Aku distribuciu si vybrat?

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

2 Samuel Gordon

Cus nepovazuju se za Windowsackou lamu jedu na nich uz odjakziva a nemuzu si stezovat do W98 pak to sem preskocil az na XP.

Ale z5 k tomu preinstalovani.
Verim tomu ze preinstalovava casto ne kazdy mesic ale do 3mesicu je to uz znat. Me Wokna vydrzi zhruba dva mesice pak se to neda pouzivat a to pouzivma spousty programu pro spravu registru a ruzny TuneUP atd no vyzkousel sem kde co ale nic nepomaha jedinej nastroj kterej pomuze je defragment a to je jak si rikal pri spousteni je znat ale ty hlasky Odeslatz pravu ci ne je na denim poradku.
Budu prechazet na linux uz jsem s tim zacal tak doufam ze se dockam kvalitniho OS.
PC pro zábavu:
CPU: Intel Core i5-750 Chlazení: Arctic Cooling Freezer Xtreme (rev. 2) MB: MSI P55-GD65 RAM: 2x2GB Kingston KHX1600C8D3K2/4GX GPU: ATi ASUS HD5850 1GB HDD: WD Caviar Green 1TB Ostatní zazřízení: DVD-RW od LG, čtečka většiny druhů paměťových karet Case: NZXT ZERO 2 Zdroj: Corsair HX750 Displej:HP LP2475w Reproduktory: Genius HT 5100

Pomocník při práci:
Hewlett-Packard 2730p (Tablet PC)
Samuel Gordon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Samuel Gordon »

Hmm, tak to teda nevim... Tuto hlasku jsem uz nevidel ani napamatuju 8)

Vzdycky tak jednou za mesic provedu kompletni ocistu systemu: to jest System Mechanic (vycisteni registru, odstraneni nepotrebnych souboru atd.), Vycisteni disku (+ odstraneni bodu obnoveni), odinstalovani nepotrebnych programu, prohlednuti nabidky Po Startu a pokud se tam vyskytne nejaka mrska co tam nema co delat, tak jde hned pryc... pak Ad Aware a defragmentace... (a zakoncim to zalohou) Hotovo!

A proste nevim, co tedy delam tak zvlastniho, ale furt mi jedou jako nove.

Ja ti spis reknu, ze uz Linux mi nekolikrat zahvaroval, i kdyz to bylo mymi chybami.
CPU AMD Opteron 144@2,4GHz :: MB DFI Ultra Infinity :: RAM A-DATA 512MB 400MHz :: VGA ATi Radeon X550 128MB :: HDD WDC WD2500KS 250GB, WD 40GB, Seagate 80GB :: DVD+-RW LG GSA-4163B :: CD-RW Lite-ON LTR-40125S :: LCD Samsung SyncMaster 940BW 19'' widescreen
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Vodny píše:Cus nepovazuju se za Windowsackou lamu jedu na nich uz odjakziva a nemuzu si stezovat do W98 pak to sem preskocil az na XP.

Me Wokna vydrzi zhruba dva mesice pak se to neda pouzivat a to pouzivma spousty programu pro spravu registru a ruzny TuneUP atd no vyzkousel sem kde co ale nic nepomaha jedinej nastroj kterej pomuze je defragment a to je jak si rikal pri spousteni je znat ale ty hlasky Odeslatz pravu ci ne je na denim poradku.
Budu prechazet na linux uz jsem s tim zacal tak doufam ze se dockam kvalitniho OS.
Tak to se na mně nezlob, ale jsi windowsácká lama, bohužel. Promiň, ale jestli neudržíž XPčka v chodu stabilně dýl, jak dva měsíce, tak nevím, jestli si tím linuxem pomůžeš. Mně drží Windows XP SP2 bez problémů už víc jak rok a to jsem na nich vyváděl různé psí kusy. Hraju na tom hry, dělám veškerou bežnou práci, pracuju profesionálně se zvukem a videem. Ten počítač je připojen pevnou linkou do Internetu, a to 24 hodin denně, protože ho nevypínám (až na pravidelný restart jednou týdně kvůli offline defragmentaci systémového oddílu; veškerá údržba systému je plně automatická, samozřejmě :)). Tak mi neříkej, že to nejde. :wink:

