Jaká vypadá Vaše "opravdová" desítková Hra ?
Moderátor: Baneshee
- Paul
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Moje desítková hra, a zároveň ukázka dokonale bezchybného gamedesignu je Deus Ex.Každá věc se dá řešit různě, dokonalý příběh plný zvratů, který má dokonce smysl...úžasná hudba, dokonalá atmosféra, bezkonkurenční hratelnost.Deus Ex dvojka dost věcí na jedničce zkazila, ale díky svému stále výbornému příběhu i gameplayi (ač ne samozřejmě tak dobrému jako v jedničce, hlavně kůli konzolovému zjednodušování) se jedná stále o hru lepší než 95 procent ostatních her...Jinak herních perel je mnoho, série Fallout, MGS...ale Deus Ex mě prostě dostává tím geniálním gamedesignem, zatím jsem dohrál oba díly dvakrát a chystám se na potřetí, něco tak dokonalého se prostě jen tak nevidí.
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck
If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
- wallot
- Středně pokročilý

-
Jak uz bylo nekolikrat receno je to hra ktera nezavisle na typu hrace uplne pohlti do te miry ze prestane reagovat na RL (Real Life) Pro me to byly v naproste vetsine MMORPG at uz Earth and Beyond u ktere jsem ztravil 3 mesice naprosto pohlcen do hrani, Pak EVE Online kterou jsem opravdu intenzivne hral pres 4 mesice a pak WoW ze ktereho jsem se nastesti po pul roce taky vyhrabal. A nakonec Auto Assault ktery bohuzel intenzive vydrzel 3 tydny a pak uz jen znouzecnost.
Ze starsich a offline her to byl asi EOB1 a EOB2, Lands of Lore 1 ,Arena a Daggerfall. Jinak vybornych her byla hromada ale fakt nic krom onlajnovek me nedokaze tak pohltit. Prece jen neni v nich zadny save
Uz se moc tesim na next gen onlajnovky s poradnou grafikou jelikoz ted je to fakt bida.
Ze starsich a offline her to byl asi EOB1 a EOB2, Lands of Lore 1 ,Arena a Daggerfall. Jinak vybornych her byla hromada ale fakt nic krom onlajnovek me nedokaze tak pohltit. Prece jen neni v nich zadny save
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
- KeSo
- Nováček

moje desiatky: KING PIN, FAR CRY...(FABLE...)
u mna je velmi dolezite prostredie (aj pekna grafika) kde sa hra odohrava, napr.taky DOOM3 ma moc nechytil, ale pri far cry som vedel len tak od radosti behat po plazach, potapat sa... a samozrejme hratelnost!!!
sorry..Tento thred je ale myšlen jako Vaše definice desítkové hry a co by měla obsahovat, a ne pro jednoslovné odpovědi Vaší nejoblíbenější hry
Naposledy upravil(a) KeSo dne úte 1. srp 2006, 10:30, celkem upraveno 2 x.
- shadow
- Středně pokročilý

- palda
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tak obecne:
-atmosfera
-intuitivni ovladani (aby clovek neprohraval jenom kuli tomu ze se to spatne ovlada)
-zajimavy pribeh (s tim souviseji postavy atd)
-idealni obtiznost (zase ne moc lehke, aby se bylo v cem zlepsovat, ale zase ne moc tezke aby to cloveka od hrani odradilo)
-dobra hudba (mam rad muziku a beru na to zretel
)
-hraci doba umerna stylu hry (nejde cekat 30h hrani od fps)
-znovuhratelnost
Favoriti:
1) Metal Gear Solid 2 a 3 (pribeh, hudba, zvraty, postavy, znovuhratelnost, atmosfera!!!)
2) Fahrenheit (pribeh, znovuhratelnost diky nekolika zakoncenim, zajimave intuitivni ovladani)
3) Starcraft (snad jedina only PC hra co jsem hral, ktery bych dal desitku na 100% desitku, ani oblivon me nechyt na 100%)
//tedka denne hraju War Rock, ale ten rozhodne neni 10tkovy
-atmosfera
-intuitivni ovladani (aby clovek neprohraval jenom kuli tomu ze se to spatne ovlada)
-zajimavy pribeh (s tim souviseji postavy atd)
-idealni obtiznost (zase ne moc lehke, aby se bylo v cem zlepsovat, ale zase ne moc tezke aby to cloveka od hrani odradilo)
-dobra hudba (mam rad muziku a beru na to zretel
-hraci doba umerna stylu hry (nejde cekat 30h hrani od fps)
-znovuhratelnost
Favoriti:
1) Metal Gear Solid 2 a 3 (pribeh, hudba, zvraty, postavy, znovuhratelnost, atmosfera!!!)
2) Fahrenheit (pribeh, znovuhratelnost diky nekolika zakoncenim, zajimave intuitivni ovladani)
3) Starcraft (snad jedina only PC hra co jsem hral, ktery bych dal desitku na 100% desitku, ani oblivon me nechyt na 100%)
//tedka denne hraju War Rock, ale ten rozhodne neni 10tkovy
- Jan Sevcik
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
System shock a jeho sourozenci ....
Nevim, jestli nekdo z vas zna tuto herni klasiku, ale je to jedina hra kterou jsem spolecne s druhym dilem a Deus Exem dohral nekolikrat na ruzne obtiznosti a musim konstatovat, je predevsim Cd verze s namluvenymi e-maily a spousty dalsimi bonusy me dostavali do kolen a opravdu jsem se bal ....
