TrueCrypt - otázky

Instalace, nastavení, řešení problémů, rady... apod.
lenusska
Nováček
Nováček

Re: TrueCrypt - otázky

Příspěvek od lenusska »

Ahoj v podstate už po sviatkoch :D

Posledné príspevky som si vďačne prečítala, reagovať som ale chcela až pokročím ďalej a TrueCrypt si odskúšam.

Som vám veľmi povďačná za nasmerovanie naň a zorientovanie v ňom. Už fungujem, a to tak, že na externom HDD mám vytvorené jednotlivé kontajnery, teda extra na hudbu, extra fotky, extra filmy, extra na účty v banke :D a tak ďalej. Na zašifrovanie kontajnerov som použila algoritmus Serpent, heslá jednoduché číslo-abecedné, takže FBI si asi Harry Pottera pozrie, ale babička nemá šancu :D

Na disku mám tiež samorozbalovací balíček programu. Po pripojení HDD k nejakému PC sa poklikaním na ikonku spustí "portable" režim, odheslujem si žiadaný kontajner a môžem ho používať.

Keď som začínala, najprv som si to naskúšala nanečisto. Vytvárala kontajnery, premenúvala, atď.
Skúšala som vyrobeným kontajnerom priraďovať rôzne prípony (okrem .tc). Podľa použitej prípony sa vždy menila ikonka súboru na ikonku prislúchajúcu použitej prípony.

Finálne kontajnery som sa rozhodla vyrobiť bez prípony. Pre akési plausible deniability v mojom kolektíve, alebo v prípade straty, by som rada nejakú fiktívnu príponu ale použila.

Nerada by som si už finálné naplnené a používané kontajnery nejako poškodila, chcela by som sa viacmenej pre istotu opýtať, či obyčajné premenovávanie názvov kontajneru je bežné, teda či nehrozí jeho znefunkčnenie.

A tiež by som sa chcela opýtať, či môžem kontajnerom "na zamaskovanie" bezpečne priradiť akúkoľvek príponu. Keďže napríklad prípona .txt alebo .mp3 alebo .dll s kontajnerom veľkým 120 Gb by asi normálne nevyzerala :D , mám úmysel dať .ghost a pod. Môžem prípony použiť akékoľvek bez rizika poškodenia kontajnera? Aj napríklad prípony operačného systému windows?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

pro fiktivní přípony u velkých souborů dává smysl třeba .iso nebo ještě lépe .vhd, .vhdx, .vmdk atd., podle mě to ale beztak nedává smysl, data prostě na disku budou a pro kohokoliv kdo má alespoň základní IT gramotnost, budou automaticky podezřelá. v případě takovýchto přípon pak začnou být podezřelá v momentě, kdy nepůjdou namountovat nebo v systému nebude existovat virtuální stroj ve kterém by šly soubory použít.
ignorelist: kremrole a dezoláti
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Ďakujem za odpoveď :D Myslela som, že keď v prípade nejakého cudzieho záujmu nepôjde môj súbor s vymyslenou príponou v príslušnom programe spustiť, tak dotyčný nebude tušiť, čo sa deje, pretože ten môj súbor predsa môže byť aj vadný, no nie? :D A jeho iste nenapadne len tak pre istotu meniť prípony všetkého druhu a spúšťať to potom v rôznych programoch :comp: iste má aj iné starosti :D

Ako je to s tým premenovávaním? Kontajnery sú už hotové a vyrobené bez prípony. Nehrozí premenovaním kontajnera a hlavne priradením nejakej fiktívnej prípony nejaké poškodenie, alebo nespoľahlivá funkčnosť, najmä, keby som použila prípony, s ktorými bežne pracuje môj windows :?:
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Narazila som na takýto užitočný link s príponami
http://pripony.superia.cz/

Nebol tu nikto, kto by vedel poradiť, ako je to s tým prideľovaním prípon? Že či sa nemôže takto kontajner poškodiť, najmä keď sa mu pridelí prípona spolupracujúca s operačným systémom :?: :?: :?: :D
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Neni duvod. Pripona je jenom pripona.
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Nevedela som, čo všetko so súbormi taký systém vyvádza, tak som sa pre istotu popýtala :D Ďakujem!!! :D
Odpovědět

Zpět na „Ostatní programy“