Asus A7V333 (VIA KT333) - tipy, triky a zkusenosti
Moderátor: Eddward
- DVC64
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
>Farey
To určitě ne, oba řadiče jsou stejně rychlé, ale je vhodné (pokud máš možnost) mít na jednom kanále jen jedno zařízení - např. Promise primary HDD1; Promise secondary HDD2; integrovaný IDE primary CD-RW; integrovaný IDE secondary DVD-ROM ---> vše master.
Pokud máš jeden HDD a DVD + CD-RW (HDD + jedna combo mechanika), tak ten Promise vypni a nech to všechno na integrovaném řadiči (HDD primary master; combo secondary master).
Pokud máš jeden HDD, DVD-ROM a CD-RW (HDD + 2 mechaniky), dej HDD na Promise primary master; CD-RW integrovaný IDE primary master; DVD-ROM integrovaný IDE secondary master).
Ještě jedna rada na závěr - vypalky vetšinou na RAIDech blbnou (vypalovací softy s tím neumí pracovat), tak je tam nedávejte.
P.S.: nicméně, pokud Ti to šlape, platí rada - do ničeho nevrtej. Takže v tom případě jen jumperem disabluj ten Promise řadič.
>byp
Nemáš náhodou WIN XP? Pokud ano, tak je na místě oblíbená odpověď informatiků "Ono to tak někdy dělá.".
To určitě ne, oba řadiče jsou stejně rychlé, ale je vhodné (pokud máš možnost) mít na jednom kanále jen jedno zařízení - např. Promise primary HDD1; Promise secondary HDD2; integrovaný IDE primary CD-RW; integrovaný IDE secondary DVD-ROM ---> vše master.
Pokud máš jeden HDD a DVD + CD-RW (HDD + jedna combo mechanika), tak ten Promise vypni a nech to všechno na integrovaném řadiči (HDD primary master; combo secondary master).
Pokud máš jeden HDD, DVD-ROM a CD-RW (HDD + 2 mechaniky), dej HDD na Promise primary master; CD-RW integrovaný IDE primary master; DVD-ROM integrovaný IDE secondary master).
Ještě jedna rada na závěr - vypalky vetšinou na RAIDech blbnou (vypalovací softy s tím neumí pracovat), tak je tam nedávejte.
P.S.: nicméně, pokud Ti to šlape, platí rada - do ničeho nevrtej. Takže v tom případě jen jumperem disabluj ten Promise řadič.
>byp
Nemáš náhodou WIN XP? Pokud ano, tak je na místě oblíbená odpověď informatiků "Ono to tak někdy dělá.".
- farey
- Nováček
-
- DVC64
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Obecně se dá říct, že se RAID pole používají v serverech (vyšší spolehlivost dat, možnost výměny disků za provozu, vyšší rychlost, atd.) - tam jde ale o plnohodnotný hardwarový RAID. To by bylo na dlouho. A navíc v tom nejsem tak kovaný. Takže v Tvém případě bych viděl 3 řešení:
1. použít jako další standardní IDE řadič - můžeš připojit až 8 IDE zařízení na jednom PC (standardně jen 4)
2. RAID 1 (data mirroring) zvýšení bezpečnosti dat - 2 disky na RAIDu - na obou jsou stejná data (zrcadlení - pokud jeden odejde pod kytky, zůstane Ti druhý a na něm jsou data v pořádku) - nevýhodou je poloviční výsledná kapacita
3. RAID 0 (data striping) zvýšení rychlosti - 2 disky na RAIDu - na každý disk se přistupuje rozdílně (rychlost přenosu je dvojnásobná) - nevýhodou je riziko ztráty dat (po pádu jednoho disku, asi nedostaneš data z toho druhého)
Jestli jsem to napsal blbě, tak ať mě někdo opravínebo doplní.
1. použít jako další standardní IDE řadič - můžeš připojit až 8 IDE zařízení na jednom PC (standardně jen 4)
2. RAID 1 (data mirroring) zvýšení bezpečnosti dat - 2 disky na RAIDu - na obou jsou stejná data (zrcadlení - pokud jeden odejde pod kytky, zůstane Ti druhý a na něm jsou data v pořádku) - nevýhodou je poloviční výsledná kapacita
3. RAID 0 (data striping) zvýšení rychlosti - 2 disky na RAIDu - na každý disk se přistupuje rozdílně (rychlost přenosu je dvojnásobná) - nevýhodou je riziko ztráty dat (po pádu jednoho disku, asi nedostaneš data z toho druhého)
Jestli jsem to napsal blbě, tak ať mě někdo opravínebo doplní.