MTB: ASRock4COREDUAL775-880pro;CPU: Intel E2160 1,8GHz;RAM: PC2 6400 DDR2 APACER 1024Mb;GPU: SAPPHIRERADEONX1650PRO256GDDR3;HDD: SATASEAGATE160GBM8MBCache
"Kdyz musim tak musim, a kdyz nemusim tak to zkusim"
- hlupak
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- D.O.D.O
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Pre mňa patrí medzi naj hry určite MAFIA. Mala skvelú atmosféru, dej, na svoju dobu super grafiku. spracovanie... Keby sa táto hra robila v súčastnosti a ešte by sa trochu vylepšila (lepšia grafika,...), bola by to určite "desítkova hra"
Otvorím NC, pozerám, vľavo disk C:, vpravo disk C:, pýtam sa, načo sú mi 2 disky C::??
Tak som jeden SFORMÁTOVAL
Tak som jeden SFORMÁTOVAL
- Jo_Do
- Nováček

-
Pořád tady slyším, jak skvělá je úplná svoboda pohybu a jednání ve hrách.
Já to přímo nesnáším.
Když nevím co mám dělat, jak to mám dělat a nemám tušení co si počít.
Teď jsem se pokoušel hrát Gothic 1+2 a je to o ničem.
Schématická, předvídatelná nuda a stres.
Jdi tam, nevím kam, přines to, nevím co - lítej a starej se poslíčku.
Chceš na horní náměstí? Staň se občanem. Chceš se stát občanem? Staň se učněm. Chceš se stát učněm? Sežeň pět doporučení. Chceš první doporučení? Sežeň nějaké kytky - atd, atd, atd.
Jak tahle mučírna může někoho bavit?
//edit Thellwin - no bavit to někoho může a že takových lidí znám hodně
(to by mě zajímalo, jaké jsou tvé oblíbené hry
)
Já to přímo nesnáším.
Když nevím co mám dělat, jak to mám dělat a nemám tušení co si počít.
Teď jsem se pokoušel hrát Gothic 1+2 a je to o ničem.
Schématická, předvídatelná nuda a stres.
Jdi tam, nevím kam, přines to, nevím co - lítej a starej se poslíčku.
Chceš na horní náměstí? Staň se občanem. Chceš se stát občanem? Staň se učněm. Chceš se stát učněm? Sežeň pět doporučení. Chceš první doporučení? Sežeň nějaké kytky - atd, atd, atd.
Jak tahle mučírna může někoho bavit?
//edit Thellwin - no bavit to někoho může a že takových lidí znám hodně
- Oblak
- Začátečník

hmmm...co člověk to názor....
hodím do placu 3 tituly:
1) líbily se mi formule, teda GP2....tedka jsou F1 challenge 99-02, jsou pěkné, ale na klávesnici to jde špatně. škoda že na PC verzi osekali mód kariéry, kde jste začali u slabšího týmu a za průjezdy zatáček/časy/atd. jste dostávali body a dle nich byla možnost se dostat do lepšího týmu. Tedy něco jako mód kariéry v sérii TOCA (ale ta je na klávesnici dost těžká, spíše nehratelná...)
2) RPG - moc nehraju, ale to co mne udrželo v naprosté euforii a u čeho jsem vydržel byl Fallout2. Prostě byl fantastický....
3) a tedka to nejdůležitější - simulátory. Jak bych si to představoval? 2. světová válka. Možnost kariéry. Za němce možnost začít s Legií Condor už ve španělsku, pak projít polskem, francií (možnost jít do ruska nebo zůstat na západě) a ukončit to úletem na západ atd. za spojence třeba začít v polsku v PZL, přes francii a británii přejít zpět a osvobodit evropu. nezapomenout na konflikty ve finsku nebo třeba za rusy na epizodu proti japonsku před válkou a na konci války...
také tam zahrnout prvek nejen career menu
ale možnost pohybu po letišti, prostě aby to jenom nebylo že se objevíš na letišti v letadle na stojánce.
A především propracovaný multiplayer - není pro mne důležité ani postatné že někde na zemi v perfektně krásně vyvedeném Londýně jezdí Double decker a že řidič tam má svůj originální obličej a že letadlo má 20 000 polygonů, pro mne je důležité že na Dogflight serveru bude ne 32, ale 128 lidí, že když poletím bránit Londýn, tak nově přiletivší Bf109 bude mít palivo na 5 minut boje a pak pofičí domů a já si ho pak sezobnu. Že hurikán skutečně ukroutí s naprostou převahou 109E, ukroutí 109F a bude rovnocenný spitfiru. prostě realistika....nepotřebuju letadlo startovat letadlo 5 klávesami, stačí jedna. musí to být kompromis hratelnosti a zábavy.....taktéž třeba když bude 20 lidí na serveru, tak bude možnost nastavit aby AIčka sama podnikla bombardovací nálet....Ale to už asi chci moc. A především....aby to bylo nezaujaté na jednu či druhou stranu (OT - třeba zrovna IL-2 šturmovik přestože je z ruska, tak některé německé typy jsou zde namodelovány dle....továrních nejlepších dat, která neodpovídaly skutečným výkonům strojům na frontě....kolikrát si člověk potom řekne že německo tu válku prostě nemohlo prohrát....a přesto se stalo..)konec OT
hodím do placu 3 tituly:
1) líbily se mi formule, teda GP2....tedka jsou F1 challenge 99-02, jsou pěkné, ale na klávesnici to jde špatně. škoda že na PC verzi osekali mód kariéry, kde jste začali u slabšího týmu a za průjezdy zatáček/časy/atd. jste dostávali body a dle nich byla možnost se dostat do lepšího týmu. Tedy něco jako mód kariéry v sérii TOCA (ale ta je na klávesnici dost těžká, spíše nehratelná...)
