Adsl net po VDSL lince od O2
Moderátor: Don
- olda02
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Adsl net po VDSL lince od O2
oprava: přehlídl jsem 30 GB/s...
- Weslo
- Středně pokročilý

Máš (jako jakkýkoliv jiný zákazník) právo aby to fungovalo. Když to nepojede reklamuj to.olda02 píše: Tady není otázka, jestli to chci dát nebo ne. O2 nabízí modem za 1 Kč a já se jim upíšu na 12 měsíců. Oni na tom dál vydělají...to ale neznamená, že dostanu kvalitní věc.
Není problém zjistit kde je problém.olda02 píše: Budu se držet mého problému, ne jak je to jinde. U mě problém s poslední mílí nebude. To víš sám. 577m od ústředny není nic. Měl jsem cca 4 roky (ves tejné lokalitě) ČRa. Net mi běžel 8 Mb/s (reálně 6 Mbs). Přešel jsem k O2 a měl jsem tragický 4 Mbs. Technik od O2 to zdůvodňoval velkou koncentrací přípojek na ústřednu (jak říkáš DSLAM). Něco asi na tom bude a je to logický.
155Mbit je STM1. DSLAM je připojován dle potřeby a možností klidně STM64 tj. 10Gbit. Jednoduše to není pravdu, ať už si myslíš co chceš a ať ti technik říká co chce.olda02 píše: O2 má víc zákazníků než jiní ISP. A pokud říkáš, že DSLAM má jen 155 Mbs a je pro oblast celého centra, tak si vezmi, že v centru můžou být desítky tisíc přípojek. A velice pochybuji, že 155 Mbs bude stačit.
Tohle žádný paranoidní kecy nejsou. Tady žádný argument, že O2 není charita blablabla neobstojí.
Vidím, že prostě pravdu slyšet nechceš, nebudu tě tedy dál rušit. Kvalita služeb je docela normální, je to velká firma je tam bordel jako kdekoliv jinde. Rychlost u xDSL závisí na vzdálenosti, útlumu a vysílacím výkonu a také průřezu kabelu, na ničem jiném.olda02 píše: Takový moloch, jako je O2, charitu nikomu dělat nebude, bude nabírat co nejvíc lidí, byt bude vědět, že jeho HW s tím bude mít problémy, resp. že kvalita služeb bude stát za.... a v centru stotisícového města jsou 4 Mbs směšný. Nebudu se bavit o vesnici, která má DSLAm ve vedlejší vesnici...
Já nejsem ani omylem loajální, jen vím jak to ve skutečnosti funguje (nejen u O2 ale všude v ČR) a proto jsem na podobné kecy alergický toť vše.olda02 píše: Chápu, že jsi loajalní zaměstnanec O2, ale manýry Spt telekom se novým vlastníkem nezmění.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- olda02
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ale jo, s pravdou nemám problém. Ale nejde mi na rozum, když od ČRa to jede rychleji než od O2. Ty mi tu píšeš, že"
Jinak jeden člověk mi napsal k tomu toto:
PS: ono totiž zaráží i to, že ti v O2 řeknou, že víc jak 4 MBs z toho nedostanou a pak ti to jede najednou 13Mbs...Přitom je to stále ADSL2+.
Tohle všechno je stále stejný...jen ISP je jiný a rychlost taky. ČÍM to?Rychlost u xDSL závisí na vzdálenosti, útlumu a vysílacím výkonu a také průřezu kabelu, na ničem jiném.
Jinak jeden člověk mi napsal k tomu toto:
díky za odpověď..Jinak maximálka 4Mbit při vzdálenosti 600m je blbost - nemohlo by to být spíš tím že jste byl připojený na starou ADSL kartu (g.dmt) a ne na ADSL2+? Ono se to neprezentuje, ale stále na spoustě míst najdete zapojené oba druhy karet - a když je 2+ obsazená...
PS: ono totiž zaráží i to, že ti v O2 řeknou, že víc jak 4 MBs z toho nedostanou a pak ti to jede najednou 13Mbs...Přitom je to stále ADSL2+.
- Fifi
- Středně pokročilý

