Gigabyte K8NE (nF4-4x) - zkusenosti?

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Anduril
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Anduril »

Ty jsi nějakej chytrej...už to tu bylo jednou, že když na ten gigabyte dal 2x512, tak to jelo 333MHz. Stejná situace u Asusu ;) Já naopak nemám problém s max. dosaženou frekvencí, ale právě s tím, že prostě ramky nejedou na více než nějakých 180MHz (360)... S jednou se dostanu s cpu úplně stejně, ale ramka může jet třeba na 440 nebo tak..

Po obsazení více jak dvou slotů je to jen 200MHz (100) .. podle nějakých tabulek od AMD... (v případě DS modulů)
HP nx7400 EY505ES
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Tohle si nemuzu jestli to pri pouziti dvou modulu jede only 333Mhz, ale veril bych tomu, ze zrejme ano :(
Koupi jednoho 1GB modulu vsak pujde 500,- jen tak do vetru, za cenu DDR 400Mhz. Opravdu je to takovy vykonovy propad :? jet pouze na 333Mhz.
Mohl bych te pozadat Andurile o takovy maly test.
Provedl by jsi pro nas test pameti s pozitim nejdrive jen jednoho modulu a potom obou dvou. Jaky rozdil to bude delat. Melo by to byt nastaveno na default, aby pretaktovani neovlivnilo vysledek. Test zde: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=41360
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Paměti a jiné trable

Příspěvek od Antonín Chromý »

Tak jsem včera pořídil pro známého tuhle desku a 2 512MB moduly DDR400 Transcend JetRam. Pokud necháte v biosu nastavení rychlosti pamětí auto - budete mít ddr333 a pokud nastavíte 200 budete mít ddr400 - no problem - alespoň tady. 13 passů v memtestu OK.

Nahodil jsem bios F5 přes qflash, protože mám Semprona 64 2800+ a F4 ho neznala. Load optimized defaults, restart. Nastavení.

První problém - HDD Maxtor 6L200M0 (prostě 200GB, SATA) se v biosu (a poté i v instalátoru win) hlásí jako 136GB? WTF?

Aktuálně druhý problém po instalaci windows (ovladače na SATU jsem dával přes F6) - obyčejná klávesnice Chicony PS2, se kterou jsem během instalace zadával všechny údaje při prvním nabootování win po instalaci nefunguje a nereaguje - svítí numlock, který nelze vypnout, nelze zadat jméno pro první přihlášení.

Třetí GIGABYTE v mém životě a zase nějaký problémy...kdy já už se poučím...

//EDIT: Takže - flashujeme s Gigabyte! Lekce první, aplikace biosu F5. Řekl jsem si, že to udělám opravdu poctivě:

0) přepojení maxtoru ze sata3 na sata1
1) reset biosu
2) příprava diskety s biosem F5 (formátovat jako systémový disk, nakopírování souborů z archívu, autoexec.bat přepsat)
3) zasunutí diskety do mechaniky
4) restart a bootování z diskety
5) flash utilita - nastavení flags - nenechávat žádné DMI, flash boot - zbytek na defaultu
6) restart do prvního pokusu o instalaci win - klávesnice funguje, lze se přilogovat!
7) vypnutí
8) reset biosu - pro jistotu
9) nastavení datumu, halt on all errors, vypnutí ide/sata raidu, nastavení boot priority na cdrom, hdd a none
10) pokus o druhou instalaci
11) v setupu win je už vidět 200GB disk!

Aktuální zjištění je, že k instalaci winxp (pokud samozřejmě vypnete ide/sata raid) NEPOTŘEBUJETE instalaci ovladačů přes F6 - disk se klasicky tváří jako IDE.

