PC pro duchodce
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- termit256
- Začátečník
-
Re: PC pro duchodce
1) Cena HW mi je opravdu vicemene lhostejna, kdyz jsem se koukal na AM5 zacinaji od cca 3,5k. Zivim se vyvojem HW, nebudu vypisovat kolik mam na hodinu ale platy jsou v oboru slusne.
2) Prechod na w11 neni problem a prechazim na jejim compu jen pouze a proto, ze pristi rok konci bezpecnostni zaplaty pro w10 (a na starem systemu w11 nepojede) a nezaplatovany system pro uzivatele teto kategorie urcite ne.
3) Toto je taky duvod proc chci AM5. Ne kvuli vykonu ale kvuli nejake obchodni politice jez za par let vytvori M$ a jejiz dusledkem bude nemoznost upgrade WINxx zalozenych na starsich platformach. Samozrejme nemuzu vedet jestli se se nesveze s AM4 i AM5, vse je jen o predpokladane pravdepodobnosti ze novejsi platforma bude mit delsi "moralni zivotnost" nebo jak to napsat.
4) Komponenty jez hledam jsou deska a CPU. Zbytek tam ma, RAM nejakou koupim, odhaduju ze 16GB by melo stacit, o vykon mi nejde, takze to nebude problem.
To ze se v soudobych deskach konecne prestaly pouzivat elektrolyticke kondenzatory je skvela zprava, jak jsen uz zminil, nesleduji tento obor. Samozrejme kondenzatory tam musi byt vzdycky, ale jsou vyrobeny jinymi technologiemi s vyssi zivotnosti. Ve zvukovce maji elektrolyticke sve opodstatnění kvuli zase jinym nectnostem keramickych, ale tam to nevadi protoze tam nejsou proudove namahany.
Takze v tom pripade mi pujde jen o doporuceni nejakeho modelu desky jez nebude notoricky problemovy (i to se nekdy stane) a tise uchladitelneho CPU (samozrejme s odpovidajicim chladicem). Vodu bych z duvovodu charakteru uzivatele a absence jakekoliv udrzby vyloucil.
2) Prechod na w11 neni problem a prechazim na jejim compu jen pouze a proto, ze pristi rok konci bezpecnostni zaplaty pro w10 (a na starem systemu w11 nepojede) a nezaplatovany system pro uzivatele teto kategorie urcite ne.
3) Toto je taky duvod proc chci AM5. Ne kvuli vykonu ale kvuli nejake obchodni politice jez za par let vytvori M$ a jejiz dusledkem bude nemoznost upgrade WINxx zalozenych na starsich platformach. Samozrejme nemuzu vedet jestli se se nesveze s AM4 i AM5, vse je jen o predpokladane pravdepodobnosti ze novejsi platforma bude mit delsi "moralni zivotnost" nebo jak to napsat.
4) Komponenty jez hledam jsou deska a CPU. Zbytek tam ma, RAM nejakou koupim, odhaduju ze 16GB by melo stacit, o vykon mi nejde, takze to nebude problem.
To ze se v soudobych deskach konecne prestaly pouzivat elektrolyticke kondenzatory je skvela zprava, jak jsen uz zminil, nesleduji tento obor. Samozrejme kondenzatory tam musi byt vzdycky, ale jsou vyrobeny jinymi technologiemi s vyssi zivotnosti. Ve zvukovce maji elektrolyticke sve opodstatnění kvuli zase jinym nectnostem keramickych, ale tam to nevadi protoze tam nejsou proudove namahany.
Takze v tom pripade mi pujde jen o doporuceni nejakeho modelu desky jez nebude notoricky problemovy (i to se nekdy stane) a tise uchladitelneho CPU (samozrejme s odpovidajicim chladicem). Vodu bych z duvovodu charakteru uzivatele a absence jakekoliv udrzby vyloucil.
- Wilik
- Administrátor
Když už jsem kvůli reportům musel téma číst, tak se také přidám...
1) dneska pro kancl PC vychází nejlíp (cena/výkon) opravdu AM4 sestava, ALE pokud zahrneme požadavek "dlouhověkosti" a "bez ohledu na cenu", pak jednoznačně AM5
2) požadavek: desku/CPU, pripadne RAM by za mě byl asi
a) deska lze vzít jakákoli pro AM5, ale já bych bral Asus TUF ať už A620 nebo B650 (oboje i ve variantě WiFi) - cenově asi 3200 - 3800
b) CPU bych vybíral 8500G nebo 8600G - parametrově obdobné řadám 7/9K, ale má lepší grafiku, což by do budoucna mohlo pomoct v kancl PC, cenově 3,8-4,7K
c) RAM - libovolné 2x 8GB DDR5, rychlost nehraje roli
1) dneska pro kancl PC vychází nejlíp (cena/výkon) opravdu AM4 sestava, ALE pokud zahrneme požadavek "dlouhověkosti" a "bez ohledu na cenu", pak jednoznačně AM5
2) požadavek: desku/CPU, pripadne RAM by za mě byl asi
a) deska lze vzít jakákoli pro AM5, ale já bych bral Asus TUF ať už A620 nebo B650 (oboje i ve variantě WiFi) - cenově asi 3200 - 3800
b) CPU bych vybíral 8500G nebo 8600G - parametrově obdobné řadám 7/9K, ale má lepší grafiku, což by do budoucna mohlo pomoct v kancl PC, cenově 3,8-4,7K
c) RAM - libovolné 2x 8GB DDR5, rychlost nehraje roli
- termit256
- Začátečník
-
Dik moc za vecne info. Co jsem se koukal na rozdil mezi obema CPU, tak 8600g ma NPU, jehoz by mohla byt v budoucnu prekazkou pro delsi zivot sestavy. Je mi jasne ze realny prinos bude nevalny, beru to spis ve smyslu jako ze win15 na cpu bez npu nepujde upgradovat. Jaky je v tomto ohledu rozdil mezi doporucovanymi chipsety?
