Reservoar like Tank-O-Matic (work in progress)

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Chicken - na to se musis krive podivat a to musi spadnout :lol: A jak vidis, pracuje se na vyresnei probemu usilovne... A fotky muzes nahrat na forum/do galerie fora a je to :wink:

Takze, aby bylo jasne, co se deje. Tak krome takovych svandicek, jako ze jsem si "capacitor modem" ( http://ax2.old-cans.com/show.php?p=badt ... 8&d=1&v=v2 ) zlikvidoval mobo (snad se jeste rozbehne), tak na reservoaru jsem pokrocil jen trosku s trestingem na tlak.
Jak jsem se vyjadril vyse, testovani naplnenim vodou prinasi cistici problemy (voda ve vodovodu neni destilka a nechava po zaschnuti mapy a to nevypada nejlip) a tak jsem prisel s timhle vyplodem chodeho ducha:

Obrázek

:-D ...nejdrive jsem tam nedal zadne svorky, a zacal testovat, do kolika atmosfer (atm - 1 bar je (mimochodem) temer presne 1 atmosfera a 1m vodniho sloupce je jen 0,09678 atm (1bar = 0.986atm) ) se doopumpuji a do take kolik testovaci zarizeni vydrzi, ze :lol:
Byl jsem ponekud prekvapen, kdyz pri necelych 2atm (1,8cca...) vyletela z tecka ta hadice, pripojujici tlakomer s silnym zasycenim ???
Pouzil jsem schvalne DangerDen hadice, ktere jsou velmi pevne a maji skoro 3mm tloustku steny - a na to tecko se rukou nasadit proste NEDAJI. Musite je, jak je stejne jedinne rozumne - nahrat v varici vode a zabrat. Proto me "ponekud" prekvapilo, nemaje zadne poneti o tom, jaky je 1,8atm tlak, nutnost pridani spon.
Po jejich pridani jsem tlak dostal na neco maliko pres 4atm a vic ani tuk? :eek: Co to?! Pumpa proste vic nedala. Pri pokusu o pumpovani sycel vzduch vsude kolem, ale tlak se nezvysoval... :|
Byl jsem silne zklaman, protoze jsem zakoupil tlakomer do 10atm, kdyz z toho vice jak 4atm nedostanu. Me zklamani trvalo jen do te doby, nez jsem zjistil, ze kola u auta se pumpuji na 2,1 - 2,2atm!
Takze ne maly, ale zatracene velky tlak jsem zde vyvinul!
(napriklad v topeni mame doma 1.8 - 2atm a nechcete nikdo snad srovnavat zelezne trubky s dorvanymi zavity s WC v PC, ze ne?)

No nic, pripojil jsem prvni z 6-ti reservoaru, ponoril pod vodu v umyvadle a zacal pumpovat. Pri zhruba 0,75atm - 1,2atm (podle kusu a zrejmne hlavne dotazeni zatky) zacal typicky uchazet vzduch kolem gumoveho tesneni vrchniho uzaveru. Rychlym pumpovanim jsem tlak zvysil az na 2 atmosfety a neco, a ani jeden z testovanych reservoaru se nerozthrhl (hura! ;D ) a co je hlavni, nemel zadne netestnosti.
(kdyz clovek jen lehce dotahnul ty zavity fitinek, tak je mozno pozorovat obcas malinou bublinku, jak ze zavitu pri tlaku kolem 2atm vycestuje - krasa :-D )

Strucne receno, maly trik v lepeni na ktery jsem prisel, aby spoje vypadaly lepe mi take zarucil hodne dobrou tesnost - a pri rozumnem dotazeni fitinek se neni mozno setkat s netesnosti :-) Zvlaste, kdyz kazdy kus otestuji poradnym tlakem :wink:

Tak k tematu podstatnejsimu, a sice drzakum :|

Tady mate srovnani, jak vypada stary a novy:
Obrázek

...polozeno na stare Epox 8RDA+ desce :wink:

A tady pro lepsi predstavu jak to vypada, kdyz to pridrzim rukou u mikro-sranda testovaciho reservarku:
Obrázek

No a puvodni navrh:
Obrázek

Hmmm. Komu se nove drzaky libi (dirky maji prumer 4mm), tak mam dobrou zpravu - mam jich dost. Nad tim jak a jestli vyrabet i ten puvodni navrh se teprve s Radkem dohadujeme.
Ostatne - mate prostor, vyjadrete se jake se VAM libi drzaky :wink: :-)
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
Rakosni(CZ)ek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rakosni(CZ)ek »