2) RPG - moc nehraju, ale to co mne udrželo v naprosté euforii a u čeho jsem vydržel byl Fallout2. Prostě byl fantastický....
3) a tedka to nejdůležitější - simulátory. Jak bych si to představoval? 2. světová válka. Možnost kariéry. Za němce možnost začít s Legií Condor už ve španělsku, pak projít polskem, francií (možnost jít do ruska nebo zůstat na západě) a ukončit to úletem na západ atd. za spojence třeba začít v polsku v PZL, přes francii a británii přejít zpět a osvobodit evropu. nezapomenout na konflikty ve finsku nebo třeba za rusy na epizodu proti japonsku před válkou a na konci války...
také tam zahrnout prvek nejen career menu
A především propracovaný multiplayer - není pro mne důležité ani postatné že někde na zemi v perfektně krásně vyvedeném Londýně jezdí Double decker a že řidič tam má svůj originální obličej a že letadlo má 20 000 polygonů, pro mne je důležité že na Dogflight serveru bude ne 32, ale 128 lidí, že když poletím bránit Londýn, tak nově přiletivší Bf109 bude mít palivo na 5 minut boje a pak pofičí domů a já si ho pak sezobnu. Že hurikán skutečně ukroutí s naprostou převahou 109E, ukroutí 109F a bude rovnocenný spitfiru. prostě realistika....nepotřebuju letadlo startovat letadlo 5 klávesami, stačí jedna. musí to být kompromis hratelnosti a zábavy.....taktéž třeba když bude 20 lidí na serveru, tak bude možnost nastavit aby AIčka sama podnikla bombardovací nálet....Ale to už asi chci moc. A především....aby to bylo nezaujaté na jednu či druhou stranu (OT - třeba zrovna IL-2 šturmovik přestože je z ruska, tak některé německé typy jsou zde namodelovány dle....továrních nejlepších dat, která neodpovídaly skutečným výkonům strojům na frontě....kolikrát si člověk potom řekne že německo tu válku prostě nemohlo prohrát....a přesto se stalo..)konec OT
Jaký je tu bez papamobila klídek....
- Delarge
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
eee, nevzpomínam, jestli už jsem sem psal, ale pro mě je prototypem dokonalé hry Diablo2 a v současnosti jeho povedený (snad dokonce lepší
) následovník Titan Quest
Ohledně maximální volnosti pohybu, taky mám svoje pochybnosti...Alespoň u mě to nefunguje. Hry typu GTA nebo Gothic a TES jsou hry, který jsem vyzkoušel, chvíli mě bavili, ale po nějaký době mě začnou naprosto nudit, že už je ani nemůžu hrát dál...
That's my humble opinion, folks...
Ohledně maximální volnosti pohybu, taky mám svoje pochybnosti...Alespoň u mě to nefunguje. Hry typu GTA nebo Gothic a TES jsou hry, který jsem vyzkoušel, chvíli mě bavili, ale po nějaký době mě začnou naprosto nudit, že už je ani nemůžu hrát dál...
That's my humble opinion, folks...
Back to AMD: Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-U12A CB -- MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi -- Gainward Phantom RTX 4080 -- Kingston FURY Beast 2x32GB DDR5 6000MT/s CL30 -- Seagate FireCuda 530 2TB + WD Black SN850 2TB + Samsung 990 PRO 4TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Fractal Design Scape -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- Windows 11 Home 25H2
- Jo_Do
- Nováček

-
Vem si Deus Ex.Thellwin píše:no bavit to někoho může a že takových lidí znám hodně - to by mě zajímalo, jaké jsou tvé oblíbené hry
Taky se říká, jaká je tam volnost, ale není!
Tvůrci hry věděli, že hry s absolutní volností hráče nudí a matou
a tak určili jasné meze, které hráče vedou příběhem.
Meze ti dávají pocit, že můžeš všechno, ale přitom vždycky znáš svůj okamžitý cíl.
Nějaká banda pitomců z diskusních fór "poradila" tvůrcům hry Invisible War (Deus Ex Story Inspired), aby do hry dali větší volnost, že oni chtěli v jedničce zůstat u UNATCO.
(Kdyby takových morálně a duševně chudých bylo u nás víc, tak jsme dodnes Rakousko-Uhersko a na Konopišti máme knížepána.)
Jak to s "Deus Ex 2" dopadlo, se všeobecně ví.
Přes velkou volnost v jednání to nesahá dějově omezené jedničce ani po kotníky.
- Recon
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
vidim to stejne.Joži píše:Lineage2
postrada akykolvek pribeh a vacsinu veci co by podla vas idealna hra mala mat, ale je to horsia zavislost ako hociktora droga
preto, neberte drogy, mastite lineage
Nema smysl to popisovat jaka je 10kova hra protoze myslim ze ty hlavni veci uz jsou tu popsany tedy
-atmosfera
-dobre zpracovani
-volnost v pohybu
-zabavnost
-realisticnost (pokud se jedna o FPS, ale treba i o automobilove zavody)
-u tohoto bodu bych se pozastavil, spousta lidi tvrdi jak CoD2 nejlepsi hra apod. ovsem podle me je to supr hra, ovsem urcite ne 10kova. Singl je masova rezba a dev teamu se povedlo to skvele zpracovat, ale kdyz vidim v MP jak nekdo skace z 3ho parta a pak bezi dal a jeste tam naky maniky zabije. Tak me chut k hrani teto hry celkem prechazi.