Linka TMCZ (ex ČRA) byla rychlejší neb tam pravděpodobně měli vlastní LLU. Weslo má v této diskuzi jednoznačně pravdu. Jen doplním jak jsem vyrozuměl, cesta bude asi routa a slot ADSL účtem na DSLAMu. Přítomnost starších karet v DSLAMech byla v minulosti běžná.
- Weslo
- Středně pokročilý

ČRA používají adaptivní profily a neřeší rychlost na IP (což samo o sobě přispívá k celkově nižší rychlosti ale také k větší stabilitě rychlosti dlouhodobě - nekolísá to tolik). Takže třeba jsi na vedení které automat vyhodnotil jako horší (i když to třeba nemusí být pravda)olda02 píše:ČÍM to?
Možné to samozřejmě je, ale mě spíš udivuje (pokud si tam tedy měl technika), že to neřešil. Možná nějáký trouba noolda02 píše: Jinak jeden člověk mi napsal k tomu toto:Jinak maximálka 4Mbit při vzdálenosti 600m je blbost - nemohlo by to být spíš tím že jste byl připojený na starou ADSL kartu (g.dmt) a ne na ADSL2+? Ono se to neprezentuje, ale stále na spoustě míst najdete zapojené oba druhy karet - a když je 2+ obsazená...
Taky mohli postavit mezitím bližší DSLAM, nebo cokoliv jiného. Napiš mi v SZ tel. budeme se bavit konkrétně.olda02 píše: PS: ono totiž zaráží i to, že ti v O2 řeknou, že víc jak 4 MBs z toho nedostanou a pak ti to jede najednou 13Mbs...Přitom je to stále ADSL2+.
Internet je plný takových jako ty. To ale ani omylem neznamená že je to nějáká objektivní realita. I pár tisíc takových případů se prostě v tom moři 800 000 přípojek ztratí. A mnoho z Vás má prostě smůlu na kolegy, ke kterým se to dostane.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- Weslo
- Středně pokročilý

Routování bych do toho asi netahal, linka je jen trubka. Accounting je řešen rádiusem jako kdekoliv jinde. DSLAMy mají PORTY!Fifi píše:Linka TMCZ (ex ČRA) byla rychlejší neb tam pravděpodobně měli vlastní LLU. Weslo má v této diskuzi jednoznačně pravdu. Jen doplním jak jsem vyrozuměl, cesta bude asi routa a slot ADSL účtem na DSLAMu. Přítomnost starších karet v DSLAMech byla v minulosti běžná.
vypadá to nějak takhle

http://lafibre.info/adsl/adsl-cest-quoi-un-dslam/
Je to jen rack s kartama (xDSL,management,připojení do optiky) chlazením, napájením.
Porty jsou vykabelované při výstavbě na ježky (což vypadá takhle)

a dál na hlavní rozvod kde to vede do světa. To vypadá nějak takhle

Na druhý straně je REN pomocí SDH, pak BRAS (to je tohle)
http://abson.com.ua/upload/iblock/0ed/0 ... ee0687.jpg
a pak už to má každý jinak.
- olda02
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak VDSL router zapojen. Někoho zajímali rychlosti. Rychlosti je stejná. cca 12 Mb/s, 0,55 Mb/s. Ping se zhoršil z 9 na 15 ms. Mám ale pocit, že jedu stále v ADSL2+ režimu. Nikde jsem v nastavení nenašel, jaký mám nyní režim, ale v nastavení je standardně autodetekce (ADSL/VDSL). Pokud nastavím VDSL, tak se linka nechytá. Proto usuzuji, že jsem stále na ADSL2+. Nějaký nápad?
Oprava: Jak to vypadá, linka asi už jede ve VDSL modu. Dle nastavení routeru. Download se zvýšil (dle routeru) na 18 Mb/s a UP na 1096 Kb/s. V realu (lupa.cz) cca 12/1 Mbs.Ale ping se mi zvýšil na 40 ms. To předpokládám asi v pořádku nebude, ne?
Oprava: Jak to vypadá, linka asi už jede ve VDSL modu. Dle nastavení routeru. Download se zvýšil (dle routeru) na 18 Mb/s a UP na 1096 Kb/s. V realu (lupa.cz) cca 12/1 Mbs.Ale ping se mi zvýšil na 40 ms. To předpokládám asi v pořádku nebude, ne?
- Bum
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Dnes mi došel od Telecomu modem Comtrend VR 3026e. Dílenský zpracování je dost bídné. Plasty se při stisku prohýbají, vrzají. Pokud s modemem jemně zatřepu, něco v něm chrastí. Zdířka ADSL/VDSL (asi port RJ11) do které se má připojit červený kabel vedoucí z rozbočovače je vyšší než by měla být. Takže tam nejde zasunout napevno, kabel se sice nevytáhne, ale viditelně se vikle.
Modem byl za korunu, kvalita asi odpovídá ceně. Jediné co mi zatím opravud vadí jsou ty větší rozměry zásuvky A/VDSL. Provozní vlastnosti zatím nemohu hodnotit, mám ho krátce a běžím stále na staré rychlosti.
Modem byl za korunu, kvalita asi odpovídá ceně. Jediné co mi zatím opravud vadí jsou ty větší rozměry zásuvky A/VDSL. Provozní vlastnosti zatím nemohu hodnotit, mám ho krátce a běžím stále na staré rychlosti.
Intel i5-3570k, Deska Gigabyte GA-965P-DS4, 16GB DDRIII 1600Mhz, AMD HD 6950 (Asus).
- Mr.Tuvok
- Nováček

