Konecny Verdikt: Radeon 9800Pro -> XT. ANO/NE
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- Oi!@n
- Začátečník

No chtěl bych si to vyzkoušet, ale nechci tu kartu voddělat. Jestli by to mohlo mít za následek totální crash tak na to kašlu. Jinak, jakou utilitu k tomu mám použít? Bios staženej mám, jen potřebuju zazálohovat starej a kopnout tam novej. (popř. nějákej link s návodem)
Macbook Pro 13 2020 | i5 / 16 /512
- Oi!@n
- Začátečník

Tak po celovečerním testovaní jsem došel k těmto závěrům:
1) Na BIOS pro XT zatím kašlu, jelikož kartu vlastním zhruba 14dní a přijít o záruku by pro mne bylo dosti tragické.
2) Nejlepších dosažených výsledků jsem dosáhnul s Omega Drivers 2.5.67 a ATITool 0.0.21 a to: Core - 409; Mem 346
z čehož jsem vyvodil, že problém bude nejspíš v pamětech.
3) Doom 3 (1024x768, High Detail, 4xAA) tak z 97% bez Artefaktů a řekl bych, že kdybych snížil paměť a zvýšil jádro, tak poběží naprosto bez problémů.
Question: Mám si tedy koupit nějákou sadu passivů a nalepit je na paměti, nebo myslíte, že je "pes zakopán" někde jinde?
1) Na BIOS pro XT zatím kašlu, jelikož kartu vlastním zhruba 14dní a přijít o záruku by pro mne bylo dosti tragické.
2) Nejlepších dosažených výsledků jsem dosáhnul s Omega Drivers 2.5.67 a ATITool 0.0.21 a to: Core - 409; Mem 346
3) Doom 3 (1024x768, High Detail, 4xAA) tak z 97% bez Artefaktů a řekl bych, že kdybych snížil paměť a zvýšil jádro, tak poběží naprosto bez problémů.
Question: Mám si tedy koupit nějákou sadu passivů a nalepit je na paměti, nebo myslíte, že je "pes zakopán" někde jinde?
- Roxyman
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
1-je to jistota....Oi!@n píše:Tak po celovečerním testovaní jsem došel k těmto závěrům:
2) Nejlepších dosažených výsledků jsem dosáhnul s Omega Drivers 2.5.67 a ATITool 0.0.21 a to: Core - 409; Mem 346z čehož jsem vyvodil, že problém bude nejspíš v pamětech.
2-problem bych spis videl v jadre (zalezi jake mas chyby v obraze)
bile tecky=jadro
černé,barevný trojuhelníky=paměti
3-spíš naopak.
Chtělo by to abys to pořádně otestoval ručním stupňovaným taktováním za pomocí 3Dmarků...na ty programy se nedá na 100= spolehnout.
Tady je link, kde něco o tom jak by se to mělo dělat je :
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... ght=#92203
CPU AMD PHENOM II X4 955 Black Edition ::: ASRock 970M PRO3 - AMD 970 ::: RAM HyperX Savage 16GB (2x8GB) DDR3 2400 CL11 ::: VGA XFX Radeon RX 560 4GB Core Edition True OC Single Fan ::: SSD OCZ Agility 3 Series 120GB ::: HDD Samsung SpinPoint F1, HD103UJ, SATA II, 32MB - 1TB ::: CASE: CHIEFTEC
- Oi!@n
- Začátečník

