Divne chovani RAIDu pri zapisu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

no, zmenilo, hrál jsem si s časováním pamětí, měl jsem je na 2.5-6-3-3 a hodil jsem je nazpět na default, protože mi to nechtělo někdy nabíhat, ale jinak kdyz se to chytlo, bylo to stabilní (memtest OK), po tom, co jsem je zase vrátil na 2.5-6-3-3 to ale plazí dál :evil:
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

Ted me napadlo, existuje redukce PATA->SATA a kdyz jo, nebrzdi to nejak? :?
Ze bych na ty disky dal redukce a zkusil je hodit na SATA RAID radic, co mam taky na desce, VIA ma ty ovladace snad vychytanejsi...
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Dony píše:Ted me napadlo, existuje redukce PATA->SATA a kdyz jo, nebrzdi to nejak? :?
Ze bych na ty disky dal redukce a zkusil je hodit na SATA RAID radic, co mam taky na desce, VIA ma ty ovladace snad vychytanejsi...
Existuje, ale netestoval jsem. :(
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Dony píše:Ted me napadlo, existuje redukce PATA->SATA a kdyz jo, nebrzdi to nejak? :?
ne, nebrzdí, resp. rozdíl je max 1%.
akorát nevim, co to stojí, pořád si to pletu - buď SATA->PATA redukce je drahá nebo PATA->SATA redukce je drahá...ale která stojí pár desetikorun a která několik tisíc si furt nemůžu zapamatovat :oops:
Naposledy upravil(a) MaWa dne ned 1. úno 2004, 11:07, celkem upraveno 1 x.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Nedavno som nieco podobne riesil....., a nakoniec na to doplatili disky Seagate... 2xSeagate Barracuda 7200.7Plus, 120GB 8MB Cache.... kazdy s diskou mal lepsi vykon osobitne ako spolu :( ..... pocul som ze podobny problem trapi seagate uz dlhsie od casou Barracuda IV.... a to platy ako pre ATA tak aj SATA disky....... Mne pomohla zmena na 2xMaxtor 120GB 8MB ..... Dokonca v minulosti sam Seagate potvrdil problemi s Raid na svojich diskoch Barracuda serie V...
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

random píše:Nedavno som nieco podobne riesil....., a nakoniec na to doplatili disky Seagate... 2xSeagate Barracuda 7200.7Plus, 120GB 8MB Cache.... kazdy s diskou mal lepsi vykon osobitne ako spolu :( ..... pocul som ze podobny problem trapi seagate uz dlhsie od casou Barracuda IV.... a to platy ako pre ATA tak aj SATA disky....... Mne pomohla zmena na 2xMaxtor 120GB 8MB ..... Dokonca v minulosti sam Seagate potvrdil problemi s Raid na svojich diskoch Barracuda serie V...
Mně ty "Barči" makaj v RAID 0 no problem a výkonově mám nárust asi 25% vůči single :)
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

random píše:Nedavno som nieco podobne riesil....., a nakoniec na to doplatili disky Seagate... 2xSeagate Barracuda 7200.7Plus, 120GB 8MB Cache.... kazdy s diskou mal lepsi vykon osobitne ako spolu :( ..... pocul som ze podobny problem trapi seagate uz dlhsie od casou Barracuda IV.... a to platy ako pre ATA tak aj SATA disky....... Mne pomohla zmena na 2xMaxtor 120GB 8MB ..... Dokonca v minulosti sam Seagate potvrdil problemi s Raid na svojich diskoch Barracuda serie V...
jj o tech problemech Baracud IV a V sem take zaslech (uvazoval sem loni o RAIDU a prave tohle byl duvod proc sem do nej nesel), podle toho co tu ctu je to presne tenhle pripad

2 Shit: nj jenze ty je mas na SATA, kdezto on na PATA
Durex Applebred 1400 | Asrock K7NF2-RAID | 2x 512MB DDR 400 PQI | Inno3D gf4mx440 | WD 3200YS + 60GB Baracuda V | DVD-RW NEC 3551A | Seasonic S12-430W | M-Audio DX4 + Koss Porta Pro | Hyundai Q790 Silver | Logitech Office Internet Keyboard + MS Wireless Intelli Mouse Explorer 2.0A
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

tak jsem to objevil v CC, jeden typ za 350 s DPH, druhy za 700, tak to asi prubnu, kdyztak to muzu vratit, kdyby to nechodilo, co je divny, ze u te levnejsi (ASUS) udavaji, ze se da pouzit jen na deskach ASUS s radicem SATA Promise, ale v diskuzi tam nekolik lidi psali, ze jim to chodi i s jinym radicem. Ostatne nevidim duvod, pros by to nemelo chodit, kdyz udavaji IDE->SATA, musi to mit snad SATA standard a ne nejaky "SATA Promise" hybrid...
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Dony píše:tak jsem to objevil v CC, jeden typ za 350 s DPH, druhy za 700, tak to asi prubnu, kdyztak to muzu vratit, kdyby to nechodilo, co je divny, ze u te levnejsi (ASUS) udavaji, ze se da pouzit jen na deskach ASUS s radicem SATA Promise, ale v diskuzi tam nekolik lidi psali, ze jim to chodi i s jinym radicem. Ostatne nevidim duvod, pros by to nemelo chodit, kdyz udavaji IDE->SATA, musi to mit snad SATA standard a ne nejaky "SATA Promise" hybrid...
Ten ASUS jsem kupoval před vánocema a s DPH mě stál kolem 570Kč.
Funguje skvěle. Normálně to nasadíš na IDE disk a strčíš do toho S-ATA kabel. Má to ještě přídavné napájení. Raid ho v pohodě detekuje.
Prostě funguje to skvěle.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Taky problém s RAIDEM

