ADSL (Bluetone Premium Telefon) a wifi

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

Ten štítek v podstatě znamená, že splitter je určen pro Annex B.
Fred Med
Začátečník
Začátečník

Děkuji všem

Příspěvek od Fred Med »

Tak tohle již píši na svém PC po připojení na internet pomocí routeru SMC7904WBRB2 (PC připojeno pomocí kabelu LAN) a díky ADSL připojení Českých Radiokomunikací. A musím říci, že je to veliká úleva po 5 letech vytáčeného připojení u bývalého Telecomu od kterého jsem tímto konečně definitivně odešel.. :)

Chci moc poděkovat všem za rady, díky kterým jsem tohle připojení zvládl sám sestavit a uskutečnit, zejména pak Bajgymu, který měl se mnou nejvíce trpělivosti. Ještě jednou díky!

Edit.: Teď jsem zrovna zprovoznil WLAN - tohle už píši na svém ntb ASUS A6JC :roll:

Akorát nevím jak zjistit reálnou rychlost připojení a kde se nastavuje heslo k přístupu na WLAN - ntb se mi teď připojil automaticky bez hesla - to asi není dobré :oops:
PC: AMD Barton XP 2500+, ASUS A7V8X-X (chipset VIA KT400), 2x512MB RAM 333MHz Kingstone, HDD IBM Deskstar 120GXP 60GB, grafika Leadtek GeForce 6600GT 128MB, LCD Samsung 710T

Ntb: ASUS A6JC - Centrino Duo, 1GB RAM, GeForceGo 7300

PDA: Mio P550M - WM5, 512MB, 400MHz, GPS (SIRF3), BlueTooth, WiFi
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

reálnou rychlost si otestujes na www.dsl.cz nebo www.rychlost.cz
heslo pro připojení k síti se ve Windows jednou zadá a hotovo
musíš si ho nastavit ve WLAN části (vybereš typ šifrování a zadáš heslo)
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Fred Med
Začátečník
Začátečník

Heslo a typ šifrování

Příspěvek od Fred Med »

musíš si ho nastavit ve WLAN části (vybereš typ šifrování a zadáš heslo)
Myslíš ve WLAN části v menu nastavení routeru (to zadání hesla pro přístup ostatních počítačů k WLAN)? A jaký typ šifrování se doporučuje použít? Jsem to včera v tom menu routeru marně hledal, akorát se mi podařilo změnit heslo pro přístup do menu routeru jak doporučuje návod..
heslo pro připojení k síti se ve Windows jednou zadá a hotovo
Tím se asi myslí ve Win u jednotlivých počítačů připojujících se přes WLAN k tomu ADSL routeru, že?

Ještě jedna drobnost - na tom stolním PC připojeném k tomu routeru přes LAN se mi spojení vždy asi po 10min. nečinnosti nějak samo odpojí a pak se mě to zeptá jestli chci navázat spojení znovu (když dám ano tak se to zase norm. spojí), na WLAN to nedělá. Dá se to změnit někde v nastavení routeru?

P.S. Vím, že se ptám možná hloupě, ale dělám to poprvé..
PC: AMD Barton XP 2500+, ASUS A7V8X-X (chipset VIA KT400), 2x512MB RAM 333MHz Kingstone, HDD IBM Deskstar 120GXP 60GB, grafika Leadtek GeForce 6600GT 128MB, LCD Samsung 710T

pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

jo myslím ve WLAN části, v současné době je nejrozumnější použít WPA
co se týká toho odpojování, to je krajně podivné - jaké spojední se Ti odpojí? a jaká aplikace se Tě ptá, jestli chceš navázat znovu? to jsem ještě neviděl
Fred Med
Začátečník
Začátečník

Odpojování

Příspěvek od Fred Med »

No prostě jak jsem to včera zapojil tak na stolním počítači, který je k tomu routeru připojen přes LAN RJ-45 když pustím IE6 a surfuju tak v pohodě, odejdu od počítače na cca 10min. (přesně jsem to neměřil nevím), vrátím se klepnu na nějaký odkaz na té webové stránce, kde jsem skončil a napíšemi to (teď nevím přesně nesedím u toho): Spojení bylo přerušeno: Pracovat Offline nebo Navázat znovu? Dám navázat znovu a zas můžu norm. sufrovat.
Při vytáčeném připojení mi to dělalo taky, ale tam jsem to měl nastaveno - odpojit po 1hod. nečinnosti - takže tam to bylo jasné po hodině nečinnosti se to samo odpojilo, ale tady mě to otravuje, protože už neplatím podle doby připojení.
Podotýkám že to vytáčené připojení jsem před instalací toho ADSL komplet odebral (ale nemyslím, že by to mohlo mít nějaký vliv).

pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

no tak v nastavení připojení v MSIE dej "nikdy nevytáčet výchozí připojení"
Fred Med
Začátečník
Začátečník

nikdy nevytáčet výchozí připojení

Příspěvek od Fred Med »

No jo, ale když v IE6 kliknu na Nástroje - Možnosti Internetu záložka Připojení tak už nemám nastavené žádné telef. připojení a ta nabídka pod tím je ztmavená - nedá se měnit a je tam zaškrtnuto Nikdy nevytáčet připojení. Jo a na stejné záložce Připojení je ještě tlačítko Nastavení místní sítě - když na něj kliknu tak tam nemám zaškrtnuté nic - nemám zaškrtnout třeba Automaticky zjišťovat nastavení?