- Roxyman
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No vidíš a máš stoprocentní jistotu, že to půjde bez chybOi!@n píše:Tak dle tvych rad sem to poladil na 400/360 a bezi to stabilne bez chyb. 3DMARK03 okolo 6100b. Prozatim jsem spokojen, jeste si koupim ty passivy na pameti a budu zkouset dal. Muzes mi nejake doporucit?
Pasivy jsem si dělal sám ze starého chladiče na procesor...
Tady sou nějaký fotky pro inspiraci : http://roxyman.wz.cz/radeon_9800_pro.htm
Jinak koupit se daj, třeba v Czechcomputer.cz, ale je to podle mě zbytečný a drahý...Sice bez námahy, ale není nad to udělat si něco do kompu sám..Navíc náklady sou minimální a funkci odvedou stejnou..
//EDIT: Ještě k těm pasivům : když jsem je tam dal, tak jsem se posunul s takty o pěkných 30 Mhz...ale taky záleží jestli se Ti v bedně pěkně protáčí vzduch z přídavnejch větráků....A ještě jedna podstatná věc : ty paměti výkon zvednou minimálně, důležitější je GPU...Nemáš náhodou jádro R360? Docela by to těm Tvým taktům odpovídalo...
CPU AMD PHENOM II X4 955 Black Edition ::: ASRock 970M PRO3 - AMD 970 ::: RAM HyperX Savage 16GB (2x8GB) DDR3 2400 CL11 ::: VGA XFX Radeon RX 560 4GB Core Edition True OC Single Fan ::: SSD OCZ Agility 3 Series 120GB ::: HDD Samsung SpinPoint F1, HD103UJ, SATA II, 32MB - 1TB ::: CASE: CHIEFTEC
- Oi!@n
- Začátečník

Já sem lehce manuálně nezručnej (všechno zprasim), takže to vypadá, že si ty passivy budu muset koupit. Bedna je snad větraná dobře. Nemám sice moc přídavnejch FANů (jeden na bočnici, kterej ovšem ofukuje přímo tu kartu), ale zato všechny jsou tam dost výkonný (ještě je tam taky ten velkej z toho zdroje) a je tam chládek, že bych si tam nejradši vlezl
. Co se týče toho jádra, tak už sem to jednou řešil, ale nevím, jak to zjistit. Mám také Sapphire Radeon 9800Pro Atlanthis, kterou jsem koupil asi před 14ti dny v Alzáči.
- Wiruz
- Pokročilý

tak tak, ja bych taky ten bios neflashoval, grafiku jsem musel take kvuli d3 podtaktit, mel jsem ji na 412 a musel jsem jit na 400, ale zato uz na 100% stabilni a bez artefaktu. Jinak k tomu zdroji, ja uz bych si fortron nekoupil ma nechutne slabou 12V vetev ( i muj puvodni noname 300W mel silnejsi 12V vetev nez 350W fortron) ale je tichej, coz je jeho velky +, ja uz koukam po jinym a klidne i EC ci Sweex (noname) ale s 2x lepsimi proudy v 12V vetvi
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64