Možná je chyba právě v té spoustě tweakovacích programů a programů pro kontrolu registru. Jediné, na co jsem použil tweakovací program (konkrétně přímo microsoftí Tweak UI) je vložení wallpaperu pod přihlašovací obrazovku. Pak jsem Tweak UI zase odinstaloval. :)

Já o sobě tvrdím, že jsem vyléčenej linuxař. :) Neznamená to, že bych Linux neměl rád. To ne, mám několik serverů s Gentoo a dodnes jsem zastáncem Linuxu na serveru, namísto Windows. Ale vzhledem k oboru, který studuju a věcem, co běžně na kompu dělám, je pro mně mnohem pohodlnější použít na desktopu Windows. Ne, že bych Linux na desktopu neuměl provozovat, nějaký čas jsem ho tam měl jako primární OS, ale zjistil jsem, že většinu profesionálního softwaru, který potřebuju, tam nespustím, opensource alternativy sice existují, ale nijak rozumně se s nima pracovat nedá a na neustálé rebootování s dual-bootem jsem moc línej. Takže Windows. A ikdyž jsem k tomu ze začátku přistupoval s jistým odporem (ač jsem odchován na DOSu, resp. Windows 3.x a 9x, tak jsem byl vždycky rebelant a chtěl něco jinýho, než mají všichni :)), tak jsem se časem (a taky díky pomoci a radám jednoho kamaráda, který zde vystupuje pod přezdívkou NoTHX a který pronikl do tajů Windows dřív a hlouběji, než já) s Windows naučil zacházet. Přestal jsem Windows kategoricky odsuzovat (což je "nemoc" všech zapřísáhlých linuxařů :)) a začal jsem mít chuť vyzkoušet, co ve mnou dříve nenáviděném OS ve skutečnosti vězí. A víš co jsem zjistil ? Že ač mi tu některé vlastnosti linuxu chybí, tak že toho ve Windows přeci jenom vězí docela dost. :)

Nechci tě odrazovat od Linuxu a propagovat tu Windows (což by v mé vlastní sekci věnované Linuxu vypadalo dost divně :)), jen mi jde o to, abysis uvědomil, že pokud dokážeš XPčka oddělat za dva měsíce, tak ten Linux ti nevydrží o moc dýl. Nedělej si iluze, že tě Linux spasí. Všechno je to o správci. Windows XP SP2 není nekvalitní operační systém. Co do stability si můžou s Linuxem podat ruce, a to myslím zcela vážně. Je to totiž vyrovnané. Stabilita obou se s takovými Windows 98 vůbec nedá srovnávat, je to úplně někde jinde. A pak přijde jeden blbě napsanej ovladač a spolehlivě ti zabije jak XPčka, tak i Linux. Ono shodit Linux (pád jádra, hláška Kernel Panic) je totiž stejně snadné, jako shodit Windows. Ale dokud si tam onen blbě napsanej ovladač (příklad) nepustíš, tak jsou oba systémy rock-stable. Všechno je to o uživateli... :)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

Jo asi mas pravdu.
Urcite zalezi na ovladacich ale s SP2 nemam dobrou zkusenost spousta lidi
si pochvalujou jak je to supera ale me to neohromilo a jsem porad na SP1.
Protoze si rad zahraju nejakou tu gamesu tak me nastavlo kdyz sem dal SP2
a vsechno se zacalo sekat vyzkousel sem nekolikery ovladace a nic nepomohlo tak sem to odinstaloval a byl klid:-).
Pak mi docela vadi jak se windows rozlejzaj kdyz je nainstaluju tak maj
nevim okolo 1GB? no kazdopadne za ty dva mesice narostou o docela slusnej kus.
Rekni, co bych mel delat aby mi Win vydrzel alespon pul roku. Ja proti Woknum nic nemam ale kdyz mi neustale mrznou padaj neodpovidaj tak sem chtel zkusit neco jinyho (linux) a kdyz bude padat tak se alespon neco naucim :wink:
PC pro zábavu:
CPU: Intel Core i5-750 Chlazení: Arctic Cooling Freezer Xtreme (rev. 2) MB: MSI P55-GD65 RAM: 2x2GB Kingston KHX1600C8D3K2/4GX GPU: ATi ASUS HD5850 1GB HDD: WD Caviar Green 1TB Ostatní zazřízení: DVD-RW od LG, čtečka většiny druhů paměťových karet Case: NZXT ZERO 2 Zdroj: Corsair HX750 Displej:HP LP2475w Reproduktory: Genius HT 5100

