Něco výkonějšího místo Synology 216 J
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- hbboy
- Začátečník

-
Re: Něco výkonějšího místo Synology 216 J
OK - když tedy půjdu do tohoto co doporučuješ - což je sice o dost dražší než jsem chtěl a budu to chtít pořídit jako základ i do budoucna za co nejmenší peníz.
Tak NAS za 20600 Kč, k tomu zatím jeden disk SSD 480 co si dával odkaz za 1860 Kč
disky ze starého NAS přendám 2 x 3 TB RED
a původní nas prodám za 2000 Kč
tak mě to vyjde na 20500 Kč a pak můžu časem dle potřeby vylepšovat, s tím, že kamery bych dal na HDD místo na SSD ???
počítal jsem investici tak 10 - 14000 - toto je již přes 20 000 no -((((
Lepší by bylo asi koupit rovnou jeden větší disk aspoň 6-8 TB do začátku a časem přikoupit další
Jen nevím zda je nutné na ten systém 2 ks SSD disků 480 GB - naco je dávat do raidy, pokud by odešli tak se systém přeinstaluje a pak se jen vloží HDD a tam data přeci zůstanou ???
raději bych dal SSD disk a časem druhý a do raidu je nedával - šlo by to tak udělat ????
Tak NAS za 20600 Kč, k tomu zatím jeden disk SSD 480 co si dával odkaz za 1860 Kč
disky ze starého NAS přendám 2 x 3 TB RED
a původní nas prodám za 2000 Kč
tak mě to vyjde na 20500 Kč a pak můžu časem dle potřeby vylepšovat, s tím, že kamery bych dal na HDD místo na SSD ???
počítal jsem investici tak 10 - 14000 - toto je již přes 20 000 no -((((
Lepší by bylo asi koupit rovnou jeden větší disk aspoň 6-8 TB do začátku a časem přikoupit další
Jen nevím zda je nutné na ten systém 2 ks SSD disků 480 GB - naco je dávat do raidy, pokud by odešli tak se systém přeinstaluje a pak se jen vloží HDD a tam data přeci zůstanou ???
raději bych dal SSD disk a časem druhý a do raidu je nedával - šlo by to tak udělat ????
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Ssd tam muzes mit az 6ks v m.2 podobe,ma to 2x rozsirujici slot,ale rozhodne misto kde bude system a aplikace do Raid chce.
Vse znovu mastavovat, konfigurovat a dalsi by se mi fakt nechtelo.
Vse znovu mastavovat, konfigurovat a dalsi by se mi fakt nechtelo.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- hbboy
- Začátečník

-
Včera jsem ještě koukal, že jeden disk má asi o 400 hodin méně v provozu a pak jsem si uvědomil, že jsem jel pár dní bez kamer a že se disk vypinal nevím zda oba nebo jen jeden. Můžu se tě ještě zeptat. Když tedy vložím nějaké ssd na systém treba 480 gb což by byl záznam treba na 3-5 dní na kamery, pak tedy disky, kde budou filmy, hudba, záloha, když nebudu moc stahovat ani prohlížet budou pořád spat? A půjdou jen tyto ssd disky nonstop. Druhý dotaz jak je to z životnosti ssd nonstop provoz 24/7…?
Ty si psal že máš tusim tri kamery? Jak to máš tedy zapojene, vyřešené?
Ty si psal že máš tusim tri kamery? Jak to máš tedy zapojene, vyřešené?
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Me se vypina kazde pole zvlast. Ssd bezi ikdyz hdd jsou vypnute.
Ssd 24/7 nema zadny problem. To se spis casem uzapisuji k smrti,ale to bude trvat roky.
Kamery jsou do POE switche a pak jednim kabelem do hlavniho switche. Oba 1Gbit
Ssd 24/7 nema zadny problem. To se spis casem uzapisuji k smrti,ale to bude trvat roky.
Kamery jsou do POE switche a pak jednim kabelem do hlavniho switche. Oba 1Gbit
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- hbboy
- Začátečník