- farey
- Nováček
-
- Czernobyl
- Nováček
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
U RAIDu 0 to funguje presneji tak ze na jeden disk se zapisuji sude a na druhy liche clustery. Tim padem kdyz ti slitne jeden disk tak mas po datech. proto se pro "domaci" vyuziti pouziva kombinace 0+1 nebo taky 10. ale pak to vyjde silene draho. Pro vydelani disku za provozu musis mit drahy radic a disk ktery to dovoluje tzv. Hot-swap. jinak se tvuj hadr odebere do vecnych lovist. Idealni je RAID 5 (3 disky - sudy, lichy, parita) ale radice na nej stoji docela hodne.
ICE
ICE
- byp[NiNR]
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
S tim RAIDem.... U promise si RADI 5 nezapneš umí to jen SCSI radiče třeba od Mylexu (cca 30k kč). Ale můžeš použít RADI 1+0 což je:
primary-master: HDD1 - sude
primary-slave: HDD2 - liche mirror
secondary-master: HDD3 - liche
secondary-slave: HDD4 - sude mirror = 4x60GB HDD = vysledna kapacita 60GB (2x rychlejší, všecky data 2x)
v případě že použiješ stripping (RADI 0) tak zapojiš:
primary-slave:HDD2 - liche = 2x60GB HDD = vysledna kapacita 60GB (2x rychlejší)
to same můžeš připojit na secondary.
Jo ešte s tou rychlostí... není to uplně tak pravda že to je 2x tak rychlé... počítej tak zrychlení o 50-80% (podle aplikace)
Jo diky za tip s tím DMA :o)
>DVC64 jo mam win_XP.....
primary-slave: HDD2 - liche mirror
secondary-master: HDD3 - liche
secondary-slave: HDD4 - sude mirror = 4x60GB HDD = vysledna kapacita 60GB (2x rychlejší, všecky data 2x)
v případě že použiješ stripping (RADI 0) tak zapojiš:
primary-slave:HDD2 - liche = 2x60GB HDD = vysledna kapacita 60GB (2x rychlejší)
to same můžeš připojit na secondary.
Jo ešte s tou rychlostí... není to uplně tak pravda že to je 2x tak rychlé... počítej tak zrychlení o 50-80% (podle aplikace)
Jo diky za tip s tím DMA :o)
>DVC64 jo mam win_XP.....
-=:: bYp.[NiNR] ::=-
nějaká i5ka + SSDčko:)
nějaká i5ka + SSDčko:)
- JirkaH
- Mírně pokročilý
Desky ASUS
Já měl doma dvě, TUSL2-C a A7V333ruf. Nemohu říci, že by šlo o nestabilní desky. Ale zrovna provedení biosu se mi moc nelíbí. Standartní Award mám raději.
Jinak jsem s hrůzou zjistil, a dle příspěvků na webu asi nejsem sám, že Asus má "nové rodinné stříbro". Do týdne od uvedení do provozu desky totálně zblbly, nebyly schopné načíst IDE zařízení a nepomohl ani reset biosu. Jediným řešením bylo komp vypnout a jít na pivo. A druhej den to už běželo bez problémů, jako by se nic nestalo. A už se to taky nikdy nezopakovalo. Zdrojem to určitě nebylo, na TUSLu se Celerem jsem měl 300W a na A7V333 dokonce 420W.
Další věcí, nad kterou se recenzenti Asusích desek jen rozplývají, je nastavování vyšších napětí pro CPU. Já to považuji za naprostý nešvar.
U A7V333 jsem narazil na zajímavý a dost vážný problém - deska nastavovala pro Ath Palomino default 1,75V , což by sice odpovídalo datasheetu procesorů, ale já měl nějakým zazrakem CPUčka, u kterých všechny diagnostické programy a dost dlouhou dobu i Asus PC Probe hlásilo, že procesor chce 1,70V! A skutečné napětí CPU bylo 1,76- 1,778V. A když oba procíky (1700 a 2000), co jsme doma měli, byly nainstalovány do desek MSI a Soltek, nastavené napětí bylo skutečně 1,70V. A já v tomto případě budu spíše věřit MSI a Solteku. Nepříjemným průvodním jevem byla samozřejmě teplota CPU. Se stejným chladičem na MSI a Solteku byla teplota i dotykově na chladiči podstatně nižší. Jak jsem se dozvěděl, některé serie procesorů skutečně mohou požadovat jiné napětí...
TUSL nemám už dávno, A7V333 šla do světa i s Ath1700 ...
Ath2000 jsem dal synovi na MSI K7T266Pro2-RU. Šlape jak hodinky.
