Ram běží jen na 1333MHZ, nelze zapnout XMP/

Paměťové moduly DDR3 pro stolní PC i pro notebooky.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Re: Ram běží jen na 1333MHZ, nelze zapnout XMP/

Příspěvek od del42sa »

PKBO píše:Jenže tazatel co zakládal téma napsal že žil v tom že stačí vložit ram do slotu a tim to pro něj hasne, načež reagoval DOC že to tak samozřejmě neni.
pleteš se, sám píše že to nastavil v biosu jedním klikem přes XMP profil :
blystar píše:Abych upřesnil, v práci mi běží mi na 1600MHz při 9-9-9-27 a BANK CYCLE 36, napětí 1.5V ..(nastaveno 1click XMP).
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

Case NZXT H230 Silent, CPU AMD Cezanne, Ryzen 7 5700G + SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024, GPU Sapphire Radeon RX 7600 8GB, MB Gigabyte Aorus B550-PRO V2, 16GB DDR4 4400Mhz CL18 Patriot Viper 4 Blackout, system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB, Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III , data HDD WD RED 1TB SATA III, Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR, Win 10-64 bit Pro, zdroj Cooler Master V550 Semi-Modular 550W 80 PLUS GOLD
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

del42sa píše:
PKBO píše:Jenže tazatel co zakládal téma napsal že žil v tom že stačí vložit ram do slotu a tim to pro něj hasne, načež reagoval DOC že to tak samozřejmě neni.
pleteš se, sám píše že to nastavil v biosu jedním klikem přes XMP profil :
blystar píše:Abych upřesnil, v práci mi běží mi na 1600MHz při 9-9-9-27 a BANK CYCLE 36, napětí 1.5V ..(nastaveno 1click XMP).
když už chceš citovat tak si přečti co napsal předtim a ke čemu bylo vztaženo to ONE CLICK který tam blystar napsal až po tom co mu to osvětil DOC_
blystar píše:Mno ale ty paměti by měli jet normálně bez jakéhokoli nastavování na 1600MHz přece.

A já myslel, že když koupím 1600MHz RAMky do desky, která je normálně podporuje, tak že se mi automaticky nastaví na 1600MHz .. objevuji Ameriku .
a dost OT
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Já jsem to ale četl a narozdíl od tebe vím o čem je řeč. Tohle jsme probírali s blystarem už v jiném vlákně. On mluví o tom, že tak jako to nastavil v práci, jedním klikem přes XMP profil to nastaví i doma,ale doma mu to nešlo, protože v BIOSU není ten profil XMP dostupný (pro tyto konkrétní paměti), stačí si přečíst to vlákno úplně od začátku. Jasně tam píše o tom, že mu nejde zapnout XMP profil, takže asi musel vedět, že bez toho se mu ty paměti nenastaví na správnou frekvenci nebo ? :roll:
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

Case NZXT H230 Silent, CPU AMD Cezanne, Ryzen 7 5700G + SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024, GPU Sapphire Radeon RX 7600 8GB, MB Gigabyte Aorus B550-PRO V2, 16GB DDR4 4400Mhz CL18 Patriot Viper 4 Blackout, system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB, Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III , data HDD WD RED 1TB SATA III, Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR, Win 10-64 bit Pro, zdroj Cooler Master V550 Semi-Modular 550W 80 PLUS GOLD
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

To ale vůbec nemění nic na tom, že v tomhle vlákně píše: A já myslel, že když koupím 1600MHz RAMky do desky, která je normálně podporuje, tak že se mi automaticky nastaví na 1600MHz .. objevuji Ameriku .

A na to je jednoduchá odpověď že to tak prostě nefunguje a tu dostal hned v následujícím threadu.

Tohle je uplně zbytečná diskuze..
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

PKBO píše:To ale vůbec nemění nic na tom, že v tomhle vlákně píše: A já myslel, že když koupím 1600MHz RAMky do desky, která je normálně podporuje, tak že se mi automaticky nastaví na 1600MHz .. objevuji Ameriku .
"A já myslel, že když koupím 1600MHz RAMky do desky, která je normálně podporuje, tak že se mi automaticky nastaví na 1600MHz (s kliknutým XMP profilem).. objevuji Ameriku ."

Blystar to tam sice nedopsal, ale celou dobu se bavíme o XMP profilu a nemožnosti ho zapnout. Bohužel někteří stále nechápou o čem je řeč...

přečti si jeho předchozí diskuze na téma pamětí a pochopíš že se v tom zrovna moc neorientuje http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... db22be95b2

Navíc já se celou dobu píšu jen a pouze o nastavovaní frekvence pamětí přes XMP profil, pokud by si tazatel myslel že i bez nastavování mu paměti poběží na dané frekvenci tak to samozřejmě nepoběží, ale pokud má paměti s podporou XMP a podporuje to jeho deska, tak pak stačí jeden jediný klik.