-
Každé pole zvlášť? Moc nerozumím.
Když tedy koupím jak radis 2 ssd disky na kamery tak se HDD zapínat nebudou? Mám 2 kamery, 2 kabely do hlavního svitche a kazda kamera má své napájení.
Myslel jsem že bych kamery směřoval na jeden HDD ale psal si že se buď točí všechny HDD nebo žádný, tak proto se ptám na uživatelské zkušenosti
Vlastně jo, když vezmu, že denně kamery udělají 80 gb tak disky ssd mohou spíš odejít zápisem velkých dat
Půjdu asi do toho co mi doporučujes jen řeším jak to udělat aby bylo co nejmenší opotřebení disku apod
Když tedy koupím jak radis 2 ssd disky na kamery tak se HDD zapínat nebudou? Mám 2 kamery, 2 kabely do hlavního svitche a kazda kamera má své napájení.
Myslel jsem že bych kamery směřoval na jeden HDD ale psal si že se buď točí všechny HDD nebo žádný, tak proto se ptám na uživatelské zkušenosti
Vlastně jo, když vezmu, že denně kamery udělají 80 gb tak disky ssd mohou spíš odejít zápisem velkých dat
Půjdu asi do toho co mi doporučujes jen řeším jak to udělat aby bylo co nejmenší opotřebení disku apod
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
240Gb ma zivotnost 80Tb
480Gb ma zivotnost 160Tb
Samozrejmne ze da vic.
Kazde spojeni vice disku do jednoho (raid) vytvori "pole" ktere se teoreticky chova jako 1kus hdd. Vypina a zapina se zaroven a nezavisle na dalsich polich.
Muzes mit pole z ssd ktere bude bezet, pole s hdd ktere bude spat.
Zaznam z kamer bych dal na ssd (pri dnesni cene) a hdd nechal jen na data
480Gb ma zivotnost 160Tb
Samozrejmne ze da vic.
Kazde spojeni vice disku do jednoho (raid) vytvori "pole" ktere se teoreticky chova jako 1kus hdd. Vypina a zapina se zaroven a nezavisle na dalsich polich.
Muzes mit pole z ssd ktere bude bezet, pole s hdd ktere bude spat.
Zaznam z kamer bych dal na ssd (pri dnesni cene) a hdd nechal jen na data
- hbboy
- Začátečník

-
Děkuji za odpověď, takže zápis na ssd by měl vydržet 5 let, to je v pohodě.
Ještě poslední dva dotazy.
1)Teoreticky dám 6 disku třeba 8 tb každý.
5 dám do raidu na data a jeden nechám zvlášť na kamery. Běžel by pak tedy jen tento jeden disk pořád? A ty 2 systémové ssd, zbytek by se dle potřeby vypinal?
2) je lepší aby kamery nahrávali nonstop nebo jen při pohybu a tím se disk pořád zapinal a vypinal?
Teď mi nahrávají pořád i když pohyb není, jen na pohyb mi to nešlo nastavit.
3) Teoreticky bych mohl koupit 2 ssd na systém stačili by pak i menší 240 gb, 1 disk na kamery a 5 disku do raidu na data filmy, fotky, hudba, které by ale byli dost často vypnuté. Když nebudu stahovat, sledovat filmy, poslouchat hudbu.
A ssd a disk kamery by běželi pořád.
Ještě poslední dva dotazy.
1)Teoreticky dám 6 disku třeba 8 tb každý.
5 dám do raidu na data a jeden nechám zvlášť na kamery. Běžel by pak tedy jen tento jeden disk pořád? A ty 2 systémové ssd, zbytek by se dle potřeby vypinal?
2) je lepší aby kamery nahrávali nonstop nebo jen při pohybu a tím se disk pořád zapinal a vypinal?
Teď mi nahrávají pořád i když pohyb není, jen na pohyb mi to nešlo nastavit.
3) Teoreticky bych mohl koupit 2 ssd na systém stačili by pak i menší 240 gb, 1 disk na kamery a 5 disku do raidu na data filmy, fotky, hudba, které by ale byli dost často vypnuté. Když nebudu stahovat, sledovat filmy, poslouchat hudbu.
A ssd a disk kamery by běželi pořád.
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
1, nevim. Spis ne.
2, to zalezi na tobe co ti vic vyhovuje a fo nahravas,qnap umi oboje.
3, dal bych zaznam kamer na SSD.
2, to zalezi na tobe co ti vic vyhovuje a fo nahravas,qnap umi oboje.
3, dal bych zaznam kamer na SSD.
- hbboy
- Začátečník