Pomocník při práci:
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Mě osobně se povedlo udržet Windows 98SE bez reinstalace asi 4 roky, ale poslední půlrok byl ten systém nepoužitelnej. Hlavně díky radikální výměně hardwaru a odstraněný infekci Černobyla (že já blbec ty Commandos tenkrát pouštěl :lol:).
TomV píše:Já o sobě tvrdím, že jsem vyléčenej linuxař. :) Neznamená to, že bych Linux neměl rád. To ne, mám několik serverů s Gentoo a dodnes jsem zastáncem Linuxu na serveru, namísto Windows. Ale vzhledem k oboru, který studuju a věcem, co běžně na kompu dělám, je pro mně mnohem pohodlnější použít na desktopu Windows. Ne, že bych Linux na desktopu neuměl provozovat, nějaký čas jsem ho tam měl jako primární OS, ale zjistil jsem, že většinu profesionálního softwaru, který potřebuju, tam nespustím, opensource alternativy sice existují, ale nijak rozumně se s nima pracovat nedá a na neustálé rebootování s dual-bootem jsem moc línej. Takže Windows. A ikdyž jsem k tomu ze začátku přistupoval s jistým odporem (ač jsem odchován na DOSu, resp. Windows 3.x a 9x, tak jsem byl vždycky rebelant a chtěl něco jinýho, než mají všichni :)), tak jsem se časem (a taky díky pomoci a radám jednoho kamaráda, který zde vystupuje pod přezdívkou NoTHX a který pronikl do tajů Windows dřív a hlouběji, než já) s Windows naučil zacházet. Přestal jsem Windows kategoricky odsuzovat (což je "nemoc" všech zapřísáhlých linuxařů :)) a začal jsem mít chuť vyzkoušet, co ve mnou dříve nenáviděném OS ve skutečnosti vězí. A víš co jsem zjistil ? Že ač mi tu některé vlastnosti linuxu chybí, tak že toho ve Windows přeci jenom vězí docela dost. :)
Mě toho ve Windows chybí celkem dost, hlavně rozumnej textovej shell, Cygwin je bohužel na složitější skripty jenom slabá náhražka. Co ale člověka při přechodu z W98 na Linux nejvíc zarazí je systém oprávnění a domovskejch složek, který WXP využívaj trochu divně. Když si na to ale zvyknete, tak je to dost velkej pokrok v zabezpečení systému, ke kterýmu vás Windows nejspíš nedonutí.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Vodny píše:Jo asi mas pravdu.
Urcite zalezi na ovladacich ale s SP2 nemam dobrou zkusenost spousta lidi
si pochvalujou jak je to supera ale me to neohromilo a jsem porad na SP1.
Protoze si rad zahraju nejakou tu gamesu tak me nastavlo kdyz sem dal SP2
a vsechno se zacalo sekat vyzkousel sem nekolikery ovladace a nic nepomohlo tak sem to odinstaloval a byl klid:-).
Pak mi docela vadi jak se windows rozlejzaj kdyz je nainstaluju tak maj
nevim okolo 1GB? no kazdopadne za ty dva mesice narostou o docela slusnej kus.
Rekni, co bych mel delat aby mi Win vydrzel alespon pul roku. Ja proti Woknum nic nemam ale kdyz mi neustale mrznou padaj neodpovidaj tak sem chtel zkusit neco jinyho (linux) a kdyz bude padat tak se alespon neco naucim :wink:
SP2 za nic nemůže, opět, máš to blbě nastavený. vypni DEP, zrubej Centrum zabezpečení... a co z toho máš? všechny hotfixy po SP1, tam toho moc zpomalovat nemůže. že se rozlejzaj? no, asi těžko si ty data vymejšlej, rozlejzaj se kvůli logům, novým položkám v registru, novým ovladačům, novýmu softwaru, nic jinýho se tam nezhmotňuje. Windows ti nevydrží půl roku? to je mi líto, kromě mizernýho hardwaru a špatných ovladačů může bejt problém leda mezi židlí a klávesnicí. Linux není kouzelnej šém kterej sám od sebe odstraní všechny problémy. Je to o zkušenostech se správou systému, používání rozumného softwaru a nevrtání se v tom čemu nerozumím. Já v XP SP2+záplaty funguju naprosto bez problémů, najednou fungujou jako router internetu/LAN, webserver, MySQL server, pracovní a herní stroj, mašina na práci se zvukem a s videem, a restartuju to čas od času když měním nějakej hardware, jinak jedou nonstop. samozřejmě že tohle všechno je možný i v linuxu, ale musím zopakovat kolegu TomaV, pokud neudržíš v chodu Windows, na linux radši zapomeň
ignorelist: kremrole a dezoláti
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Vodny píše:Urcite zalezi na ovladacich ale s SP2 nemam dobrou zkusenost spousta lidi si pochvalujou jak je to super ale me to neohromilo a jsem porad na SP1. Protoze si rad zahraju nejakou tu gamesu tak me nastavlo kdyz sem dal SP2 a vsechno se zacalo sekat vyzkousel sem nekolikery ovladace a nic nepomohlo tak sem to odinstaloval a byl klid:-).
To ovšem není zrovna moc šťastné řešení, protože SP2, jak už ostatně řekl zombux, obsahuje kromě nových "vychytávek", všechny záplaty, co do té doby vyšly, včetně SP1. A mezi SP1 a SP2 nějakej čas uplynul a těch záplat byl pěknej balík. Takže (opět souhlas se zombem :)), když se zbavíš srandiček typu DEP, nebo Centrum zabezpečení, tak ti zbyde pakl záplat a to je právě ta důležitá část, kterou bys tam měl mít.
Vodny píše:tak sem chtel zkusit neco jinyho (linux) a kdyz bude padat tak se alespon neco naucim
Což to je zcela v pořádku. Zkus si Linux, já ti to rozhodně vymlouvat nebudu, spíš naopak. Jak jsem říkal, Linux mám rád, jako OS mi vyhovuje. A stoprocentně se něco naučíš. Přinejmenším tě Linux potrénuje v hledání na Googlu. :)
next_ghost píše:Mě osobně se povedlo udržet Windows 98SE bez reinstalace asi 4 roky
To jako fakt ? Tak to celkem respekt, tohle jsem nedal ani ve svých nejdivočejších snech... :)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

