Phantom GS 4090 - teploty

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

satanicek666
Začátečník
Začátečník

Re: Phantom GS 4090 - teploty

Příspěvek od satanicek666 »

“Nvidia's AIB (Add-in Board) partners have allegedly been caught using dirt-cheap thermal paste in their latest GeForce RTX 40-series products, which are among the best graphics cards. Igor Wallossek from Igor's Lab reports that thermal paste deterioration has escalated into a severe problem for many RTX 40 series customers, where faltering cards see hotspot temperatures reach over 100 degrees Celsius, causing fan speeds to spike to almost 100%. The thermal paste allegedly performs exceptionally well on day one but quickly deteriorates on a scale of months (not years).”
https://www.tomshardware.com/pc-compone ... mperatures
Amd R7 5800x3d = Noctua d15 = Asus strix b550f = Kingston 64gb ram 3600mhz cl18 = Rtx 4090 Phantom = Ssd: M2 WD 850x 1tb win10 + M2 WD 850x 2tb + 850 evo 2tb = Lian Li 216 black = Fany: 2x Lian Li 160mm-in + 3x Noctua a12x25-out + 2x Noctua a12x25-bottom = Asus strix 1kw aura = LG C2 42" = Per: Log g915 tkl + Log g pro wire + g440 hard + Xbox Wire Controller = Audio: Topping dx3pro+ = Mackie mr524 = AudioTechnica-a550z
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

No, ještě je to taky tím, že ty čipy jak sou velký, tak sou občas „křivý“ a někdy ani lepší pasta nepomůže, páč „vyteče“ po pár tejdnech (ale tímhle víc trpí čiplety u AMD). Ale tohle (i špatná pasta) je zas problém, když je rozdíl teplot jádra a hotspotu přes 15°C až 20°C.
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

@Bernardito
Pro porovnani vs Gigabyte. Vsechny hodnoty ve screenech, doma take 27st.
Performance & UV profil.
Slo by sundat nejake 2 - 3st. za cenu vyssi hlucnosti, rekneme kolem 1600RPM, ale to uz neni pro me silent PC.
Vetsinou je to ale jeste tizsi a chladnejsi, jelikoz nastavuju hru tak, abych mel prumer zateze 80 az 85% a zbytek jako vykonostni rezervu. Pak je to kolem 60st a vetraky 1000RPM.
edit: Dobra, pridavam jeste screen z meho bezneho provozu ve hrach 4K 120FPS (zde nvidia reflex cili max 115).
performance.jpg
UV.jpg
standard.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
fanthomass20
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fanthomass20 »

@Bernardito teploty máš úplne v poriadku, vo vyhriatej izbe v lete a bez klímy sa tá karta takto vypeká..

Cez zimu bude lepšie.. Mám model Phantom (bez GS) a všimol som si na začiatku tropických dní ako mi teplota vo vyhriatej izbe na +28C preskočila na UV karte v pohode cez 70 stupňov, párkrát aj nad 74C na jadre, fany točili na 2100+ takže už dosť.. Nevydržal som tie teplá, kúpil som necelý mesiac dozadu mobilnú klímu do izby a keď sa teraz hrám, tie teploty sa držia tam kde sa držali cez zimu +/- do 67 stupňov.. Takže ako chlapci písali, je dosť určujúce, či sa teda hráš vo vychladenej izbe, alebo v prehriatej..

Hotspot máš rovnako normálny, všimol som si na viacerých kusoch (Phantom, TUF, Gaming OC, Master), že ak teplota jadra preskočí na 70+ a odber karty stúpa niekde ku +440w, medzera medzi hotspotom a jadrom ANI NA JEDNEJ nerástla konštantne ale hotspot si začal "ulietavať" o dosť viac.. Všetky karty pri teplotách na jadre +75C preskočili na hotspote do úrovne +93C, naozaj všetky do jedného. Do tých +/- 68 stupňov bol ten rozdiel +/- 8 až 10 stupňov jadro vs hotspot, nad 70 C už ten rozdiel narastal na každučkom kuse omnoho viac..

Na leto ti odporúčam undervolt, ja som tiež urobil ešte väčší aký som mal, momentálne 2610 MHz pri 0.91V. Možno zvládne tvoja karta taký istý, možno lepší, možno horší, treba vyskúšať. Hlavne aby bola teplota aj v týchto dňoch na jadre tak max. do 72 C.