-sposta itemu, vozidel a vseho mozneho
-kvalitni MP, muze byt i SP ale myslim ze ten tak dulezity neni (ale je to hezke spetreni prosezenych hodin u PC her)
s prominutim to co si rekl je blbost. Je pravda je diablo je skvela hra ale ze by zrovna diablo predstavovalo prototyp dokonale hry tak to asi ne. Ja myslim ze vubec RPG zanr bych nikdy nezaradil mezi ty nejlepsi hry. Ikdyz mam nahrano spousty hodin na L2 a bavi me to, nikdy bych netvrdil ze je to tak skvela hra (mozna tak na zabavu a mensi zavislost). Pokud bych nejake hre dal 10/10, urcite by to nebylo RPG.Delarge píše:eee, nevzpomínam, jestli už jsem sem psal, ale pro mě je prototypem dokonalé hry Diablo2 a v současnosti jeho povedený (snad dokonce lepší Shocked) následovník Titan Quest Smile
Procesor: Intel C2D Conroe E6750 @ 2.66GHz, Motherboard: ASUS Striker, Memory: Corsair DIMM 4x1024MB DDRII 800MHz ,Graphic Card: Leadtek PX8800GTS 640mb
Source: Fortron Epsilon 700W, Hard-Disk: Samsung S-ATA 500GB + WD mybook 500GB ,Sound Card: Creative X-Fi XtremeGamer
Source: Fortron Epsilon 700W, Hard-Disk: Samsung S-ATA 500GB + WD mybook 500GB ,Sound Card: Creative X-Fi XtremeGamer
- NoTHX
- Středně pokročilý

-
a) volnost pohybu
b) nelineárnost
c) silný příběh
d) dlouhá doba hraní
e) grafické provedení (atmosféra)
f) znovuhratelnost
g) zábavnost
h) náročnost na přemýšlení
i) originalita (popř. nápad)
j) herní systém
(tyto body jsem psal jak mě napadly, nevyjadřují přesné pořadí mých preferencí)
ad a) - souvisí d) a s f), plné hodnocení nemůže dostat hra kde je jediná cesta... a to vpřed
ad b) - dá se částečně nahradit a), tedy možnost v dějové linii pokračovat až se mi bude chtít, resp. si vybrat pořadí, resp. totéž řešit jinou cestou
ad c) - na to se dnes bohužel často kašle, ta hra mě prostě musí pohltit, ten příběh musím "žrát"
ad d) - podobně jako d), dneska se na to zvysoka kašle (prakticky to vylučuje drtivou většinu FPS), hra co na disku zabírá několik GB, stojí čtyřmístnou částku a dá se úplně dohrát za odpoledne taktéž nemůže očekávat že jí dám nejlepší známku
ad e) - neplést s grafickými orgiemi co vaší GK strhají z kůže, např. taková grafika a atmosféra Dungeon Keepera je prostě dokonalá
ad f) - souvisí s prvními 4 body, nezlobte se na mě, ale 10/10 nemůže dostat hra, kterou když hraju podruhé tak vím co na mě za rohem vybafne
ad g) - pokud pominu "vážný úhel pohledu", pokud se v té hře mohu vyblbnout, je to jen dobře a ani mi tolik nevadí že nesplňuje h)
ad h) - pro mne nejlepší forma relaxace, clickfest, hack&slash či "střílej co se hejbe" je dřív nebo později prostě nuda
ad i) - připouštím že nápady jsou v dnešní době už tak trochu vyčerpány, což ovšem neznamená že hodlám tolerovat klony a plagiáty, když už autoři nevymyslí něco komplet nového, šikovně "vypůjčené" ideje mohou udělat hrozně moc (viz příběh TitanQuestu, který jednoduše sáhl po antické, egyptské a orientální mytologii, ve výsledku dobrá práce)
ad j) - "herní zákonitosti" musí být logické a dobře propracované, stejně tak ovládání hry musí být přívětivé a intuitivní, nijak u mě neklesne hra, která okouká již zaběhnutý systém ovládání (vyjma většiny RTS, z toho se mi už dělá blbě
), proti tomu u mě body půjdou tvdrě dolů pokud mi ovládání "překáží", či tam jsou obludné bugy
Z tohoto mi z výběru odpadá většina "oficiálních" simulátorů, sportovních her a arkád (jako NfS:Tůňink
), mezi prvními půjdou z kola ven FPS, velká část her z produkce EA a zůstává pár strategií a RPG
...říkejte si co chcete, ale RPG je král herních žánrů
(btw... už jsem se dlouho o tom nezmínil... Diablo a spol. NENÍ RPG
)
//edit Thellwin - a já jenom dodám, že kdo tady začne flejmovat na téma je/není Diablo (2) RPG tak dostane karetní dáreček
b) nelineárnost
c) silný příběh
d) dlouhá doba hraní
e) grafické provedení (atmosféra)
f) znovuhratelnost
g) zábavnost
h) náročnost na přemýšlení
i) originalita (popř. nápad)
j) herní systém
(tyto body jsem psal jak mě napadly, nevyjadřují přesné pořadí mých preferencí)
ad a) - souvisí d) a s f), plné hodnocení nemůže dostat hra kde je jediná cesta... a to vpřed
