PC pro duchodce

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

termit256
Začátečník
Začátečník

Re: PC pro duchodce

Příspěvek od termit256 »

1) Cena HW mi je opravdu vicemene lhostejna, kdyz jsem se koukal na AM5 zacinaji od cca 3,5k. Zivim se vyvojem HW, nebudu vypisovat kolik mam na hodinu :-) ale platy jsou v oboru slusne.
2) Prechod na w11 neni problem a prechazim na jejim compu jen pouze a proto, ze pristi rok konci bezpecnostni zaplaty pro w10 (a na starem systemu w11 nepojede) a nezaplatovany system pro uzivatele teto kategorie urcite ne.
3) Toto je taky duvod proc chci AM5. Ne kvuli vykonu ale kvuli nejake obchodni politice jez za par let vytvori M$ a jejiz dusledkem bude nemoznost upgrade WINxx zalozenych na starsich platformach. Samozrejme nemuzu vedet jestli se se nesveze s AM4 i AM5, vse je jen o predpokladane pravdepodobnosti ze novejsi platforma bude mit delsi "moralni zivotnost" nebo jak to napsat.
4) Komponenty jez hledam jsou deska a CPU. Zbytek tam ma, RAM nejakou koupim, odhaduju ze 16GB by melo stacit, o vykon mi nejde, takze to nebude problem.

To ze se v soudobych deskach konecne prestaly pouzivat elektrolyticke kondenzatory je skvela zprava, jak jsen uz zminil, nesleduji tento obor. Samozrejme kondenzatory tam musi byt vzdycky, ale jsou vyrobeny jinymi technologiemi s vyssi zivotnosti. Ve zvukovce maji elektrolyticke sve opodstatnění kvuli zase jinym nectnostem keramickych, ale tam to nevadi protoze tam nejsou proudove namahany.

Takze v tom pripade mi pujde jen o doporuceni nejakeho modelu desky jez nebude notoricky problemovy (i to se nekdy stane) a tise uchladitelneho CPU (samozrejme s odpovidajicim chladicem). Vodu bych z duvovodu charakteru uzivatele a absence jakekoliv udrzby vyloucil.
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

Když už jsem kvůli reportům musel téma číst, tak se také přidám...

1) dneska pro kancl PC vychází nejlíp (cena/výkon) opravdu AM4 sestava, ALE pokud zahrneme požadavek "dlouhověkosti" a "bez ohledu na cenu", pak jednoznačně AM5
2) požadavek: desku/CPU, pripadne RAM by za mě byl asi

a) deska lze vzít jakákoli pro AM5, ale já bych bral Asus TUF ať už A620 nebo B650 (oboje i ve variantě WiFi) - cenově asi 3200 - 3800
b) CPU bych vybíral 8500G nebo 8600G - parametrově obdobné řadám 7/9K, ale má lepší grafiku, což by do budoucna mohlo pomoct v kancl PC, cenově 3,8-4,7K
c) RAM - libovolné 2x 8GB DDR5, rychlost nehraje roli
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Dik moc za vecne info. Co jsem se koukal na rozdil mezi obema CPU, tak 8600g ma NPU, jehoz by mohla byt v budoucnu prekazkou pro delsi zivot sestavy. Je mi jasne ze realny prinos bude nevalny, beru to spis ve smyslu jako ze win15 na cpu bez npu nepujde upgradovat. Jaky je v tomto ohledu rozdil mezi doporucovanymi chipsety?
termit256
Začátečník
Začátečník

Re: PC pro duchodce - finalni vyber, musim uz objednat

Příspěvek od termit256 »

Takze uz to musim nejak rozseknout.
1) AMD Ryzen 5 8600G - doporucil Wilik, budu verit ze ma prehled

2 deska ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI - desky TUF GAMING mam i v jinych compech, neni s nema zadny problem, chipset na doporuceni viz. vyse, konkretni model = tipovacka

3) RAM Kingston FURY 16GB KIT DDR5 5600MHz CL40 Beast Black - RAM nikdy nemely prakticky na nic vliv, a od kingstonu mam flashku :-)

Cenove neco malo pres 8k, naprosto v pohode.
Pokud nebudete mit nejake vyraznejsi pripominky ze delam blbost, vecer bych objednal.
Vitam jakykoliv nazor.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Klidně vezmi A620 TUF, ma horší IO což ale asi nebude vadit z toho co píšeš. Nejde o penize a s B650 chybu neuděláš, jen mi to přijde zbytečný na daný použití :)
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Rozdil v cene je snad jen 3kila coz je opravdu zanedbatelne, ale B650 TUF mi prisla ze ma o dost masivnejsi chladice coz rozhodlo.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

NPU je otázka...

Špatně to určitě není.

Tufky jsou super, ale to už jsem psal.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Máš pravdu, já asi koukal na full atx verzi (bez M v nazvu) a ta je o litr drazsi
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Jo, tak toho jsem si taky nevsiml. Doufam ze do stare skrine z r 2012 microATX pujde. Kdyz ne, vrtnem diru na sroubek :-)
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

... k tomu potřebovat spíš kladivo. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Nějakého mini/micro ATX bych se opravdu nebál (právě kvůli vývoji technologií a integraci všeho). Wifi nevím jestli je ideální mít přímo na desce.. spíš jsem toho názoru, že je lepší externě přes PCI-E nebo na co se připojuje? Protože technologie jde kupředu. A jinak souhlasím s Wilíkem. Report jsem ani žádný nedával, nebylo tu nic/nikoho významného, kam by bylo potřeba. :-) S tím 8600 chybu neuděláš. Pokud pro tebe není 15 tisíc nebo víc velká částka, tak kup třeba 16 jádro a 32-64GB paměti. Ale je to tak na ... 5000-10000 panelů v prohlížeči. :-) Jinak samostatnou GPU určitě nepotřebuješ. Podle Mooruvova zákona stejně bude takové PC za 2 roky technologicky překonané a za 4 zastaralé. / no offense
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Jo, ja vim ze bude za 10let zastarale, ale ja potrebuju aby na nem bez problemu fungoval system jez dostava bezpecnostni aktualizace, to mi k radosti staci. Po nejakem vykonu se nezenu, kdyz ji dodnes v pohode stacil 12 let stary Core i5-3350P, bude stacit dalsich 10let i tohle. Pokud zas dementni M$ nevytvori nejakou nesmyslnou zaminku proc starsi PC nemohou jet jako treba dnes TPM a spol.
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

V tom přïpadě nehoň paměti nijak vysoko.
Klidně bych je nechal na JEDEC specifikaci (a ignoroval EXPO / XMP profily) - při daném použití se rozdíl stejně nepozná.
Vláken o nestabilitě a retrainech DDR5 na AM5 je tady dost a ušetříš si možné potíže.
Něco jako DDR5-5600 na 1.1V dál to neřešit.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Paměti bych nechal v případě 2 modulů 5200MHz - maximum co podporuje procesor a hotovo. :)

5600 už seš nad specs a může to časem začít dělat problémy.

BTW: proto jsem volil desku CSM, ale to už je asi jedno.

//edit Wilik - opět promaz OT, příště za karty - pro oba
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“