Spínání ventilátoru při dosažení teploty

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Samson
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Samson »

Mohli by jste mi poradit jaky tranzistor pouzit? V GME maji tech tranzistoru hafo je jedno jaky pouziju? A s tim OZ 741 je to treba LM741 vubec se v tomhle neorientuji. Dik.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

honzanun píše:Už to nehul.... :P
ti reknu proc...Honzanun je jenom obchodnik co ti tady na PCT nakvaka vsechno mozny jenom aby neco prodal! samozřejmě když si to udelas doma sám tak naklady nebudou ani 100 kč ...(nemyslim to s tim OZ)

((to zapojeni s OZ je podle me zbytecne slozity ) uplne staci to zapojeni s jednim tranzistorem....
Jinak bych se rád omluvil za můj příspěvek, že tady někdo psal, že to vyjde na 1K - tak to dopadne, když člověk někam přispěje, aniž by si něco pořádně přečetl - to 1K byl nějakej tranzistor, co tady někdo výše doporučoval k tomu schématu :oops: :-D
Jsem špatným příkladem zbrklého přispěvatele.... :wink:
jojo aspon ze se umíš hezky vymluvit....žadnej obycejnej tranzistor nestoji 1K...celej integrovanej obvod OZ stoji pár korun,zvášt na tak maly vykony jako je vetrák...
MiroK[CZ]
Nováček
Nováček

Příspěvek od MiroK[CZ] »

Samson píše:Mohli by jste mi poradit jaky tranzistor pouzit? V GME maji tech tranzistoru hafo je jedno jaky pouziju? A s tim OZ 741 je to treba LM741 vubec se v tomhle neorientuji. Dik.
jj, operak 741 muze byt treba LM741, zapojeni vyvodu mas tady:
http://www.national.com/images/pf/LM741/00934103.pdf

Potom ten vykonovy tranzistor, da se pouzit skoro jakykoli NPN z tech vykonnejsich (maji pouzdro udelane tak, aby se dali prisroubovat na chladic a vydrzi vetsi proudy).
Treba typ MJE340, vyvody by mely byt takhle:
http://cn.100y.com.tw/product_jpg_original/A005966.jpg

Rezistory klasicke ctvrtwatove a potenciometr (nebo trimr) take jakykoli o hodnote tech 20 nebo spis 25K Ohmu.

Problem by mohl byt s tim termoodporem, asi bych vzal tenhle: NTC640-12K
http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... pict=&jaz=
CPU: Core i5-4670K (default), MB: MSI Z87M GAMING, RAM: Crucial 8GB KIT DDR3 Ballistix Tactical LP 1600MHz 8,8,8,24/1,35V, GPU: MSI R9 270 Gaming 2G (1050/5600MHz) HDD: SSD Samsung 840 EVO Series Basic 120GB, HDD2: Seagate Barracuda 7200.14 3000GB, PSU: Seasonic G Series 450W, skříň: SilverStone TJ-08-E Temjin, chlazení: H2O
honzanun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzanun »

Vida, tak jsme na jedný lodi, taky jsi si asi nepřečetl pořádně, co jsem psal... :lol:
Highlander píše:
honzanun píše:Už to nehul.... :P
Jinak bych se rád omluvil za můj příspěvek, že tady někdo psal, že to vyjde na 1K - tak to dopadne, když člověk někam přispěje, aniž by si něco pořádně přečetl - to 1K byl nějakej tranzistor, co tady někdo výše doporučoval k tomu schématu :oops: :-D
Jsem špatným příkladem zbrklého přispěvatele.... :wink:
jojo aspon ze se umíš hezky vymluvit....žadnej obycejnej tranzistor nestoji 1K...celej integrovanej obvod OZ stoji pár korun,zvášt na tak maly vykony jako je vetrák...
CPU 64Core2@80000Ghz, 2TB RAM@6000Ghz, ATI HD 14700 2TB VRAM, HDD 64TB SSD, Monitor 90´´ OLED....
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nechci rejpat..ale ten 1K je 1kiloohmovej odpor :wink:
honzanun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzanun »

jj, jak už jsem psal, taky jsem si toho (pozdě) všimnul :oops:
Flegy píše:nechci rejpat..ale ten 1K je 1kiloohmovej odpor :wink:
CPU 64Core2@80000Ghz, 2TB RAM@6000Ghz, ATI HD 14700 2TB VRAM, HDD 64TB SSD, Monitor 90´´ OLED....
MiroK[CZ]
Nováček
Nováček