-
1)
Myslel jsem že si psal že každý oddíl pole pracuje zvlášť, tak jeden disk jeden oddíl a zbylých 5 disků druhy oddíl.
Já bych právě dal kamery raději na 1 tb disk HDD zvlášť. V podstatě na videa pokud není třeba nikdo nekouká a proč by měli být na rychlem ssd aby byl záznam rychlý. Takto bych mohl koupit 240 ssd 2 ks na systém jak máš ty, 1 malý disk kamery a 5 disku data nebo 4 disky je to jedno.
Jinak díky za rady. Stroj asi koupím v lednu, únoru jestli nebudou nějaké slevy, teď před vánoci není důvod něco zlevnovat.
Myslel jsem že si psal že každý oddíl pole pracuje zvlášť, tak jeden disk jeden oddíl a zbylých 5 disků druhy oddíl.
Já bych právě dal kamery raději na 1 tb disk HDD zvlášť. V podstatě na videa pokud není třeba nikdo nekouká a proč by měli být na rychlem ssd aby byl záznam rychlý. Takto bych mohl koupit 240 ssd 2 ks na systém jak máš ty, 1 malý disk kamery a 5 disku data nebo 4 disky je to jedno.
Jinak díky za rady. Stroj asi koupím v lednu, únoru jestli nebudou nějaké slevy, teď před vánoci není důvod něco zlevnovat.
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
no teoreticky ano 
prakticky to mám oveřeno na dvou ruznych připojení (m.2 a Sata)
vyzkoušej a dej vedet.
Já ti to neslíbím, protože to nevím.
prakticky to mám oveřeno na dvou ruznych připojení (m.2 a Sata)
vyzkoušej a dej vedet.
Já ti to neslíbím, protože to nevím.
- Shaquille
- Středně pokročilý

-
Mam Synology se 4 disky a muzu si je nastavit dle libosti. Vsechny v raidu, nebo 2 v raidu a 2 solo, vsechny solo...
Ted mam 2 disky v raidu1 a 2 disky solo Uspavani disku lze ale nastavit pouze pro vsechny dohromady. Nejde nastavit, aby se uspavaly pouze vybrane HDD. Bud vse nebo nic.
O jakem modelu Qnapu se bavite?
Ted mam 2 disky v raidu1 a 2 disky solo Uspavani disku lze ale nastavit pouze pro vsechny dohromady. Nejde nastavit, aby se uspavaly pouze vybrane HDD. Bud vse nebo nic.
O jakem modelu Qnapu se bavite?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
nastavit to jde u obou firem,jen nevím jak se to bude přesně chovat.
https://www.qnap.com/cs-cz/product/ts-6 ... s/hardware
teoreticky by melo vypínat každé pole zvlášt.
https://www.qnap.com/cs-cz/product/ts-6 ... s/hardware
teoreticky by melo vypínat každé pole zvlášt.
- hbboy
- Začátečník

-
Nas bych chtěl zkusit zde doporučovanou, ale jde mi o to.
stahuji třeba 2 filmy týdně, záloha fotek třeba 1 x za měsíc - díváme se na 1 - 2 filmy týdně. Takže NAS může jít třeba jen 6 - 8 hodin týdně.
Ale půjdou třeba pořád ty 2 kamery - tak mi jde o to, aby se zbytečně netočili HDD celý týden nonstop jen kvůli kamerám.
Myslel jsem jeden HDD na nahrávání a ostatní v klidu.
Pokud to nejde a funguje, že budu nahrávat na SSD a všechny disky HDD pak budou v klidu uspány - tak to tak udělám dle rad zdejšího moderátora.
Ptám se tedy pokud to bude nahrávat na SSD 2 kamery - HDD budou v klidu uspány ??? nebo jak postupovat
Ted mám synology 216J a disky se točí pořád - 2 x 3 TB a vyhrazeno pro kamery mám 1 TB - 14 dní záznamu - kamery HIKVISION - jen na pohyb mi to nešlo nastavit, tak natáčí pořád
stahuji třeba 2 filmy týdně, záloha fotek třeba 1 x za měsíc - díváme se na 1 - 2 filmy týdně. Takže NAS může jít třeba jen 6 - 8 hodin týdně.
Ale půjdou třeba pořád ty 2 kamery - tak mi jde o to, aby se zbytečně netočili HDD celý týden nonstop jen kvůli kamerám.
Myslel jsem jeden HDD na nahrávání a ostatní v klidu.
Pokud to nejde a funguje, že budu nahrávat na SSD a všechny disky HDD pak budou v klidu uspány - tak to tak udělám dle rad zdejšího moderátora.
Ptám se tedy pokud to bude nahrávat na SSD 2 kamery - HDD budou v klidu uspány ??? nebo jak postupovat
Ted mám synology 216J a disky se točí pořád - 2 x 3 TB a vyhrazeno pro kamery mám 1 TB - 14 dní záznamu - kamery HIKVISION - jen na pohyb mi to nešlo nastavit, tak natáčí pořád
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Ja nahravam na ssd a hdd spi.
- hbboy
- Začátečník