2 Zombux a TomV

Je videt ze tomu hodne rozumite(myslim to vazne)
Tak mi poradte jak to mam spravovat aby mi to vydrzelo tak jako vam. Ja mam pokazdy jiny problem.
Treba ted napriklad kdyz pustim film no jakykoliv video pomoci pruzkumnika
tak se pusti ale po vypnuti mi to zmrzne musim CTRL+ALT+D a musim ukoncit prouzkumnika a vyskoci klasicky hlaska ze to neodpovida.
Hned na to se resetuje Explorer a uz mi nenabehne spousty programu a musim celkovej resete. Zajimavy je ze uz nenabehnou jen nejaky prg.
napriklad soft od zvukovky FTPserver a Proxy :-( ale treba Avast ICQ atd to tam zustane.
Tak poradte Windowsovi LAME Diky.
PC pro zábavu:

Pomocník při práci:
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

Jo jeste ted sem se vsim ze si udrzel win98 4roky tak dovlo abych se pochlubil:-)
Mam doma nejaky stary pentium 133 jsou na nem Win98 od ty doby co ho mam nidky se s nimi nic nedelo!! netroufam si rict kolik let ale 100% je to vic nez 4roky. Ale zase je fatk ze se s nim nic nedeje pouze mamino ucetnictvi ale pracuje kazdy den a uz skoro 5let je pripojenej na net.
PC pro zábavu:

Pomocník při práci:
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“