- jz.d
- Nováček

-
Ale ale ...
Zdravim,
nechci se nikoho dotknout, ale ty vymysly co tady pisete ... . A pritom by stacilo precist si par starsich prispevku jak na to.
Dilezite je zjistit jaky mas core a pameti. Jednoduchy zpusob jak to zjistit je sundat chladic/e a zapsat si udaje. Pozor, pri sundavani orig. cladice - jsou tam zapadky a hodne lidi je urvalo - tudiz maji (pokud je treba) problem s reklamacemi. Pro uspesnou reklamaci je dulezite schovat si puvodni BIOS a chladic. Neslysel jsem, ze by nekdo karte ublizil novym (spravnym) BIOSem. Mnoho lidi udela tu blbost, ze nedostatecne hledaji spravne BIOSy a flashnou tam spatny BIOS - pro kazdou pamet/core je jiny! I potom se nic nedeje - staci si sehnat nejakou PCI grafarnu - bootnout pod ni a flashnou zalohu, ze ano.
A, Pokud mas R350, tak ani upgradnout nemuzes
B, Pokud mas R360, tak vrele to doporucuji, dulezite je zjistit jake mas pameti a vymena chladice
Duvod proc nejdou u 9800PRO zvysit takty je nizka voltaz a to jak u pameti, tak pro GPU. Samozrejme 9800PRo ma horsi casovani pameti, atd. Mnoho lidi nadavaji na chladice - ze jsou malo vykonne, ale ono je to tak naschval. Vsechny chipy sice vydrzi podle vyrobce 90st. Celsia, ale v skutecnosti jim vyskoka teplota moc nesvedci ... .
Myslim si, ze vim o cem mluvim - zacinal jsem s 9700Pro, kterou jsem pred csem vymenil za 9800PRo a ted mam 9800XT se zakladnim taktem 436/370 ;O)
Co rici na zaver? Kdo hleda najde. Nepiste tady prosim vymysly. Samozrejme jako vzdy plati, ze pokud tomu nerozumim, nedelam to !!! Osobne si myslim, ze tech par desitek procent zvyseneho grafickeho vykonu za to stoji - naklady se rovnaji koupe chladice. Zacinal jsem s VGA Sil. rev.3 a ted mam ATi Sil. 3 - vymena stala za to. Zvlastni je, ze chladi vice, ale vzduch z neho vystupuje chladnejsi - ze by topil ventilator ?! ;O) Prosim zadny flame war - potom se nedivte, ze pokud nekdo vi nema chut se o to podelit, kdyz Ti co nevi jdou nejvice slyset
nechci se nikoho dotknout, ale ty vymysly co tady pisete ... . A pritom by stacilo precist si par starsich prispevku jak na to.
Dilezite je zjistit jaky mas core a pameti. Jednoduchy zpusob jak to zjistit je sundat chladic/e a zapsat si udaje. Pozor, pri sundavani orig. cladice - jsou tam zapadky a hodne lidi je urvalo - tudiz maji (pokud je treba) problem s reklamacemi. Pro uspesnou reklamaci je dulezite schovat si puvodni BIOS a chladic. Neslysel jsem, ze by nekdo karte ublizil novym (spravnym) BIOSem. Mnoho lidi udela tu blbost, ze nedostatecne hledaji spravne BIOSy a flashnou tam spatny BIOS - pro kazdou pamet/core je jiny! I potom se nic nedeje - staci si sehnat nejakou PCI grafarnu - bootnout pod ni a flashnou zalohu, ze ano.
A, Pokud mas R350, tak ani upgradnout nemuzes
B, Pokud mas R360, tak vrele to doporucuji, dulezite je zjistit jake mas pameti a vymena chladice
Duvod proc nejdou u 9800PRO zvysit takty je nizka voltaz a to jak u pameti, tak pro GPU. Samozrejme 9800PRo ma horsi casovani pameti, atd. Mnoho lidi nadavaji na chladice - ze jsou malo vykonne, ale ono je to tak naschval. Vsechny chipy sice vydrzi podle vyrobce 90st. Celsia, ale v skutecnosti jim vyskoka teplota moc nesvedci ... .
Myslim si, ze vim o cem mluvim - zacinal jsem s 9700Pro, kterou jsem pred csem vymenil za 9800PRo a ted mam 9800XT se zakladnim taktem 436/370 ;O)
Co rici na zaver? Kdo hleda najde. Nepiste tady prosim vymysly. Samozrejme jako vzdy plati, ze pokud tomu nerozumim, nedelam to !!! Osobne si myslim, ze tech par desitek procent zvyseneho grafickeho vykonu za to stoji - naklady se rovnaji koupe chladice. Zacinal jsem s VGA Sil. rev.3 a ted mam ATi Sil. 3 - vymena stala za to. Zvlastni je, ze chladi vice, ale vzduch z neho vystupuje chladnejsi - ze by topil ventilator ?! ;O) Prosim zadny flame war - potom se nedivte, ze pokud nekdo vi nema chut se o to podelit, kdyz Ti co nevi jdou nejvice slyset
- jz.d
- Nováček