Takže pokud bych to měl shrnout - někde jsem udělal chybu při včerejším flashování - nebo se tam stala chyba z jiného důvodu - nevím. V současné době to vypadá, že všechno funguje jak má. Paměti bych teď ale měl mít na DDR333.
Helda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Paměti a jiné trable

Příspěvek od Helda »

Antonín Chromý píše:Tak jsem včera pořídil pro známého tuhle desku a 2 512MB moduly DDR400 Transcend JetRam. Pokud necháte v biosu nastavení rychlosti pamětí auto - budete mít ddr333 a pokud nastavíte 200 budete mít ddr400 - no problem - alespoň tady. 13 passů v memtestu OK.
Co znamená to 13 passů? Někdo tady říkal, že když to s těma dvouma ramkama zvednu na tech 200MHz a pustim memtest, tak to začne hlásit chyby!
Motherboard: Gigabyte GA-K8NE nForce4 4x CPU: AMD Sempron 2600+ Soc.754 1600MHz@2312MHz Palermo 128kB 90nm RAM: Kingmax DDR433 1024MB CL2.5-3-3-7-1T VGA: ATI Radeon X300 256MB 325/400@500/450 HDD: Samsung 200GB 7200ot./min ATA/133 8,9ms
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Helda píše: Co znamená to 13 passů? Někdo tady říkal, že když to s těma dvouma ramkama zvednu na tech 200MHz a pustim memtest, tak to začne hlásit chyby!
13 testů bez chyb - běželo to asi 6 hodin. ALE třeba ty moje problémy s klávesnicí byly způsobeny tím taktem pamětí - ještě to otestuju - snad :-) Člověku, kterýmu stavím tenhle pc zase tak nevadí jestli mu to pojede na 333 nebo 400 - hlavně, že to pojede a bude to mít zítra hotový:-)
elipsoid
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od elipsoid »

Antonín Chromý píše:První problém - HDD Maxtor 6L200M0 (prostě 200GB, SATA) se v biosu (a poté i v instalátoru win) hlásí jako 136GB? WTF?
Jestli máš pořád ještě problém s tím diskem ve windows, tak si zkontroluj, jestli máš Service Pack 2. Bez SP2 se nepokoušej na ten disk zapsat víc než 136GB, zapisování pak začne zase od začátku a přepíšou se data...
INTEL Core i5-750 Quad-Core - 2,66GHz (95W) | 4GB (KIT 2x2GB) DDR3 1333MHz CL9 | GIGABYTE P55M-UD2 - P55
Helda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Helda »

Antonín Chromý píše:ALE třeba ty moje problémy s klávesnicí byly způsobeny tím taktem pamětí - ještě to otestuju - snad :-)
Mohl bys ještě pleas zkusit a otestovat ty paměti při 400Mhz? Právě se totiž ještě rozhoduju mezi 2x512 a 1x1GB
Motherboard: Gigabyte GA-K8NE nForce4 4x CPU: AMD Sempron 2600+ Soc.754 1600MHz@2312MHz Palermo 128kB 90nm RAM: Kingmax DDR433 1024MB CL2.5-3-3-7-1T VGA: ATI Radeon X300 256MB 325/400@500/450 HDD: Samsung 200GB 7200ot./min ATA/133 8,9ms
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

elipsoid píše: Jestli máš pořád ještě problém s tím diskem ve windows, tak si zkontroluj, jestli máš Service Pack 2. Bez SP2 se nepokoušej na ten disk zapsat víc než 136GB, zapisování pak začne zase od začátku a přepíšou se data...
Dík, samozřejmě mám SP2 - tady šlo o ten bios. Teď všechno funguje "ťuk - ťuk" po důkladném flashi :-)
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Audio ovladače

Co za ovladače na integrovanou zvukovku? Nvidia z NFORCE ovladačů nebo Realtek?

//Nastavil jsem paměť na DDR 400 a začal instalovat ovladače (než se mi zformátoval disk tak to chvíli trvalo) command rate mám na AUTO. Dva-tři restary se nic nedělo,jenže pak jsem naistaloval Realtek ovladače 3.76a (audio z nforce driverů sem neistaloval) a délka nastartování windows se neúměrně natáhla. Sice pak nabootují a je všechno OK, jenže to trvá šíleně dlouhou - prostě je tam úvodní logo win s tím progress barem, kterej tam jen tak běhá a hdd nevrkne a dlouho se nic neděje - pak se to spustí. Boot trvá tak 3 - 4 min místo 1 min jak je obvyklé.

Už jsem si myslel, že všechno bude OK.

//EDIT: Nooo - takže i když memtest nenahlásí za 6 hodin žádnou chybu, tak po nastavení pamětí zpět na auto (tudíž 166) už je všechno OK a bootování proběhne normálně. Divné je, že jsem to nastavil před tím, než jsem začal instalovat jakékoliv drivery a první restarty po ovladačích na desku a na grafiku byly naprosto vpořádku.