-
Zdravím, tak mi to po 5 dnech, co mám modem doma přepli na VDSL2 a rychlost místo 6,5 Mbit/s (s 8 Mbit/s ADSL) jen mrzkých 7,3 Mbit/s (s 16 Mbit/s VDSL). Upload 550 kbit/s (předtím 400 kbit/s). Jsem 100 metrů od ústředny. Za ten roční úvazek to teda nestálo 
Má někdo podobnou zkušenost?
Má někdo podobnou zkušenost?
CPU: AMD Phenom II X4 955 BE (3,2 GHz - 1,25Vcore) | Chladič: AC Freezer7 | Deska: GB GA-MA785GT-UD3H | RAM: 2x2GB DDR3 1600 CL9 Kingston HyperX | GK: GF 460GTX 768MB | HDD1: Seagate 7200.12 1TB | HDD2: Samsung F2 1,5TB | Zvuk: X-Fi XtremeGamer | Zdroj: Fortron Epsilon 600W
- Weslo
- Středně pokročilý

Mr.Tuvok:Pravděpodobně chyba na tvém příjmači
Mnoho z těhle problémů je způsobeno přezabezpečením PC.
olda02: co není na 40ms v pořádku? Jinak měřáky jsou nanic, pokud máš dobrý zdroj zkus stahovat, cca 1,9MByte/s by to mělo jet.
olda02: co není na 40ms v pořádku? Jinak měřáky jsou nanic, pokud máš dobrý zdroj zkus stahovat, cca 1,9MByte/s by to mělo jet.
- Mr.Tuvok
- Nováček

-
Nevím, proč by firewall apod. měl ovlivňovat rychlost, ale tím to není. Ani po jeho vypnutí se nic nezmění. Modem mám na default, takže tam taky nic. Až se mi bude chtít, tak nabootuju do čistých XPček a uvidíme, ale pochybuju. 
CPU: AMD Phenom II X4 955 BE (3,2 GHz - 1,25Vcore) | Chladič: AC Freezer7 | Deska: GB GA-MA785GT-UD3H | RAM: 2x2GB DDR3 1600 CL9 Kingston HyperX | GK: GF 460GTX 768MB | HDD1: Seagate 7200.12 1TB | HDD2: Samsung F2 1,5TB | Zvuk: X-Fi XtremeGamer | Zdroj: Fortron Epsilon 600W
- Weslo
- Středně pokročilý

Tím to je většinou ne vždy. Další možnost je že jsi příliš daleko, nebo je problém na vedení a významně vyšší rychlost tedy nemáš. V modemu by mělo být ve statusu vidět na jaké rychlosti se synchronizuje.
- martass007
- Nováček