ad b) - dá se částečně nahradit a), tedy možnost v dějové linii pokračovat až se mi bude chtít, resp. si vybrat pořadí, resp. totéž řešit jinou cestou
ad c) - na to se dnes bohužel často kašle, ta hra mě prostě musí pohltit, ten příběh musím "žrát"
ad d) - podobně jako d), dneska se na to zvysoka kašle (prakticky to vylučuje drtivou většinu FPS), hra co na disku zabírá několik GB, stojí čtyřmístnou částku a dá se úplně dohrát za odpoledne taktéž nemůže očekávat že jí dám nejlepší známku
ad e) - neplést s grafickými orgiemi co vaší GK strhají z kůže, např. taková grafika a atmosféra Dungeon Keepera je prostě dokonalá
ad f) - souvisí s prvními 4 body, nezlobte se na mě, ale 10/10 nemůže dostat hra, kterou když hraju podruhé tak vím co na mě za rohem vybafne
ad g) - pokud pominu "vážný úhel pohledu", pokud se v té hře mohu vyblbnout, je to jen dobře a ani mi tolik nevadí že nesplňuje h)
ad h) - pro mne nejlepší forma relaxace, clickfest, hack&slash či "střílej co se hejbe" je dřív nebo později prostě nuda
ad i) - připouštím že nápady jsou v dnešní době už tak trochu vyčerpány, což ovšem neznamená že hodlám tolerovat klony a plagiáty, když už autoři nevymyslí něco komplet nového, šikovně "vypůjčené" ideje mohou udělat hrozně moc (viz příběh TitanQuestu, který jednoduše sáhl po antické, egyptské a orientální mytologii, ve výsledku dobrá práce)
ad j) - "herní zákonitosti" musí být logické a dobře propracované, stejně tak ovládání hry musí být přívětivé a intuitivní, nijak u mě neklesne hra, která okouká již zaběhnutý systém ovládání (vyjma většiny RTS, z toho se mi už dělá blbě
Z tohoto mi z výběru odpadá většina "oficiálních" simulátorů, sportovních her a arkád (jako NfS:Tůňink
...říkejte si co chcete, ale RPG je král herních žánrů
(btw... už jsem se dlouho o tom nezmínil... Diablo a spol. NENÍ RPG
//edit Thellwin - a já jenom dodám, že kdo tady začne flejmovat na téma je/není Diablo (2) RPG tak dostane karetní dáreček
- hlupak
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- bezmozek
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jak už tady bylo, Mafia mi ukradla asi tejden života a ještě teď si jí občas rád dám, je tam od všeho něco. Ta je asi nejblíž k desítce. 
CPU:C2D E6400@2666Mhz/Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P5WDG2 Pro/HR-05 & HR-05 SLI
RAM:2x1024 DDR2 800MHz HDD: WD 2000JB/Acutake DarkDisc GK: Asus HD4670/HR-03 Rev.A
A Teď si frčim na PC2: Biostar M7VIP, 2x512MB Ram a 3dfx Voodoo 5500AGP
http://bezmozek.webpark.cz/3dfx/
- Cujo
- Mírně pokročilý

- jaklev
- Nováček

-
delší zamyšlení nad nej hrou
pro přečtení celého vlákna sem došle k následujícímu poznání (není to nic světoborného a nobelovka za myšlení by z toho asi nebyla:-).
-
pokud pominu příspěvky obsahující jen název zřejmě nejoblíbenější hry pisatele, pak se tu opakuje pořád dokola několik pojmů - hratelnost, příběh, znovuhratelnost, pohlcení hráče dějem, nelinearita, grafika. tohle všechno je důležité, ale všeho s mírou. trochu to rozvedu.
-
HRATELNOST - tady bysme se mohli hádat dlouho do noci. každý si pod tím pojmem představí něco jiného. já sám nevím jak bych ho popsal..hra ji buď má nebo ne. hratelnost naprosto nesouvisí s příběhem, hloubkou zpracování herního světa a už vůbec né s grafikou. sou hry které tak opěvovaná nelinearita pohřbila do celkového chaosu - pro mě třeba tes: morrowind (ale možná sem jen neměl dost trpělivosti...ale když mě ta hra nechytla tak proč se trápit). pro mě příklad hratelnosti quake1 (z dnešního pohledu vykopávka) ale na světě pořád existuje hodně lidí, kterým stojí za to se touhle hrou dál zabývat, tvoří nové levely, enginy, mody.... znáte jinou hru u které se ještě 10 let po jejím vydání organizují akce jako je quake expo? pokud by to hráčům nestálo za stažení a hraní, nikdo by už dnes addony k quake netvořil. a přitom příběh je čistá a naprostá 0, grafika už dnes nestíhá (o tom ještě bude řeč). při opakovaném hraní je hra pořád stejná, AI téměř neexistuje
. a vadí to? evidentně ne.