Stává se taky někomu, že když nastavíte v základní nabídce biosu (bez ctrl+f1) neobsazené větve na disky na none, aby se zkrátil post a poté vlezete do biosu znovu a zmáčknete ctrl+f1 a změníte někde něco jiného tak se vám u ide větví vrátí nastavení zpět na auto a po restartu proběhne detekce?

//EDIT2: Tak teď jsem to zase vrátil zpět na 200 a nastavil natvrdo command rate na 1T a bootoje to normálně :? Já to nechápu...asi 3 pomalé booty po instalaci realteka, pak změna v biosu na 166, normální booty (asi 2) pak změna na 200 (normální boot 2x) pak změna command rate 1T (z auto) - normální boot. WTF???
Naposledy upravil(a) Antonín Chromý dne stř 28. zář 2005, 15:54, celkem upraveno 1 x.
Helda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Helda »

Mě se přesně tohle stalo (to s tím startování win), jen logo win, dole šel progress bar a hard nic nedělal. Udělal sem to, že po nastartování win sem odinstaloval poslední program co sem před tím nainstaloval (už si nepamatuju co to bylo) a bylo po problému, windows už startovaly uplně normálně. Jestli tam nemáš nainstalovaný ty nvidia drivery, tak si je určitě nainstaluj a potom, kdyby se ti chtělo, tak na stránkách gigabytu sou ještě nějaký aktualizace http://www.giga-byte.com/Motherboard/Su ... A-K8NE.htm.
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Helda píše:Mě se přesně tohle stalo (to s tím startování win), jen logo win, dole šel progress bar a hard nic nedělal. Udělal sem to, že po nastartování win sem odinstaloval poslední program co sem před tím nainstaloval (už si nepamatuju co to bylo) a bylo po problému, windows už startovaly uplně normálně. Jestli tam nemáš nainstalovaný ty nvidia drivery, tak si je určitě nainstaluj a potom, kdyby se ti chtělo, tak na stránkách gigabytu sou ještě nějaký aktualizace http://www.giga-byte.com/Motherboard/Su ... A-K8NE.htm.
Odstraněno - snad - viz. EDIT2 předchozího postu.

Ovladače mám přímo z nvidie 6.66 :twisted: a realteku 3.76a - poslední ofic. verze, i když realtek tam má nějakou betu - tu zkusím u sebe na dfičku.

//EDIT: Dilema nforce/realtek mi pomohli vyřešit na diskusi o LanParty - tam doporučují Realteka.

//EDIT2 - neodstraněno - zcela náhodně to občas udělá občas ne. Jinak DDR 400 se dvěma moduly na 1T sice bootuje, instaluje, ale prime si s ním nerozumí neproběhne ani první test - na 2T už to jede déle, ale nebyla trpělivost čekat jak dlouho...

//EDIT3 - takže až na to divný bootování winxp se to tváří stabilně (DDR400, 2T) - měl jsem tam teď 3 hodiny puštěnej současně prime a ve smyčce demo 3dmarku03 (1280x1024,4xAA,zvuk) a pěkně si to počítalo. Ale to bootování -jednou jo a jednou ne...teď víc ne... :sad:...pomáhá vlézt do biosu a dát save settings - pak to většinou nabootuje rychle a v pohodě...ještě kouknu do event logu...

//EDIT4 - v event logu Systém je mnohokrát Warning - Chyba stánkování na DEVICE\HDD0\D - odpovídá to času startu systému - hmmm, takže přece je jen něco špatného s konfigurací disku - v biosu to stále ukazuje 136GB a přitom mám 200GB (což ukazuje i Windows) - D je největší oddíl disku má asi 187GB...ostatním ukazuje bios správně velikost? resp. kdo máte disky větší než 136GB samozřejmě...(pro všechny rejpaly - mám SP2 a poslední verzi biosu, sata disk maxtor 6L200M0.
Naposledy upravil(a) Antonín Chromý dne čtv 29. zář 2005, 00:52, celkem upraveno 4 x.
xanatos
Nováček
Nováček

Příspěvek od xanatos »