Docent tady píše že BFU nebudou nic nastavovat, ale XMP je právě pro takové BFU, aby nic nastavovat nemuseli a vše jelo správně po jednom kliknutí.....

PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Ty mi nerozumíš a pořád sem taháš nějaký jiný vlákna, upřímně mě vůbec nezajímá diskuze jakou jste měli jinde, já tady reagoval na větu která byla jasně napsaná, pak někým v klidu vysvětlená a Tebou negovaná jako totální flame nesmysl ve smyslu CO TO MELEŠ.

Konec

Takže jsme se přeci jen shodli v té věci o kterou tu jde:
del42sa píše:pokud by si tazatel myslel že i bez nastavování mu paměti poběží na dané frekvenci tak to samozřejmě nepoběží.
blystar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blystar »

Mno vy se tu prete o to jestli je ci neni to nastavovani to je prece jedno .. dulezite je, ze se mi ty ram na 1600 nerozebehnou sami, coz jsem se pred zalozenim threadu domnival, nasledne mi bylo vysvetleno ze to tak neni (dekuji) ..
blystar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blystar »

Del ..

"A já myslel, že když koupím 1600MHz RAMky do desky, která je normálně podporuje, tak že se mi automaticky nastaví na 1600MHz .. objevuji Ameriku

.. tady jsem opravdu o XMP nemluvil, já si totiž myslel, že se mi ty ram nastaví takhle sami od sebe .. na tech 1600MHz .. ale teď už to chápu jak to je :)
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

o.k. já měl za to, že když už ti to jiní vysvětlili v jiném vlákně, tak že je ti to jasné. Navíc tvůj první post v tomto vlákně a samotný název vlákna mě v tom ještě utvrzoval. Moje chyba.

Pointa je ale v tom, že nikdy se nic nikomu nenastaví samo, vždycky je potřeba někde něco nastavit nebo na něco kliknout. Jde jen o to jak moc je to nastavování složité....

blystar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blystar »

Del .. já si hlavně myslel, že ty RAM mi naběhnou sami na 1600MHz. Vůbec sem netušil že jsou nějaké standardy a že default naběhnou vždy na 1333MHz. Teď když to chápu tak jsem i lépe porozuměl XMP ..

Jasně, další věc je proč mi nejede ten XMP, motherka to umíí, možná je tam problém s tou kompatibilitou (všiml jsem si že jsou i HyperX blu S i BEZ XMP .. jsou hodně podobné, možná jsem vzal omylem BEZ XMP uvidím v tu neděli jak to dopadne)

Sry chlapi, že jste se kvůli tomu chytli (zbytečně) :D .. a díky Dellovi aji Zenithovi za vysvětlení. Dost mi to pomohlo ;) .. hlavně do budoucna až si budu hrát s KAVERI .. nj hold nějak ček začít musí
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ty JEDEC standardy jsou od toho že by ti měly zajistit funkci za každé situace. Důležité je aby to vůbec naběhlo, aby si pak člověk mohl nastavit co potřebuje či to vyladit. Do XMP se totiž dávaj údaje co zvládnou paměti (pokud nejsou vadné) ale nemusí je zvládat řadič. Taky hodně záleží na konfiguraci co se tam narve.

Pro řadič je třeba easy dát 2x4GB, 1 modul na kanál, to budeš atakovat 2400+ Mhz s dobrejma modulama. Ale když tam nacpeš třeba 4x8GB na 2 kanály, tak i když ty paměti budou třeba 2133Mhz tak můžeš bejt rád když dáš 1600Mhz a to ještě s 2T commandrate. Zde hodně záleží na konkrétním řadiči, novějším CPU to dělá menší problémy než tem starším, proto ten poslední standard, ala 1600 CL 11-11-11-28 byl uznán až pro IB, tzn jeho řadič to dá za každou cenu, i když jej plně naložíš těma největšíma modulama co naadresuje. Ano když mu dáš menší či méně, dá hodně nad 2Ghz, ale tohle jsou prostě garantovaná minima, na které to vždy defaultuje. Starší řadiče končej na 1333, ty hodně staré třeba LGA1366 ti většinopu defaultnou na 1066. Zbytek si musíš vyladit sám.
blystar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blystar »

Jen pro zajímavost .. neměl jsem na to moc času ale hurá, rozjel jsem je na 10-10-10-30 , 1.65V, 1600MHz ... asi žádná sláva že :D
Odpovědět

Zpět na „DDR3“