Dokoupit nebo vyměnit

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Dokoupit nebo vyměnit

Příspěvek od Lokomotiva »

Flegy píše:jak na sve masine tak i na Q6600
To přece není možné - to jsou úplně jiné datové propustnosti - FSB x QPI.
U Q6600 se obě dvoujádra přetahují o jednu a tu samou sběrnici FSB.
A ta sama o sobě buhvíjak výkonná nikdy nebyla.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Jiste, ale 4GB RAM bylo standardem prave v roce 2008. Od te doby aplikace i OS znacne pokrocily v narocnosti na RAM. Takze tvrdit, ze dnes je to naprosto dostacujici je proste blbost. Mam to osobne odzkouseny.... 4GB jsem mel v PC vloni (na win7 x64) a bylo to utrpeni - swapovani kazdou chvili, zoufale pomala odezva systemu pri prepinani programu.... proste nepouzitelny.

Lokomotiva píše: To přece není možné - to jsou úplně jiné datové propustnosti - FSB x QPI.
U Q6600 se obě dvoujádra přetahují o jednu a tu samou sběrnici FSB.
A ta sama o sobě buhvíjak výkonná nikdy nebyla.
chtelo by to min teorie a vic praxe....

Pokud je malo RAM, tak rozsireni ma prinos na kazdym PC. Nakonec i >10 let stary PC100 SDRAM maj vetsi propustnost nez dnesni nejlepsi SSD (vyjma pci-e variant) :P
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

havli píše:Takze tvrdit, ze dnes je to naprosto dostacujici je proste blbost. 4GB jsem mel v PC vloni (na win7 x64) a bylo to utrpeni - swapovani kazdou chvili, zoufale pomala odezva systemu pri prepinani programu.... proste nepouzitelny.
chtelo by to min teorie a vic praxe....
Tak k té praxi:
17" noťas HP se 4-jádrovým 8-vláknovým procesorem Intel a 6 GB paměti DDR3.
Přesně to, co popisuješ - zoufalá odezva, 1. otevření Wordu nebo Excelu utrpení.
Stačilo přidat druhý disk - SSD - a dát na něj systém (W7 64-bit).
Výsledek - kvik a Word je otevřený, přepínání webových stránek je požitek atd.
Asi zkusím vyndat tu 2 GB (nebo třeba tu 4 GB) paměť.
Jsem přesvědčená, že taková hrůza jako s jen 750 GB 5400-otáčkovým diskem a 6 GB paměti to rozhodně nebude.
Takže si srovnej svůj a můj citát o blbosti. Ten můj zní:
Je blbost tvrdit, že zdvojnásobení množství nainstalované paměti je doporučitelné každému a za všech okolností.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Tak, swapovani na SSD je sice pekny, ale jednak se tim docela rychle odrovna.... A nic to nemeni na tom, ze RAM je proste radove rychlejsi. Ja jsem misto ssd koupil 16GB RAM a rozhodne si nestezuju. Bezne pri praci mam vyuzito cca 6GB, kdyz spustim nejakou hru je to 8. Takze 4GB ram nemyslitelny, 8 by na moje pouziti taky nestacilo.

Je blbost tvrdit, že zdvojnásobení množství nainstalované paměti je doporučitelné každému a za všech okolností.
Rozhodne to nikomu neuskodi a pokud se jedna o ddr3, tak se neni o cem bavit a kupovat v dnesni dobe min, nez 8G nema smysl.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
Neeo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Neeo »

havli píše:Prave, ze 4GB je uz na dnesni pomery dost malo. Staci mit spustenych par programu a je plno.... 8GB rozhodne neuskodi, pri dnesnich cenach.... Pak uz se taky necha uvazovat o vypnuti swapu, coz se na rychlosti docela slusne projevi.

uz nejsme v roce 2008 s win XP :roll:
Presne si to napísal, preto to zvýšenie. Na otázku mi nikto neodpovedal. Tak ešte raz.
Čo tie ramky s iným časovaním. Dajú sa použiť pri starých a vyrovnať to cez bios alebo rovnou predať a kúpiť 2x4GB?
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Ano, RAM s jinym casovanim lze pouzit dohromady s puvodnimi. Ty horsi dat do prvniho kanalu (bliz k CPU) a podle SPD se vsechno nastavi automaticky. Popripade neni problem nastavit rucne....

