ARCTIC-COOLING ARCTIC FAN 3 TC uprava bez auto regulace

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
JendaLinda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaLinda »

Právě jsem provedl experiment se starým ventilátorem Power Logic (vykuchaný z nějakého vraku zdroje). Rozeběhl se už na 3V a točí se. Na 1,5V se ani netočí. Napětí jsem reguloval skokem přepínáním na síťovém adaptéru.
Co můžeš odložit na zítřek, odlož na pozítří.
MiroK[CZ]
Nováček
Nováček

Příspěvek od MiroK[CZ] »

L-U-C-K-Y píše:Ten regulator co chci reguluje od 3V, kdyz to stahnu na 3V nemohu ten vetrak nejak poskodit? Diky
Poskodit bys ho mohl jen tim, ze do nej pustis vic, jak 12 Voltu, jakekoli mensi napeti, si myslim, je na 100% bezpecne a setrne vuci ventilatoru... 8-)
b.e.t.y.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od b.e.t.y. »

mam podobnej větrák....a to zeleny v zadu je teplotni čidlo=čím větší teplota tím to zvyšuje otáčky.......
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

b.e.t.y. píše:mam podobnej větrák....a to zeleny v zadu je teplotni čidlo=čím větší teplota tím to zvyšuje otáčky.......
Ehm... A myslíš si že to autor neví?

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
NMS
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NMS »

Tady máte příklad, jak takový větrák vevnitř vypadá. Ten termistor je součást RC členu, určujícího zpoždění reakce na údaje z Hallovy sondy - spínání cívek.
A tedy u NTC termistoru - vyšší teplota = nižší odpor, menší prodleva = rychlejší otáčky.
Znám blázny, kteří si to do větráků dodělávají (stačí na to kondík, tranzistor a ten termistor).

Obrázek

C2D E6550| GB P35-DS3R | 2x1GB Geil DDRII PC5300 | X1800GTO | Barča 320GB SATA 7200.10 | SH-S183L | Philips 170S
Neuron_true-born
Nováček
Nováček

Příspěvek od Neuron_true-born »

L-U-C-K-Y píše:OK tak tohle jsme vyresili a jeste tu mam jeden vetrak...opet samoregulacni..tentokrate AC Silencer 64 Ultra TC viz. :

http://www.svethardware.cz/photo_doc-65 ... B3E8B.html

Chci z neho udelat opet fan bez termoregulace, ale je z nej vzvedena zelena soucastkou (termistor?) do zeber chladice. Da se i tento fan obdobne upravit? Je to skutecne termocidlo? odpajet a spojit kontakty?... Chci si otacky korigovat sam podle panelu na regulaci otacek vetraku.

jinak dekuji moc za vsechny dotazy...
Moji blbosti jsem si koupil vetrek se samorekulaci AC Silencer 64 Ultra TC. Mam na tebe jeden dotaz. Uz jsi odstrihl ten termistor a vse funguje. Rad bych to provedl taky, protoze jinak ten chladic moc nechladi :-(

Diky
MB: ASUS A8N-E NF4Ultra Infinity+spunty do usi CPU: AMD Opteron144, Leadtek 6600TD 128MB, Philips 170B6
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

Neuron_true-born píše: Moji blbosti jsem si koupil vetrek se samorekulaci AC Silencer 64 Ultra TC. Mam na tebe jeden dotaz. Uz jsi odstrihl ten termistor a vse funguje. Rad bych to provedl taky, protoze jinak ten chladic moc nechladi :-(
ja nevim ja mam ten samy a chladi dobre... New Castle(130nm stare jadro) maximalne do 45C co ukazuje deska

hlavne tam nedavej tu tuhou silikonovou pastu co k tomu je dodavana
Neuron_true-born
Nováček
Nováček

Příspěvek od Neuron_true-born »

[CZ]mike píše:
Neuron_true-born píše: Moji blbosti jsem si koupil vetrek se samorekulaci AC Silencer 64 Ultra TC. Mam na tebe jeden dotaz. Uz jsi odstrihl ten termistor a vse funguje. Rad bych to provedl taky, protoze jinak ten chladic moc nechladi :-(
ja nevim ja mam ten samy a chladi dobre... New Castle(130nm stare jadro) maximalne do 45C co ukazuje deska

hlavne tam nedavej tu tuhou silikonovou pastu co k tomu je dodavana
Ten znetek pasta tam samozrejme je. Me chladi na 49 stupnu. A kdyz mirne taktuju 2.2 tak chladim na 52 stupnu. Obe teploty se me zdaji zbytecne velky.
MB: ASUS A8N-E NF4Ultra Infinity+spunty do usi CPU: AMD Opteron144, Leadtek 6600TD 128MB, Philips 170B6
minim.v
Nováček
Nováček

Příspěvek od minim.v »

L-U-C-K-Y píše:Chci z neho udelat opet fan bez termoregulace, ale je z nej vzvedena zelena soucastkou (termistor?) do zeber chladice. Da se i tento fan obdobne upravit? Je to skutecne termocidlo? odpajet a spojit kontakty?... Chci si otacky korigovat sam podle panelu na regulaci otacek vetraku.
Právě jsem to zkoušel 8). Přestřihl jsem ty dva kablíky co vedou k termorezistoru mezi žebry a jejich konce pak spojil. No a funguje to. Teda kromě té samoregulace samozřejmě :wink:
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Obecná výhoda ventilátorů s TC je pro mě ta, že nepotřebuju X-wattové potenciometry, ale stačí obyč vypreparované z jakékoliv staré elektroniky...a těch mám doma hafo.
A ještě mě napadá, jestli jste někdo nezkoušel použít jiný termistor, případně kombinaci více kusů.
V klidu mi AC3TC na CPU točí asi 1350ot, při zátěži kolem 1500. Chtěl bych ty nižší otáčky dostat tak na 1000, ale při zachování stejných max. otáček.

// napadá mě použít 2 termistory dvojnásobné hodnoty paralelně...zkusím a uvidím.
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“