Takže po cca 10min. nečinnosti na netu to při pokusu pokračovat v surfování píše: V tomto okamžiku není připojení k dispozici nebo tak něco a nabídne mi Pracovat Offline nebo Znovu připojit.

Prošel jsem nastavení routeru s tím pdf návodem a změnil v části WAN - ATM Interface - Connect type z Auto - Triggered by traffic na Always Connected - ale zdá se, že to nepomohlo..

Zajímavé je, že u notebooku, který se k tomu routeru připojuje bezdrátově tenhle problém není..
Naposledy upravil(a) Fred Med dne pát 27. říj 2006, 10:20, celkem upraveno 2 x.

Fred Med
Začátečník
Začátečník

Tak nevím..

Příspěvek od Fred Med »

Tak jsem včera večer prošel celé nastavení routeru a zdá se mi, že ten problém s ním nesouvisí.. ve wifi části to navíc nedělá.
Takže asi spíš něco špatně nastaveno v tom stolním PC, ale už fakt nevím čím by to mohlo být..
Nějaké návrhy?

Jo a ta rychlost: dle operátora má být 64kB/s (Premium Telefon) agregace 1:20
Změřeno na DSL.CZ: 58kB/s (download speed cca 7 kbytes/s)

To je asi zhruba O.K., ne?

pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

rychlost je zhruba ok
ten problem bude v PC, podle me je to nejaky pozustatek vytaceneho pripojeni, jinak si to nedokazu vysvetlit
Fred Med
Začátečník
Začátečník

Díky

Příspěvek od Fred Med »

Nepomohlo ani odebrat všechny ovladače toho USB modemu co jsem na tom desktopu používal k vytáčenému připojení (WELL USB56FM ).

V tom PC mám v Nastavení - Síťová připojení pouze položku Připojení k místní síti, nic jiného a přesto mě to po cca 5min. nečinnosti na IE6 vyhodí hlášku že spojení bylo přerušeno a musím dát Navázat znovu, pak to zas jede. Už nevím co s tím.
Když jsem připojen přes ten router SMC7904WBRB2 musím spustit Průvodce vytvořením připojení a konfigurovat to jako ADSL? Jsem myslel že když se připojuji přes router, že to není nutné, v návodu k routeru se o tom taky nepíše..

Reálná rychlost připojení se stále pohybuje kolem 56-58kB/s (dle měření na dsl.cz a rychlost.cz), zatím nikdy víc, je to normální (dle operátora má být 64kB/s)? Asi 2x se stalo že spojení úplně vypadlo - nefungovalo, ale jen krátce a pak už to zase norm. jelo. To je u ADSL běžné (u vytáčeného spojení mi to nepadalo)?

Fred Med
Začátečník
Začátečník

PPPoE

Příspěvek od Fred Med »

A ještě jedna věc by mě zajímala:

V návodu se píše - pro linku pripojenou k síti Telefónica O2 zadejte tyto údaje:
o Protokol : PPPoE
o VPI/VCI: 8/48
o Encapsulation: LLC..

..tytéž údaje mi zaslal i nový operátor Radiokomunikace, ale pod tím napsal:
pro linku pripojenou k síti Ceského Telecomu, která je založena pred 31.3. 2005 nebo
pro linku nekterých alternativních operátoru (AVONET) zadejte tyto údaje:
o Protocol : PPPoA
o VPI/VCI: 8/48
o Encapsulation: VC MUX

No připojil jsem to podle toho PPPoE a jede to, ale kdyby to bylo špatně a správně bylo PPPoA, může to dělat problémy? A jelo by to vůbec kdybych použil nesprávný protokol?

Chipoun
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Chipoun »

Ne, se špatným protokolem by ses nepřipojil. :)
Fred Med
Začátečník
Začátečník

Problém vyřešen

Příspěvek od Fred Med »

Tak už se mi ten problém s přerušovaným spojením podařilo vyřešit.
Prostě na tom PC bylo nutno spustit průvodce vytvořením připojení k netu a nastavit natvrdo na LAN - tím se zřejmě vymazaly poslední zbytky vytáčeného připojení a je to :)

Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“