-
OK - tak budu muset tedy také nahrávat na SSD - i když mi přijde blbost nahrávat na rychlý ssd, který nepotřebuji plnit bezcennými daty. 99,9 % času, kdy se kolem domu nic neděje -((((
Daleko lepší by byl 1 disk třeba 1 TB - takových doma mám a na ten dát kamery a ostatní HDD disky by mohli spát - chtělo by to jen vyzkoušet, zda to takto funguje
Daleko lepší by byl 1 disk třeba 1 TB - takových doma mám a na ten dát kamery a ostatní HDD disky by mohli spát - chtělo by to jen vyzkoušet, zda to takto funguje
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak pak vyzkousej. Ja potrebuji prostor a tak mam vse na data
- hbboy
- Začátečník

-
no tak když musím hned do začátku koupit 2 SSD disky 480 GB tak pak není co zkoušet -)(((
když už je draze koupím tak bych to asi nechal - no uvidím
když už je draze koupím tak bych to asi nechal - no uvidím
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Eshop a 14 dni na vraceni 
- hbboy
- Začátečník

-
no když bude vybalený, použitý - tak nevím jak to budu vracet - měl bys to vrátit bez použití, aby se to nechalo znovu prodat - ne žádné testování atd.
ty ho máš doma - tak se ptám tebe
ale píšeš, kamery na ssd a nas spí - tak to je dobrý - tak aspon tak - ale přijde mi blbost jak jsem již psal dávat kamery na ssd disk - ty by měli být na normálním obstarožním disku HDD
ty ho máš doma - tak se ptám tebe
ale píšeš, kamery na ssd a nas spí - tak to je dobrý - tak aspon tak - ale přijde mi blbost jak jsem již psal dávat kamery na ssd disk - ty by měli být na normálním obstarožním disku HDD
- CZ_viper
- Začátečník

Řeším přechod ze Synology DS918+ (nestačí mi kapacita 4 HDD) na něco většího (ideálně 8 HDD). Nabízí se mi buď Synology DS1819+ nebo Qnap 873 (873e).
Na Synology využívám službu Drive (cloud), v live demu Qnap jsem žádnou takovou službu nenašel. Je na Qnap taková služba, když nechci využívat žádné Google drive, Dropbox apod.?
Další věc, když do Qnap nainstaluji 2x M2 Sata SSD do RAID 1, tak na to nainstaluji systém, tj. ostatní HDD jsou uspané? Na SSD bych si dal případně ten Cloud + stahování.
Díky.
Na Synology využívám službu Drive (cloud), v live demu Qnap jsem žádnou takovou službu nenašel. Je na Qnap taková služba, když nechci využívat žádné Google drive, Dropbox apod.?
Další věc, když do Qnap nainstaluji 2x M2 Sata SSD do RAID 1, tak na to nainstaluji systém, tj. ostatní HDD jsou uspané? Na SSD bych si dal případně ten Cloud + stahování.
Díky.
AMD 9800X3D PBO2e 80°C, 64 GB DDR5 6400 CLK 32, Gigabyte RTX 4090 OC, 3x 4 TB SSD, Acer Predator 43" 4k/120.