Vypinani hlavicek u Hitachi 7k250

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

EGRES
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EGRES »

moj disk toto robi stale a je v pohode..... je to kvoli problemom s radou deskstar 60GXP a deskstar 75GXP u tychto sa totiz v pripade dlhsej neaktivity zvykla dotknut hlavicka zaznamoveho media >> tymto sposobom (premiestnovanie hlavy v pripade neaktivity) sa tomu zabranuje
ked to nieje taktnute, tak to nie je moje :P alias psychopat v akcii....
ak sa v niecom mylim, kludne ma opravte, rad sa nieco nove naucim
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

EGRES píše:moj disk toto robi stale a je v pohode..... je to kvoli problemom s radou deskstar 60GXP a deskstar 75GXP u tychto sa totiz v pripade dlhsej neaktivity zvykla dotknut hlavicka zaznamoveho media >> tymto sposobom (premiestnovanie hlavy v pripade neaktivity) sa tomu zabranuje
Co to meleš ? Kdyby se hlavička byť jedinkrát dotkla rotující plotny, tak by to pro ní znamenalo okamžitý konec, a totéž pro celý disk. To je za prvý. Za druhý se rotující plotny normálně vůbec dotknout nemůže, protože existuje fyzikální jev zvaný Bernoulliho obtékání, který udržuje hlavičky na vzduchovém polštáři pár mikrometrů nad plotnou.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

mno...dotek hlavičky na plotnu ještě nemusí znamenat konec...samozřejmě záleží jak silný dotek to je :-D ...ale většinou to končí jen beďarem

a za druhé fyzicky se dotknout může, protože na plotně je gel, a ten se může trochu smrsknout tak, že se dotkne hlavičky... :wink: ...přesně to se stávalo 75gxp :(
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

MaWa píše:...ale většinou to končí jen beďarem
Na té plotně... :-) Ale já mám docela strach o tu hlavičku... Přeci jenom, u moderních disků je dost titěrná a náraz čehokoliv, točícího se rychlostí 7200 otáček za minutu už je docela slušná rána...
ASUS-TeK
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ASUS-TeK »

No ja si taky docela uzivam s diskama Hitachi (IBM) :-D

Mam jednu PATA 60GB rady 60GXP, kde je ten problem s poklesem hlav pri necinnosti disku, coz ma za nasledek dotek s tim gelem a poskozeni toho mista... parkrat se mne to uz stalo... ale nastesti scandisk dokazal poskozene soubory vzdy opravit... takze zatim pohoda :-)

Pak mam dve SATA 160GB rady 7k250 a ty mne tak 3x az 7x za tyden vydaj presne ten zvuk, co je slyset po zapnuti pocitace, to cvaknuti, klidne i pri kopirovani, ale vubec se to nepozastavi, celou dobu to jede takze taky pohoda :-)

A posledni mam PATA 160GB rady 7k250, ktery me pri prvnim zapojeni docela vydesil, protoze asi po 8mi hodinach provozu zacal vrcet, piskat a najednou se vypnul a az na treti zapnuti pocitace naskocil (asi byl nejakej rozhozenej z ty desny dopravy ceskou postou, kterou musel absolvovat :-D) no ale potom uz to nikdy neudelal... jen si tak hezky pocvakava jako ty moje SATA 7k250tky :-)

Cili musim rici ze s HITACHI disky je docela sranda :-)))
ASUS P4C800-E Deluxe | Intel Pentium 4 Northwood 2400@2820MHz ; FSB 800@940MHz (QDR) ; BOX | A-Data 2048MB (2x1GB) DDR Ram 400@470MHz ; Dual Channel | ASUS nVidia GeForce 6800GT 256MB ; GPU 350@410MHz ; RAM 1000@1120MHz | Hitachi Deskstar 7K250 160GB P-ATA + 2x Hitachi Deskstar 7K250 160GB S-ATA | ASUS CRW-5232AS + Sony DVD-DDU1611 | Chill Inovation 510W ATX ; Active PFC | Fujitsu ErgoPro x174 Trinitron | Key Tronic KT1000 | Razer DiamondBack Chameleon | ICEMAT 2nd.EDITION | ACER TravelMate 4101LMi
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