Příspěvek od johnik »

Pánové, prosím o pomoc.Mám problém s raidem0.Řadič mám kouwell 571H, chipset highpoint 370A.Disky dva WD 60 GB stripping.Systém win XP.Jenže po čase ten RAID krutě ztratil výkon, v sandře jsem měl dřív ve file system testu až 42 000 bodů, teď mám asi 8500 bodů :cry:
Zkoušel jsem různé drivery, ale dostanu se na max 17 000 bodů.nový BIOS jsem neflashoval, protože se údajně ztratí informace o založeném RAIDu (tzn. v BIOSu nevidíte založené RAID pole).Už nevím jak dál, prosím pomozte.
Předem díky :oops:
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Taky problém s RAIDEM

Příspěvek od MaWa »

johnik píše:Pánové, prosím o pomoc.Mám problém s raidem0.Řadič mám kouwell 571H, chipset highpoint 370A.Disky dva WD 60 GB stripping.Systém win XP.Jenže po čase ten RAID krutě ztratil výkon, v sandře jsem měl dřív ve file system testu až 42 000 bodů, teď mám asi 8500 bodů :cry:
Zkoušel jsem různé drivery, ale dostanu se na max 17 000 bodů.nový BIOS jsem neflashoval, protože se údajně ztratí informace o založeném RAIDu (tzn. v BIOSu nevidíte založené RAID pole).Už nevím jak dál, prosím pomozte.
Předem díky :oops:
defragmentace - to je to, co ti zase zvýší výsledky v Sandře :lol:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

To jsem samozřejmě zkoušel, v tom to není.Nejradši bych zkusil nový BIOS řadiče, ale tim se ten raid asi rozhodí, ne?
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

Ještě by mě zajímalo jakou máte nejlépe osvětšenou velikost clusteru co se výkonu týče.Já mám 64k.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

johnik píše:To jsem samozřejmě zkoušel, v tom to není.Nejradši bych zkusil nový BIOS řadiče, ale tim se ten raid asi rozhodí, ne?
Neměl by.
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

No jo, ale jakou mám jistotu?Co když se po flashnutí prostě ztratí informace o aktuálním poli a budu mít dva prázdné disky?
Btw. teď jsem s hrůzou zjistil že mám jeden disk BB a jeden JB.Tzn. jeden má 2MB cache a jeden 8MB cache.Může to mít významný vliv na výkon? :cry:
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

Ještě něco, partition magic mi hlásí partition improperly dismounted, nevíte co by to mohlo znamenat?
Dále záhada, partition magic mi hlásí clustersize u první partiže 64KB, ale sandra a PM pro DOS ji vidí že má clustresize jen 4kb.Druhá partiž má 64KB ve všech případech.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

johnik píše:No jo, ale jakou mám jistotu?Co když se po flashnutí prostě ztratí informace o aktuálním poli a budu mít dva prázdné disky?
Btw. teď jsem s hrůzou zjistil že mám jeden disk BB a jeden JB.Tzn. jeden má 2MB cache a jeden 8MB cache.Může to mít významný vliv na výkon? :cry:
Na výkon to asi má vliv, ale ne moc velkej. Co se týká toho flashe, "kdo se bojí, nesmí do lesa". Vem si eulu: "výrobce za nic neručí a bla, bla, blababa....." Bohužel, to je ve světě PC docela normální :( U mě ten flash proběhl mockrát OK.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

s tim flashem - záleží na výrobci řadiče. kouwell je šmejd, takže čekat se od něj bohužel dá i to, že se info ztratí :roll:
ad JB a BB - čim lepší raid řadič, tim lépe se s tim dokáže vyrovnat (např. tim, že má vlastní cache, a tak pro ten horší disk má data nacachovaný víc). kouwell žádnou paměť nemá. a WD společně se Seagatem je to nejhorší, co můžeš do RAIDu dát :-/

hoď sem výsledky ze Sandry (buffered/seq/rand read/write + seek) a z hd tachu. uvidíme 8-)
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

Pokud bys mel RAID 1, toho flashe bych se nebal, to je zrcadlo, ale u raid 0 by to mohl byt problem, me pri pokusech rozhodil pole i ovladac s nizsi verzi :?
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

Sígejta tam nemam, jsou to dva westerny.Večer udělám testy a pak to sem hodim.
Nicméně asi pořídim novou desku s integrovanym RAIDem (může být SATA), máte někdo tip na něco dobrého do 4000Kč?Měl by to být socket 478, inteláckej čipset, dualchannel.
Předem díky za tipy.
jk
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“