A já mám teď EPOX 8RDA3+ a ATh JIUHB 1700@2100-10x173. Zatím. Časem s lepší pamětí to půjde určitě podstatně výš.
Rozhodně netvrdím, že vše běželo napoprvé. Ale běží na tom W98,2k i XP naprosto v pohodě. Chtělo si to trochu pohrát.
A tak i já přemýšlím, jak to s tím Asusem je. Časy P2B jsou asi nenávratně pryč.
Jinak jsem s hrůzou zjistil, a dle příspěvků na webu asi nejsem sám, že Asus má "nové rodinné stříbro". Do týdne od uvedení do provozu desky totálně zblbly, nebyly schopné načíst IDE zařízení a nepomohl ani reset biosu. Jediným řešením bylo komp vypnout a jít na pivo. A druhej den to už běželo bez problémů, jako by se nic nestalo. A už se to taky nikdy nezopakovalo. Zdrojem to určitě nebylo, na TUSLu se Celerem jsem měl 300W a na A7V333 dokonce 420W.
Další věcí, nad kterou se recenzenti Asusích desek jen rozplývají, je nastavování vyšších napětí pro CPU. Já to považuji za naprostý nešvar.
U A7V333 jsem narazil na zajímavý a dost vážný problém - deska nastavovala pro Ath Palomino default 1,75V , což by sice odpovídalo datasheetu procesorů, ale já měl nějakým zazrakem CPUčka, u kterých všechny diagnostické programy a dost dlouhou dobu i Asus PC Probe hlásilo, že procesor chce 1,70V! A skutečné napětí CPU bylo 1,76- 1,778V. A když oba procíky (1700 a 2000), co jsme doma měli, byly nainstalovány do desek MSI a Soltek, nastavené napětí bylo skutečně 1,70V. A já v tomto případě budu spíše věřit MSI a Solteku. Nepříjemným průvodním jevem byla samozřejmě teplota CPU. Se stejným chladičem na MSI a Solteku byla teplota i dotykově na chladiči podstatně nižší. Jak jsem se dozvěděl, některé serie procesorů skutečně mohou požadovat jiné napětí...
TUSL nemám už dávno, A7V333 šla do světa i s Ath1700 ...
Ath2000 jsem dal synovi na MSI K7T266Pro2-RU. Šlape jak hodinky.
A já mám teď EPOX 8RDA3+ a ATh JIUHB 1700@2100-10x173. Zatím. Časem s lepší pamětí to půjde určitě podstatně výš.
Rozhodně netvrdím, že vše běželo napoprvé. Ale běží na tom W98,2k i XP naprosto v pohodě. Chtělo si to trochu pohrát.
A tak i já přemýšlím, jak to s tím Asusem je. Časy P2B jsou asi nenávratně pryč.
Naposledy upravil(a) JirkaH dne úte 29. črc 2003, 16:20, celkem upraveno 1 x.
- Jiri Drak
- Středně pokročilý
-
Od ASUSu jsem mel CUSL2 a tyhle desce nemohu absolutne nic vytknout. Letos jsem mel od ASUSu A7V8X a hodne rychle jsem se ji zbavil. Napeti na CPU litalo jako krava (misto default 1.7 cca 174-1.79 dle pocasi). Pri FSB nad 166 mi pri startu PC obcas nenajel monitor.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
- PAN_Kravata
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
ASUS A7V333 (KT333) - konflikt zarizeni
Zdravim,mam desku ASUS A7V333 s procesorem XP1800+.Vsechno to jelo v pohode. Ale potom se me stalo ze mi bios nahlasil ze mam pretaktovany procesor, ale ja mel procesor na puvodnim taktu. Potom jsem zkusil nastavit default bios, ale bios se nezmenil ale zustal naprosto stejny jak jsem si to ja nastavil. Nevedel jsem cim to je tak jsem se snazil na pocitaci normalne pracovat. Zkusil jsem hru CS 1.6, ale kdyz se me ta hra nacital tak se pocitac resetoval. Zkusil jsem to nekolikrat a porad to padalo.Tak jsem si myslel ze je to treba WINXP, tak jsem to naformatoval, vsechno nahral a zkusil opet CS 1.6. Vypadlo mi to tam kde predtim ale objevila se mi modra obrazovka nejaky konflikt s hardwarem v souboru msaudio.sys ale toto se mi nikdy nestalo a nahraval jsem tam stejne ovadace, nevite nekdo co stim jestli je to treba deskou nebo procesorem, nebo treba tou zvukovkou. Diky vsem za radu
- Albi
- Středně pokročilý
V první řadě zkus vyresetovat CMOSku... Pokud to nepomůže zkus flashnout BIOS... 

