Indikace HDD

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

jankop píše:Nikde jsem nemluvil o výkonu, ten sem pleteš ty. Já jsem říkal, že při paralelním zapojení 8x LED na výstup základní desky místo jediné, každou z nich poteče cca 1/8 původního proudu. Tedy se nic nepřetíží, ale úhrnem těch 8 LED bude svítit jako ta jedna jediná. ....
Ovsem za predpokladu ze je dana LED napojena na stabilizator proudu. Myslis se by kvuli jedne diode tam cpali stabilizator kdyz jeden SMD odpor nic skoro nestoji?
Vystup z cipu monitorujicico aktivitu HDD bude prepinat pro lidske oci moc rychle. Proto tam bude zrejme pridany kondnzator ktery diodu chvili podrzi rozsvicenou. Pokud das 2 diody tak se kondenzator vybiji rychleji a diody tak sviti mene. Tako odhaduji zapojeni ja.

//Edit. Omlouvam se za chybu v predchozim prizpevku. Mluvil jsem o pribehu odporu a posal jsem prubeh proudu. :oops:
Naposledy upravil(a) Woyta dne úte 12. zář 2006, 17:40, celkem upraveno 2 x.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

pokud to je pravda ze namerils prod ve zkratu 15mA svedsilo by to o tom ze tam je skutecne proudovej omezovac (pripada mi to zbytecny) protoze proud nelze regulovat odporem, nicmene to neznamena ze ho ma kazda deska, merit zkratovje proud na jakymkoliv vystupu desky je imho hazardovani s deskou a celkem zverstvo, v tom pripade pokud tam pripojis vic LEDek, tak budou svitit malo a s malym vykonem, od urcityho poctu ani nebude poznat ze ta ledka sviti, ale pokud to udelas na desce bez omezovace, tak si ty LEDky proste sosnou tolik, kolik budou potrebovat a pravdepodobne se prepali nejaka cesta na desce, protoze bude moc tenka a tim padem v ni bude velka proudova hustota a nebo se podela neco jinyho

PS: nechces jit prosim zmerit zkratovej proud do sitovy zasuvky 250V pokud mozno za nejakym silnym jisticem a to multimetrem a holejma rukama? treba se ti pak rozsviti
STANIK#007
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STANIK#007 »

jankop píše: Tak když už diskutujeme, tak upřesním, správně je:
1. Pokud hodnota napeti je pod touto hodnotou dioda predstavuje velmi vysoký odpor.
2. Nad prechodovym napetim LED zacina svitit a odpor na LED prudce klesá.
3. Dioda LED se nedá zničit napětím v propustném směru.
Viděli jste někdy V-A charkteristiku LED?
1. :up:
2. :up:
3. LED narozdíl od normal diody závěrný napětí moc neprospívá
a VA char. jsme videli
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ted jsem narazil na toto:
http://www.modding-faq.de/index.php?artid=720
Myslim ze by se to mozna dalo vyuzit a zadny optoclen by nebyl treba.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
€agle
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od €agle »

jankop píše: Pořád uvažuji výstup ze základní desky, kde je proud již omezen a jak jsem řekl, tento výstup má charakter proudového zdroje. Vždyť si to zkuste, změřte ampérmetrem proud výstupu třeba na PWR-LED. Naměříte ve zkratu proud do cca 15mA. Je úplně fuk, kolik LED tam připojíte, proud diodami nikdy nemůže být větší než proud ve zkratu. To je snad jasné?
Z tve vypovedi se nikde neda zjistit, ze bys mluvil o vystupu z desky. Pokud je tam omezovac proudu (coz se mi taky moc nezda, ale muze byt), tak je jasne, ze se z toho vic proudu nedostane, bez omezovace je ale vic diod paralelne -> vetsi proud.
Eagle3D Engine under developement

Hledáme do firmy schopného ASP/VB.NET/C# programátora, více po SZ
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

Není nad to, poklábosit s kamarády na zajímavé téma.
Ale nějak se vytratil původní dotaz. Proto jsem připravil pro "jardava" schéma, které si přál. Zatím jsem to nezkoušel, ale jak budu mít čas, tak to otestuji a napíšu podrobný popis i pro laiky. Pokud bude zapojení bezproblémové, slibuji jardavovi, že mu vzorek pošlu zdarma na svoje náklady. pokud se mi ovšem ozve.
Pro představu se můžete podívat na:

http://www.fancon.cz/hdd-led-booster/hd ... rcuit.html
Naposledy upravil(a) jankop dne pon 18. zář 2006, 15:18, celkem upraveno 1 x.
JendaLinda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaLinda »

Provedl jsem drobné měření. Viz schéma:

Kód: Vybrat vše

+     R     LED1  -
o---[XXX]---|>|---o

+     R     LED1  -
o---[XXX]-o-|>|-o-o
          | LED2|
          --|>|--
Vzal jsem zdroj, pevný odpor (220 Ohmů) a porovnával jsem zapojení jedné LED a dvou LED paralelně. Obě LED byly stejné. Napětí zdroje činilo asi 4,4V (plochá baterie).
Při zapojení jedné LED tekl obvodem proud 10,7mA a napětí na LED bylo 2V.
Při zapojení dvou LED paralelně proud obvodem vzrostl na 11,1mA, na jednu LED tedy připadlo asi 5,55mA, napětí na LED kleslo na 1,97V.
Co můžeš odložit na zítřek, odlož na pozítří.
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

JendaLinda píše:Při zapojení jedné LED tekl obvodem proud 10,7mA a napětí na LED bylo 2V.
Při zapojení dvou LED paralelně proud obvodem vzrostl na 11,1mA, na jednu LED tedy připadlo asi 5,55mA, napětí na LED kleslo na 1,97V.
Určitě tušíš, co by se zhruba dělo při přidávání dalších paralelních diod a závěr sis udělal nepochybně správný. Nevím, do jaké míry jsem se v předchozích odstavcích vyjadřoval srozumitelně, ale tenhle triviální model to vyjadřuje velmi pěkně a jasně.
nevidany
Začátečník
Začátečník

:-)

Příspěvek od nevidany »

Nechtěl by někdo ochotný nakreslit schéma zapojení i se seznamem součástek? Díky
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

jankop píše:Chtělo by to trochu číst!

http://www.fancon.cz/hdd-led-booster/hd ... rcuit.html
sry, ale po 30 příspěvkách který se dohadovali jestli to má cenu vůbec provádět jsem pochyboval že to někdo dořešil.
každopádně díky moc.
Shark NX
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shark NX »

Jankop: cize ty tvrdis ze obvod z jednou LED zere viac ako obvod Paralelne zapojenych 5 LEDiek??

Priklad podla tvojeho tvrdenia
1 LED Uvst=3.00V Ivst=12mA

obvod z 1 LED bude Uvst=3.00V Ivst=12mA
obvod z 10 LED bude Uvst=3.00V Ivst=10mA
?????????????
Notebook MSI VR 201X: CPU: Intel PDC T2330 Merom | Memory: 2x 1GB DDRII | GPU: intel X3100 | HDD: 160GB WD 5400ot SATAII | ODD: LG T20N | Mouse: Logitech V470 Bluetooth White | LCD: 12,1" 1280×800
Obrázek
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

Shark NX píše:Jankop: cize ty tvrdis ze obvod z jednou LED zere viac ako obvod Paralelne zapojenych 5 LEDiek??

Priklad podla tvojeho tvrdenia
1 LED Uvst=3.00V Ivst=12mA

obvod z 1 LED bude Uvst=3.00V Ivst=12mA
obvod z 10 LED bude Uvst=3.00V Ivst=10mA
?????????????
Promiň, ale nějak nejsem v obraze. Neuvědomuji si, že bych někde něco takového tvrdil. Já tvrdím jen to, že obvod s jednou LED bere zhruba stejný proud, jako paralelní zapojení libovolného počtu stejných LED. Myslel jsem si, že už to všichni pochopili, ale vidím, že jsem hodně špatný pedagog.
Shark NX
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shark NX »

velmi dobre hovoris "zhruba" .... aj to pri mekkom zdroji ked ti s rastucim poctom zapojenych LED klesa napatie tak mas pravdu ale ak nie tak sa trochu mylis
Notebook MSI VR 201X: CPU: Intel PDC T2330 Merom | Memory: 2x 1GB DDRII | GPU: intel X3100 | HDD: 160GB WD 5400ot SATAII | ODD: LG T20N | Mouse: Logitech V470 Bluetooth White | LCD: 12,1" 1280×800
Obrázek
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

Vidím, že jsem tě přecenil.
Promiň!
Shark NX
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shark NX »

ak sa mylim tak mi to vysvetli ... lebo to je nerealne .... ak zapojis do obvodu ....bez ziadnych R alebo C alebo L clenou priamo na 3V ... tak nemoze 1 ledka brat napr 10mA a 50 leddiod iba 30mA dokopy ....
Je to realne iba v pripade ze by pokleslo napatie zdroja inac nie ...

Mozno ta zle chapem mozno meliem o niecom inom ...
Obrázek
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

jankop píše:...Já jsem říkal, že při paralelním zapojení 8x LED na výstup základní desky místo jediné, každou z nich poteče cca 1/8 původního proudu. Tedy se nic nepřetíží, ale úhrnem těch 8 LED bude svítit jako ta jedna jediná. .... Pořád uvažuji výstup ze základní desky, kde je proud již omezen a jak jsem řekl, tento výstup má charakter proudového zdroje.....
Nikde se nezmiňuji o tom, že bych připojoval nějaké LED přímo na zdroj napětí. Pokud máš ten pocit, tak mi to ukaž.
Shark NX
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shark NX »

no tak pardon potom som ta zle pochopil ... Sry :oops:
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“