Vidíš to i na modelu toho stalkera z těch gifů. Prostě s MSAA to vypadá lépe. A když už mam old hru a chci max kvalitu, dam si supersampling.
Teď testuju 6870. Výkon, atd mě prakticky nezajímá, ten víme (ten mě bude zajímat u Caymana mé potencionální budoucí karty). Testuji právě MLAA a kvalitu texture filteringu. A MLAA, fajn že tam je, ale nemam pro něj fakt využití, protože místy ten obraz prostě kazí.
Teď testuju 6870. Výkon, atd mě prakticky nezajímá, ten víme (ten mě bude zajímat u Caymana mé potencionální budoucí karty). Testuji právě MLAA a kvalitu texture filteringu. A MLAA, fajn že tam je, ale nemam pro něj fakt využití, protože místy ten obraz prostě kazí.
- yuri.cs
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
MLAA je dobre tam, kde nic jineho nefunguje aneb pristup "lepsi nez dratem do voka".
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Vyhoda MLAA je, ze vyhlazuje i transparentni textury.Jako treba trava narozdil od MSAA.
To ze to obraz malinko zamlzi uplne stejne jako to dela supersampling mi vubec nevadi.Navic prakticky to nezere narozdil od supersamplingu vubec vykon.Supersampling srazi fps ze 40 na 15 a MLAA ze 40 na 38

Jinak zenith : ja te mam prokoukliho uz pul roku.Jen neustale kritizujes ATI at udela cokoliv..
To ze to obraz malinko zamlzi uplne stejne jako to dela supersampling mi vubec nevadi.Navic prakticky to nezere narozdil od supersamplingu vubec vykon.Supersampling srazi fps ze 40 na 15 a MLAA ze 40 na 38
Jinak zenith : ja te mam prokoukliho uz pul roku.Jen neustale kritizujes ATI at udela cokoliv..
- blekota je boss
- Začátečník

moc do toho nevidim ale rekl bych, ze tohle jen prvni nastrel, aby to jaks taks fungovalo ve vetsine her, ale casem to imho budou optimalizovat a nastavovat pro jednotlivy hry tak, aby to vypadalo a behalo slusne vsude
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Problémem MLAA je že právě vyhlazuje i ty textury! I ty co nechceš! Kdyby jen likvidoval artefakty na transparentních tak je to ok. Ale on bluruje a řeže ostré objekty na všech texturách.HEAD píše:Vyhoda MLAA je, ze vyhlazuje i transparentni textury.Jako treba trava narozdil od MSAA.
To ze to obraz malinko zamlzi uplne stejne jako to dela supersampling mi vubec nevadi.Navic prakticky to nezere narozdil od supersamplingu vubec vykon.Supersampling srazi fps ze 40 na 15 a MLAA ze 40 na 38![]()
A proč to vůbec mam brát jako výhodu? K čemu máme teda TRAA? To že (když chceš ať nadávám na ATI, budu) to s ATInama v 70% her nejde zapnout a ve zbylejch to kiluje výkon.... je věc jiná. Poslední půlrok na ATI nadávám protože nepředvedli nic super hvězdného a iritovaly mě jejich drivery a kvalita filteringu. 68xx jdou poměrem cena / výkon. Ale co mě zajímá je Cayman.
Co teď mohu říci je, že 6870 odstraňuje ty potíže s filteringem. Ne úplně, ale ten hlavní průšvih, ta jedoucí viditelná lajna už tam neni. Hurá, konečně jsme zpět tam kde byla HD4870. To je ihmo důvod proč mě lidi poslední měsíce nacházej nadávat na ATI, protože se dostali tak vysoko s čtyřkovou řadou a zhruba od srpna 2009 šla kvalita driverů zase dolů a já si kvůli tomu nemohl nechat Cypress. Super HW ale SW podpora to jaksi nenásleduje.
- michal3d
- Začátečník

- pouzivam AAA v Oblivion na HD3870 bez najmensich problemov, pokles vykonu prakticky nemeratelny a to na HD3870, ktora nema zrovna idealne vyriesene AADOC_ZENITH píše: K čemu máme teda TRAA? To že (když chceš ať nadávám na ATI, budu) to s ATInama v 70% her nejde zapnout a ve zbylejch to kiluje výkon.... je věc jiná.
- jj, lebo nVidia v poslednej dobe chrli jednu novinku za druhou...DOC_ZENITH píše: Poslední půlrok na ATI nadávám protože nepředvedli nic super hvězdného a iritovaly mě jejich drivery a kvalita filteringu.
A vobec, uz zalezte a stale sa utvrdzujte v tom, ze nVidia ma najlepsi obraz, vykon a proste je najlepsia a neotravujte tu forum, ked neviete ani pochopit, k comu je MLAA dobre. Tu panikarite ako keby to ATI zaviedla miesto normalneho AA, MLAA je proste len plus, vyhoda pre majitelov kariet HD5xxx a HD6xxx, ked chcu a maju to kde pouzit tak to pouziju, ked nie tak nie, je to len vec navyse, ktoru nVidia nema a to Vas zjavne desne se*e.
Aj keby to malo vyuzitie len v 1 hre z 20, tak to bude IMHO stale lepsia uspesnost nez s GPU PhysX
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

AAA v Oblivionu s 3870? No, to musí bejt.... 8 fps? Zhruba tak.... Jen doufám že je taky vidět. Na 5870 jsem ho v polovině her neměl i když jsem to v driverech zapnul, o to mi šlo. Co mě štve je, že s 48xx a driverema satšíma než srpen 2009 to fungovalo vždy a všude kde jelo AA. A neboj nevyzdvihujeme NV, za poslední rok NV vydlaa celkově samé shity. Ale aspoň tam nešla dolu kvalita obrazu. O víkendu udělám takovej malej osobní report 6870 a už teď vim že se ponese v pozitivnim duchu. Je to (zatim nejsme u konce, ještě je jeden čip ve hře) zatim nej karta roku 2010.
- michal3d
- Začátečník

Uz som to tu raz niekam daval, ale dam to sem teda znovu:
1280x1024, 4xAA, AAA off, Catalyst 10.6.....53 FPS
http://www.michal3d.ic.cz/other/images/ ... AA_off.jpg
1280x1024, 4xAA, AAA nastavene na quality, Catalyst 10.6.....48 FPS
http://www.michal3d.ic.cz/other/images/ ... uality.jpg
1280x1024, 4xAA, AAA off, Catalyst 10.6.....53 FPS
http://www.michal3d.ic.cz/other/images/ ... AA_off.jpg
1280x1024, 4xAA, AAA nastavene na quality, Catalyst 10.6.....48 FPS
http://www.michal3d.ic.cz/other/images/ ... uality.jpg
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Wow ono je to fakt správně vyhlazený, tak to smekam.
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Zkousel to uz nekdo pod openGL?Treba na doom3.Ja zrovna jedu na 10.10 whql kvuli sc2
.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

? Mě SC II na 6870 jede s poslednim hotixem bez problémů.