-
pasivy
Zapomel jsem se zminit o pasivech na pametech.
Samotne pasivy nepomohou (zanedbatelny ucinek). Chladic rozptyli teplo, ale pokud se teplo neodvadi, tak jsou na nic, nebo je zmena zanedbatelna. Z pohledu zvyseni vykonu - propustnosti pameti nejsou potreba.
Zanedbatelna znamena do 3% - coz se povazuje za chyby v (ne)presnosti mereni.
Pokud uz nekdo investuje do noveho chladice pro grafarnu a ma par stovek navic, tak to doporucuji, necekejte od toho vsak zazraky - budete zklamani.
Ja osobne jsem vymenil VGA Sil. rev. 3 za ATI Sil. 3 (integrovany chladic pameti) a jsem velmi spokojen. Jelikoz ho mam jeden den, tak jsem jeste nezkousel jaky to ma vliv na vykon.
Pokud bych srovnal orig. chladic s VGA Sil. rev. 3, tak musim rici ze se takt pameti trochu snizil. Porad jsem vsak +20MHz podle max specifikace vyrobce. Mam za to, ze to je tim, ze puvodni chladic mirne ovival i pameti, na rozdil od VGA ATI Sil. rev. 3.
Samotne pasivy nepomohou (zanedbatelny ucinek). Chladic rozptyli teplo, ale pokud se teplo neodvadi, tak jsou na nic, nebo je zmena zanedbatelna. Z pohledu zvyseni vykonu - propustnosti pameti nejsou potreba.
Zanedbatelna znamena do 3% - coz se povazuje za chyby v (ne)presnosti mereni.
Pokud uz nekdo investuje do noveho chladice pro grafarnu a ma par stovek navic, tak to doporucuji, necekejte od toho vsak zazraky - budete zklamani.
Ja osobne jsem vymenil VGA Sil. rev. 3 za ATI Sil. 3 (integrovany chladic pameti) a jsem velmi spokojen. Jelikoz ho mam jeden den, tak jsem jeste nezkousel jaky to ma vliv na vykon.
Pokud bych srovnal orig. chladic s VGA Sil. rev. 3, tak musim rici ze se takt pameti trochu snizil. Porad jsem vsak +20MHz podle max specifikace vyrobce. Mam za to, ze to je tim, ze puvodni chladic mirne ovival i pameti, na rozdil od VGA ATI Sil. rev. 3.
- jz.d
- Nováček

-
do tretice
Pro ty, pro ktere je hledani moc slozitou zalezitosti (tem nedoporucuji ani vymenit CD v mechanice :O)) je tady jeden z mnoho linku: http://www.rojakpot.com/default.aspx?lo ... =92&var2=0
Realne jde takt jadra, pokud si clovek hodne pohraje, dostat dlouhodobe a STABILNE pres 500MHz - prijemne hrani
Realne jde takt jadra, pokud si clovek hodne pohraje, dostat dlouhodobe a STABILNE pres 500MHz - prijemne hrani
- Oi!@n
- Začátečník

Měl jsem možnost vyměnit kartu za úplně stejnou jen o 12 kusů dříve vyrobenou. Dal jsem tam dražší pastu a více utáhnul silencer. Karta nyní běží stabilně @415/367. Doom 3 hraju 1024x768, Ultra High, 4xAA a běží celkem fpohodě (Bez Artefaktů). Ještě čekám na ty passivy Zalman a apk snad půjde zvýšit i ta paměť. Na ten silencer pro Radeon 9800 nemám prachy, ale myslim, že ty passivy to s tim mojim silencerem zvládnou stejně.
- prf.KuBA
- Středně pokročilý

Řekl bych že jestli koupíš pro R9800XT nový Silencer nebo ten starý + pasivy vyjde tak nějak nastejno...Starý Silencer chladí zrovnatak špičkově (:Oi!@n píše:Měl jsem možnost vyměnit kartu za úplně stejnou jen o 12 kusů dříve vyrobenou. Dal jsem tam dražší pastu a více utáhnul silencer. Karta nyní běží stabilně @415/367. Doom 3 hraju 1024x768, Ultra High, 4xAA a běží celkem fpohodě (Bez Artefaktů). Ještě čekám na ty passivy Zalman a apk snad půjde zvýšit i ta paměť. Na ten silencer pro Radeon 9800 nemám prachy, ale myslim, že ty passivy to s tim mojim silencerem zvládnou stejně.
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
- prf.KuBA
- Středně pokročilý