- termit256
- Začátečník
-
Re: PC pro duchodce - finalni vyber, musim uz objednat
Takze uz to musim nejak rozseknout.
1) AMD Ryzen 5 8600G - doporucil Wilik, budu verit ze ma prehled
2 deska ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI - desky TUF GAMING mam i v jinych compech, neni s nema zadny problem, chipset na doporuceni viz. vyse, konkretni model = tipovacka
3) RAM Kingston FURY 16GB KIT DDR5 5600MHz CL40 Beast Black - RAM nikdy nemely prakticky na nic vliv, a od kingstonu mam flashku
Cenove neco malo pres 8k, naprosto v pohode.
Pokud nebudete mit nejake vyraznejsi pripominky ze delam blbost, vecer bych objednal.
Vitam jakykoliv nazor.
1) AMD Ryzen 5 8600G - doporucil Wilik, budu verit ze ma prehled
2 deska ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI - desky TUF GAMING mam i v jinych compech, neni s nema zadny problem, chipset na doporuceni viz. vyse, konkretni model = tipovacka
3) RAM Kingston FURY 16GB KIT DDR5 5600MHz CL40 Beast Black - RAM nikdy nemely prakticky na nic vliv, a od kingstonu mam flashku
Cenove neco malo pres 8k, naprosto v pohode.
Pokud nebudete mit nejake vyraznejsi pripominky ze delam blbost, vecer bych objednal.
Vitam jakykoliv nazor.
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý
Klidně vezmi A620 TUF, ma horší IO což ale asi nebude vadit z toho co píšeš. Nejde o penize a s B650 chybu neuděláš, jen mi to přijde zbytečný na daný použití
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- termit256
- Začátečník
-
Rozdil v cene je snad jen 3kila coz je opravdu zanedbatelne, ale B650 TUF mi prisla ze ma o dost masivnejsi chladice coz rozhodlo.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
NPU je otázka...
Špatně to určitě není.
Tufky jsou super, ale to už jsem psal.
Špatně to určitě není.
Tufky jsou super, ale to už jsem psal.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý
Máš pravdu, já asi koukal na full atx verzi (bez M v nazvu) a ta je o litr drazsi
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- termit256
- Začátečník
-
Jo, tak toho jsem si taky nevsiml. Doufam ze do stare skrine z r 2012 microATX pujde. Kdyz ne, vrtnem diru na sroubek
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
... k tomu potřebovat spíš kladivo.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- Jey
- Středně pokročilý
-
Nějakého mini/micro ATX bych se opravdu nebál (právě kvůli vývoji technologií a integraci všeho). Wifi nevím jestli je ideální mít přímo na desce.. spíš jsem toho názoru, že je lepší externě přes PCI-E nebo na co se připojuje? Protože technologie jde kupředu. A jinak souhlasím s Wilíkem. Report jsem ani žádný nedával, nebylo tu nic/nikoho významného, kam by bylo potřeba. S tím 8600 chybu neuděláš. Pokud pro tebe není 15 tisíc nebo víc velká částka, tak kup třeba 16 jádro a 32-64GB paměti. Ale je to tak na ... 5000-10000 panelů v prohlížeči. Jinak samostatnou GPU určitě nepotřebuješ. Podle Mooruvova zákona stejně bude takové PC za 2 roky technologicky překonané a za 4 zastaralé. / no offense
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- termit256
- Začátečník
-
Jo, ja vim ze bude za 10let zastarale, ale ja potrebuju aby na nem bez problemu fungoval system jez dostava bezpecnostni aktualizace, to mi k radosti staci. Po nejakem vykonu se nezenu, kdyz ji dodnes v pohode stacil 12 let stary Core i5-3350P, bude stacit dalsich 10let i tohle. Pokud zas dementni M$ nevytvori nejakou nesmyslnou zaminku proc starsi PC nemohou jet jako treba dnes TPM a spol.
- TomasX
- Začátečník
-
V tom přïpadě nehoň paměti nijak vysoko.
Klidně bych je nechal na JEDEC specifikaci (a ignoroval EXPO / XMP profily) - při daném použití se rozdíl stejně nepozná.
Vláken o nestabilitě a retrainech DDR5 na AM5 je tady dost a ušetříš si možné potíže.
Něco jako DDR5-5600 na 1.1V dál to neřešit.
Klidně bych je nechal na JEDEC specifikaci (a ignoroval EXPO / XMP profily) - při daném použití se rozdíl stejně nepozná.
Vláken o nestabilitě a retrainech DDR5 na AM5 je tady dost a ušetříš si možné potíže.
Něco jako DDR5-5600 na 1.1V dál to neřešit.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Paměti bych nechal v případě 2 modulů 5200MHz - maximum co podporuje procesor a hotovo.
5600 už seš nad specs a může to časem začít dělat problémy.
BTW: proto jsem volil desku CSM, ale to už je asi jedno.
//edit Wilik - opět promaz OT, příště za karty - pro oba
5600 už seš nad specs a může to časem začít dělat problémy.
BTW: proto jsem volil desku CSM, ale to už je asi jedno.
//edit Wilik - opět promaz OT, příště za karty - pro oba