Ano a přesne v tyhle situaci (udelanej swap na partition s datama) je tu pri zatuhu možnost, ze ti to Win "chytře" pošle až na konec toho oddílu - vyzkoušej, uvidíšNoTHX píše:já jsem docela překvapen informací že by se jednou vytvořený pagefile.sys po zátuhu/restartu vytvářel znova, po instalaci windows zvolím optimální velikost swapu, tu nastavím napevno, zdefragmentuju (tj. kromě poskládání program přesune tenhle soubor na výhodné místo) a pokud nezměním třeba velikost (s čímž ti co ve woknech vytváří speciální oddíl a linuxáři maj trochu problém) tak se nic nezmění a nemusím na to znovu sahat. Narozdíl od toho co bylo řečeno výše, já si takto mohu vybrat.
Naopak, když máš swap ve vlastní partition - (ktera ma samozrejme aspon mirne vetsi velikost nez samotnej swap, aby s tim človek mohl hejbat - v dnešní dobe 250+ disku snad neni problem mít jeden par GB oddíl jen pro swap) - tak te tyhle veci netrápí, pač při nejaky problemu bude swap. soubor zase v tom samym oddíle a tedy na disku porad na začatku a na miste, ktery sis sam vybral
Ale každymu co jeho jest, mejte si ten swapak treba na konci disku
Zase bych nesouhlasilNoTHX píše:Kromě toho upřímně pochybuji o nějakem razantním vlivu na výkon pokud by swap měl svůj oddíl na tomtéž jednom disku. V případě dvou fyzických disků je to už na pováženou, ale v případě jednoho zůstaneme spíš v úrovni planých dohadů. Protože třeba kromě tvrzení, že swap je na začátku disku nejlepší (či dokonce mu vyhradit oddíl), je tu třeba tvrzení že nejlepší je uprostřed (je k němu odevšud nejblíž) atd...
Na druhou stranu je samozrejme jasny, ze pokud "zajistíš" aby ten swap. soubor byl na stejnym miste a nemohla nastat situace ze bude "nasilne odsunut" nekam na konec disku, tak je to uplne to samy jako kdyz nekde u začatku bude jedna partition jen pro swap. Vlastní part. me osobne prijde jednodušší řešení, ale volba je na každym z nás.
O tom že dvoudisková by byla lepší se tu dohadovat nemusíme, to je jasny..