Spomínaná Gaming OC od Aliena má lepší chladič, tá karta sa v rovnakých podmienkach chladí o niečo lepšie. Avšak z vlastnej skúsenosti Gaming OC/Master a tie ich vetráky na 1600 RPM sú minimálne rovnako, no podľa mňa aj viac hlučné (otravné), než Phantomky na RPM 2000. = to ak porovnáme rovnocenné kusy bez vád (napr. bez chybných ložísk, či iných rezonancií). Nehaním chladič ani vetráky GAMING OC/Master, tie modely sa dajú krásne vyladiť, aby vetráky točili tak do 1200 RPM a vtedy sú to tiché karty. A tých 1200 RPM na Gigabyte je ako +/- 1500 rpm na gainwardke.
CPU: Intel i7-13900K, CPU cooler: Corsair iCUE H150i Elite Capellix White, MB: ASUS ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4, RAM: G.SKILL 64 GB KIT DDR4 4000 CL18 RipjawsV, GPU: Gainward GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, SSD: Samsung 980 PRO 1TB + Corsair MP510 960GB + Samsung EVO 960 250 GB + Apacer AS340 SSD 960 GB + HDD 2TB Seagate BarraCuda 256MB SATAIII 7200rpm, PSU: Corsair HX1200 Platinum, CASE: SilentiumPC Signum SG7V EVO TG ARGB, Klávesnica + Myš: YENKEE YKB 3400 PANZER + HyperX Pulsefire Surge RGB //// Monitor: 32" Odyssey OLED G8 (G80SD) //// NOTEBOOK: Lenovo Legion 7 (5800H + 32 GB RAM + 1TB + 2TB SSD + RTX 3070 8GB)
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bernardito »

Děkuji za info. V místnosti mám 27.5C. Takže proto ty teploty jsou vyšší, je to možné. Hele 4090 mám necelé 2 měsíce a kluci mi radili přepastovat, ale jít do toho, když je skoro nová a přijít o záruku…. Jinak čekám na novou skříň Fractal Torrent. Mám 7800x3d a H150i capellix XT. Mám toto AIO něco přes rok a teploty kapaliny na 40C a zdá se mi to hlučné , takže jdu do chladiče DeepCool Assassin IV, protože AIO lze v Torrentu dát buď na předek nebo dolů pod GPU a to se mi nechce, protože přijdu AirFlow. Jen doufám, že ten Assassin IV bude víc jak dostatečný. Jinak jsem vyfotil kartu, zda tam je nějaká plomba a našel jsem na 2 šroubkách tyto nálepky , to jsou plomby, že?
Foto: https://ibb.co/zV3hwbG
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Bernardito píše: pon 22. črc 2024, 14:54 ale jít do toho, když je skoro nová a přijít o záruku….
Taková poznámečka jenom aniž bych zabrousil do detailů, záruka byla zrušena v roce 2023 a v dnešní době už většinou nebývá (je odpovědnost za vady a de facto 1 rok "záruka"), záleží pak na podmíkách obchodu, ale Alza např. výslovně zakazuje jakékoliv zásahy do hardwaru i odlepení/poškození nálepek.

Alza v reklamačním řádu bod 8 výluky reklamace:

provedením nekvalifikovaného zásahu či změnou parametrů (nekvalifikovaným zásahem se rozumí zásah jakékoliv jiné osoby vyjma prodávajícího nebo autorizovaného servisu),

Já kupoval 4090 v roce 2022 takže mám "pravou" záruku.

Napsal jsem o problému rozsáhný článek na idnes blogu, který byl hned propagovaný, ale pak jsem ho odpublikoval, protože neumožňují fungovat pod pseudonymem.

Lidi si musí uvědomit, že nejsme v USA.

Ještě čekám na vyjádření ČOI ohledně toho, když obchody uvádí na výpisu např. záruka 24 měsíců, jestli tím omylem nahodili záruku a jak to z nich dostat případně.
Epidot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Epidot »

Ano to jsou plomby.
13600k+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston Fury Renegade 3600, ASUS RTX 3070 Noctua OC Edition, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, 960Evo 500GB, Kingston A2000 500GB, Intel 660p 2TB, Crucial M550 256GB, Intel X25-M 80GB, Corsair RMx550, Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA Classic, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200, Modecom Eclipse 60
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Jo to ma Alza vyslovne uvedeno:

Porušením ochranné pečeti, informativní nálepky či sériového čísla se kupující vystavuje riziku zamítnutí reklamace, ledaže k poškození dojde při obvyklém používání. Pečeti a sériová čísla jsou nedílnou součástí zboží a nijak neomezují právo zákazníka zboží užívat a manipulovat s ním v plném rozsahu toho, k čemu je zboží určeno.

Správný postup v případě nespokojenosti s teplotou by byla v podstatě reklamace. Já osobně zboží testuji po koupi a případně do 14 dnů vracím, pokud nejsem spokojen s parametry.
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

Tak to hlavne nevracej do CZC, pac mi posledne sudali 10% za "opotrebeni" rozbalene karty tj. cca 4800,-
Neni se cemu divit, ze zeviraji pobocky a smeruji do radne prde*e.
7800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Tak jasne, tady je ale jedna vec, ze ja vracim zbozi vetsinou jen kdyz je nejaky problem a vetsinou vracim jako vadne, v tomto pripade bych vracel ze karta ma vyssi teploty nez je ocekavano a povazuji ji za vadnou (spatna aplikace tim). Pak nelze strhnout opotrebeni.