Mooooooc pekna prace .)
Jen by me zajimalo jestli by byl problem do toho drzaku udelat dve diry se zavitem ... to by se me hodilo vic ... potrebuju aby se ta expanzak dala oddelavat (rychle) to je bezsroubovaku ... to us mam promyslene... ale potreboal bych tam 2 diry :)
Obrázek
MSI KT3 Ultra-ARU, Palomino 1800+@1783,FSB 155, 512DDR, 80+160 GB,MSI GF 6600GT, všecko ve vodě (HomeMade)
MSI K8N Neo2, A64 3000+, 2x 512GEIL, MSI 6600GT, ...
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Rakosni(CZ)ek - dik :) Snazim se, aby to bylo co nej 8-)

S temi dvemi dirami ti ale moc nerozumim. Muzes to nejak upresnit? :roll: Diry se daji delat vsemi ruznymi smery a dokonce uz tam i jsou :-D

Chces rici, ze by ti vyhovovali drzaky "noveho typu" jen tam nepotrebujes tu stredni diru, ale zato potrebujes vyrezat zavit v tech dvou kolmych dirach? To by nebyl zadny, ani minimalni problem. Teda za predpokladu, ze ten zavit muze byt M5 :wink:
(M3 nebo tak neco ti totiz do 4mm diry nevyriznu, ani kdybych se... :oops: :razz: )
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
Rakosni(CZ)ek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rakosni(CZ)ek »

Ne vyhovoval by me ten starej typ, jenze misto 1diry se zavitem by tam byly 2 .... a docela by se siklo M4 .. ale kdyz to nejde .... ja sem myslel ze s te narychlo uprave fotky to bude dost jasne :oops:
MSI KT3 Ultra-ARU, Palomino 1800+@1783,FSB 155, 512DDR, 80+160 GB,MSI GF 6600GT, všecko ve vodě (HomeMade)
MSI K8N Neo2, A64 3000+, 2x 512GEIL, MSI 6600GT, ...
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Jo, uz to chapu. M4 neni v tomhle pripade problem. Mensi nez M5 se nedaj udelat v tom radkove vynalezu, takze... :(
Co se tyce tech der, tak 20mm od sebe a 10mm od kazdeho kraje? To zkusim, nemel by to byt zadny problem, jen trosku vic prace, no... :wink:
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Tak, myslim, ze uz jsem vyresil posledni problemky s zaschlou vodou uvnitr a hlavne s lepenim drzaku. A sice ze se v nich lepenim (!) delaji jakesi mikrotrhlinky, no :?
Uz sice myslim, ze jsem prisel na to know-how, jak to delat, aby nevznikaly, ale teprve tak po 10-ti kusech to budu moci rici s uplnou jistotou, ze jsem zvitezil :lol:

Pokud se nekomu nezda, ze by v 100% perfektne dobrem drzaku, jenz v prstech nezlomite ani zaboha (i s temi dirkami a zavitem), mohly vznikat nejake trhlinky lepenim, tak se optejte RadkaB na jeho test s lepidlem a zavareninovou sklenici. Vhodil do ni kousek plexi a kapnul lepidlo - mimo (!) to plexi. Za par hodin "bys to plexi nepoznal", jak bylo popraskane. Asi tak. Neni to takova svanda, jak se muze zdat, ale nastesti je to jen designovy problem, trhlinky jsou povrchove (!) a uz dva nove kousky nevykazuji zadne trhlinky, takze optimismus :lol:

Lepim to asi takhle:
http://ax2.old-cans.com/show.php?p=res&v=v2&d=1&id=50
http://ax2.old-cans.com/show.php?p=res&v=v2&d=1&id=51
...mno, co dodat :wink: Snad leda post do bazaru a zprovoznit objednavkovou page http://reservoar.wz.cz/ :wink:

PS. jedno foto od JAJe je tadyhle:
http://ax2.old-cans.com/show.php?p=badt ... 8&d=1&v=v2
...ovsem to uchyceni, no... :lol: Snad tomu brzy udela peknou namorenou drevenou desticku na zed :wink: :-)
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Tak o tohle se s vami proste MUSIM podelit :razz:

V Radkove verzi drzaku jsou 4mm otvory, tj tak akorat na male ledky :wink: Tak me napadlo, co se asi stane, kdyz tam udelam 5mm dirku, jak to bude vypadat...

