ARCTIC-COOLING ARCTIC FAN 3 TC uprava bez auto regulace
- JendaLinda
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- MiroK[CZ]
- Nováček

- b.e.t.y.
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- honny
- Středně pokročilý

Ehm... A myslíš si že to autor neví?b.e.t.y. píše:mam podobnej větrák....a to zeleny v zadu je teplotni čidlo=čím větší teplota tím to zvyšuje otáčky.......
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian- NMS
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tady máte příklad, jak takový větrák vevnitř vypadá. Ten termistor je součást RC členu, určujícího zpoždění reakce na údaje z Hallovy sondy - spínání cívek.
A tedy u NTC termistoru - vyšší teplota = nižší odpor, menší prodleva = rychlejší otáčky.
Znám blázny, kteří si to do větráků dodělávají (stačí na to kondík, tranzistor a ten termistor).

A tedy u NTC termistoru - vyšší teplota = nižší odpor, menší prodleva = rychlejší otáčky.
Znám blázny, kteří si to do větráků dodělávají (stačí na to kondík, tranzistor a ten termistor).

C2D E6550| GB P35-DS3R | 2x1GB Geil DDRII PC5300 | X1800GTO | Barča 320GB SATA 7200.10 | SH-S183L | Philips 170S
- Neuron_true-born
- Nováček

Moji blbosti jsem si koupil vetrek se samorekulaci AC Silencer 64 Ultra TC. Mam na tebe jeden dotaz. Uz jsi odstrihl ten termistor a vse funguje. Rad bych to provedl taky, protoze jinak ten chladic moc nechladiL-U-C-K-Y píše:OK tak tohle jsme vyresili a jeste tu mam jeden vetrak...opet samoregulacni..tentokrate AC Silencer 64 Ultra TC viz. :
http://www.svethardware.cz/photo_doc-65 ... B3E8B.html
Chci z neho udelat opet fan bez termoregulace, ale je z nej vzvedena zelena soucastkou (termistor?) do zeber chladice. Da se i tento fan obdobne upravit? Je to skutecne termocidlo? odpajet a spojit kontakty?... Chci si otacky korigovat sam podle panelu na regulaci otacek vetraku.
jinak dekuji moc za vsechny dotazy...
Diky
MB: ASUS A8N-E NF4Ultra Infinity+spunty do usi CPU: AMD Opteron144, Leadtek 6600TD 128MB, Philips 170B6
- [CZ]mike
- Mírně pokročilý

-
ja nevim ja mam ten samy a chladi dobre... New Castle(130nm stare jadro) maximalne do 45C co ukazuje deskaNeuron_true-born píše: Moji blbosti jsem si koupil vetrek se samorekulaci AC Silencer 64 Ultra TC. Mam na tebe jeden dotaz. Uz jsi odstrihl ten termistor a vse funguje. Rad bych to provedl taky, protoze jinak ten chladic moc nechladi![]()
hlavne tam nedavej tu tuhou silikonovou pastu co k tomu je dodavana
- Neuron_true-born
- Nováček

Ten znetek pasta tam samozrejme je. Me chladi na 49 stupnu. A kdyz mirne taktuju 2.2 tak chladim na 52 stupnu. Obe teploty se me zdaji zbytecne velky.[CZ]mike píše:ja nevim ja mam ten samy a chladi dobre... New Castle(130nm stare jadro) maximalne do 45C co ukazuje deskaNeuron_true-born píše: Moji blbosti jsem si koupil vetrek se samorekulaci AC Silencer 64 Ultra TC. Mam na tebe jeden dotaz. Uz jsi odstrihl ten termistor a vse funguje. Rad bych to provedl taky, protoze jinak ten chladic moc nechladi![]()
hlavne tam nedavej tu tuhou silikonovou pastu co k tomu je dodavana
MB: ASUS A8N-E NF4Ultra Infinity+spunty do usi CPU: AMD Opteron144, Leadtek 6600TD 128MB, Philips 170B6
- minim.v
- Nováček

-
Právě jsem to zkoušelL-U-C-K-Y píše:Chci z neho udelat opet fan bez termoregulace, ale je z nej vzvedena zelena soucastkou (termistor?) do zeber chladice. Da se i tento fan obdobne upravit? Je to skutecne termocidlo? odpajet a spojit kontakty?... Chci si otacky korigovat sam podle panelu na regulaci otacek vetraku.
- $luk
- Začátečník

Obecná výhoda ventilátorů s TC je pro mě ta, že nepotřebuju X-wattové potenciometry, ale stačí obyč vypreparované z jakékoliv staré elektroniky...a těch mám doma hafo.
A ještě mě napadá, jestli jste někdo nezkoušel použít jiný termistor, případně kombinaci více kusů.
V klidu mi AC3TC na CPU točí asi 1350ot, při zátěži kolem 1500. Chtěl bych ty nižší otáčky dostat tak na 1000, ale při zachování stejných max. otáček.
// napadá mě použít 2 termistory dvojnásobné hodnoty paralelně...zkusím a uvidím.
A ještě mě napadá, jestli jste někdo nezkoušel použít jiný termistor, případně kombinaci více kusů.
V klidu mi AC3TC na CPU točí asi 1350ot, při zátěži kolem 1500. Chtěl bych ty nižší otáčky dostat tak na 1000, ale při zachování stejných max. otáček.
// napadá mě použít 2 termistory dvojnásobné hodnoty paralelně...zkusím a uvidím.