ASUS-TeK píše:Mam jednu PATA 60GB rady 60GXP, kde je ten problem s poklesem hlav pri necinnosti disku, coz ma za nasledek dotek s tim gelem a poskozeni toho mista... parkrat se mne to uz stalo... ale nastesti scandisk dokazal poskozene soubory vzdy opravit... takze zatim pohoda :-)
Kdyby došlo k dotyku, tak těm souborům nepomůže ani svěcená voda, natož pak scandisk... :roll:
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

TomV píše:
ASUS-TeK píše:Mam jednu PATA 60GB rady 60GXP, kde je ten problem s poklesem hlav pri necinnosti disku, coz ma za nasledek dotek s tim gelem a poskozeni toho mista... parkrat se mne to uz stalo... ale nastesti scandisk dokazal poskozene soubory vzdy opravit... takze zatim pohoda :-)
Kdyby došlo k dotyku, tak těm souborům nepomůže ani svěcená voda, natož pak scandisk... :roll:
hehe scandisk :D -> to spis crashdisk :lol:
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

Ja jsem vcera dostal dalsi disk WD800JB a tak jsem dal Hitachi do nejspodnejsipozice a asi o 2 vejs jsem dal ten WD.Nevim jak je to mozny ale ten Hitachi zacal delat ten zvuk..... :? :x
Do te doby byl naprosto tichej a ted zacal kalibrovat.....nevite jak je to mozny?

//WD odpojen a Hitachi dan do vyssi pozice=kalibrace prestala.... :? :stupid:
Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

Tak jsem prisel na to ze mi to dela kdyz je teplota do 29°C.Jakmile se dostane na 30 a vic tak to prestane :)
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

u nektery disku je to naprosto normalni... neni se ceho obavat... sice ten zvuk neni zrovna povzbuzujici ale je to tak :)
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
RickM
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RickM »

Tak tohle mi dělá taky a ještě tak jednou za hodinu si tak jakoby trochu kňourne :shock: a to se mi moc nelíbí... Stává se to někomu z vás? Mám PATA 160GB 7k250 2MB. Co to může být? Zní to jako by se přidíralo ložisko, ale to je blbost :roll:
Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

Je to podle vseho kalibrace hlavicek... :roll:
RickM
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RickM »

No to je ale příšernej zvuk.... :lol: Tohle mi udělat motor v autě, tak už mažu do servisu :lol: Teď sem četl, že to řeší nějakej firmware a že jsou lidi mooc spokojený... Ale bojim se to flašhnout, neznáte někdo přesnej a bezpečnej postup :oops: ?
Alois
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alois »

MaWa píše:
Geeker píše:Zadnou flame. Toto je u tohoto disku normalni. Udajne jde o fci ktera setri disk, kdyz je v necinnosti. Takze pokud HDD nic nedela tak to ty hlavicky zaparkuje
wtf ?!?
Mne cvaka HDD IBM 180GXP - 120GB 8MB, nepravidelne, obzvlaste pri vetsim vytizeni disku. Nevadilo mi to az do ty doby, kdy se pri cvakani zacala kousat parba Brothers in Arms. Vse ostatni je OK.

Pustim nejnarocnejsi test v utilite od vyrobce disku, pokud nezaznamena zadny problem, je nejaka sance na reklamaci?
AMD Barton 2500+ (1,4V)@210*10,5 (1,65 V), Zalman 7000 Cu, ABIT AN7, A-Data SDRAM DDR 2x256MB 400MHz, Hercules AIW RADEON 9800se-->9800Pro, TechniSat SkyStar2 PCI REV 2.6 PVR, HDD IBM 180GXP - 120GB 8MB, Hercules Digifire 7.1, DVD -RW LITE-ON 1693S, DVD TOSHIBA SDM1802 52x,Case: 3R System Air Black, PSU LEVICOM 500Watt, FSC P19-2, Logitech MX518, Genius SW-5.1 Home Theater, OS: WIN XP Professional EN SP2. UPS:APC CyberFort 500VA, router SMC Barricade 7004VBR V2
Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

Alois píše: Mne cvaka HDD IBM 180GXP - 120GB 8MB, nepravidelne, obzvlaste pri vetsim vytizeni disku. Nevadilo mi to az do ty doby, kdy se pri cvakani zacala kousat parba Brothers in Arms. Vse ostatni je OK.