Jinak u grafiky nejaky opotrebeni vyzkousenim vznikne to by ale nemeli strhnout, pokud nejsou napr. skrabance apod. Ja osobne bych dodatecne resil COI, akoart oni uz nemuzou pokutovat jako drive, ale musis si poresit u soudu, takze na hovno.
fanthomass20
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fanthomass20 »

@bernadito - nešpekuluj s tými plombami nič, trek ti uviedol ako sa k tomu postaví ALZA a o Gainwarde už ani nehovoriac. Na reddite sa dá dohľadať skúsenosť niekoľkých ľudí, ktorým Gainward automaticky odmietol servisovať GPU len kvôli poškodenej/strhnutej/odlepenej "záručnej" plombe. Ani nezačali servisovať, odfotili miesto chýbajúcej plomby a poslali späť zákazníkovi. A bolo to určite v rámci EU (Nemec to tuším písal), tak kým sem niekto príde múdrovať, že v EU záručné plomby nie sú dôvodom na odmietnutie záruky, prečítajte si reálne skúsenosti s jednotlivými firmami/výrobcami.

Toho vodníka mám aj ja, možno máme dokonca rovnaký model. Pumpu máš v akom režime? Quiet, Balanced, Extreme? Mne paradoxne najhoršie zvuky (také bzučanie) vydávala v režime quiet, balanced, po prepnutí na EXTREME to najmenej "bzučí" a vtedy aj kvapalina najrýchlejšie cirkuluje. Čo sa týka umiestnenia, tak odporúčam radiátor dopredu ak máš skrinku typu "mesh", nech to nasáva vzduch do vodníka a cez radiátor pretláča do skrinky.. Keď som mal radiátor na vrchu skrinky, dosť negatívne na radiátor vplýval fakt, že ho vyhrievalo odpadné teplo tvorené grafikou.. Cez radiátor vtedy prechádzal už zohriaty vzduch zo skrinky a ten vodník nebol zďaleka tak efektívny ako teraz, keď som dal radiátor do predného panelu.

@Trek neorientujem sa v tých nových CZ zákonoch o záruke, ale alza stále uvádza dobu záruky 36 mesiacov, na faktúre dostaneš 36 mesiacov, tak nerozumiem, čo myslíš tým, že má defakto len rok.. Pretože som k tomu dohľadal ešte toto:

https://www.alza.cz/nova-pravidla-pro-e ... cene-zbozi
CPU: Intel i7-13900K, CPU cooler: Corsair iCUE H150i Elite Capellix White, MB: ASUS ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4, RAM: G.SKILL 64 GB KIT DDR4 4000 CL18 RipjawsV, GPU: Gainward GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, SSD: Samsung 980 PRO 1TB + Corsair MP510 960GB + Samsung EVO 960 250 GB + Apacer AS340 SSD 960 GB + HDD 2TB Seagate BarraCuda 256MB SATAIII 7200rpm, PSU: Corsair HX1200 Platinum, CASE: SilentiumPC Signum SG7V EVO TG ARGB, Klávesnica + Myš: YENKEE YKB 3400 PANZER + HyperX Pulsefire Surge RGB //// Monitor: 32" Odyssey OLED G8 (G80SD) //// NOTEBOOK: Lenovo Legion 7 (5800H + 32 GB RAM + 1TB + 2TB SSD + RTX 3070 8GB)
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bernardito »

Na faktuře mám také 36 měsíců. Je to na papíře a prostě Alza se o to musí postarat, mám ji také z Alzy. Jinak ten radiátor samozřejmě mohu dát na předek, ale ten AirFlow nebude takový, jak by měl být že?
Protože v stock verzi je vháněn čerstvý vzduch do skříně a když je tam radiátor, tak to už není efektivní ne? Nebo se pletu ?
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

@Trek - ano, nemeli pravo a mam to potvrzene i dle COI a jejich vyjadrenim. Pak jsem prestal mit absolutne chut to dal resit. Obnos co vydelam za den, mi nestoji ze ten cas.
At se s tim CZC udavi, uz tam nekoupim v zivote nic...a ze mohli mit hezkych par stovek tisic behem 10 let odemne.
slaava
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slaava »

alienGT píše: pon 22. črc 2024, 15:54 Tak to hlavne nevracej do CZC, pac mi posledne sudali 10% za "opotrebeni" rozbalene karty tj. cca 4800,-
Neni se cemu divit, ze zeviraji pobocky a smeruji do radne prde*e.
Tak on je ale rozdil koupit jeden produkt, vyzkouset hlucnost + teploty a ne, ze si vezmes dve ci vice najednou, jeste jim nalozis OC a vyberes si tu s nejlepsim OC a zbytek jakoze vratis... A jeste kvuli tomu brecis vsude, kde muzes...
amd 5800x3d, gigabyte x570 aorus pro, gainward rtx 4090 phantom gs, g.skill 64gb 3600mhz ddr4, corsair mp510 1gb, corsair rm750x, fractal design define 7 compact, win11pro 64bit, samsung odyssey oled g8.
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“