Regulátor otáčok ventilátora PC (2)
Zajímalo mě, jak to bude fungovat, tyhle obvody jsem doma měl, tak jsem zapojení odzkoušel a trochu obvod doladil:
1. Původní komparátor se překlápí rychle, tedy jako teplotní spínač - já chtěl pozvolný nárůst otáček od-do určité teploty, tak jsem doplnil odpor do zpětné vazby.
2. Nastavení regulace je velmi ostré - trimr reguluje ve zbytečně velkém rozsahu teplot - upravil jsem dělič. Původně uveden 25 otáčkový trimr, po úpravě k nastavení stačí běžný trimr.
3. Proud KTY čidlem je zbytečně velký(zvyšuje se vlastní ohřev a může vnášet chybu do regulace), zmenšil jsem tedy proud zvětšením pevného odporu děliče.
4. Doplnil jsem "rozběhový" kondenzátor - ventilátor po zapnutí dostane chvilkově plné napětí kvůli spolehlivému roztočení.
Po úpravách jsem navrhnul DPS, osadil a odzkoušel. Funguje jak má - při běžné teplotě má ventilátor kolem 6,5-7V(lze upravit) a od nastavené teploty se otáčky plynule zvyšují. Šířka regulace se taky dá upravit.
Má výhodu v integrované nadproudové ochraně(ale úbytek snižuje max.dosažitelné napětí na výstupu o cca 0,5V). Použití čidla KTY místo obvyklého NTC termistoru má výhodu tu, že pokud se přívod k čidlu přeruší, ventilátor dostává plné napětí.
Je nutné počítat s maximálním proudem ventilátoru 150mA(limit obvodu) - ale dá se přidat externí tranzistor pro větší proudy.