2x4GB je taky moznost. Pri beznym provozu je jedno, jestli 2x4 nebo 4x2. Akorat pri osazeni 4x2 budes mit vsechny sloty plny a pripadnej budouci upgrade obtiznejsi. Taky by slo mit dohromady 2x2 + 2x4, takze celkem 12GB.... zalezi jestli to vyuzijes.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Neeo píše:Na otázku mi nikto neodpovedal. Tak ešte raz.
Čo tie ramky s iným časovaním. Dajú sa použiť pri starých a vyrovnať to cez bios alebo rovnou predať a kúpiť 2x4GB?
Máš pravdu.
Dají se použít - v nejhorším si časování, frekvenci a napětí nastavíš v BIOSu ručně.
A pak nám ale napiš, jak se ta změna projevila, dobře?
Jestli jsi nadšený, nebo zklamaný je jedno - ale napiš.
Neeo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Neeo »

Po dlhšom čase oživím toto vlákno. Vyššie som písal, že plánujem dokúpiť nové ramky. Od posledného môjho postu prešli 3 mesiace a zvažoval som aj iné možnosti. No na koniec som dokúpil dva moduly 2x2GB. Odkaz na nich som dával aj vyššie.
http://www.alza.sk/kingston-4gb-kit-ddr ... 182758.htm
A tortúra montáže, demontáže a nastavovania mohla započať. To je aj dôvod pre tento post. Keby som mal obyčajnú bedňu z eshopu alebo z obchoďáku nepoviem ani slovo, ale nie, pán musí mať modingovú skrinku s vnútornou úpravou priestoru. Skoro ma šlak trafil pri montáži. CPU fan rovnou nad ramkami a tak ventilátor išiel dole. Ešte šťastie, že Noctua to má perfektne vymyslené a pružina ide dole veľmi ľahko. Moje hrubé rúčky to majú ťažké a tak nové ramky išli do voľných slotov trochu krkolomne, ale podarilo sa. A tu je ďaľšie jadro problému.
Nové ramky majú iné časovanie a bios dosky ich bez problémov nastaví podľa starých. Ibaže, doska GA P55A-UD3 zvláda iba dvojkanálové zapojenie ram a pokiaľ sa zaplnia všetky 4 sloty je z toho guláš. Staré ostalí zapojené v pôvodných slotoch tzn. 1/3 a nové som vložil do 2/4. Vôbec som si nepozrel manuál, čo vždy robím, ale teraz z nejakých príčin (asi ma tlačil čas) som jednoducho natlačil ramky do voľných slotov, nahodil všetko späť a skočil do biosu. Nič zvláštné, všetko auto a tak plný očakávania hurá na widle.
Bedňa už bola na pôvodnom mieste a tak si hovorím ako najlepšie otestovať stabilitu systému ak nie v nejakej hre. Na memtest čas nemám a priznám sa nikdy som ho nepotreboval.
Systém a windows bežal pri klasickéj práci úplne normálne, bez zvláštných událostí, zádrhov alebo padania. Iná situácia bola pri hre konkrétne BF3. Akonáhle sa hra prihlásila na mapu po minute došlo k záseku. Občas podobné kúsky urobí aj samotná hra, ale tu som vedel, že je to iné. Ten zásek ma jednoducho vždy z mapy vyhodil. Nemusel som ani dlho nič skúšať lebo po treťom prihlásení na mapu došlo k BSoD. PC je staré asi rok a pól a toto bolo jeho PRVÉ BSoD. Hneď som vedel ktorá bije a mohol som si hlavu mlátiť aký som ja blbec, že som si ten manuál neotvoril. Ano aj vyššie mi bolo písané staré ramky do prvého kanála a novšie do druhého. Ja som urobil úplný opak. Pomýlil som si zapojenie dual channel pre dva moduly so zapojením štyroch modulov do štyroch slotov konkrétne kanál 0 (slot1/2 = staré ramky) a kanál 1 (slot 3/4 = nové ramky).
Tak a zasa všetko od začiatku vybrať bedňu, rozobrať, predolovať sa až k ramkám a prehodiť a zasa späť. Spojil som túto inštaláciu aj s prefúkaním komponentov od prachu takže aj preto sa práca natiahla. Potom už išlo všetko po másle. BF3 zatiaľ šlape bez problémov bez záseku, systém je stabilný, teploty v norme a bez výrazných zmien.
Hranie trvalo asi hodinu, ale systém už beži asi 6 hodín bez reštartu a pod. Pokiaľ by došlo k nejakej zmene tak dám vedieť. Ešte vyskúšam dlhšie ako hodinové hranie.
Nárast nejakého výkonu je minimálny. Systém si odkrojil z celkovej kapacity ram 20%, pri starých to bolo 35-38%. Na celkovom behu systému či už pri práci alebo hraní to nebadať. Možno, že by doplnenie SSD určite pomohlo pre výrazné a viditeľné zrýchlenie, ale v súčasnosti na to niesú financie čiže to odkladám.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Neeo píše:Nárast nejakého výkonu je minimálny. Systém si odkrojil z celkovej kapacity ram 20%, pri starých to bolo 35-38%. Na celkovom behu systému či už pri práci alebo hraní to nebadať. Možno, že by doplnenie SSD určite pomohlo pre výrazné a viditeľné zrýchlenie, ale v súčasnosti na to niesú financie čiže to odkladám.
Mám radost, že jsi čestně popsal svoji zkušenost.