Na taktovanie RAM asi tolko: Pri biose F4 mam 2x 512 400MHz taktované na 200MHz pri auto. Akonahle dam bios F5 hned ich taktuje na 166 čiže na 333MHz. Dalej by ma zaujímalo kde je ta delička frekvencie pre RAM.
Ak taktujem tak max na 245 FSB ale zaroven dvýha aj takt RAM.
Napíšte niekto ake nastavenia pre jednotlive parametre, pod akým názvom
fsb,HT........atď. :oops:
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Stacilo by hledat, tenhle thread se rozjel docela slusne. V biosu stiskni CTRL+F1 a otevre se ti pokrocile nastaveni.
janis píše:ADVANCED CHIPSET FEATURES: jednoduše se nastaví rychlost paměti jako 200,266,333 nebo 400 a výš (podle toho, jaký rozsah máš v BIOSu).Za těmito čísly se skrývá ona dělička.
Aby se s touto volbou dalo hýbat, je nutno DRAM Frequency nastavit z AUTO na MANUAL, pak se zpřístupní i volby detailnějšího nastavení (timing).
Opravdu stoji za to projit si tento prispevek, nez pokladat otazku, ktera tu uz padla :wink:
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Disky 200GB

Thread se možná rozjel, na jeho základě jsem se i pro tu desku rozhodl,ale teď bych ji nejradši rozkopal. To nejsou desky pro mě - měl sem tři různé Gigabytky a se všemi nějaký problém.

U téhle mi vadí její vztah k velkým diskům. Nechápu proč, v dnešní době. Je to sata disk Maxtor 200GB a bios ho jednou vezme jako 136GB a jednou jako 203GB - od toho se pak zřejmě odvíjí bootování windows a ty chyby s adresováním. Jako by ten bios vůbec neměl řežim LBA - je tam buď auto nebo Large (ještě horší - to je jen 128GB). Co to je? Máte někdo podobnou zkušenost nebo je to jen moje smůla na Gigabyte?
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

No zadny problem s deskou nemam, ale taky mam jenom 80GB PATA disk. Vsechno v pohode :oops:
PhoB
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PhoB »

Muzete mi napsat, jak velky a jakym zpusobem jste pripevnovali vetracek na originalni chladic chipsetu? Diky
A64 2.4Ghz,MSI Neo2-FX,2GB DDR,6800LE@NP 16/5
XP 2.2Ghz,NF7,1GB DDR,GF6600
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Disky 200GB

Příspěvek od wector »

Antonín Chromý píše:...
no ja sem na tom nedavno stavel comp se 160-kou a no problem... Zkus to treba trehodit na jiny SATA, popr. zkus pustit SMART ( je zakopanej, musis si pustit rozsireny nastaveni v biosu ). Kdyz uz sem u biosu, tak si rovnou sosni novej
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Disky 200GB

wector píše:
Antonín Chromý píše:...
no ja sem na tom nedavno stavel comp se 160-kou a no problem... Zkus to treba trehodit na jiny SATA, popr. zkus pustit SMART ( je zakopanej, musis si pustit rozsireny nastaveni v biosu ). Kdyz uz sem u biosu, tak si rovnou sosni novej
SMART mám vypnutej - ale měl jsem ho i zapnutej a žádnej vliv to nemělo...

Sosni novej? To vydali F6? Kouknu se...
Helda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Helda »

PhoB píše:Muzete mi napsat, jak velky a jakym zpusobem jste pripevnovali vetracek na originalni chladic chipsetu? Diky
Dal sem tam 40x40mm větráček ze starýho Cyrixe. Přišrouboval sem ho dvouma šroubama a všechno je v pohodě. Větráček drží a pasiv je úplně chladnej. 8-)

Obrázek
PhoB
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PhoB »

Helda píše:Dal sem tam 40x40mm větráček ze starýho Cyrixe. Přišrouboval sem ho dvouma šroubama a všechno je v pohodě. Větráček drží a pasiv je úplně chladnej. 8-)
hm, to je optimalni reseni. Ale ja bych to radeji nesrouboval, kvuli zaruce. On by se tam vesel nakrivo i 50x50mm, ale jak ho uchytit...
A64 2.4Ghz,MSI Neo2-FX,2GB DDR,6800LE@NP 16/5
XP 2.2Ghz,NF7,1GB DDR,GF6600
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“