-
To Weslo :
Pokud se tedy v tomto VDSL atd vyznáte, mohl by jste mi, prosím, objasnit, co způsobuje na VDSL2 ony vysoké latence ? Nikde jsem o tom nic nenašel.
Jen doplním, na ADSL byl stabilní ping na seznam.cz okolo 7-9ms, na VDSL 24-25ms, což je opravdu velké zvýšení . Hned první vysoká latence se naskytne na prvním bodu sítě O2 u mě konkrétně na : 88.103.200.44 a jedná se o latenci 21-22 ms .
Díky
Ještě příspěju se svým výsledkem měření VDSL netu :
, zatím max spokojenost, download stabilně na 2,8MB/s ( tzn. 22,4Mbit ) , UL se taky drží stabilně na 2Mbit, jsem 190m od DSLAMu, takže spokojenost
.
Pokud se tedy v tomto VDSL atd vyznáte, mohl by jste mi, prosím, objasnit, co způsobuje na VDSL2 ony vysoké latence ? Nikde jsem o tom nic nenašel.
Jen doplním, na ADSL byl stabilní ping na seznam.cz okolo 7-9ms, na VDSL 24-25ms, což je opravdu velké zvýšení . Hned první vysoká latence se naskytne na prvním bodu sítě O2 u mě konkrétně na : 88.103.200.44 a jedná se o latenci 21-22 ms .
Díky
Ještě příspěju se svým výsledkem měření VDSL netu :
, zatím max spokojenost, download stabilně na 2,8MB/s ( tzn. 22,4Mbit ) , UL se taky drží stabilně na 2Mbit, jsem 190m od DSLAMu, takže spokojenost
- Weslo
- Středně pokročilý

Zatím nevím, zjistím. Nevidím to ale jako problém.
- martass007
- Nováček

-
ja take ne, ale zase je dost zvlastni, ze k tomuto velkemu narustu oproti adsl doslo. Spis by me zajimalo, cim je to zpusobeno, hlavne se to nabere hned na prvnim bodu o2 site ( nevim, jestli je to dslam, vdsl karta ? )
- Weslo
- Středně pokročilý

Je to BRAS, a odhaduju že to má co společného s opravováním chyb přenosu na fyzické vrstvě.
- Neony
- Nováček

-
No u vetsiny treba jo, ale mohlo by 02 nabizet snad neco lepsiho pro narocnejsi zakazniky, treba za vetsi priplatek nez smesnych 1,-kc... same by pak platilo u mobilniho pausalu, copak O2 ma jen mobily za kacku?Weslo píše: Nejlacinější hlavně proto že nikdo (včetně tebe viz. dole) není ochoten dát víc za kvalitu. To je v Čechách už docela pravidlo. To že to má provider (pozor to nejsou všichni, třeba garážovky typu T-Mobile není provider a tedy to pro neplatí) levnější je normální, odebírá desetitisíce kusů, eshopy maximálně stovky.
- Weslo
- Středně pokročilý

u ADSL nabízí (zrovna mám jeden na prodej v bazaru
) ale tady to teprve bude.
- Bum
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Provozní vlastnosti modemu Comtrend nejsou špatné. Modem "nezamrzá", brouzdání po netu je rychlý. Když dám refresh 6000 serverů ve hře Counter strike, modem to zvládne bez problémů, během chvilky. (S tím jsem měl vždy se starými modemy Huawei nebo Well vždy problémy). Online fps hry se s ním hrají jak se mi zatím zdá v pohodě. Připojení drží stabilně, bez rušivého lagování.
To co jsem teď napsal se týkalo asi týdenního pozorování, kdy jsem modem provozoval ještě na staré rychosti 8/512. Dnes mi modem přepli do režimu VDSl, tak doufám že provoz bude stejně bezproblémový.
To co jsem teď napsal se týkalo asi týdenního pozorování, kdy jsem modem provozoval ještě na staré rychosti 8/512. Dnes mi modem přepli do režimu VDSl, tak doufám že provoz bude stejně bezproblémový.
Intel i5-3570k, Deska Gigabyte GA-965P-DS4, 16GB DDRIII 1600Mhz, AMD HD 6950 (Asus).
- olda02
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Mně se zvýšil u VDSL ping u online her ze 40 na cca 100 ms. U seznamu to dělá skok z 9 na 40 ms. Nevím proč. Na prohlížení stránek to nevadí, ale na on-line hry docela ano..