Pokud dobře rozumím, tak větu:
"Pořiďte si místo 4 GB radši 8 GB paměti a budete mít z PC raketu!"
bys už dnes nepodepsal.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Tak, pro nenarocny pouziti 4GB staci. Ale pokud je potreba spustit vic aplikaci naraz, tak je rozdil patrnej hned.

Moje bezny vyuziti RAM (a to ani nemam spustenych moc veci):

Obrázek
Neeo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Neeo »

Čo znamená pojem spustenie viac aplikácií? Zo zásady nenechávam otvorené programy, keď ich nepoužívam dlhšie ako pól hodinu. Jednoducho ich zatvorím a hotovo. Nemám potrebu nechávať bežať aplikácie neuzavreté ako je to v androide pre mobily. Ani neviem, kto by takto chcel pracovať alebo iba fungovať v systéme? Ano, súhlasím s tvrdením, že dostatočná rezerva ram nie je na škodu a vždy sa zíde preto som tento upgrade urobil. Trochu ma prekvapilo zistenie, že na celkovom behu systému to nijako nepridalo ani neubralo. Jedine číselná kapacita ram vzrástla, nie je 4GB ale 8 GB. Priznám sa nemeral som presne v číslach prácu so 4GB ram a teraz s 8GB ram. Bral som do úvahy výpis s programu everest pred montážou a po. Boli to spomenuté percentá a samozrejme potom test v hre BF3, demux videa, pozeranie videa a bežnú prácu. Občas som pozrel do správcu úloh, čo to robí, ale nejakú extrémnu záťaž alebo vysoké čísla graf neukazoval. Skrátka normálny priebeh. Povedal by som, že je lepšie byť dopredu pripravený ako zaskočený. "Nová doba" si žiada svoje, je rýchla a dnešné programy sa začínajú tiež nafukovať a stále ukrajujú viac priestoru na disku a ram.

PS: neberiem do úvahy spustené aplikácie na pozadí windows, beriem len programy ktoré pri spustení zožerú poriadny kus pamäte
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Neeo píše:Čo znamená pojem spustenie viac aplikácií?
treba tohle:
Obrázek
Neeo píše: Zo zásady nenechávam otvorené programy, keď ich nepoužívam dlhšie ako pól hodinu. Jednoducho ich zatvorím a hotovo. Nemám potrebu nechávať bežať aplikácie neuzavreté ako je to v androide pre mobily. Ani neviem, kto by takto chcel pracovať alebo iba fungovať v systéme?
Aha, takze zavirat a spoustet programy porad dokola, podle toho, co zrovna potrebuju.... to ani omylem. Takhle to je mnohem rychlejsi a efektivnejsi. RAM je dneska skoro zadarmo, takze proc se omezovat. Je videt, ze tvoje predstava prace je dost odlisna od moji. :lol:
Neeo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Neeo »

Brrrr....tvoja práca je veľmi odlišná. Pokiaľ myslíš skutočnú prácu ktorou si zarábaš je to iné a v tom máš pravdu. Ja som bežný užívatel, nie administrátor alebo kóder. Ano, podobný hlavný panel občas mávam aj ja pri oprave kompu, tvorbe videa alebo keď niekomu na diaľku spravujem widle. Browser a mail je samozrejmosť, že ostávajú otvorené a to isté platí pri downloade. Povedzme spustená hra tiež, ale čo som teraz menoval 4GB ram zvládli a osobne nemám rád tak zaplnený hlavný panel a programy o ktorých viem, že nepoužijem zatváram. Z databázami skúsenosti nemám a neviem posúdiť. Ide o to, že pokiaľ niekomu poskladám pc povedzme ako teraz pred vianocami, vrazím do kompu 8GB alebo 4 GB ram,tak dotyčný prd zistí. Všetko záleží na otázke "čo budeš na danom pc robiťa koľko si ochotný investovať". I keď 16GB ram je už poriadny základ to sa musí uznať :-D
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Tak samozrejme to zavisi od zpusobu pouzivani. Kdyz podobnym stylem (jako na screenshotu) delam na notebooku, kde mam 3GB... tak je to hruza, disk se skoro nezastavi :)

Na cinnost typu "kouknu na net, pustim film, neco si zahraju" 4GB zatim staci. Ikdyz treba firefox sezere klidne 1GB pameti jako nic, jdownloader 500MB.... a RAM mizi dost rychle. Takze do dnesnich PC bych osobne min, nez 8GB uz nedaval. Rozdil v cene 4 -> 8G je 400, coz se v celkovy cene PC ztrati.

16GB je uz trochu nadstandard, no. :) S osmi bych asi taky vystacil, ale takhle si muzu dovolit zakazat swap, coz cely PC dost zrychli. A diky absenci swapu jsem ani nepozoroval zadny velky zrychleni pri prechodu na SSD. :-D
Odpovědět

Zpět na „Paměti“