NAS nebo mini server?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: NAS nebo mini server?

Příspěvek od Smith »

Jen Exchange je náročný na RAM.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
maximal
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maximal »

N_o_c_l_a_f píše:10W? Na odberu 50W? Jakoze budes mit o 20% lepsi ucinost?
IMHO jestli na tom lepsim zdroji "vydelas" 5W, tak to bude jeste hodne...
To se nevazalo k tem 50W, spis tak obecne :) Ale tak 0,5Kc za den se taky pocita, to je 200Kc za rok ... to uz mozna bude ten rozdil v cene
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Server už pomalu vzniká a ještě mě hlodá jeden problém. Desku mám MSI Z77MA-G45, myslíte, že by zvládla spolehlivě RAID1?
.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Ano :)
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Další menší zádrhel. Před pár dny MS oznámil, že nebude pokračovat ve vývoji WHS a nejpřijatelnější verze Win8 server bude přespříliš drahá.
Doporučíte na čem to rozběhnout? FreeNAS mě moc neoslovil, Linux nemám rád, to není OS pro normální lidi, od rána nastavuju cvične Ubuntu server a je to fakt k smíchu :roll:
Tohle mě docela naštvalo...WHS měly všechno co potřebuju vyřešené velmi dobře (automatické zálohy, přístup a konfigurace odkudkoliv přes web, streaming médií, možnost spouštět win programy)

Dík
.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

WHS 2011 se bude ještě dlouho dál prodávat, tak snad to není takový problém, ne?
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
eLzyx
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od eLzyx »

tak to snad půjde nahradit W8 Pro. Koupit (nebo vyhrabat ze šuplete )někde nějakou použitelnou licenci na XP nebo Visty, k tomu upgrade na W8 Pro za 40USD ...
Tj. cena velmi podobná WHS2011. Nebo dokonce i levnější - na WHS2011 jsou jen placené antiviry, na W8 budou jistě i free varianty.
Nějaký soft na automatické zálohy se snad taky najde, pokud to již nebude obsaženo v systému.
Ryzen R5 3600, Asus ROG Strix X570-F, 32GB DDR4@3600MHZ, Crucial M550 256GB, 300GB VelociRaptor, RX580, Asus Xonar DX, SilverStone Raven II
Dell 5491 6C/12T Core i7-8850H, MX130 ve 14"/1,5kg; veterán: OQO 01+
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

eLzyx: nepochopil jsi o čem WHS je.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Divil by ses, ale uz fakt moc není a třeba Alza je už totálně stáhla z nabídky. Asi koupím nějaký ležák a bude, jen jsem se těšil na budoucí upgrade na WHS 2012
.
eLzyx
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od eLzyx »

já ho provozuju, takže vím o čem je. Je akorát otázkou co kdo a jak z toho využije, případně co koho omezuje.
Mě třeba u WHS2011 omezuje nemožnost streamovat DVB-T/S po síti (v základu, s patřičným sw to samozřejmě jde), nebo chybějící Media center. Taky mě omezuje ten antivir - žádný tam nemám, protože mi ty placené varianty přijdou drahé.
A ty funkce co používám - DHCP, web server, FTP, file sharing, uživatelské účty, vzdálené přístupy k libovolnému PC v síti, zálohování PC v síti si myslím, že zvládnout i ty W8pro, resp. nějaký softík. Tohle by zvládly i sedmičky, ale po WHS jsem sáhl kvůli levné licenci.
Samozřejmě taky bych byl raději, kdyby udělali něco jako Win 8 Home server (nebo WHS 2012) a nemusel některé věci řešit oklikou.
Ryzen R5 3600, Asus ROG Strix X570-F, 32GB DDR4@3600MHZ, Crucial M550 256GB, 300GB VelociRaptor, RX580, Asus Xonar DX, SilverStone Raven II
Dell 5491 6C/12T Core i7-8850H, MX130 ve 14"/1,5kg; veterán: OQO 01+
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

A ktery FreeNAS si zkousel? 0.7 nebo 8? Ja jedu na posledni stable 0.7 a pohoda.

Docela slusny by mel byt i NAS4Free - je to dale vyvijeny fork puvodni 0.7
Az bude FreeNAS 8.2, tak by mel taky stat za vyzkouseni, protoze bude mit konecne takovy veci jako BT klienta. :)
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Zkousel jsem 8.2 b4 a vadí mi na tom ta uzavřenost a odkázanost na pluginy, plnohodnotný OS mi toho dovolí mnohem víc. Ale ten NAS4Free zkusim, díky za tip
.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

tu 8.2 totalne zabili... skoda. ale to mi bylo jasny uz od prvni bety.

mas pravdu, vyplati se mit normalni linux distro... navic v dnesni dobe existuje tuna softu na vzdalenou spravu atd...

jediny, co se mi na freenasu libi je to, ze bezi pod BSD, ale to je i jeho nejvetsi nevyhoda no...
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Všem díky za rady, server už běží, nakonec tam mám ty WHS s tím, že tam ještě něco virtualizuju. Běží mi už SMB, FTP, VPN (budu muset vykoumat jak na IPSec nebo L2TP), RDP a DLNA server. Spotřeba v idle je 26 W, v zátěži kolem 45 W.
Chci se ještě zeptat na pár drobností

-je možné sdílet přes Sambu v internetu? Veřejnou IP mám

- jde nějak jednoduše (pro klienta) nastavit streamování mediaserveru přes internet? WHS už tu funkci zabudouvanou mají, ale má to málo "hejblat" a nepodporuje to mkv

- přes Speedfan řídím automaticky otáčky ventilátorů, nepodporuje ale profily vázaný na čas. Jelikož většinu času všechny ventilátory (včetně toho ve zdroji) stojí, napadlo mě dát do Scheduleru nějakou činnost, co by vytížila na pár minut CPU, aby se věntilátory roztočily a case trochu vyvětrala. Nemáte tip co spouštět?

To je zatím vše, ale určitě si na něco zase vzpomenu :)
Díky
.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

VideoLAN umi streamovani po siti. Na detaily se me ale neptej, prehravam skrz SAMBU.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Po síti ano, to není problém, ale zajímá mě to po internetu.
.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

IMHO umi i po netu...resp nevim o zadnych omezenich na lokalni sit.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Jak bys to řešil? Já dal sdílet, vybral uživatele a povolil příslušné porty ve FW. Ale nejsem pak už schopný se tam klasicky přes \\xx.xx.xx.xx\ dostat

//edit: jo už mě napadla další věc, chtěl bych předělat domácí síť na Gigabit Ethernet. Momentálně to mám tak, že na půdě je mediakonvertor, který běhá na 100Base-TX, ten se vymění časem, až se upgraduje optická páteř, zatim mi tahle netu stačí.
Z něj jde cca 25 m Cat 5E přímého kabelu do WAN wifi routeru a z něj pak kabelem/vzduchem ke klientským PC.
V zásadě mám dvě řešení, ale nevím, které je lepší.
- buď koupit do PCIe další GBit síťovku a přívod z mediakonvertoru zapojit do serveru, kde bych zapnul DNS a DHCP. Za něj by přišel switch (Netgear, nebo Mikrotik?) a do něj pak server, dva klienti a stávající wifi router.

- pořídit rovnou wifi GBit router a nechat to jak to je a jen vyměnit "krabičky" Bohužel netuším, kolik toho bude nějaký cenově rozumný router schopný uroutovat.
.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Nevim, tam by nemel byt velky rozdil, pokud spravne forwardujes UDP i TCP porty.
http://wiki.videolan.org/Documentation: ... #Streaming
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“