Pustim nejnarocnejsi test v utilite od vyrobce disku, pokud nezaznamena zadny problem, je nejaka sance na reklamaci?
Pokud se ti při tom cvakání zasekne komp tak jo.
PC: Intel NUC 12 Enthusiast i7-12700H, 64GB RAM, A770M 16GB VRAM,7TB SSD LCD: 35" AOC AG352UCG6 Repro: Creative Labs GigaWorks T3 Headphones: Sony WH-1000XM3 Keyb: RAPOO VPRO V700RGB Alloy Mouse: Logitech G700s OS: Windows 11 Enterprise TAB: Samsung Galaxy TAB S9 ULTRA 12/512GB Phone: Samsung Galaxy S25 Ultra 512GBNtB: Dell Latitude 5420 14.0” Console: TV: Philips 65OLED804 + Yamaha YAS-207
Alois
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alois »

pouzuil jsem napajeci konektor z jiny vetve a je to ok, testy od vyrobce nic neprokazaly... je to zdrojem ...
AMD Barton 2500+ (1,4V)@210*10,5 (1,65 V), Zalman 7000 Cu, ABIT AN7, A-Data SDRAM DDR 2x256MB 400MHz, Hercules AIW RADEON 9800se-->9800Pro, TechniSat SkyStar2 PCI REV 2.6 PVR, HDD IBM 180GXP - 120GB 8MB, Hercules Digifire 7.1, DVD -RW LITE-ON 1693S, DVD TOSHIBA SDM1802 52x,Case: 3R System Air Black, PSU LEVICOM 500Watt, FSC P19-2, Logitech MX518, Genius SW-5.1 Home Theater, OS: WIN XP Professional EN SP2. UPS:APC CyberFort 500VA, router SMC Barricade 7004VBR V2
Shoorty
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shoorty »

Alois píše:pouzuil jsem napajeci konektor z jiny vetve a je to ok, testy od vyrobce nic neprokazaly... je to zdrojem ...
Precitaj si par postov vys, a uvidis ze je to len kalibracia hlaviciek, mne na mojom Hitachi 120Gb to robi tiez :wink:
jjj
Nováček
Nováček

Příspěvek od jjj »

To je všechno hezké, ale co když to dělá (tj. ten příšerný zvuk) pravidelně každou sekundu. Po zapnutí počítače a naběhnutí systému (WinXP, W98SE) při nečinnosti disku (žádné čtení ani zápis) problikává v sekundových intervalech kontrolka HDD. Po půlhodině až hodině provozu je problikávání provázeno výše uvedeným zvukem. :sad: Pokud by to byla uvedená rekalibrace, proč probíhá neustále a v sekundových intervalech? SMART zatím nic podezřelého nehlásí, testy od Seagate v pořádku. HW: HDD Seagate Barracuda 120GB PATA, MB Gigabyte K8NS Ultra 939.
RickM
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RickM »

jjj píše:To je všechno hezké, ale co když to dělá (tj. ten příšerný zvuk) pravidelně každou sekundu. Po zapnutí počítače a naběhnutí systému (WinXP, W98SE) při nečinnosti disku (žádné čtení ani zápis) problikává v sekundových intervalech kontrolka HDD. Po půlhodině až hodině provozu je problikávání provázeno výše uvedeným zvukem. :sad: Pokud by to byla uvedená rekalibrace, proč probíhá neustále a v sekundových intervalech? SMART zatím nic podezřelého nehlásí, testy od Seagate v pořádku. HW: HDD Seagate Barracuda 120GB PATA, MB Gigabyte K8NS Ultra 939.
Tak každou sekundu to dělat nemá, mě to dělá tak každých 30 minut, jak kdy +/- :)
Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

Skusil jsi reinstall systému?Taky mi to něco takovýho dělalo (asi ne tolik) a po reinstallu to bylo v pohodě.
PC: Intel NUC 12 Enthusiast i7-12700H, 64GB RAM, A770M 16GB VRAM,7TB SSD LCD: 35" AOC AG352UCG6 Repro: Creative Labs GigaWorks T3 Headphones: Sony WH-1000XM3 Keyb: RAPOO VPRO V700RGB Alloy Mouse: Logitech G700s OS: Windows 11 Enterprise TAB: Samsung Galaxy TAB S9 ULTRA 12/512GB Phone: Samsung Galaxy S25 Ultra 512GBNtB: Dell Latitude 5420 14.0” Console: TV: Philips 65OLED804 + Yamaha YAS-207
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“