[quote="OBR"]R9800Pro s takty 412,365 - 6550 bodu
R9800Pro flashnuta na XT s takty 412,365 - 6885 bodu
No tak lepší je, ale flash mění i časování pamětí a to s mi kvůly 300 bodům riskovat nechce
No tak lepší je, ale flash mění i časování pamětí a to s mi kvůly 300 bodům riskovat nechce
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
- Roxyman
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Chtěl bych docela vidět jak Ti jede DooM3 při tomhle nastavení plynuleOi!@n píše:Měl jsem možnost vyměnit kartu za úplně stejnou jen o 12 kusů dříve vyrobenou. Dal jsem tam dražší pastu a více utáhnul silencer. Karta nyní běží stabilně @415/367. Doom 3 hraju 1024x768, Ultra High, 4xAA a běží celkem fpohodě (Bez Artefaktů). Ještě čekám na ty passivy Zalman a apk snad půjde zvýšit i ta paměť. Na ten silencer pro Radeon 9800 nemám prachy, ale myslim, že ty passivy to s tim mojim silencerem zvládnou stejně.
Pusť si benchmark D3 a pak napiš jakej máš výsledek...tipuju tak 18 fps..
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Ja tam dal bios kterej je pro Hynix 2.8 tak o co jde a kdyby ses podival na stranky Hynix tak bys vedel ze tento pametovy modul je s napetim 1.6V na 350Mhz ale ten samy modul s napetim 1.7V dava 400Mhz,casovani pameti se nemeni,meni se v nejakych pripadech napeti do pameti a TO JE DOBRE! Riskovat neni co ja flashuju primo z Windows,protoze nemam disketovku,flashuju pres novej Winflash a mam preflasovano bez rizika za minutu a kdyz te to nebude bavit das si puvodni bios ne,takze kde je risk?prf.KuBA píše:OBR píše:R9800Pro s takty 412,365 - 6550 bodu
- prf.KuBA
- Středně pokročilý

Hele, a nechtěl bys mi nějaký tohle "nářadíčko" zapůjčit? Nebo dát link...OBR píše:prf.KuBA píše: Ja tam dal bios kterej je pro Hynix 2.8 tak o co jde a kdyby ses podival na stranky Hynix tak bys vedel ze tento pametovy modul je s napetim 1.6V na 350Mhz ale ten samy modul s napetim 1.7V dava 400Mhz,casovani pameti se nemeni,meni se v nejakych pripadech napeti do pameti a TO JE DOBRE! Riskovat neni co ja flashuju primo z Windows,protoze nemam disketovku,flashuju pres novej Winflash a mam preflasovano bez rizika za minutu a kdyz te to nebude bavit das si puvodni bios ne,takze kde je risk?
- rumbo
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Stahnete si tuhle nejnovejsi verzi Winflash ...016,normalne najed do windows spust Winflash,NEJDRIVE si ulozte stavajici bios - SAVE- NEJDULEZITEJSI VEC!,a pak otevri novej bios LOAD a dej cudlik PROGRAM,winflash te nejprve upozorni ze musi rebootovat tak rebootuj a udelej to same znovu a je to,obrazovka ztmavne a vypne se monitor,pockej tak 10 vterin az minutu a hlavne nezmatkovat a nic nemackat jen cekat a hura je to,jeste nerebootuj a odinstaluj stavajici Catalysty a dej reboot a hura mame tu XTcko!.Nainstaluj ovladace a je to.
http://www.radeon2.ru/bios/util/winflash%201.0.0.16.zip
ZAKLAD je ale spravny bios Sapphire Radeon 9800 Pro(jadro R360) 128MB RAM Hynix 2.8 flashujte jenom Sapphire Radeon 9800 XT 128 MB RAM Hynix 2.8,pak by nemely byt problemy.
http://www.radeon2.ru/bios/util/winflash%201.0.0.16.zip
ZAKLAD je ale spravny bios Sapphire Radeon 9800 Pro(jadro R360) 128MB RAM Hynix 2.8 flashujte jenom Sapphire Radeon 9800 XT 128 MB RAM Hynix 2.8,pak by nemely byt problemy.
- prf.KuBA
- Středně pokročilý