CPU: AMD Phenom X3 8750 BE (s. AM2+) 2.4GHz@2.8GHz - CoolerMaster Hyper 212; MB: Gigabyte GA-MA790X-UD4 - AMD 790X; RAM: 4x 1024MB DDR2 800MHz PC6400 A-DATA; VGA: GigaByte HD4870 (GV-R487-1GH-B) 1GB, PCI-E; HDD: 2x Seagate Barracuda ES ST3750640NS - 750GB SATA II; Seagate Barracuda 7200.10 ST3250820AS - 250GB SATA II; Western Digital Caviar RE WD1600YS - 160GB SATA II Mechanika: LG GSA-GH20NS10 DVD-R/+R, DualLayer; Case: Chieftec Smart Series, SH-01B-B-B-400, černá ; Zdroj: Chieftec GPS-400AA-101A 400W; Monitor: Samsung SyncMaster 223BW - LCD 22";
- PAN_Kravata
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
jak?
Jak resetuju CMOS? Pripadne muzu potom jete reklamovat desku ze nepopada tim zaruka? Diky
- Wiruz
- Pokročilý
je reset cmos je dost bezna zalezitost a je dobre to udelat s kazdou novou pridanou komponentou
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16G @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64

- Zion
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
CMOS jumper: vytahnout z polohy 1-2......edat do 2-3 a zpeatky
AMD Athlon XP 1800+(T-Bred,BO;1,6V)@2400+(166x12.5;1.7V).Soltek SL-NV400-64(nForce2 400,AGP 4-8x,FSB 266-400,DDR266-400).768DDR(Kingston 333MHz,CL2.5).).HDD Hitachi (250GB;8MB), Seagate Barracuda IV(40GB;2MB).Sapphire ATI Radeon X1650Pro(256MB;600/1400)
- JirkaH
- Mírně pokročilý
S resetem CMOS souhlasím, pozor na nutnost odpojení zdroje od sítě!
A doporučuji otestovat Memtestem, pokud budou chyby, je nutno hledat. Asi bych ze všeho nejdříve zkusil takto otestovat paměť v jiném, spolehlivém kompu. Pokud bude vadná, je to jasné. Pokud bude OK, pak test CPU jinde. No a zbyde základní deska.
Takto jsem postupoval, když mi kámoš předhodil staříka s Abitem KT7. Deska kaput.
A doporučuji otestovat Memtestem, pokud budou chyby, je nutno hledat. Asi bych ze všeho nejdříve zkusil takto otestovat paměť v jiném, spolehlivém kompu. Pokud bude vadná, je to jasné. Pokud bude OK, pak test CPU jinde. No a zbyde základní deska.
Takto jsem postupoval, když mi kámoš předhodil staříka s Abitem KT7. Deska kaput.
- Taskr
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Asus A7V333 + Athlon XP 2800+ Barton
Prosím o radu. Koupil jsem si CPU Athlon XP 2800+ Barton a počítač se mi pořád seká. Dříve jsem měl Athlon XP 1600+ a vše běhalo jak má. Když dám u tohoto CPU fsb na 133Mhz tak běhá v pořádku, ale jakmile je tam 166 tak se mi do 10 min. sekne. Paměti mám DDR 333, v tom problém nevidim. Teplota je kolem 50 °C, BIOS mám verzi 1017(dle výrobce má podorovat Barton až 3000+). Děličku 1/5 deska má taky tak tomu pořád nemůžu přijít na kloub. Jo používám Windows ME.
Předem děkuji za jakoukoliv radu.
Předem děkuji za jakoukoliv radu.
ASUS A7V333, Athlon 2400+ Mhz, 512 MB DDR, 3dfx Voodoo5 5500 64MB AGP.
ASUS P4T533-C, Pentium 4 3066@3450 Mhz HT, 2048 MB Rimm, ATi Radeon X1950 Pro 512 MB, SB Live 1024.
ASUS P4T533-C, Pentium 4 3066@3450 Mhz HT, 2048 MB Rimm, ATi Radeon X1950 Pro 512 MB, SB Live 1024.
- Shit
- Odborník PCT
- Taskr
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Myslím že paměti jsou v pořádku. S tím Athlonem XP 1600+ jsem měl daný časování pamětí ke fsb 5:4 (tj 333 Mhz paměti, 266 Mhz fsb)a vše OK.
Teplota čipsetu je 31°C.
Teplota čipsetu je 31°C.
ASUS A7V333, Athlon 2400+ Mhz, 512 MB DDR, 3dfx Voodoo5 5500 64MB AGP.
- Taskr
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele: