POkračování mého testu se dnes věnuje srovnání dvou paměťových kitů na stejné frekvenci a časování. Jedny paměti jsou HyperX Savage DDR4 a druhé GSkill TridentZ (o kterých budu psát více přímo v recenzi pro Pctuning zhruba za měsíc).
HyperX Savage používají oboustraně osazené čipy, kdežto GSkill jednostranně osazené. Obecně se říká, že oboustraně osazené jsou lepší. Je to však 100% dogma? To brzy uvidíte v článečku.
HyperX Savage jsou tedy oboustraně osazené čipy Hynix.
GSkill TridentZ naopak využívají v tomto případě jen jednu stranu a to čipy Samsung.
Pro oba kity jsem použil identické primární a sekundární časování. Běžely na frekvenci 3000 MHz a při základním časování 15-16-16-39-1T (detaily obou jsou níže na obrázcích)
Přetestoval jsem v několika aplikacích a několika hrách. Por přehled myslím stačí
Výpočty a aplikace

-Hynixy DS (doublesided) jsou zde lepší

-jsou zde lepší Samsung SS (Singlesided)

-jsou zde lepší Samsung chips SS

-3x jsou zde lepší Hynix DS

-remíza v Cinebench
Games:

-jsou zde lepší Hynix DS

-jsou zde lepší Samsung SS

-jsou zde lepší Hynix DS

-jsou zde lepší Samsung SS

-jsou zde lepší Samsung SD

-jsou zde lepší Hynix DS
Nakonec o něco častěji vyhrávali Hynix čipy na HyperX, ale rozdíly byly téměř nepodstatné. Pokud tedy budete stavět nový PC, nemusíte si vyloženě lámat hlavu jaké čipy vybírat. Něco jiného je to z pohledu overclockerů. Zde není závěr jednoznačný a to ze dvou důvodů:
1)existují i oboustraně osazené Samsungy
2)Hynix a Samsung jsou jinak citlivé na ladění a časování. Například Samsungům sedí nízké CL a zbytek může být o pár čísel vyšší a paměti škálují výkonem a frekvencí. Hynix nikoliv, tomu sedí spíše nižší hodnoty časování (CL13/14/15/16) a střední frekvence (2666-3333 MHz). Osobně mám raději Samsung čipy, je s nimi větší sranda co do ladění (např cl14-18-18-34 a 3600+ MHz).