Obrázek

...mno, nejdrive se mi zdalo, ze to vypada o dost lip, tedka uz si nejsem jisty, no, ale pri praci na objednavku se da udelat vse.

Co JE podstatne, je, ze se ted do toho daji vrazit poradne velke ledky, coz jsem take udelal a vysledek posudte sami:

Obrázek
( http://ax2.old-cans.com/show.php?p=res& ... &id=55&c=8 )

Pridrzuji drzak prstem u tela reservoaru a druhou rukou balancuji s fotakem :D

:o :o :o
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

PS: chtel bych upozornit vsechny, ze ze lih k tomu nesmi ani na metr. Staci treba kdyz jsem odmastil pred lepenim lihem spodek, tak uplne popraskal kolem zavitu... :-o :oops: :|
(zatimco benzin je v pohode :o )

Lih tomu ale opravdu hodne vadi!!!

(budu to muset dat cervenym a velkym pismem do navodu)
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Obrázek

:-D

Tak tomu teda rikam mostrum :lol: :-) Zleva je standardni kousek, pak ta dva s pootocenymi drzaky o 90 stupnu - 300mm kousek s drzaky 100 a 240mm od vrchu a pak 400mm monstrum s drzaky 50, 180 a 360mm od vrchu :o :wink:

V galerce jsou este dve dalsi fotky tohodle monstra :wink:
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

http://ax2.old-cans.com/s.php?p=badthin ... 8&d=1&v=v2

JAJova sestava - ten 150mm reservoarek je tam malicky, v porovnani s tim silenym radiatorem :o :? :cry:
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

zdravim :) kolik by stáli dva standartní s upravenými držáky jako tandem :);) ? (výkres dodam :oops: )

prohlížel jsem spousta expanzek ale žádné se mi nelíbily tolik jako ta tvoje :) Přemejšlel jsem si jí vyrobit ale matroš by mě vyšel draho :)
dymONE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dymONE »

Intel Core2Duo E8400™@ 4050MHz (1,3V real in LOAD) >Prime stable< || eVGA 680i SLi A1 (P32) || all fans @ 5V
silent wc system [D-Tek FuZion + GPU + NB + SB + HDD + DDC Ultra+AC top + MCR320QP + Trodas's res + 11/15 Tygon tubing]
4x1024MB A-DATA Vitesta 800+ EE (D9GCT) @ 900MHz 4-4-4-8 (2,2V real) || 2x ASUS 8800GT 512MB SLI
3x WD5000YS - 500GB + Samsung SP2004C-200GB || Samsung SH-S183A || 22" LCD Dell™ E228WFP
Chieftec DA-01B-D - Bigtower || CORSAIR HX620|| Logitech Cordless MX + MX510 + MOMO Racing + DFP
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Sorry, jestli to tady je někde napsaný, ale asi jsem to přehlídl...kolik se tak teda pohybuje cena za nějakou standardní velikost? Jak si účtuješ výrobu na přání (třeba jinak udělaný fitinky). A jde jenom průměr 60mm? Nebo bys udělal i víc (pro mě ideálně 90mm), popř. šla by dual verze, jak se ptal Digitaldoom?

Díky
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

Stoobi píše:pro mě ideálně 90mm
ROFL

Jak to porad skousi :lol: :lol: :lol:
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

Stoobi píše:.... popř. šla by dual verze, jak se ptal Digitaldoom?

Díky
Stoobi !!! ty vopičáku :lol: :lol: :lol: :oops: :wink:

už mám dokonce jejich výkres ale musim počkat až bude volnej scaner :)
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

ale ne...já se nechci opičit, ale mám tam dost prostoru na šířku (zvládnul bych i 12cm), ale na výšku moc ne...takže pro mě by byla ideální tak 90mm...a nebo by šlo teda dual 2x60, ale to se mi tak nelíbí...kež by se trodas smiloval nad těmi, kteří potřebují širší a nakoupil ještě 90mm trubku...určitě by se to nějak rozprodalo... :)
dymONE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dymONE »

Stoobi píše:...kež by se trodas smiloval nad těmi, kteří potřebují širší a nakoupil ještě 90mm trubku...určitě by se to nějak rozprodalo... :)
NO ale to by zase musel dat vyrobit nove vrsky a spodky a nove drziaky ak ti to nedochadza :wink: A to je tolko prace a vybabovaciek naviac, ze to podla mna trodas neurobi urcite, pretoze by si tym prirobil neuveritleny kus prace naviac, ktorej uz tak podla mna ma dost.