-
PŘÍBĚH - příběh je fajn když ve hře skutečně je. proč si ale hrát na příběh jen proto aby mohli tvůrci v předváděčce na E3 říct: "naše hra bude mít tak propracovaný příběh, že překoná vše co tu do dnešní doby vzniklo. najali jsme kopu spisovatelů a tak to musí být dobré, kam se hrabe shakespeare." občas je to až výsměch - viz. cosi jako příběh (a to slovo sem použil jen ve velké nadsázce) v nfs od underground 2 dál. dyť je to směšné. já od závodů příběh nečekám, tak proč? na druhou stranu někdo si možná ty komixové vložky četl..už se staly divnější věci (třeba samovznícení starosty varšavy v roce 1546
. důležité je taky určitá harmonie příběhu hry se samotným provedením hry. tady u mě vedou oba díly maxe payna. temný příběh, ponurá hra. a fungovalo to. na druhou stanu doom3 má taky jakýsi příběh, temný je až běda ale.... a přitom je to stejný žánr - to píšu jen proto aby mě nekamenovali příznivci rpg za to, že těch pár mejlů v doomovy vydávám za příběh. příběh maxe payna snad nikdo zpochybňovat nebude. dále příběh (když už je) by neměl být naivní a pitomý. ty velkohubé keci typu: "ty jediný musíš zachránit svět! ano, ano já to dělám, dokážu to". tady tvůrci trpí holywoodským syndromen, který spolehlivě zabije kterýkoliv ucházející film - tedy heroické vsuvky a vysvětlující doslovy (třeba posledních 10 minut posledního samuraje a v případě her např. závěr akce prey). to si tvůrci her myslí, že hráči jsou tak tupí, že by nedovedli trochu myslet a v náznacích ukázaný příběh si sami nedomyslí a pochopí? příběh musí udržet pozornost, nebýt předvídatelný. jedinná hra u které si dovedu přestavit, že by její příběh mohl vyjít knižně a přitom by to nebyl blábol je planescape: toment. ale to je nejvyšší liga na kterou hned tak něco nepřekoná.
-
ZNOVUHRATELNOST - souvisí s příběhem a komplikovaností děje. i úchvatně zpracovaná hra s chytlavým příběhem je při dalším hraní nudná, pokud neexistují odbočky z hlavního děje, větvení příběhové linie. nezaškodí systém generování náhodných úkolů (samozřejmě použitelný jen v některých žánrech). u akce by aspoň nemuseli být protivníci pořád na stejných místech. do extrému to dovedl monolith v avp1 - tam byli vetřelci všude a pořád. žádné vyčištěné a bezpečné části levelů. strach do posledního okamžiku. ve dvojce už to nefungovalo..škoda. jinou ukázkou je deus ex - tam se dalo pořád hledat něco nového. na opačné straně jsou ale třeba hříčky typu elatomania (nebo i ten zmiňovaný q1) které jsou pořád stejné a lidi je pořád hrají. tady už to ale není hra, ale spíš sport - viz třeba žebříčky rekordních časů v xmoto nebo speedruny skrz quaka 1.
-
LINEÁRNOST (komplexnost) - je nutné znát hranice. farcry je lineární hra (pokud beru posloupnost levelů), ale v rámci jednoho kola si dělej co chceš. na standardní shoot&run střílečku je to až překvapivě funkční systém. extrémy typu několikahodinového bloumání v honkongu v deus ex už asi žádná fps nezopakuje. a přitom právě honkonská část deuse je podle mě to nejlepší co v 3d level designu existuje. a mluvit o různorodosti cest vedoucích ke konci planescapu je zbytečné. oproti průměrné produkci je úplně jinde. ale!!! nelinearita za každou cenu vede k chaosu, bloudění a ve výsledku může hru totálně zabít ještě v zárodku - viz. třeba stalker. díky snaze nacpat do hry všechno má tahle hra hodně bolestivý porod a až (pokud vůbec) vyjde, tak se bojím že to bude takový dort z provenience pejska a kočičky a všem nám bude špatně.
-
GRAFIKA - občas mám pocit, že říkat: „grafika není důležitá, důležitá je hratelnost.“ je dnes móda a jaksi se to patří. tak to je blábol. grafika je důležitá. nemusí být nutně fotorealistická, ale musí zaujmout. pár let starý fall of max payne disponuje i dnes velmi solidní realistickou grafikou. hraný v rozlišení 1024-768 a výš, s af 8 a aa 8 vypadá ta hra solidně i dnes. nejsou to žádné bumpmapy z doom 3 enginu ale pro vykreslení realistického prostředí to stačí. detaily interiérů i venkovní prostory jsou ok. doom 3 a spol vypadají na pohled líp ale trochu plastově. exteriéry téměř neexistují. naštěstí hardwarové nároky jsou odpovídající, takže se ro dá zkousnout. jako ideální engine dnes vidím source. hl: ep 1 mi jede v rozlišení 1024*768, af 8, aa 4, všechny detaily na max + hdr pohodově. 40 framů mi stačí. to že na stejné konfiguraci jede fear jen v 800*600, detaily na medium a ještě se to i bez použití slowmo táhle jak šnek…. to je zoufalé. a přitom ta hra ani náhodou nevypadá tak, aby tyhle krvavé nároky nějak omluvila. takový neoptimalizovaný paskvil jde přímo na ruku prodejcům grafik. je to docela hnusné..nezdá se vám? ještě sem chtěl dodat jeden příklad. grafika je důležitá a pokud se i starší hra v komunitě uchytí vzniknou neskutečné věci. někde na začátku sem psal o quake 1. někdo řekne pravěk, ale zkuste si k téhle hře stáhnout ze stránek retexturing projektu set hi-res textur, nové modely zbraní, nepřátel… s některým s moderních enginů vyšlých z původního zdrojáku quake (třeba darkplaces) se zapnutými realtime světly a stíny už ta hra nevypadá vůbec archaicky. to že takové projekty vzniknou přímo z fandovské komunity jsou nejlepším důkazem zájmu o hru. a oklikou se tak vracím ke hratelnosti. vzniklo by toto všechno ke hře bez hratelnosti (ať už je to cokoliv)?