Příspěvek od MiroK[CZ] »

Tak jsem dneska ten regulator sesmolil, vsechno funguje jak ma. NTC negastor jsem pouzil nejaky s odporem 15K Ohmu pri 20°C. Tranzistor, co jsem doma nasel se zesilenim asi 70 (slabota, ale staci to). A trimr jsem tam dal s hodnotou 22K.
Pokud by si nekdo chtel regulovat otacky pripojeneho ventilatoru, stacilo by dat seriove k odporu v bazi tranzistoru potenciometr nebo trimr tak neco kolem 20K (cim vetsi zesileni tranzistoru, tim vyssi hodnota).
V klidovem stavu ma obvod spotrebu asi 2,7 mA, takze zdroj rozhodne nespalite :) V zatizeni pak dava napeti kolem 11V a proud podle zateze a schopnosti vykonoveho tranzistoru.

Tak to jen aby se tohle tema mohlo uzavrit s tim, ze obvod opravdu funguje...
CPU: Core i5-4670K (default), MB: MSI Z87M GAMING, RAM: Crucial 8GB KIT DDR3 Ballistix Tactical LP 1600MHz 8,8,8,24/1,35V, GPU: MSI R9 270 Gaming 2G (1050/5600MHz) HDD: SSD Samsung 840 EVO Series Basic 120GB, HDD2: Seagate Barracuda 7200.14 3000GB, PSU: Seasonic G Series 450W, skříň: SilverStone TJ-08-E Temjin, chlazení: H2O
sejny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sejny »

Woyta píše: Vypada to OK ale pred tranzistor bych dal nejaky odpor omezujici Ib.
netřeba....trand zde funguje jako emitorový sledovač..... ale pokud chceš mít na větráku 5V tak Ucc 5V je málo, musíš počítat s Usat na tranzistoru a ještě doporučuju paralelně k větráčku píchnout kondík 100uF/16V
MiroK[CZ]
Nováček
Nováček

Příspěvek od MiroK[CZ] »

sejny píše:netřeba....trand zde funguje jako emitorový sledovač.....
To je pravda, je videt, ze se vyznas. Tranzistor by v bazi rezistor mit nemusel, ale ten odpor jsem tam doplnil hlavne kvuli omezeni proudu tekouciho z vystupu OZ. LM741 da jen neco malo pres 20mA.
Jan Dostál
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jan Dostál »

Ja sem si to vyrobil s integracem tl084 ( ma v sobe 4 oz ) Tak sem to mel na 4 zarizeni. Pouzil sem tranzistory BC547 a del sem jim do baze odpor. No i kdyz ma ten tranzistor slusne zesileni tak dokud tam byl odpor i jen 330ohm
tak na tranzistoru byla napetova ztrata nekolik voltu vyssi nez pri otevrenem tranzistoru a tudiz se dost zahrival a ventilator nejel naplno. Kdyz sem jej vypustil tak ztrata na tranzistoru byla kolem 1,8V coz je uz normalni a vse bylo bezproblemu. Urobil sem si to asi pri rozmerech 4*5cm pro 4 zarizeni s led indikaci. Pouzivam to pro monitoring vseho a pro sepnuti vyssiho stupne chlazeni pasisvni grafiky. Nejdriv jede ventilator pres 220ohm (line se otaci) a pomoci diod sem si to upravil tak ze kdyz se dosahne nastavene teploty tak se ten ventilator nastavi na maximum a vyresi to behem chvilky vznikly tepelny narust.
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“