Co si pamatuju, rozdíl je v integrované zvukovce a možná ještě nějakých drobnostech (stačí mrknout na tech. parametry). Obě jsou to ale velice dobré desky, chybu neuděláš ani s jednou.
Co se týče RAM, ty s nižším napětím by měly jít lépe taktovat, ale také záleží na konkrétních modulech.
(Half)upgrade
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Mr Lucas
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Re: (Half)upgrade
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
- bounty[cz]
- Začátečník

Díky, srovnávat jsem je samosebou srovnával. Hodně jsem po zavrhnutí GB i MSI uvažoval o ASRocku, ale jejich desky v těchto končinách moc rozšířeny nejsou a ASUS BIOS znám ze současné kancl desky. A rozhodl jsem se pro Z170-A.
Tak třeba Corsair Vengeance LPX jsou i 3600MHz na 1.2V, přičemž některé Kingstony jsou 1.35V už i na 2666MHz... Vůbec tomuto nerozumím, vím, že rozdíl ve výkonu je malý, ale když už kupuji "K" procesor a zkusím lehké OC (nic kulervoucího), tak bych chtěl nějaké rychlejší. 3000MHz budou OK?
Tak třeba Corsair Vengeance LPX jsou i 3600MHz na 1.2V, přičemž některé Kingstony jsou 1.35V už i na 2666MHz... Vůbec tomuto nerozumím, vím, že rozdíl ve výkonu je malý, ale když už kupuji "K" procesor a zkusím lehké OC (nic kulervoucího), tak bych chtěl nějaké rychlejší. 3000MHz budou OK?
- BubakB
- Mírně pokročilý

Čo sa týka dosiek, tak PRO GAMING a -A verzia sú dobré voľby. Myslím si, že v tom segmente najlepšie (nie som príliš veľkých zástancom MSI dosiek než vyzerajú akokoľvek dobre...) Vo všeobecnosti snáď každá séria -A dosiek od Asusu od čias Z77-A bola zameraná na spätnú kompatibilitu a zachovávala si staršiu zvukovú kartu atď. Z170-A a má jeden PCI slot. Gaming má lepšiu zvukovku. Z170-A Verzia taktiež dezaktivuje viacej zariadení PCI-E (linky sa nedajú vyrobiť, teda, ak nemáš drahý extra mostík, čo majú "pracovné" dosky), tak pri aktívnom M2 disku to vypne niektoré SATA konektory, či spodný slot PCI-E pôjde na nižšiu priepustnosť. Gaming naráža iba pri M2 disku. Mne je bližšia aktuálne už PRO GAMING verzia, ale podľa potrieb by som si -A vybral. Toto sa môže trápiť ak budeš mať armádu diskov (viac než 4), budeš chcieť pripojiť mechaniku, radič karty...
Alebo potom niečo sparťanské "stabilné" v poňatí ako SABERTOOTH Z97 MARK 2. Keďže Mark dvojka pre LGA1151 nevyšla, tak nie je nad čím premýšľať.
ASRock vyrába slušné dosky. Skôr sa orientuje na lacnejšie riešenia. Niektoré vychádzajú vhod. Niekto nad nimi uvažuje. Ja som nikdy nemal dôvod (asi preto, že je to späté s Asusom a Asusu u dosiek nič nie je. Nebalansujú tak ako Gigabyte, či MSI. Držia si krédo). Snáď len raz, keď ešte predávali poslednú 775 dosku a už nebol žiadny iný výber som vybral ASRock.
Na pamäte by som osobne kašlal. Moja stála skúsenosť je taká, že keď som vždy mal, jedny krásne Apacery SD RAMy, ešte tuším aj v SPD mali písané, že sú to PC142 či 150Mhz verzie a išli krásne, tak ich nebolo s ničím spárovať a ťažko sa to hľadalo. Nakoniec som našiel zázrakom kombináciu nejakých dvoch 128 a 256MB, čo šli na CL2 150Mhz a mohol som OC. Pentium na FSB150.
Podobne, keď som mal Aeneony X-Tune DDR2. Krásne kúsky presne s nízkym napätí (zvládali ísť na CL5 1066Mhz 1,8V, či CL4 800Mhz 1,8V. Proste boli vtedy prispôsobené na štandardnú špec. DDR2... iné mali 2,1 až 2,3V Prakticky kvázi niečo ako low-voltage...). Teda, nemá cenu kupovať nejaké unikáty. Alebo ak hej, tak si nimi dosť zviazaný. Stojí to potom peniaze. Takže skôr o prioritách. Ja by som kúpil maximálne nejaké slušné 2400Mhz-3000Mhz a bude to optimum. K nim si následne vždy časom budeš môcť kúpiť čokoľvek dostupné. Výhodou rýchlejších je fakt, že s pomalšími vždy pôjdu. Teda, ak nebude vadiť iná technická komplikácia (memory-ranks a podpora čipsetov atď...).
Alebo potom niečo sparťanské "stabilné" v poňatí ako SABERTOOTH Z97 MARK 2. Keďže Mark dvojka pre LGA1151 nevyšla, tak nie je nad čím premýšľať.
ASRock vyrába slušné dosky. Skôr sa orientuje na lacnejšie riešenia. Niektoré vychádzajú vhod. Niekto nad nimi uvažuje. Ja som nikdy nemal dôvod (asi preto, že je to späté s Asusom a Asusu u dosiek nič nie je. Nebalansujú tak ako Gigabyte, či MSI. Držia si krédo). Snáď len raz, keď ešte predávali poslednú 775 dosku a už nebol žiadny iný výber som vybral ASRock.
Na pamäte by som osobne kašlal. Moja stála skúsenosť je taká, že keď som vždy mal, jedny krásne Apacery SD RAMy, ešte tuším aj v SPD mali písané, že sú to PC142 či 150Mhz verzie a išli krásne, tak ich nebolo s ničím spárovať a ťažko sa to hľadalo. Nakoniec som našiel zázrakom kombináciu nejakých dvoch 128 a 256MB, čo šli na CL2 150Mhz a mohol som OC. Pentium na FSB150.
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
- bounty[cz]
- Začátečník