-
a na závěr jak by podle mě měla vypadat ideální hra - bude to asi vypadat jako splácanina, ale měla by mít chytlavost vykopávek typu death rally a quake, grafiku a hlavně nároky source enginu, rozsáhlost deus exe, dějovou a dialogovu propracovanost planescapu: tormentu a délku…. no co nejdelší
protože na délce záleží. (bohužel něco takového prý tvořil tým stalkeru a jak to dopadlo).
-
pokud pominu příspěvky obsahující jen název zřejmě nejoblíbenější hry pisatele, pak se tu opakuje pořád dokola několik pojmů - hratelnost, příběh, znovuhratelnost, pohlcení hráče dějem, nelinearita, grafika. tohle všechno je důležité, ale všeho s mírou. trochu to rozvedu.
-
HRATELNOST - tady bysme se mohli hádat dlouho do noci. každý si pod tím pojmem představí něco jiného. já sám nevím jak bych ho popsal..hra ji buď má nebo ne. hratelnost naprosto nesouvisí s příběhem, hloubkou zpracování herního světa a už vůbec né s grafikou. sou hry které tak opěvovaná nelinearita pohřbila do celkového chaosu - pro mě třeba tes: morrowind (ale možná sem jen neměl dost trpělivosti...ale když mě ta hra nechytla tak proč se trápit). pro mě příklad hratelnosti quake1 (z dnešního pohledu vykopávka) ale na světě pořád existuje hodně lidí, kterým stojí za to se touhle hrou dál zabývat, tvoří nové levely, enginy, mody.... znáte jinou hru u které se ještě 10 let po jejím vydání organizují akce jako je quake expo? pokud by to hráčům nestálo za stažení a hraní, nikdo by už dnes addony k quake netvořil. a přitom příběh je čistá a naprostá 0, grafika už dnes nestíhá (o tom ještě bude řeč). při opakovaném hraní je hra pořád stejná, AI téměř neexistuje
-
PŘÍBĚH - příběh je fajn když ve hře skutečně je. proč si ale hrát na příběh jen proto aby mohli tvůrci v předváděčce na E3 říct: "naše hra bude mít tak propracovaný příběh, že překoná vše co tu do dnešní doby vzniklo. najali jsme kopu spisovatelů a tak to musí být dobré, kam se hrabe shakespeare." občas je to až výsměch - viz. cosi jako příběh (a to slovo sem použil jen ve velké nadsázce) v nfs od underground 2 dál. dyť je to směšné. já od závodů příběh nečekám, tak proč? na druhou stranu někdo si možná ty komixové vložky četl..už se staly divnější věci (třeba samovznícení starosty varšavy v roce 1546
-
ZNOVUHRATELNOST - souvisí s příběhem a komplikovaností děje. i úchvatně zpracovaná hra s chytlavým příběhem je při dalším hraní nudná, pokud neexistují odbočky z hlavního děje, větvení příběhové linie. nezaškodí systém generování náhodných úkolů (samozřejmě použitelný jen v některých žánrech). u akce by aspoň nemuseli být protivníci pořád na stejných místech. do extrému to dovedl monolith v avp1 - tam byli vetřelci všude a pořád. žádné vyčištěné a bezpečné části levelů. strach do posledního okamžiku. ve dvojce už to nefungovalo..škoda. jinou ukázkou je deus ex - tam se dalo pořád hledat něco nového. na opačné straně jsou ale třeba hříčky typu elatomania (nebo i ten zmiňovaný q1) které jsou pořád stejné a lidi je pořád hrají. tady už to ale není hra, ale spíš sport - viz třeba žebříčky rekordních časů v xmoto nebo speedruny skrz quaka 1.
-
LINEÁRNOST (komplexnost) - je nutné znát hranice. farcry je lineární hra (pokud beru posloupnost levelů), ale v rámci jednoho kola si dělej co chceš. na standardní shoot&run střílečku je to až překvapivě funkční systém. extrémy typu několikahodinového bloumání v honkongu v deus ex už asi žádná fps nezopakuje. a přitom právě honkonská část deuse je podle mě to nejlepší co v 3d level designu existuje. a mluvit o různorodosti cest vedoucích ke konci planescapu je zbytečné. oproti průměrné produkci je úplně jinde. ale!!! nelinearita za každou cenu vede k chaosu, bloudění a ve výsledku může hru totálně zabít ještě v zárodku - viz. třeba stalker. díky snaze nacpat do hry všechno má tahle hra hodně bolestivý porod a až (pokud vůbec) vyjde, tak se bojím že to bude takový dort z provenience pejska a kočičky a všem nám bude špatně.
-
GRAFIKA - občas mám pocit, že říkat: „grafika není důležitá, důležitá je hratelnost.“ je dnes móda a jaksi se to patří. tak to je blábol. grafika je důležitá. nemusí být nutně fotorealistická, ale musí zaujmout. pár let starý fall of max payne disponuje i dnes velmi solidní realistickou grafikou. hraný v rozlišení 1024-768 a výš, s af 8 a aa 8 vypadá ta hra solidně i dnes. nejsou to žádné bumpmapy z doom 3 enginu ale pro vykreslení realistického prostředí to stačí. detaily interiérů i venkovní prostory jsou ok. doom 3 a spol vypadají na pohled líp ale trochu plastově. exteriéry téměř neexistují. naštěstí hardwarové nároky jsou odpovídající, takže se ro dá zkousnout. jako ideální engine dnes vidím source. hl: ep 1 mi jede v rozlišení 1024*768, af 8, aa 4, všechny detaily na max + hdr pohodově. 40 framů mi stačí. to že na stejné konfiguraci jede fear jen v 800*600, detaily na medium a ještě se to i bez použití slowmo táhle jak šnek…. to je zoufalé. a přitom ta hra ani náhodou nevypadá tak, aby tyhle krvavé nároky nějak omluvila. takový neoptimalizovaný paskvil jde přímo na ruku prodejcům grafik. je to docela hnusné..nezdá se vám? ještě sem chtěl dodat jeden příklad. grafika je důležitá a pokud se i starší hra v komunitě uchytí vzniknou neskutečné věci. někde na začátku sem psal o quake 1. někdo řekne pravěk, ale zkuste si k téhle hře stáhnout ze stránek retexturing projektu set hi-res textur, nové modely zbraní, nepřátel… s některým s moderních enginů vyšlých z původního zdrojáku quake (třeba darkplaces) se zapnutými realtime světly a stíny už ta hra nevypadá vůbec archaicky. to že takové projekty vzniknou přímo z fandovské komunity jsou nejlepším důkazem zájmu o hru. a oklikou se tak vracím ke hratelnosti. vzniklo by toto všechno ke hře bez hratelnosti (ať už je to cokoliv)?
-
a na závěr jak by podle mě měla vypadat ideální hra - bude to asi vypadat jako splácanina, ale měla by mít chytlavost vykopávek typu death rally a quake, grafiku a hlavně nároky source enginu, rozsáhlost deus exe, dějovou a dialogovu propracovanost planescapu: tormentu a délku…. no co nejdelší
žij dnes... zítra bude hůř
- spirit64
- Mírně pokročilý

taky si myslímkajlik píše:imho by se neměla určovat 10tková hra ze všech žánrů, ale 10tková hra pro každej zánr zvlášť.
např u mne v single fps vládne bezkonkurenčně HL2, jak příběhem, zpracováním hry, tak správnou atmosférou která se žádné hře jen tak navodi nepovede
v mp fps je to jednoznačně CS:S, o jednu setinu bodu za ním Enemy Territory které vyžaduje skvělou týmovou spolupráci, aniž by jste potřebovali teamspeak
rpg - nejspíš mmorpg lineage2 - skvělá grafika, hudba, táhlý svět, a skvělá atmosféra, když se kouknu na wow, zvedá se mi z těch barev a objektů kýbl.
simulátor - RBR....
- NoTHX
- Středně pokročilý

-
Re: delší zamyšlení nad nej hrou
k tomu co jsi napsal bych řekl asi to, že samozřejmě se jedná o "tu vaší" desítkovou hru, tedy to každý vnímá jinak. Na žánru nezáleží, vztah hra-hráč má (mít) každá, takže bych se vůbec nerozpakoval ty žánry smíchatjaklev píše:...
Ono si už na to narazil... některé žánry už samy o sobě prakticky vylučují hodnocení 10/10. Třeba tebou zmiňované NfS:U2 (dále pak zbytek série NfS, Fifa, NHL, či příslušníky EA SPORTS vůbec) u mne nemají šanci a asi bych i měl pochybnosti o lidech u kterých by měla. My se tu nebavíme o 8/10 nebo 9/10 ale fakt plné hodnocení. U většiny FPS srazím nějaký ten bod kvůli době hry a už to nemůže být desítková hra (jediné fps které by k tomu podle mne měly nejblíž je FarCry a CS(1)) Povětšinou při vyslovení jména té hry tě to napadne samo, není možné nad tím uvažovat ani okamžik.
ad hratelnost - podle mne je to víceméně takový souhrn vícera věcí, zejména si pod tím představím hodnocení ovládání hry (nesmí být neohrabané a kostrbaté), herního systému, a o tom jak hráče dokáže pohltit.
ad příběh - banda spisovatelů příběh sice vyrobí, ale v této kategorii si představuji spíš to jak tě hra do příběhu dokáže vtáhnout (NwN a datadisky, hlavně konec SoU mě totálně dostal). Příběh samo nesmí být na hře jen tak "naplácnutý" ale dobře zapracovaný
ad grafika - nevím nakolik je v módě říkat „grafika není důležitá, důležitá je hratelnost.“, ale zůstal bych pouze u první části. jak už jsem psal výše, k čemu ti je suprrealistická grafika, když to dohraješ za odpoledne, nebo je tam jen suprrealisticky zpracovaná nuda, proti tomu i dnes naprosto staré enginy bohatě stačí, pokud je v nich zpracováno "něco" a ne "nic"
Ad Morrowind a volnost vůbec - spousta lidí je už u her podvědomě liná, nechápou jak to že jim hra sama doslova necpe další postup, ale že jsou v tom sami. Svoboda je pak vnímána jako nevýhoda. Např. máš úkol typu "sežeň rostlinku xyz", teď je rozdíl, zda bude "tvůj boj" kde jí sehnat (jestli šacovat okolní palouky, či prohledávat nabídky obchodů) nebo ti bude rovnou řečeno kam pro ní máš jít, a k tomu nejlépe nad hlavou šipka s radarem. Tím zastánce "jednoduššího přístupu" nechci nijak schazovat, každému podle gusta.
Na všech 10 bodů by u mne neprošly ani tolik mnou oblíbené hry jako NwN či Diablo2 (při tomto hodnocení je třeba dát stranou "punc legendárnosti" jinak se hodnocení může značně zkreslit), přesto že bych jim dal třeba 9 nebo 9.5/10. Bez rozmyslu bych 10/10 přihrál Falloutu2, TES3:Morrowindu a ještě Dungeon Keeperovi a to i přesto že jiné hry jsem hrál častěji, u dalších bych se musel rozmýšlet což není dobré znamení (viz výše)