Taky . Uváděl jsem to jen pro informaci.
Také jsem psal, že bych Sandře nevěřil. Zkuste si ten samý test udělat ve Windows Server 2003, Windows xp a Windows 9x a uvidíte značný rozdíl. A v testu disků by operační systém neměl hrát roli.
xp master píše:Taky . Uváděl jsem to jen pro informaci.
Také jsem psal, že bych Sandře nevěřil. Zkuste si ten samý test udělat ve Windows Server 2003, Windows xp a Windows 9x a uvidíte značný rozdíl. A v testu disků by operační systém neměl hrát roli.
Neviem ci ma vobec RAPTOR buducnost. Je to obicajny IDE disk v ktorom za to preklada na SATA a na doske zase naspet. WD si chce urobit len reklamu. Asi si este pockame na plnohodnotny SATA disk ktory bude stat za tie peniaze.
Na Raptoru je zajimave, ze vychazi z cenove drazsiho SCSI disku. Proto predpokladam, az by spolehlivost mohla byt vyssi, nez u jeho IDE brasku
Kazdopadne zatim to nema vubec cenu kupovat.
Starmen píše:Mno ono taky o kvalitě napovídá to, že záruka je 5 let... . To si musí WD věřit...
No ono davat na disky vetsi zaruku neni asi moc o duvere disku. Ja mam zkusenosti, ze pokud HDD neklekne do pul roku tak neklekne vubec. Tedy ne ze by byl "nesmrtelny", ale bude nevyhovujici kapacitou/rychlosti driv nez staci kleknout.
80386 40MHz @ 44MHz, RAID na komary lezi hned vedle, 4MB DDR Kingmax, 170MB HDD, PC-Speaker Audigy.
Mno tak to je asi věc názoru, ale to, co popisuješ platí podle mne tam, kde nejsou mechanické součásti, což disky jsou. U disků může odejít cokoliv kdykoliv.
Nejčastěji jsou to Bčka atd. Disk povrchu třeba může pomalu odcházet a mimo SMART to není poznat, protože se vadné sektory přesouvají do předem připravených volných záložních míst a dokud jsou ještě nějaké záložní místa, tak není nic poznat. Jakmile ale se využije poslední, tak se začnou objevovat Bčka.
Nebo může odejít cokoliv jiného (například spálit se vinutí motoru atd atd).
A disky bývají na hodně dlouhou dobu. Třeba v bazarech je totální nedostatek starších disků, protože odchází.Nebo třebas bývalé hlavní disky lidé využívají jako transdisky atd...
To je jiste pravda, ale ja nemluvim o tom co se muze teoreticky pokazit, ale o tom jaky mam prakticky zkusenosti.
Zatim vsechny disky co jsem si ja nebo my znami koupili bud odesli do pul roku (vetsinou i driv), nebo drzi dodnes. Samozrejme ze se najde vyjimka a netvrdim ze neexistuje disk ktery se sesype po 2 letech provozu, ale myslim si ze takovych disku je minimum.
80386 40MHz @ 44MHz, RAID na komary lezi hned vedle, 4MB DDR Kingmax, 170MB HDD, PC-Speaker Audigy.
Záleží, jak ten disk používáš. Pokud ti běží non-stop v serveru, podmínky nejsou stejné, jako když používáš počítač 5 hodin denně. To pak ten disk může odejít kdykoliv (s tím mám zkušenosti ).
Tak tak. Bolo by zaujimave keby vyrobcovia udavali aj nejaky udaj kolko hodin ma disk zivotnost. to by sme si mohli vypocitat kedy ho treba vymenit. A nemuseli sa bat ze stratime data.
Samozrejme ze by mohol odist len tak z nicoho nic, ale ja myslym keby bol v poriadku.....
Blackened píše:Tak tak. Bolo by zaujimave keby vyrobcovia udavali aj nejaky udaj kolko hodin ma disk zivotnost. to by sme si mohli vypocitat kedy ho treba vymenit. A nemuseli sa bat ze stratime data.
Samozrejme ze by mohol odist len tak z nicoho nic, ale ja myslym keby bol v poriadku.....
Uvadi se stredni doba mezi poruchami, ta byva i v desitkach let.
xp master píše:Záleží, jak ten disk používáš. Pokud ti běží non-stop v serveru, podmínky nejsou stejné, jako když používáš počítač 5 hodin denně. To pak ten disk může odejít kdykoliv (s tím mám zkušenosti ).
To je fakt, to co jsem psal neplati pro zatezovany servery, tam bych to spis videl obracene, me na jednom serveru odesli za posledni 3 roky 2 disky :-/
Naposledy upravil(a) Mike Rosoft dne čtv 5. čer 2003, 15:31, celkem upraveno 1 x.
Raptor má výhodu v záruce 5 let i když přijít do obchodu po 4 letech a chtít reklamovat HDD se 40GB ... Nová Barracuda neni taková výhra jak si všichni mysleji. Sice má rychlejší čtení než ta stará ale zase má delší přístupové doby. Třeba se na PCtuningu někomu zadaří a sežene do testu všechny HDD o kterejch tu byla řeč.
Ten WD Raptor nema spatny vykon, ale ta kapacita a cena neni moc OK.
GigaByte MA790GP-DS4H, AMD Phenom II X4 965 Black Edition, CoolerMaster Hyper 212, 4xKingston HyperX 2GB 1066 DDR2 CL5, ASUS EAH6870 ATI Radeon HD 6870 1GB DDR5, SSD Patriot Pyro 120GB, HDD Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, 500 GB, 7200ot/min, SATA II, atd. atd. atd.