Jo, je to asi tak nastejno. U Z170-A se mi líbí ičovinka typu Q-Connector, u PRO GAMING zase Q-Shield. Paměti ještě čekám na radu od známého.
Jinak dneska mi domů dorazil case CoolerMaster, nádherná, bytelná skříň, téměř podle mých představ.
Jinak dneska mi domů dorazil case CoolerMaster, nádherná, bytelná skříň, téměř podle mých představ.
- bounty[cz]
- Začátečník

Tak v pondělí 29.8. jsem se rozhoupal:
i5-6600K (+Fera 3, default)
ASUS Z170-A
2x 8GB DDR4 Corsair (3000MHz @ 2133MHz)
GTX 1060 6GB Gainward (taky zatím default)
2x SSD Samsung Evo 250GB
Corsair RM650x
Cooler Master MasterCase Pro 5
24" iiyama GB2488HSU-B2
sociální myš
sociální klávesnice
sociální repro (z minulé sestavy)
HTC VIVE
(+ kabeláže, stativy a jiné)
(Windows 7 64b přenositelná licence)
Vím, že to mohlo být horší, ale potýkal jsem se se samými problémy
Problém č.1: Vadný pixel na monitoru (mrtvý modrý přímo uprostřed). Výměna kus za kus během dvou dní. Vyřešeno.
Problém č.2: PC po sestavení nenabootovalo s oběma RAM moduly (pozice A2, B2), svítila debug ledka, s jedním modulem (A2) už ano. Po nainstalování Windows už vše OK s oběma moduly. Vyřešeno.
Problém č.3: Zacyklené restarty po instalaci Windows. Z instalačky bylo nutné zadat pár příkazů skrze příkazový řádek. Vyřešeno.
Problém č.4: Neustálé 100% využití CPU - mohl za to Windows Update. Počkáno na dokončení aktualizace a upraveno nastavení. Vyřešeno.
Takže, systém se zdá být stabilní, rychlý a hlavně je celá case neuvěřitelně tichá. Ještě si ale musím pohrát s kabeláží.
Teploty CPU idle (°C): 22, 23, 22, 21, pokojová 22
Teploty CPU 10minut OCCT (°C): 59, 58, 58, 59
SSD (°C): 25-28, systémový během práce max 35
Trochu mě ale trápí teploty grafické karty.
OC vyzkouším až časem (spíše jen nějaké eco), příští týden bych rád vyzkoušel HTC VIVE.
Do budoucna plánuji koupi vícero SSD a dle výsledků i AMD VEGU (proto předimenzovaný zdroj a FreeSync monitor), což ale už půjde přes můj limit, který byl stanoven na 70.000,- a nyní se zastavil na částce 69.550,-

i5-6600K (+Fera 3, default)
ASUS Z170-A
2x 8GB DDR4 Corsair (3000MHz @ 2133MHz)
GTX 1060 6GB Gainward (taky zatím default)
2x SSD Samsung Evo 250GB
Corsair RM650x
Cooler Master MasterCase Pro 5
24" iiyama GB2488HSU-B2
sociální myš
sociální klávesnice
sociální repro (z minulé sestavy)
HTC VIVE
(+ kabeláže, stativy a jiné)
(Windows 7 64b přenositelná licence)
Vím, že to mohlo být horší, ale potýkal jsem se se samými problémy
Problém č.1: Vadný pixel na monitoru (mrtvý modrý přímo uprostřed). Výměna kus za kus během dvou dní. Vyřešeno.
Problém č.2: PC po sestavení nenabootovalo s oběma RAM moduly (pozice A2, B2), svítila debug ledka, s jedním modulem (A2) už ano. Po nainstalování Windows už vše OK s oběma moduly. Vyřešeno.
Problém č.3: Zacyklené restarty po instalaci Windows. Z instalačky bylo nutné zadat pár příkazů skrze příkazový řádek. Vyřešeno.
Problém č.4: Neustálé 100% využití CPU - mohl za to Windows Update. Počkáno na dokončení aktualizace a upraveno nastavení. Vyřešeno.
Takže, systém se zdá být stabilní, rychlý a hlavně je celá case neuvěřitelně tichá. Ještě si ale musím pohrát s kabeláží.
Teploty CPU idle (°C): 22, 23, 22, 21, pokojová 22
Teploty CPU 10minut OCCT (°C): 59, 58, 58, 59
SSD (°C): 25-28, systémový během práce max 35
Trochu mě ale trápí teploty grafické karty.
OC vyzkouším až časem (spíše jen nějaké eco), příští týden bych rád vyzkoušel HTC VIVE.
Do budoucna plánuji koupi vícero SSD a dle výsledků i AMD VEGU (proto předimenzovaný zdroj a FreeSync monitor), což ale už půjde přes můj limit, který byl stanoven na 70.000,- a nyní se zastavil na částce 69.550,-