Btw .. naco potrebujes tolko vody v okruhu ? Res je nato aby ti odvzusnil okruch a na jednoduche naplnovanie/dpolnovanie vody do okruhu. Takze si myslim ze dnesna podoba je vpohode. Ked potrebujes vela vody v okruhu tak si daj vela kompu kybel :wink:

INak robi velkosti (vysku) a umiestnenie drziakov na prianie. A cena standardneho cize 250mm vysokeho resu je 600Kc.
Intel Core2Duo E8400™@ 4050MHz (1,3V real in LOAD) >Prime stable< || eVGA 680i SLi A1 (P32) || all fans @ 5V
silent wc system [D-Tek FuZion + GPU + NB + SB + HDD + DDC Ultra+AC top + MCR320QP + Trodas's res + 11/15 Tygon tubing]
4x1024MB A-DATA Vitesta 800+ EE (D9GCT) @ 900MHz 4-4-4-8 (2,2V real) || 2x ASUS 8800GT 512MB SLI
3x WD5000YS - 500GB + Samsung SP2004C-200GB || Samsung SH-S183A || 22" LCD Dell™ E228WFP
Chieftec DA-01B-D - Bigtower || CORSAIR HX620|| Logitech Cordless MX + MX510 + MOMO Racing + DFP
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

Kybl neni zrovna nejlepsi reseni a k poradnymu casemodu, co dela Stoobi, uz vubec ne.
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

2dymOne: To se neboj, zas tak blbej nejsem, aby mě nenapadlo, že by muselo být všechno jinak...ale třeba měl trodas víc ohlasů na širší provedení a teď když už ví jak na to, tak by to zas tolik práce nedalo...

Byl to jen dotaz. Ta cena je poměrně slušná, ale moje max. výšky je 15cm, což při průměru 60mm není zrovna moc vody...tak sorry, že jsem se ptal...
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

dymONE - moc pekne fotecky :wink: A uz chapu, proc jsi chtel ty drzaky tak moc "prapodivne" od sebe :lol: 8-)

masakr_cz - neda pokoj a neda pokoj :lol: :wink:

k 90mm verzi asi tohle - pokud 2 lidi, o kterych vim, zaplati 1500 za trubku, a tak 500 za tak 3 - 4 testy, nez najdeme optimalni vnitrni prumer pro lepeni (moc tesne - praska pri lepeni (sice tesni, ma expanzka je s timto defektem, ale hezky to nevypada); moc volne - chce to moc lepidla, jinak to netesni) a zaplati vetsi kotouc na rezani (cca 2500, protoze musi byt superkvalitni s maximalnim moznym poctem zubu) a zaplati 3 vodni chlazeni (750), tak to neni tak velky problem udelat :wink:

V opacnem pripade vam nemuzu pomoci, uz jsem do toho vrazil majlant a hromadu prace - a navic, vetsi prumer na 100% nezmeni (funkcne nezlepsi) vlastnosti expanzky.

Stoobi - vetsinu detailu a infos najdes na http://reservoar.wz.cz :wink: (zvlaste, az bude cas je tam dodat :lol: :wink: ) Jak jinak provedene fitinky myslis? Mas nejake svoje? A nejsou s NPT ale s BSP (cesky G, klasicky trubkovy) zavitem? Zadny problem.
BTW, uz se lepsis, 90mm trubka stoji jen 1744Kc, zatimco 120mm prijde na 3131Kc :oops:

Ale
určitě by se to nějak rozprodalo...
zni mym usim jako dobry vtip, zvlaste kdyz se mi este mezaplatila ani tahle svanda :)

PS. mnozstvi vody nepomuze nicemu, ani k lepsimu chlazeni - plexi celkem solidne IZOLUJE teplotu, takze ani 400mm res nebude chladit - nebo kdyztak jen malicko :wink:
Ucel reservoaru neni aby v nem bylo co nejvice vody :razz: Spis aby filtroval, odvzdusnoval, usnanil zavodneni a odvodneni okruhu - a este treba i pekne vypadal. Tot vse :)
Vetsim mnozstvim vody jen vice zatizis cerpadlo, coz neni zrovna dobry napad, pokud ovsem nemas Iwaki pumpu, co ma 300W prikon a 4x vyssi tlak nez muj Eheim 1250 :lol: :wink:
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“